BD a DVD tipy: Hombre Hráč a Snoopy ztraceni v Mnichově

Vydáno: 24.03.2016 09:24 - | foto: Impawards

Koncem března si na své přijdou jak rodiče hledající vhodné tituly pro své ratolesti (Hodný dinosaurus, Snoopy a Charlie Brown ve filmu), tak cinefilové preferující filmy vyprávějící o sobě (Hráč, Ztraceni v Mnichově).
 Číslo 5 žije (Bontonfilm)
DVD obal filmu Číslo 5 žije / Short CircuitČíslo 5 žije je kultovní rodinná komedie z 80. let, u které je vzhledem k její tuzemské oblíbenosti s podivem, že až teď vychází na nosiči pro domácí kino, a to ještě pouze na DVD, nikoliv na BD. Znovuzhlédnutí snímku po letech může být pro jedny buď příjemně nostalgické, nebo naopak představovat nepříjemné vystřízlivění po letech, které odhalí významovou naivitu a zastaralost schematického počinu. Ozvláštňující na tomto osmdesátkovém (1986) počinu, držícím na rozdíl od pokračování (1988) pohromadě, je přítomnost robota spojujícího jak koncept parťácké podívané (dva zaměstnanci pátrající po "stroji"), tak i romance (žena, u níž se "stroj" schovává) a protizbrojního vyznění v podobě střetu s pravými antagonisty.

Bonusy (DVD): Rozhovory s herci a režisérem; Výroba robota (7 min.); Záběry z natáčení (3 min.); Trailer (1:50 min.). 
Obraz (DVD): 16:9 /  2,35:1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky; Dolby Digital 2.0 česky. 
Titulky (DVD): české. 

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 199 Kč (DVD). V obchodech od 23. března 2016.

Upoutávka na film Číslo 5 žije (1986)

Hombre (Magic Box)
BD obal filmu Hombre / HombreRevizionistický western Hombre u nás vychází na nosičích pro domácí kino poprvé. Načasování přitom nemohlo být lepší, protože pojednává o xenofobii a rasismu, a tak zapadne do současného (před)volebního klimatu. Martin Ritt a Paul Newman po Hud a Zneuctění znovu spojili síly, jak praví jedna žurnalistická floskule, aby dekonstruovali další z atributů klasických westernů. Není jím zproblematizování ústřední postavy a některých žánrových prvků (hon dobytka apod.), jako tomu bylo v Hudovi a rašomónském remaku Zneuctění, i když i v Hombre něco z toho nalezneme. Je jím odlišné vyobrazení vztahu bělochů a Indiánů, potažmo bělocha vychovávaného jako Indiána a "civlizovanými" bílými. Fanoušci a fanynky Quentina Tarantina si, pokud snímek neviděli, budou chtít nepochybně doplnit i z těch důvodů, že je adaptací románu Elmora Leonarda, podle jehož knihy Tarantino napsal a natočil Jackie Brownovou.

Bonusy (BD): Disk neobsahuje bonusový materiál. 
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 2,35:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master Audio 1.0 anglicky; DTS-HD MA 2.0 česky.
Titulky (BD): české. 

Bonusy (DVD): Disk neobsahuje bonusový materiál. 
Obraz (DVD): 16:9 /  2,35:1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 2.0 anglicky, česky.
Titulky (DVD): české.

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 199 Kč (DVD), 399 Kč (BD). V obchodech od 23. března 2016.

Upoutávka na film Hombre (1967)

Koupit na Bontonland.cz


Hráč (Magic Box)
DVD obal filmu Hráč / The Player
Distributoři koncem března mysleli nejenom na fanoušky a fanynky animovaných snímků, kteří budou volit mezi Snoopym a Charlie Brownem ve filmu a Hodným dinosaurem, ale i na příznivce a příznivkyně sebereflexivních děl odkrývajících zákulisí filmové tvorby. Vedle Ztraceni v Mnichově, ve kterém je reflektován problém vzniku filmů u nás v návaznosti na historické komplexy národa, konečně vychází legendární snímek Hráč Roberta Altmana. Jak je pro Altmanovu tvorbu zvykem, i v Hráči je místy sžíravě a místy s pochopením pozorována určitá profesní komunita, která sestává z velkého množství postav, z nichž se vyjímá jedna-dvě, kolem nichž se utváří zápletka (zde výhružky). A protože onou profesní komunitou jsou lidé z Hollywoodu, nechybí velká spousta cameo rolí a řady narážek pro zasvěcené (včetně odůvodnění, proč má úvodní záběr bez střihu dobře osm minut). 

Bonusy (DVD): Disk neobsahuje bonusový materiál. 
Obraz (DVD):  16:9 / 1.85:1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky.
Titulky (DVD): české. 

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 199 Kč (DVD). V obchodech od 23. března 2016.

Upoutávka na film Hráč (1992)

Koupit na Bontonland.cz
 
Snoopy a Charlie Brown. Peanuts ve filmu (Bontonfilm)
BD obal filmu Snoopy a Charlie Brown. Peanuts ve filmu / Snoopy a Charlie Brown. Peanuts ve filmuV druhé polovině března na "modrých" discích vychází dva animované filmy (Snoopy a Charlie Brown, Hodný dinosaurus), které primárně cílí na nejmenší, ale příklonem k poetice starších děl a žánrů (dobrodružný, western) dovedou oslovit i nostalgické starší publikum. U Snoopyho a Charlieho Browna ve filmu je vůbec otázkou, nakolik dovede zaujmout svým pomalým temporytmem a absencí popkulturních narážek současnou generaci mající zkušenost s dreamworksáckými/pixarovskými celovečerními animovanými snímky, když je v prvé řadě poctou autorovi původních charliebrownovských stripů Charlesi M. Schultzovi. Je ale třeba ocenit, že jde s ohledem na současnou animovanou produkci o výlučný počin, který v celovečerní stopáži umožní projít ústřední postavě Charliemu Brownovi nikoliv vývojem, ale poznáním, a že pes Snoopy je funkčně zapojen do celku jako rytmizující prvek, jehož dobrodružné představy jsou paralelní k hlavnímu Brownově dění.
 
Bonusy (2D BD): Krátký film: Ice Age: Cosmic Scrat-tastrophe.
Obraz (2D BD): 16:9 / FullHD / 1.85:1.
Zvuk (2D BD): 7.1 anglicky; Dolby 5.1 česky, slovensky, arabsky, řecky, hebrejsky, maďarsky, islandsky, portugalsky, rumunsky, turecky; Dolby 5.1 polsky (voice-over).
Titulky (2D BD): české, slovenské, anglické, arabské, řecké, hebrejské, maďarské, islandské, polské, portugalské, rumunské, turecké.

Bonusy (BD - sběratelská 3D kolekce): FeaturettySnoopyho kousky; Charlie Browne; Seznamte se s rodinou; Naučte se kreslit Snoopyho, Woodstocka a Charlieho Browna. Videoklipy: Meghan Trainor Ty nikdy nedospěješ; Get Down with Snoopy and Woodstock; Better When I’m Dancin +  Pohled do zákulisí natáčení Better When I’m Dancin’; Snoopyho playlist. Krátký film Ice Age: Cosmic Scrattastrophe
Obraz (3D BD): 16:9 / FullHD / 1.85:1 (3D).
Zvuk (3D BD): 7.1 anglicky; Dolby 5.1 česky, slovensky, japonsky, hebrejsky, maďarsky, islandsky, portugalsky, turecky; Dolby 5.1 polsky (voice-over). 
Titulky (3D BD): české, slovenské, anglické, japonské, hebrejské, maďarské, islandské, polské, portugalské, turecké.

Bonusy (DVD): Snoopyho kousky, Naučte se kreslit postavy z filmu. Videoklipy, hudba: „Get Down With Snoopy and Woodstock“,  Meghan Trainor Better When I’m Dancin’, Snoopyho playlist.
Obraz (DVD): 16:9 / 1.85:1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 česky, slovensky, anglicky, arabsky, řecky, rumunsky.
Titulky (DVD): české, anglické, slovenské, arabské, řecké, rumunské.

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 599 Kč (BD), 699 Kč (BD - 2D + 3D). V obchodech od 9./23. března 2016.

Česky dabovaná upoutávka na Snoopy a Charlie Brown. Peanuts ve filmu (2015)

Koupit na Bontonland.cz

Ztraceni v Mnichově (Magic Box)
BD obal filmu  / Ztraceni v MnichověZtraceni v Mnichově získalo tři ceny České filmové kritiky v hlavních kategoriích (za film, režii a scénář) a z šestnácti nominací na České lvy si sošku odnesli pouze Petr Zelenka za scénář a Vladimír Barák za střih. Je pochopitelné, že film o tom, jak je u nás těžké natočit film, si své příznivce našel spíše mezi recenzenty a recenzentkami se slabostí pro metafikce. Lidé z branže
mohli snímek vnímat jako nepříjemné popíchnutí do vlastních řad, ale přesto ocenili komplexní scénář, ve které prostupuje několik úrovní reprezentace, a důmyslný střih, jehož počáteční neobratnost je záměrem a posléze se přizpůsobuje zvoleným formám/žánrům. Ztraceni v Mnichově odlišuje od předchozích Zelenkových mystifikací (Visací zámek, Mňága - Happy End, Rok ďábla) to, že v popředí není samotná hra s formou a žánrem, ale téma, protože do díla je organicky začleněn náhled historika Jana Tesaře na Mnichovskou dohodu. 

Bonusy (BD): -.
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 2,35:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 česky.
Titulky (BD): české pro neslyšící.

Bonusy (DVD): -.
Obraz (DVD): 16:9 / 2,35:1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 česky.
Titulky (DVD): české pro neslyšící.

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD). V obchodech od 23. března 2016.

Upoutávka na film Ztraceni v Mnichově (2015)

Koupit na Bontonland.cz


Hodný dinosaurus (Magic Box)
BD obal filmu Hodný dinosaurus / The Good DinosaurPixarovka Hodný dinosaurus zpracovává podobné téma jako V hlavě, tj. přijmutí určitých emocí jako součásti života, ale cílí více na dětské publikum. Oslovování školou povinných může být jedním z důvodů, proč byl druhý zmíněný titul přijmut lépe než první, přestože v obou případech jde o pro pixarovky příznačnou road-movie, na které se sbližují dvě zprvu protikladné postavy, zatímco poznávají členitý fikční svět a ocitají se v různě variovaných žánrových vzorcích. Problém Hodného dinosaura je však ten, že fikční svět nemá tak bohatý jako ostatní pixarovky, hra se žánrovými konvencemi (zde westernu) vyzní pouze v několika scénách. A přidává se, že silně stylizovaná animace postav, odvislá od představené alternativní historie, je v rozporu s až hyperrealisticky působící animací prostředí.

Bonusy (2D BD): Audiokomentář: režiséra Petra Sohna, hlavního scenáristy Kelseyho Manna, vedoucího animátora Mika Venturiniho, hlavní kameramanky Sharon Calahanové a technického ředitele Sanjaye Bakshiho. Krátkometrážní animovaný film nominovaný na Oscara: Sanjayův Super team (7:07 min.). Featuretty: Pravdivé lži o dinosaurech (1:56 min.); Recyclosaurus (6:19 min.); Cesta filmařů (7:54 min.); Z čeho se skládá dinosaurus (6:08 min.); Po stopách Tyrannosaura Rexe (6:57 min.); Schovávaná 0:59 min.). Vystřižené scény (4x, cca 10 min. - každá s úvodem). Jednohubky (4:15 min.). Upoutávky. Informace. 
Obraz (2D BD): 16:9 / FullHD / 2,35:1 (2D).
Zvuk (2D BD): DTS-HD Master Audio 7.1 anglicky; DTS-HD High Resolution 5.1 anglicky; DTS 5.1 česky; Dolby Digital 2.0 anglicky.
Titulky (2D BD): české, anglické pro neslyšící.

Bonusy (3D BD): Krátkometrážní film nominovaný na Oscara: Sanjayův super tým.
Obraz (3D BD): 16:9 / FullHD / 2,35:1 (3D).
Zvuk (3D BD): DTS-HD Master Audio 7.1 anglicky; DTS-HD High Resolution 5.1 anglicky; DTS 5.1 česky; Dolby Digital 2.0 anglicky..
Titulky (3D BD): české, anglické pro neslyšící.

Bonusy (DVD): -.
Obraz (DVD): 16:9 / 2,35:1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky.
Titulky (DVD): české...

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 399 Kč (DVD), 599 Kč (1x BD), 699 Kč (2x BD - 3D + 2D). V obchodech od 30. března 2016.

Vystřižená scéna z filmu Hodný dinosaurus (2015)

Koupit na Bontonland.cz

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část (Magic Box)
BD obal filmu Hunger Games: Síla vzdoru 2. část / Hunger Games: Síla vzdoru 2. cástPoslední díl Hunger Games s podtitulem Síla vzdoru byl po vzoru předchozích úspěšných adaptací knih určených pro mládež (série Harry Potter a Stmívání) rozdělen na dvě části. Zatímco první část se zabývala mediální válkou a odkrýváním manipulací propagandy na obou stranách názorového spektra, druhá pojednává o ve výsledku pouze iluzorním systémovém převratu a nesmyslnosti vzdoru vůči režimu. Poslední dvě části Hunger Games jsou dokladem toho, že filmové verze románů pro dospívající (Young Adult) jsou tématicky ambiciózní - a svému významovému přesahu podřizují i ostatní formální strategie (převážné omezení vyprávění na ústřední postavu, ladění do temných barev odpovídající náladám postav a referenčním bodům z minulosti, atrakce začleněné funkčně do vyprávění, klimax v elipse ad.). Jenom škoda potřebě dostát věrnosti předloze navzdory vzhledem k předchozím dílům nepatřičném - protože konzervativním, stereotypním - epilogu.

Bonusy (2DBD): Cinnův skicák - Tajemství výzbroje Reprodrozda; Expozice Panemu - Výstava Hunger Games; Hunger Games - Fotografická cesta; Jiný svět – Reflexe; Nepřímé škody - Kaskadéři, speciální efekty a zbraně; Od hlavy až k patě - Kostýmy, make-up, účesy; Vysoce ceněné cíle - Herecký soubor; Navigace minovým polem - Produkce v Atlantě, Paříži a v Berlíně; Utahování smyčky - Proces postprodukce; Procházení ohněm - Zakončení ságy.  
Obraz (2D BD): 16:9 / FullHD / 2,40:1 (2D).
Zvuk (2D BD): DTS-HD Master Audio 5.1 anglicky, česky.
Titulky (2D BD): české, slovenské.

Bonusy (3DBD): Disk neobsahuje bonusové materiály.
Obraz (3D BD): 16:9 / FullHD / 2,40:1 (3D).
Zvuk (3D BD): DTS-HD Master Audio 5.1 anglicky, česky..
Titulky (3D BD): české, slovenské.

Bonusy (DVD): Vysoce ceněné cíle - Herecký soubor; Navigace minovým polem - Produkce v Atlantě, Paříži a v Berlíně; Procházení ohněm - Zakončení ságy.
Obraz (DVD): 16:9 / 2,40:1 (2D).
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky.
Titulky (DVD): české, slovenské.

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD), 599 Kč (2x BD - 2D + 3D). V obchodech od 30. března 2016.

Výňatek z featurettu k filmu Hunger Games: Síla vzdoru 2. část (2015)
 
Koupit na Bontonland.cz
 
Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY