Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Hezké vstávání

Recenze: Hezké vstávání

Vydáno: 18.02.2011 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: 2010 Paramount Pictures

Vynikající Harrison Ford a Diane Keaton ve filmu o starostech jedné televizní produkční. Námětově tuctová komedie vyniká právě obsazením a tvůrčím týmem, který ví, jak na to. Zamrzí jen klišovitý konec a lehce přehnaná délka.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Becky Fullerová je mladá televizní produkční, která svou prací doslova žije. Na nic jiného nemá čas a televize pro ni znamená vše. Novou práci, kterou získala, jí ale nikdo nezávidí. Musí totiž zachránit ranní show Rozbřesk, jejíž sledovanost je tristní. Jelikož se ale Becky ničeho nebojí, vsadí na riziko. K moderátorce Collen Peckové (Diane Keaton) nasadí legendu americké žurnalistiky Mikea Pomeroye (Harrison Ford). Ten tímto formátem vysílání pohrdá, jelikož mu ale smlouva nedovoluje couvnout, dá to své nové nadřízené pořádně zbaštit. Becky bude mít co dělat, aby se z toho všeho nezhroutila.
Zápletka komedie Hezké vstávání zní strašně banálně a tuctově. Jelikož ale režíroval tvůrce Notting Hillu Roger Michell, scénář napsala autorka snímku Ďábel nosí Pradu Aline Brosh McKenna a vše produkčně zaštítil J. J. Abrams, vyplatí se zbystřit.
Zkušení tvůrci nezklamali a přesně vědí, jak má taková příjemná a vtipná komedie vypadat. Jednoznačným kladem Hezkého vstávání je prvotřídní obsazení. Rachel McAdams vystihla roli mladé produkční zcela přesně. Její výkon je naprosto uvěřitelný, i když na můj vkus je její postava až moc roztomilá a roztržitá. Se dvěma hereckými hvězdami drží krok a přehrát se nechá jen v několika málo momentech. Diane Keaton jako stárnoucí moderátorská hvězda a bývalá Miss Arizona odvádí neméně dobrou práci a je moc vidět, jak si svou roli užila.
Totéž se dá říci i o Harrisonu Fordovi. Jeho protivný, arogantní a nevrlý novinář je ozdobou celého filmu. I na něm je znát, že si tuto úlohu vyloženě užívá a libuje si v jejím charakteru. Každé jeho gesto je radost sledovat, každé jeho slovo radost poslouchat, na každou jeho účast na plátně se budete vysloveně těšit. Dlouho jsem ho neviděl tak dobře zahrát. V neposlední řadě chemie mezi ním a Keaton naprosto funguje, takže uvěřit oběma jejich vzájemnou nelásku a ironické špičkování (toho by mohlo být i více) není vůbec žádný problém. Menší role Jeffa Goldbluma taktéž příjemně překvapí a potěší.
Drtivá většina filmu odsýpá a baví, což je nejdůležitější. Momenty, kdy producentka vymýšlí, jak ranní show oživit, a okamžitě nápady realizuje, patří k nejvtipnějším. Je znát, že Michell má s natáčením komedie zkušenosti, protože přesně ví, jak vtipy dávkovat a jak prostříhávat scény tak, aby to působilo vtipně a zároveň ne lacině. Navíc přesně ví, co od herců chce, takže vše působí přirozeně a reálně. Zvolená hudba jen dokresluje celou atmosféru a zpříjemňuje vtipné momenty.
Co Hezké vstávání malinko sráží, je scénář. Ten se úspěšně vyhýbá prvoplánovým vtipům, kterých je tu jen minimum a dají se s klidným svědomím odpustit. Horší to je s rozvíjejícím se vztahem hlavní hrdinky. Chápu, že romantická linie je asi nezbytná, já bych se ale bez ní klidně obešel. Právě tato linie film zpomaluje a přináší nejvíce klišé (playboy celé redakce se zamiluje právě do hlavní hrdinky, ta ho ale zprvu nezáměrně odrazuje, aby vše skončilo... jak asi?) a prvoplánových fórků.
Velmi ale zamrzí zakončení. V něm scénář selhává totálně a na konci kupí klišé na klišé. Nejvíce to odnese právě postava Harrisona Forda, jejíž závěrečná proměna je nepřirozená a nedůvěryhodná, bohužel ale očekávaná. V kontextu celého snímku to do něj prostě nezapadá a je jen těžko uvěřitelná. Hezkému vstávání by tak prospělo zkrácení o takových deset minut, které by ještě jakž takž klišovitý konec zachránilo.
Přesto mohu Hezké vstávání vřele doporučit. V současné době patří vysoko nad komediální průměr, jeho tvůrci vědí, co dělají, a vy se budete příjemně bavit. Chcete-li si zpříjemnit den, neváhejte a zajděte do kina na Hezké vstávání. Utracených peněz nebudete litovat.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Vstupenka do ráje je jen nablýskanější verzí devadesátkových romantických komedií (31.10.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Rooney Mara je Odpad (30.08.2014 07:00 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Nekorunovaný král britské romantické komedie Richard Curtis (19.11.2013 15:00 v Články | Publicistika)
- Lásky čas: druhá Láska nebeská v traileru (15.05.2013 09:40 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Dávám tomu rok (18.04.2013 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Top 20 ČR: Troškovy Babovřesky přepsaly historii (19.02.2013 13:23 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Zimní klasika všech žánrů (07.12.2012 15:00 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu