Zemřel autor Pána přílivu Pat Conroy

Vydáno: 06.03.2016 14:12 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 70 let zemřel čtvrtého března známý americký spisovatel Pat Conroy. Jeho nejznámější knihou byl Pán přílivu, podle níž byl natočen úspěšný film s Nickem Noltem a Barbrou Streisand.
Nick Nolte, Barbra Streisand ve filmu Pán přílivu / The Prince of TidesPat Conroy se narodil 26. října 1945 v Atlantě v Georgii a byl pokládán za jednu z předních figur "jižanských spisovatelů". Napsal několik známých románů a memoárů. Některá z jeho nejznámějších děl byla i zfilmována. První jeho zfilmovanou knihou byl Conrack, kde Jon Voight hraje bělošského učitele, který se snaží vzdělávat černošské negramotné děti v nehostinných podmínkách opuštěného ostrova. 

Další kniha, která se dočkala filmové podoby, byl Velký Santini o problémech v rodině plukovníka, který se snaží své velitelské praktiky uplatnit i při domácí výchově. Herec Robert Duvall byl za tento film nominován na Oscara za hlavní roli stejně jako jeho kolega z filmu Michael O'Keefe za roli vedlejší. Conroyovým nejproslulejším románem je ale romantický Pán přílivu, který v roce 1991 natočila Barbra Streisand s Nickem Noltem v hlavní roli. Film se dočkal sedmi nominací na Oscara, včetně jedné pro Conroye za nejlepší adaptovaný scénář, ale vyšel na prázdno. 

Conroy zemřel 4. března 2016 na následky rakoviny slinivky.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY