Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2016: Nejlepší film

Oscar 2016: Nejlepší film

Vydáno: 27.02.2016 12:20 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Celkem osm filmů se uchází o Oscara v kategorii nejlepší film, čímž se završí únorová "award season". Jako obvykle vám tuto vybranou skupinu filmů blíže představíme včetně jejich šancí na triumf.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
OscarsStejně jako každý rok se na konci února (z noci 28. na 29.) dozvíme, který film bude Americkou filmovou a televizní akademií vyhlášen jako nejlepší. Akademie se stejně jako loni držela čísla osm, takže bude opět vybírat jen z osmi titulů. Největším favoritem je letos REVENANT Zmrtvýchvstání loňského vítěze Alejandra Gonzáleze Iñárritua, který loni triumfoval s filmem Birdman. Dalším z nominovaných je comebackový film režiséra George Millera Šílený Max: Zběsilá cesta. A třetím blockbusterem z osmi vybraných je Marťan. Zbylá pětice je spíše komornějšího, nízkorozpočtového ladění. Jmenovitě jde o tyto tituly: Most špiónůSázka na nejistotuSpotlightBrooklyn a Room. Pouze posledně dva z nich zmíněné, Brooklyn a Room, nejsou americké. 

Sázka na nejistotu (Adam McKay)
Počet nominací: 5

Fotografie z filmu Sázka na nejistotu / The Big ShortSázka na nejistotu je dozajista příjemným překvapením loňského roku, které téma finanční krize zpracovává s velkým vtipem i zběsilým tempem. Největším překvapením asi je, s příhlédnutím k jeho kvalitám, že ho natočil jinak komediální režisér Adam McKay, od kterého bychom podobně brilantní kousek nejspíše nečekali. Sázka na nejistotu je jedním z nejlepších filmů roku podle Amerického filmového institutu (AFI) a sdružení amerických producentů (PGA), má za sebou neproměněné nominace na Zlatý glóbus i BAFTU. Její největší šance je letos v kategorii scenáristické. V této kategorii je Sázka na nejistotu jen mírným favoritem, přesto není úplně bez šance. 

Originální trailer filmu Sázka na nejistotu


Brooklyn
 (John Crowley
Počet nominací: 3

Saoirse Ronan ve filmu  / BrooklynKomorní romantické drama Brooklyn, které je koprodukcí Velké Británie, Irska a Kanady, asi nikdo nepovažuje za ani mírného favorita a při vší úctě je tu tak říkajíc "do počtu". Brooklyn by se dal nejlapidárněji shrnout jako "pěkný film", který ničím nijak zvlášť nevyniká, snad s výjimkou herečky Saoirse Ronan v hlavní roli. Na svém kontě má Brooklyn britskou verzi Oscara, cenu BAFTA za nejlepší britský film. Zisk Oscara se zde ale nepředpokládá. 

Originální trailer filmu Brooklyn


Most špiónů (Steven Spielberg)
Počet nominací: 6

Fotografie z filmu Most špiónů / Brilantně natočený dobový thriller z období studené války by dle svých kvalit mohl být jedním z hlavních favoritů, přesto za něj letos není považován. Zřejmě proto, že jde "jen" o kvalitní žánrovku, s kterou Spielberg neměl primárně oscarové ambice jako v případě Schindlerova seznamu nebo válečného Zachraňte vojína Ryana. Most špiónů ale znovu dokázal, že je Spielberg stále ve vrcholné formě, a když najde správné téma, dokáže se bez problémů propasovat do úzkého oscarového výběru. Most Špiónů je nejen podle AFI jedním z nejlepších filmů roku, na Oscara ale nejspíše nedosáhne.

Originální trailer filmu Most špiónů


Šílený Max: Zběsilá cesta (George Miller)
Počet nominací: 10

Fotografie z filmu Šílený Max: Zběsilá cesta / Mad Max: Fury RoadRozhodně jeden z nejneobvyklejších oscarových kandidátů, který bude bezesporu dominovat v technických kategoriích, ale v té hlavní by uspět neměl. Přesto jde o jeden z nejnápaditějších a nejadrenalinovějších blockbusterů minulého roku, který je navíc velkým comebackem režiséra George Millera, který resuscitoval svou letitou ságu o Šíleném Maxovi. Miller dokázal v sedmdesáti letech natočit šílenou jízdu, kterou by mu mohl závidět i lecjaký mladík. Respektive s ním Miller dokázal, že je "stále mlád". Na Oscara to stačit nebude, každopádně jde o příjemnou "lichotku" pro režiséra, který ještě zdaleka nepatří do starého železa. 

Originální trailer filmu Šílený Max: Zběsilá cesta


Marťan (Ridley Scott)
Počet nominací: 7

Matt Damon ve filmu Marťan / The MartianAni "komediální" sci-fi režiserského veterána Ridleyho Scotta nepatří k favoritům na nejlepší film a nic na tom nemění zisk Zlatého glóbu v "bizarní" kategorii komedie/muzikál. V Marťanovi se snoubí Scottova typická řemeslná jistota s pro něj netypickými humornými prvky, které byly zřejmě hlavním důvodem velmi slušného komerčního ohlasu. Ve skutečnosti je Marťan Scottův komerčně nejúspěšnější film vůbec a zřejmě i jeden z divácky nejvstřícnějších. Oscara ale nejspíše neodostane. Na to asi můžou jeho producenti, z nichž jedním z nich je i sám Scott, pomýšlet jen ve snu. 

Originální trailer filmu Marťan


REVENANT Zmrtvýchvstání (Alejandro González Iñárritu)
Počet nominací: 12

Leonardo DiCaprio ve filmu REVENANT Zmrtvýchvstání / The RevenantREVENANT: Zmrtvýchvstání má největší počet nominací z letošních filmů a zároveň i největší šanci na zisk Oscara v této kategorii. Je dost pravděpodobné, že mexický režisér se stane teprve třetím režisérem v historii (po Johnu Fordovi a Josephu L. Mankiewiczovi), který získá Oscara dvakrát v řadě za režii. A jelikož je stejně jako s loňským Birdmanem i jedním z producentů filmů, má šanci i na zisk Oscara za nejlepší film roku taktéž dvakrát v řadě. Iñárritu momentálně zažívá zřejmě své vrcholné období, které by měl korunovat právě zisk dvou hlavních cen (minimálně) za toto drsné přírodní survivalové drama, které je zároveň jeho prvním filmem, který snese zařazení mezi blockbustery. 

Originální trailer filmu REVENANT: Zmrtvýchvstání 


Room (Lenny Abrahamson)
Počet nominací: 4

Brie Larson ve filmu Room / RoomKomorní irsko-kanadské drama Room je vedle Brooklynu druhým neamerickým filmem v osmičce nominovaných. Room dozajista přinese cenu herečce Brie Larson, která už získala cenu BAFTA i Zlatý glóbus a celou řadu dalších cen, za roli matky, která dokáže "propašovat" svého malého syna ze zajetí v malém pokoji, kde ji jejich únosce držel několik let. Room měl vynikajicí kritické ohlasy, ale těžko ho lze považovat za jednoho z favoritů na zisk hlavní ceny. Na to je Room příliš "malý" a komorní.  

Originální trailer filmu Room



Popis


Spotlight (Thomas McCarthy
Počet nominací: 6

Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams ve filmu  / SpotlightNovinářské drama Spotlight o odhalení zneužívání dětí v katolické církvi nepřináší nic převratného ani tematicky ani filmařsky. Nicméně jde o mírného favorita vzhledem k závažnosti tématu a jeho největší šance se vidí v kategorii původního scénáře. Jde o slušný standard s důrazem na kvalitní ansámbl herců, který je sám dílem režírujícího herce Thomase McCarthyho. Historie Oscarů už několikrát ukázala, že si Akademie občas dopřeje "výstřelky" v podobě toho, že odmění cenami za režii a film právě režírujícho herce (například Kevin Costner - Tanec s vlky, Mel Gibson - Statečné srdce), proto ani šance Spotlight nejsou úplně nulové.

Originální trailer filmu Spotlight


And Oscar goes to…

Letos se nebude opakovat loňský "model", kdy mezi sebou zápasily podle šancí dva rovnoměrně rozložené tituly Chlapectví a Birdman. Letos je podle odborníků jasným favoritem na zisk hlavních cen pouze jeden, a tím je REVENANT Zmrtvýchvstání. Pouze teoretické šance mají filmy Sázka na nejistotu a Spotlight. Zbývá tak otázka, splní favorit svojí "roli", nebo ne? 

Šance podle filmserveru:


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Furiosa má první trailer (01.12.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu