Kinopremiéry: Batman a Superman pronásledují čarodějnici Olgu Hepnarovou

Vydáno: 23.03.2016 08:36 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Novinkově bohatý březen pomalu graduje těžko uvěřitelnými třinácti premiérami, jejichž jasným lídrem je velký střet Batmana se Supermanem. I přes značný žánrový rozptyl mají ty další společné to, že jde většinou o zajímavé debuty.
Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (Batman v Superman: Dawn of Justice) (Freeman Ent.)

Český plakát filmu Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti / Batman v Superman: Dawn of JusticeBlockbusterová sezóna 2016 regulérně startuje už v druhé polovině března a hned s tím údajně nejdražším počinem. Dvě těžké váhy a legendární komiksové postavy se vůbec poprvé potkají v hraném filmu a spíš než otázka celkového výdělku se řeší to, zda nepůjde o zklamání. Předpokladů k němu je bohužel dost, neboť režírující Zack Snyder si s vyprávěním srozumitelných příběhů většinou moc nerozumí, navíc tu musí představit několik dalších ikonických hrdinů a to už není žádná legrace. V hlavních rolích se každopádně objeví Ben Affleck a Henry Cavill, mimo nich ale nechybí třeba ani Amy Adams, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Diane Lane nebo Laurence Fishburne. Vzhledem k tomu, že projekce se zatím příliš nekonaly, musíme dosavadní extrémně nadšená hodnocení na zahraničních databázích brát jako fanouškovskou adoraci a na ty střízlivější a objektivnější názory počkat až těsně před oficiálním uvedením. Jasná premiéra týdne.

Synopse: V době, kdy svět řeší otázku, jakého hrdinu skutečně potřebuje, se střetává respektovaný a mocný ochránce spravedlnosti ve městě Gotham s nejuctívanějším spasitelem moderní doby ve městě Metropolis. A zatímco mezi sebou Batman (Ben Affleck) a Superman (Henry Cavill) válčí, vynořuje se nová hrozba, která je pro lidstvo mnohem nebezpečnější než cokoli v minulosti.

Zajímavost: Ve dvaačtyřiceti letech se Affleck stal nejstarším představitelem Batmana.

Český trailer filmu Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti / Batman v Superman: Dawn of Justice
Čarodějnice (The Witch) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Čarodějnice / The WitchKonečně i v našich kinech jsme se dočkali dle většiny ohlasů nejlepšího hororu loňského roku. Ačkoli synopse vypadá dost tuctově, rozpočet je nízký a v hlavních rolích se objevují neznámí herci, debutující režisér a scenárista Robert Eggers nejspíš projevil velký talent a z mnoha zaměnitelných a dost podobných žánrovek dost razantně vystoupil. Údajně totiž spoléhá hlavně na atmosféru než na důraz na různé "nechutnosti" a přehnané detaily, což je vždy jen dobře. Dle doporučení se tedy tento nenápadný kousek jako jeden z mála nízkorozpočtových hororů opravdu vyplatí vidět na velkém plátně.

Synopse: V polovině sedmnáctého století opouští po konfliktu se sousedy sedmičlenná rodina farmáře Williama (Ralph Ineson) kolonii v Nové Anglii a vydává se objevovat americkou divočinu. Usadí se v zemi nikoho, poblíž temného lesa. Netrvá ale dlouho a začínají se dít nevysvětlitelné věci, které vrcholí zmizením nejmladšího syna. Co se vlastně skrývá uprostřed rozlehlého a zlověstného lesa?

Zajímavost: Film se odehrává v roce 1630.

Oficiální český trailer filmu Čarodějnice / The Witch
Barbie: Tajná agentka (Barbie: Spy Squad) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Barbie: Tajná agentka / Barbie: Spy SquadCo psát o animáku, z jehož názvu je téměř vše jasné? Snad jen to, že režírující Conrad Helten už má za sebou dva podobné příběhy slavné panenky a nedá se tedy čekat žádná zásadní změna. To znamená, že animace bude lacinější, příběh prostinký a cílen bude především na ty nejmenší a hlavně děvčata, u nichž je hlavní hrdinka stále populární. Nutností je lokální dabing a to, že bez dětí nemá smysl do kina vůbec vkročit, je asi logické.

Synopse: Barbie chodí společně s kamarádkami Terezou a Renee na gymnastiku. Všechny jsou natolik šikovné, že zaujmou tajnou agenturu, která po světě honí ty největší zločince. V jejím hledáčku se objevila rafinovaná zlodějka šperků, která svou hbitostí a mrštností překonává i ty nejnepřekonatelnější překážky. Právě nasazení tří šikovných gymnastek se zdá být tím nejlepším řešením.

Oficiální český trailer filmu Barbie: Tajná agentka / Barbie: Spy Squad
Humr (The Lobster) (Falcon)

Český plakát filmu Humr / The LobsterJestli něčím koprodukční evropský romantický sci-fi thriller zaujme, je to originální námět s obrovským potenciálem. Divácky atraktivní by mohlo být i obsazení, v němž největšími jmény jsou Colin Farrell, Rachel Weisz, Léa Seydoux, Ben Whishaw a John C. Reilly a také pozitivní šeptanda, která se po mnoha festivalových uvedeních šíří internetem. Prakticky neznámý režisér a spoluscenárista Yorgos Lanthimos se dle všeho trefil do černého, a i když zmíněný potenciál nejspíš úplně nevyužil, natočil slušnou satirickou černou komedii s přesahem, což se vždy počítá. S největší pravděpodobností tak jde o ideální a "přemýšlivější" alternativu k blockbusterové superbitce.

Synopse: V blízké budoucnosti jsou dle zákonů Města nezadaní lidé zatýkáni a odváženi do Hotelu. Tam si do pětačtyřiceti dnů musí najít partnera, jinak jsou proměněni ve zvíře dle vlastního výběru a vypuštěni do Lesa. Zoufalému muži (Colin Farrell) se podaří z Hotelu do Lesa uprchnout a zamilovat se tam, jenže to je úplně proti všem zásadám.

Zajímavost: Natáčelo se v drtivé většině jen s přirozeným světlem a bez použití make-upu.

Český trailer filmu Humr / The Lobster
Mustang (Mustang) (Artcam)

Český plakát filmu Mustang / MustangV současné uprchlické krizi by francouzské drama mohlo nabídnout zajímavý pohled na život a jeho pravidla v tradiční turecké vesnici. Debutující režisérka a scenáristka Deniz Gamze Ergüven sama v Turecku vyrostla, takže by určité pasáže mohly být i autentické, těžko ale říct, jaký výsledek vlastně je. Hodnocení jsou většinou nadprůměrná, najdou se ale i hlasy, které tvrdí, že jde o nedůvěryhodnou pohádku s plochými a jednorozměrnými postavami. Zájemci se ale něčím podobným asi nenechají úplně odradit. 

Synopse: Lale (Günes Sensoy) a její čtyři dospívající sestry si po cestě ze školy hrají s místními chlapci. Po vesnici se ale začne šířit zpráva o domnělých nemravnostech a nevinná hra brzy přeroste ve skandál s nečekanými následky. Tradičně smýšlející babička a strýc promění jejich dům ve vězení a místo školy přichází lekce domácích prací a praní. Pět sester se ale rozhodne vzepřít tradicím a získat svobodu.

Zajímavost: Krátce před začátkem natáčení zjistila autorka, že je těhotná, s čímž měla hlavní producentka problém. Nakonec ale film úspěšně vznikl.

Oficiální český trailer filmu Mustang / Mustang
Daleko od lidí (Loin des hommes) (Film Europe)

Český plakát filmu Daleko od lidí / Loin des hommesDalší francouzské drama těží podle všeho z atraktivního prostředí a historického námětu. Prakticky neznámý režisér a scenárista David Oelhoffen se dle několika málo dostupných komentářů dost často uchyluje k dlouhým záběrům a pomalému tempu, což značí, že snímek je určen pro náročnějšího a přemýšlivějšího diváka. Překvapením je to, že na podobné evropské žánrovce se podílela i dvě poměrně slavná jména, která by mohla nalákat do vybraných sálů trošku více publika - hudbu spoluskládal oblíbený a kultovní Nick Cave a v jedné z hlavních rolí se objeví Viggo Mortensen. Zda to ale bude mít nějaký vliv, se teprve ukáže.

Synopse: Vesničan Mohamed (Reda Kateb) obviněný z vraždy a učitel evropského původu Daru (Viggo Mortensen), který byl vybrán jako jeho eskorta k soudu, se v roce 1954 v Alžírsku vydávají na cestu přes pohoří Atlas. V patách ale mají jezdce, kteří touží po trestu smrti pro Mohameda a pomstychtivé vesničany.

Zajímavost: Snímek je adaptací jedné z povídek Alberta Camuse.

Český trailer filmu Daleko od lidí / Loin des hommes
Případ SK 1 (L'affaire SK1) (Film Europe)

Český plakát filmu Případ SK 1 / L'affaire SK1Do třetice francouzské drama, tentokrát kriminálka vycházející ze skutečných událostí. Televizí ostřílený režisér a scenárista Frédéric Tellier se dle dostupných komentářů poměrně úspěšně a atraktivně pokouší o důkladnou rekonstrukci případu několika vražd z roku 1991, které svého času otřásly celou Francií. Vyzdvihovány jsou nejvíc atmosféra, příběh a herecké výkony vesměs neznámých tváří, které tím pádem zajišťují i určitou autenticitu. Jako třešínka na dortu bývá často zmiňováno, že snímek přpomíná podobné žánrovky ze sedmdesátých let. Pro milovníky francouzských kriminálek asi ideální záležitost. 

Synopse: V roce 1991 řeší mladý detektiv Charlie (Raphaël Personnaz) jako svůj první případ vraždu mladé ženy. Při studiu podobných případů odhalí spoustu podezřele podobných úmrtí a po celých osm let je jediným, kdo věří v existenci sériového zabijáka. Vražd přibývá, intervaly mezi nimi se zkracují a Charlie je architektem jednoho z nejkomplexnějších pátrání, která kdy francouzská policie vedla.

Český trailer filmu Případ SK 1/ L'affaire SK 1
Červený pavouk (Czerwony pajak) (A-Company CZ)

Český plakát filmu Červený pavouk / Czerwony PająkPolsko-česko-slovenský psychologický thriller spoléhá především na atraktivní a dost možná i skutečností inspirované téma. Jde o režijní a scenáristický debut zkušeného kameramana Marcina Koszalky, podle čehož to podle několika málo uveřejněných komentářů vypadá. To znamená, že obrazová stránka je výborná, selhává ale vyprávění příběhu jako takového a příliš toho v něm nefunguje. Hodnocení jsou tedy dosud spíše průměrná a lze z nich soudit, že film je promarněným potenciálem. Není jich ale zase tolik, abychom je mohli brát jako bernou minci, takže určitá naděje, že to není zas tak špatné, tu ještě je.

Synopse: Obyčejný mladý muž Karol (Filip Plawiak) se setkává s mnohem starším mužem, o němž se začne domnívat, že by mohl být obávaným Červeným pavoukem - sériovým vrahem, který v šedesátých letech děsil obyvatele Krakova. Karol jím začne být posedlý a pouští se do jeho sledování. Vše mu navíc ještě zkomplikuje setkání s fotografkou Dankou (Julia Kijowska).

Originální trailer filmu Červený pavouk / Czerwony pajak
Šiška Deluxe (Šiška Deluxe) (A-Company CZ)

Český plakát filmu Šiška deluxe / Siska DeluxeS minimální propagací vstupuje do kin slovinsko-česká komedie, která ze synopse vypadá jako klasická variace na téma tři looseři mění svůj život a nejde jim to. Těžko říct, co od podobného filmu čekat, neboť režisér a scenárista Jan Cvitkovic je celovečerním debutantem a v obsazení se neobjevuje žádná povědomá tvář. Ani nějaké ohlasy zatím neexistují, takže tohle bude vysloveně krok do neznáma. Moudřejší budeme až po premiéře.

Synopse: Chytrolín a rozumbrada Mile (Marko Miladinovic), který žije ve čtyřiceti u své matky, kdysi skinhead a nyní rozvedený otec Fedr (Fodransperg Ziga) a bývalý pankáč a sirotek Zekir (David Furlan) se rozhodnou změnit své katastrofální životy tím, že si společně otevřou pizzerii. Jenže vzhledem k jejich absurdnímu a nedospělému chování se jim příliš nedaří a na nějakou změnu to nevypadá. Rázem se ale objeví tajemná Jana (Prepeluh Jana), která jim vnukne nápad nabízet společně s pizzou ještě speciální službu "Šiška Deluxe". Ta spočívá v tom, že krom pizzy si zákazník objedná cokoli, co mu udělá radost a firma to zařídí. Bude právě tohle to, co trojici smolařů přinese štěstí?

Mezinárodní trailer filmu Šiška Deluxe / Šiška Deluxe
Noc bezMoci (i/o post)

Plakát filmu Noc bezMoci / Honey NightUž od pondělí 21. března můžete ve vybraných kinech vidět makedonsko-slovinsko-české drama, na němž je nejzajímavější to, že zpracovává úplně stejnou povídku jako kdysi slavný a trezorový film Ucho. Námět je tedy jasný, jde tak hlavně o to, jak si s ním ve svém domácím prostředí a s domácími herci poradil absolvent FAMU Ivo Trajkov, který se postaral i o scénář. Hodnocení ani komentáře zatím opět prakticky neexistují, takže pro případné zájemce znovu krok do neznáma.

Synopse: V Makedonii devadesátých let se ve vile prošpikované odposlouchávacím zařízením dohadují náměstek ministra Nikola (Nikola Ristanovski) a Anna (Verica Nedeska). Komu vlastně ti dva mohou ještě věřit?

 

Český trailer filmu Noc bezMoci
Já, Olga Hepnarová (Bontonfilm CZ)

Plakát filmu  / Já, Olga HepnarováDlouho očekávané koprodukční drama by trochu mělo rozvířit tuzemské žánrové vody, neboť trailery, což v našich končinách nebývá vůbec zvykem, vypadají náramně. Režijní debutanti Tomáš Weinreb a Petr Kazda lákají na filmově dosud neprozkoumané téma poslední československé ženy odsouzené k trestu smrti a černobílé zpracování, které odkazuje k jakési umělecké formě. Do hlavní role obsadili polskou herečku Michalinu Olszanskou, kterou doplňují třeba Klára Melíšková, Petra Nesvačilová nebo Marika Šoposká. Ohlasy jsou zatím rozporuplné, naštěstí ty spokojenější převládají, takže to vypadá, že se alespoň částečně zadařilo a tenhle počin zaslouží pozornost.

Synopse: Olga Hepnarová (Michalina Olszanska) nasedla v roce 1973 do nákladního auta a v centru Prahy zabila osm lidí. Čin považovala za akt pomsty společnosti, který jí podle ní celý život ubližovala. V roce 1975 byla jako poslední žena na území Československa popravena. Jaké ale byly skutečné pohnutky pro tak závažné jednání?

Zajímavost: Skutečná Hepnarová provedla svůj čin v den svých dvaadvacátých narozenin.

Originální trailer filmu Já, Olga Hepnarová
Eva Nová (AČFK)

Plakát filmu  / Eva NováSlovensko-české drama, které je hraným debutem dokumentaristy Marka Škopa, vypadá ze synopse sice tuctově, ale jako sázka na jistotu. Odhadovat se dá i to, že půjde o sólo pro hereckou osobnost, kterou je v tomto případě Emília Vášáryová, což by mohlo na diváky také fungovat. Relevantních ohlasů zatím moc není, ale jsou spíše spokojené, takže minimálně dobrá žánrovka se snad urodila, což se v našich končinách počítá dvojnásob. 

Synopse: Kdysi známá herečka Eva (Emília Vášáryová), která se vrací z protialkoholního léčení, by udělala cokoliv, aby znovu získala přízeň člověka, kterého ranila nejvíce - svého syna.

Zajímavost: Světovou premiéru si film odbyl na MFF v Torontu 2015, v sekci Discovery.

Originální trailer filmu Eva Nová
Smrtelné historky (Falcon)

Plakát filmu  / Smrtelné historkyTuzemský animovaný povídkový film je poměrně unikátní v tom, že každá povídka je vyrobena jinou technikou a je odlišného žánru. Režie a scénáře se chopil celovečerně debutující Jan Bubeníček, který se bude snažit navázat na mnohé úspěchy česk(oslovensk)é animované školy. Vzhledem k unikátnosti projektu není důvod věřit, že by se mu to nemělo povést, na nějaké bližší zhodnocení si ale budeme muset počkat do poslední chvíle.

Synopse: Snímek sestává ze tří příběhů Dědek Kaktusák, Maják a Velkej chlap a tří krátkých blackoutů Na draka. Každá část filmu je vyrobena jinou technologií a je jiného žánru. Příběhy spolu ale dohromady souvisejí jak obsahově, tak formálně.

Originální trailer filmu Smrtelné historky


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY