Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2016: Nejlepší hudba

Oscar 2016: Nejlepší hudba

Vydáno: 21.02.2016 17:49 v sekci Články | Publicistika - Alžběta Fridrichová | foto: facebook tvůrce

Po osmapadesáti letech od vzniku legendární skladby Once Upon a Time in West ze snímku Tenkrát na západě má Ennio Morricone slušně nakročeno k tomu získat první ocenění filmové akademie.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Letošní oscarová bitva v kategorii nejlepší hudba má jenom dva šampiony. Ennio Morricone a John Williams se v oscarovém klání v minulosti utkali už třikrát, ale nikdy to nebyl střet kovbojů a rytířů Jedi. V roce 1977 Williams triumfoval právě s jedničkou Hvězdných válek, zatímco Morriconeho Mise s Robertem De Niro a Jeremy Ironsem ostrouhala. Tentokrát má však Morricone v rukávu daleko šťastnější kartu. Pojďme si ale rozebrat celou finálovou pětku pěkně popořadě.

Thomas Newman – Bridge of Spies
Tom Hanks ve filmu Most špiónů / Thomas Newman si loni ukousl dvě obrovská sousta. Jedním z nich byla bondovka Spectre, u níž měl navázat na monstrózně úspěsnou Skyfall, a vedle toho špiónský trhiller Most špiónůSpectre byl jen slabý pokus vyrovnat se Skyfall, aby soundtracky nakonec zněly stylově skoro identicky, což je ale ve výsledku prostě slabota. Most špiónů, který je Newmanovou dvanáctou nominací na Oscara (dosud neproměnil žádnou), se ovšem povedl o něco víc. Newman jakoby v něm vystoupil za svého vlastního stínu a svých letitých návyků a krom velkého množství kratších tracků, na což jsme u něho zvyklí, nám na závěr soundtracku nadělil i tři skladby, dosahující dohromady pro něj nepřirozené, skoro půlhodinové stopáže. Zatímco z Glienicke Bridge cítíme spíš promarněný potenciál, následující Homecomming přináší nádherné melodie, které Newman tolik umí. 

Jsou to však jenom tato témata a pár neobvyklých prvků jako mohutný ruský sbor, či sólo na lesní roh, která vás na soundtracku zaujmou. Zbytek zní podivně nekompaktně a možná jako snaha přiblížit se stylu Johna Williamse, který měl pro film původně komponovat. Newman by si zjevně měl vybírat žánrově trochu jiné filmy, než je Most špiónů, protože jeho brilance skutečně vynikne místo u akčních snímků spíš u dramat, jako jsou jeho all-time-best Vykoupení z věznice ShawshankSeznamte se, Joe BlackNouzový východ nebo také loňský Druhý báječný hotel Marigold.

Thomas Newman - Homecoming


Carter Burwell – Carol
Cate Blanchett ve filmu Carol / CarolCarter Burwell je skladatel jedné tváře. Jakkoliv jsou jeho melodie romantické a něžné, vždycky je to tak trochu na jedno brdo a Carol není výjimkou. Stejně jako od filmu, tak i od soundtracku se dalo čekat mnohem víc. Dvaapadesátiminutová stopáž je bohužel nemilosrdně rozsekána na pětadvacet tracků, a tak žádné téma nemá šanci se rozvinout víc než jen na základní melodii. Za zmínku ale přece jen stojí tracky Packing a Drive into Night, které jsou kraťoučké, ale chytlavé, zatímco třeba skladba Waterloo je na albu úplně zbytečná

Burwell kombinuje klavír, harfu a housle, což celému soundtracku dodává značně tesklivou atmosféru, což už je hlavně ke konci dost nuda. Celkově nabízí celou řadu hezkých motivů, které ale jakoby postrádaly jakékoliv emoce a hloubku. Zní to strojeně a jaksi účelově a excelence Burwellova asi nejlepšího soundtracku ke snímku V Bruggách, za který ovšem tehdy nominovaný nebyl, tak nedosahuje ani z poloviny. První nominace pro Cartera Burwella tak velmi pravděpodobně zůstane neproměněná.

Carter Burwell - Packing


Ennio Morricone – The Heightful Eight
Fotografie z filmu Osm hrozných / The Hateful EightQuentin Tarantino konečně našel skladatele pro svůj film. Úplně poprvé. Ve všech jeho předchozích filmových počinech si vypůjčoval kousky, které byly napsány pro jiné snímky, což se v průběhu let stalo pro jeho filmy tak trochu typické. Ale tentokrát se rozhodl dát tomu jiný rozměr a navázal spolupráci s Enniem Morriconem, jehož hudbu ze snímku Dva mezci pro sestru Sáru použil už v Nespoutaném Djangovi. Morricone se tak po čtyřiceti letech vrátil k žánru, který ho v šedesátých letech minulého století proslavil. A vyplatilo se.

Stačí si poslechnout L’ultima Diligenza Di Red Rock a bude vám jasné, že se jedná o něco mimořádného. Morriconemu je už sice skoro devadesát, ale takhle svěží a zábavný soundtrack by člověk pohledal i u jeho mnohem mladších kolegů. Jeho mistrovství tkví i v tom, že použití nástrojů v jeho soundtracích jde mnohem dál. U Osmi hrozných Morricone vsází na hoboj, fagot a xylofon, které doplňují tympány, což vytváří perfektní napjatou atmosféru. Soundtrack se nepodobá ničemu, co se dalo ve filmu v posledním roce slyšet a byla by velká škoda, kdyby to Akademie nedokázala ocenit.

Ennio Morricone - L’ultima Diligenza Di Red Rock 


Jóhann Jóhannsson – Sicario: Nájemný vrah
Josh Brolin ve filmu Sicario: Nájemný vrah / SicarioS Jóhannssonem jakoby se letos akademici minuli s nominací, protože Sicario: Nájemný vrah je jeho nejslabší počin za posledních pár let. Loni mu, dá se říct, soška unikla jen o vlásek, když před jeho Teorií všeho získal svého prvního Oscara Alexandre Desplat za Grandhotel Budapešť. Sicario je ovšem na rozdíl od Teorie všeho spíš béčkový soundtrack. Ve filmu sice na pozadí funguje celkem dobře, ale bez vizuální stránky z něj vlastně nic nezbude. Více o soundtracku v našem říjnovém shrnutí.

Jóhann Jóhannsson - The Beast


John Williams – Star Wars: The Force Awakens
vyberteKromě znělky z Harryho Pottera (kterou také stvořil John Williams) je melodie z Hvězdných válek ve filmovém světě známá asi jako pro obyčejné smrtelníky Beethovenova Für Elise. A je skvělé, že skoro čtyřicet let od prvního filmu pracuje na celé sáze stále John Williams. Už úvodní klasika v tracku Main Title And The Attack On The Jakku Village připomene, jak geniální byl Williams už tenkrát, a jakmile se rozezní dvojka The Scavenger, je jasné, že s věkem zraje jako víno. Každá jednotlivá skladba přináší něco nového a vzrušujícího, ale zároveň tak známého. Je to jako se po letech zase vracet domů. Soundtrack nabízí jak klasicky hvězdné akční sekvence jako Scherzo For X-Wings, tak neuvěřitelně silné melodie, které vás chytnou za srdce, jako třeba v tracku Rey Meets BB–8.

Z výše zmíněné pětice je Williams Morriconeho největší soupeř, a i když by si ve spravedlivém světě odnesli sošku oba, vítěz bude muset být jen jeden. A jakkoliv je Williamsův soundtrack perfektní, byl tu v menších či větších variacích už šestkrát předtím, zatímco Morriconeho western vstal z mrtvých do jednadvacátého století. 

John Williams - Main Title And The Attack On The Jakku Village

Šance podle Filmserveru:
  • Thomas Newman – Bridge of Spies 5%
  • Carter Burwell – Carol 3%
  • Ennio Morricone – The Heightful Eight 60%
  • Jóhann Jóhannsson – Sicario 2%
  • John Williams – Star Wars: The Force Awakens 30%

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Tom Wilkinson (30.12.2023 22:21 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu