Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Jessica Jones

TV recenze: Jessica Jones - odvrácená strana MCU

Vydáno: 12.03.2016 12:00 v sekci Články | Televize - Pavel Klimeš | foto: facebook tvůrce

V pořadí druhý seriál z produkce Netflixu přináší po příjemném překvapení v podobě Daredevila další porci „R-kové“ komiksové zábavy v drsně realistickém hávu. Jaká Jessica Jones je, si přečtěte v následujícím ohlédnutí.

Jessica JonesRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 12.03.2016 12:00. V pořadí druhý seriál z produkce Netflixu přináší po příjemném překvapení v podobě Daredevila další porci „R-kové“ komiksové zábavy v drsně realistickém hávu. Jaká Jessica Jones je, si přečtěte v následujícím ohlédnutí. Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
V roce 2013 úspěšná americká streamingová služba Netflix zahájila partnerskou spolupráci s tandemem Disney/Marvel s tím, že chystá vlastní řadu komiksových seriálů zasazených do širšího a vzájemně provázaného světa Marvel Cinematic Universe (MCU). Tam kromě zřejmých celovečerních filmů (složených z „týmovek“ Avengers a „sólovek“ jednotlivých členů skupiny superhrdinů) patří i seriály stanice ABC Agents of S.H.I.E.L.D. a Agent Carter, několik „one-shotů“ doplňujících celovečeráky na Blu-ray, ale také řada komiksů, které k ostatním materiálům utvářejí pozadí a jsou zcela oddělené od normální komiksové produkce Marvelu.


Mike Colter ve filmu  / Jessica JonesAmbiciózní plány Netflixu spočívají v celkem pěti seriálech, přičemž první čtyři si vezmou na paškál postupně Daredevila, Jessicu Jones, Lukea Cage, Iron Fista a celé to posléze bude kulminovat v týmovce nazvané The Defenders. Na tuto komiksovou týmovku si však ještě musíme nějakou dobu počkat (Luke Cage bude letos a Iron Fist pravděpodobně až za příští rok). Brzkému uvedení nenahrává ani nová sezóna Daredevila, byť pokračování Jessicy Jones je naplánováno až po první sezóně Defenders.

A kdo vlastně Jessica Jones je? Daredevila u nás přece jen známe ať už díky slabšímu filmu s Benem Affleckem, či jeho občasnému objevení po boku animovaného Spider-Mana. Jessica Jones (a potažmo i další dva členové Defenders) je v tomto ohledu stále v podstatě neznámá. Poprvé se objevila v drsné komiksové sérii Alias, aby díky své oblíbenosti zavítala i na stránky „mainstreamovějších“ sérií typu Amazing Spider-Man a různých Avengers. Její superhrdinské jméno se několikrát změnilo a od pubertální přezdívky Jewel přešla k Knightress a posléze i Power Woman.

Krysten Ritter, Carrie-Anne Moss ve filmu  / Jessica JonesPro účely povídání o netflixovském opusu nám však postačí vědět o inspiraci komiksem Alias. Tento komiks od Michaela Bendise a Michaela Gaydose plný brutality a sexu (a sexuální brutality) rozhodně nebyl něco, co by si měly číst děti. Jessica (Krysten Ritter) je majitelkou a zároveň jediným zaměstnancem firmy Alias Investigations, která se zabývá soukromým vyšetřováním případů (hlavně z řad lidí podezírajících své partnery z nevěry). Soukromým detektivem se tato mladá žena stala poté, co její superhrdinská kariéra skončila jedním obzvláště traumatizujícím zážitkem a od té doby ubíjí své deprese a děsivé vzpomínky litry alkoholu.

Podobně jako komiks Alias se i seriál Jessica Jones zabývá odvrácenou a komornější stranou universa, kde se prohánějí Avengeři a agenti S.H.I.E.L.D.u bojují s Inhumans. Komornost jde v tomto ohledu až do zjevné inspirace žánrem noir, přičemž Jessica má řadu typických atributů právě alkoholu holdujících, sarkastických soukromých oček s temnou minulostí. Ostatně představitelka Krysten Ritter je v této roli sice zpočátku nezvyklá, ale objektivně vzato velmi přesvědčivá a právě na jejím skvělém hereckém výkonu tento seriál velmi stojí. Jistě je možné říct, že je snadné hrát prostě dalšího sociopata (byť se schopností pomáhat), kterých se poslední dobou vyrojila celá řada, ale na druhou stranu je třeba přiznat, že vidět v podobné roli ženu, je určitá novinka.  

David Tennant ve filmu  / Jessica JonesKapitolou samou o sobě je pak hlavní záporná postava, a tou je Kilgrave, kterého výborně ztvárnil David Tennant. Z hlediska komiksů není ovlivňování myšlenek ničím novým a dokonce ani tak neobvyklým, ale zde je to (i v souladu s komiksovou předlohou) podáno velmi syrově a rozhodně ne příjemně. Jeho nebezpečnost tkví hlavně v tom, že jde o naprostého egocentrika bez jakýchkoli zábran. Vlastně jde o sociopata v jistých ohledech ne nepodobného samotné Jessice. Osobně mě Kilgrave malinko zklamal a postava Wilsona Fiska z Daredevila je pořád v mých očích o něco lepší, ale i tak jde o jednu z nezapomenutelných postav, které na nějaký čas změní vaše vnímání fialové barvy.   

Další postavy jsou podobně přesvědčivé, ať už jde o bezskrupulózní právničku Jeri Hogarth (Carrie-Anne Moss), Jessičina feťáckého souseda Malcolma (Eka Darville), nebo policisty Willa Simpsona (Wil Traval). Mike Colter zase jako barman Luke Cage ukazuje, že by měl s přehledem utáhnout svůj vlastní stejnojmenný seriál.

Colby Minifie, Krysten Ritter ve filmu  / Jessica JonesZa zvláštní zmínku pak stojí Jessičina slavná přítelkyně Trish „Patsy“ Walker (Rachael Taylor), která na stránkách komiksů proslula jako žlutě oděná hrdinka Hellcat. Dynamika mezi oběma těmito ženami, které jsou naprosto odlišné, a přesto navzájem velice blízké, je v seriálu zachycena na výbornou. Pokud mě nějaká postava vysloveně štvala, pak to byli další Jessičini sousedé, sourozenci Robyn (Colby Minifie) a Ruben (Kieran Mulcare). Zvláště šílená Robyn působí v seriálu vyloženě nepatřičně a nezbývá se jen divit, jak takováto osoba může v tomto světě normálně existovat bez svěrací kazajky a za silnými zdmi. Což je o to horší, že nejde o žádnou minoritní postavu.  

Sídlo firmy Alias Investigations a zároveň Jessičin byt leží v newyorské čtvrti Hell’s Kitchen, tedy tam, kde se odehrávají příhody Daredevila. Lokace však není jediné propojení, kterého se v seriálu v rámci MCU dočkáme. Již doprovodný komiks Jessica Jones se zabýval jejím střetnutím se zlodějíčkem Turkem Barrettem, známého z Daredevila, který o svém setkání s Ďáblem z Hell’s Kitchen vypráví. Kromě toho potkáváme v komiksu i v seriálu Claire Temple (Rosario Dawson) a dalším spojovacím prvkem seriálů je policista Brett Mahoney (Royce Johnson). Občas mi při všem tom propojení přišlo až skoro divné, že se tam Matt Murdock neobjeví osobně, ani není více zmiňován, obzvláště když podstatnou roli v seriálu hraje i právnické prostředí.   

Krysten Ritter, Rachael Taylor ve filmu  / Jessica JonesV celkovém zhodnocení je Jessica Jones velmi pochmurným seriálem, který se rozhodně nebojí obsahu nevhodného pro děti. Osobně se mi s odstupem malinko více líbil Daredevil, ale tento seriál má zvýšený potenciál zejména v tom, že na rozdíl od Matta Murdocka nejde o tak známou postavu a příběh se tedy může vydat netušenými směry. Každopádně se zatím ukazuje, že se spolupráce Marvel/Netflix vyplácí a navzdory pesimistickým předpovědím nejde pouze o kvantitu a já se velice těším na další počiny.

Trailer k seriálu Jessica Jones

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy (26.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Jennifer Garner se vrátí jako Elektra (09.07.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Flash hledá americkou spravedlnost mezi živly (14.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Flash se představuje ve finálním traileru (01.06.2023 09:45 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Přes všechny snahy je thriller Hypnotik jen zaměnitelnou žánrovkou (13.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hypnotik poznává život pro samouky (10.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nový trailer: Flash (26.04.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Ben Affleck vyšetřuje vraždu v thrilleru Hypnotik (19.04.2023 11:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Air: Zrození legendy je nenápadné, ale výborné dobové drama (08.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Papežův vymítač zrodil legendu Super Mario Bros. (05.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Strašidelný dům (06.03.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Flash se předvádí v prvním traileru (13.02.2023 08:00 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Pán času: 60th Anniversary Special (28.12.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- Nový Superman bez Henryho Cavilla (15.12.2022 07:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Temné síly hledají cestu zpátky a mají srdce na dlani (25.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu