Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Deadpool

Recenze: Deadpool – „smrt mu sluší“

Vydáno: 09.02.2016 18:12 v sekci Recenze | Premiéry - Pavel Klimeš | foto: facebook tvůrce

Další příspěvek do x-menovského universa v hlavní roli s anti-superhrdinským hrdinou Deadpoolem je nepřerušovaným proudem třeskutého (a nekorektního) humoru a explicitního násilí. Zábava je to skvostná, děti ale určitě nechte protentokrát doma.

DeadpoolRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 09.02.2016 18:12. Další příspěvek do x-menovského universa v hlavní roli s anti-superhrdinským hrdinou Deadpoolem je nepřerušovaným proudem třeskutého (a nekorektního) humoru a explicitního násilí. Zábava je to skvostná, děti ale určitě nechte protentokrát doma. Hodnocení: 4.5

Deadpool

Deadpool
Komedie / Romantický / Sci-Fi / Akční
USA, 2016 , 108 min.

Režie: Tim Miller
Scénář: Rhett Reese, Paul Wernick, Rob Liefeld, Fabian Nicieza
Kamera: Ken Seng
Herci: Ryan Reynolds, Karan Soni, Ed Skrein, Michael Benyaer, Stefan Kapicic, Brianna Hildebrand, Style Dayne, Kyle Cassie, Taylor Hickson, Ayzee, Naika Toussaint, Randal Reeder, T. J. Miller, Isaac C. Singleton Jr., Morena Baccarin

Česká premiéra: 11.02.2016

Distributor: CinemArt

Deadpool hodnocení na Kinobox.cz: 83.93 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Filmový vesmír kolem komiksových X-Menů, který si jako paralelní příběh k Marvel Cinematic Universe křečovitě drží studio 20th Century Fox, se nám snaží usilovně předvádět, že si zaslouží (na rozdíl od „Spider-verse“ studia Sony) samostatnou existenci. A to i za cenu právních tahanic s tandemem Disney/Marvel ohledně „společných“ postav. Po „restartu“ ve filmu X-Men: Budoucí minulost a pořádném zaškobrtnutí v případě nové Fantastické čtyřky (která také má být součástí tohoto celku) je tu další spin-off, který si bere na paškál Wadea Wilsona, známějšího pod jménem Deadpool.

Ryan Reynolds ve filmu Deadpool / DeadpoolTento komiksový anti-hrdina vznikl v roce 1991 a u nás v ČR je zatím pohříchu téměř neznámý. Jde ve zkratce o vyšinutého, užvaněného chlapíka s úžasnými bojovými dovednostmi a schopností regenerace, ne nepodobnou Wolverinovi. S Deadpoolem jsme se sice již v mutantí sáze setkali ve filmu X-Men Origins: Wolverine, ale krom skalních fanoušků jsme o tom nevěděli (jméno Deadpool tam nikdy nezaznělo) a celkově šlo o značný odklon od toho, jak jej ztvárnily komiksy. Tvůrci se bránili, že Wadeova zašitá ústa měla velmi konkrétní účel a to ten, aby tento zohyzděný hláškující nindža nezastínil našeho hlavního hrdinu s adamantiovými drápy. Herecký představitel Wadea Ryan Reynolds se netajil tím, že si moc přeje „sólovku“ Deadpoola a nyní se jí tedy dočkal. A Wolverinovi to v ní pěkně vrací i s úroky.

Celý příběh je vyprávěn v retrospektivě a dozvídáme se, kdo byl Wade Wilson (Ryan Reynolds), než onemocněl rakovinou a stal se laboratorním pokusem jistého Ajaxe (Ed Skrein), dozvídáme se o jeho dívce Vanesse (Morena Baccarin) a kamarádovi barmanovi Weaselovi (T. J. Miller). Brutální pokusy s Wadeovým mutantím genem pak způsobily jeho tělesné zohavení a vyslaly ho coby Deadpoola na cestu pomsty. Zmíněný restart x-menovské ságy způsobil, že původ Wadea se může velice lišit od toho, co jsme viděli v X-Men Origins: Wolverine. Z X-Menů profesora Xaviera zde máme pouze Colossuse (mluví ho Stefan Kapicic), který je nyní v souladu s komiksy Rus jako poleno a „nová“ mutantka Negasonic Teenage Warhead (Brianna Hildebrand).

Ryan Reynolds, Morena Baccarin ve filmu Deadpool / DeadpoolPo stránce kontinuity je tedy Deadpool dostatečně ošetřen, ačkoli to vlastně skoro nepotřebuje. Celý film je tedy jedno velké (a naprosto zjevné) mrkání na diváka a Deadpoolova neustálá konverzace s diváky nás nenechává na pochybách, že o nějaké začlenění do stávajícího světa (ač tu je) zde opravdu nejde. Narážek se totiž dočkají jak oba představitelé profesora Xaviera, tak i jeho dřívější inkarnace ve Wolverinovi. Zmínek a vtipů je však ohromující množství a film nenechá nit suchou na celé řadě skutečných i fiktivních osob (Reynoldsovým Green Lanternem počínaje a Pamelou Anderson či Justinem Bieberem konče).

Deadpoolovo časté „porušování čtvrté zdi“ je typické i pro komiksovou předlohu, takže zcela v pořádku. Od úvodních titulků až po závěrečné (určitě zůstaňte až úplně do konce – stojí to za to!) je vidět, že si scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick umějí udělat legraci sami ze sebe a tlačí na pilu ze všech sil. V určitých momentech je vidět, že jim malinko dochází dech (právě možná v těch několika vážnějších pasážích), ale vzápětí nám to vynahradí další hláškou nebo vizuálně nabitou scénou. Rovněž stopáž filmu je velmi příjemných 108 minut a vše tak působí velmi kompaktně a účelně.

Ed Skrein ve filmu Deadpool / DeadpoolVzhledem k neustálému pitvoření a komediálnímu až parodickému tónu je velmi těžké označit herecké výkony za dobré nebo špatné. Na Ryanu Reynoldsovi je vidět, že si roli velmi užívá, Morenu Baccarin si můžeme pamatovat hlavně ze seriálu Firefly (což je další narážka na její roli profesionální „společnice“). Ed Skrein je (aspoň u mě) po posledním Kurýrovi dost v nemilosti a je pravda, že jsem mu jeho postavu "vědátora" Ajaxe příliš nevěřil, ale v tomto filmu je spoustu věcí naprosto šílených, takže jde o pouhou kapku v moři.

Celý snímek po vizuální stránce vypadá celkem dobře, ač je zřejmé, že rozpočet nebyl nijak astronomický. Koneckonců i z toho si ve filmu tvůrci v čele s režisérem Timem Millerem utahují a je pravda, že za těchto podmínek bych odpustil i výrazné nedodělky. Hudebně jde o jeden velký písničkový playlist, kdy se zdá, jako by se někdo ustavičně předháněl v tom, jak moc velkou „odrhovačku“ teď pustí. Novou původní hudbu dostal za úkol Junkie XL (např. Šílený Max: Zběsilá cesta) a výsledek se velice podařil.

Na každý pád jde o jednu velkou akční jízdu plnou cynického a černého humoru, která rozhodně není pro citlivky, puritány a už vůbec ne pro děti. Nemusíte být dokonce ani znalci či fanoušci komiksů s Deadpoolem, byť právě pro ně je ve filmu také mnoho ukrytého. Komiksová podoba Deadpoola se aktuálně ve světě nachází na špici oblíbenosti a já nevidím jediný důvod, proč by se na tento piedestal nemohla vyšvihnout i ta filmová. Bravo!

Český trailer k filmu Deadpool



NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Furiosa má první trailer (01.12.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jennifer Garner se vrátí jako Elektra (09.07.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Egypťan Sinuhet vyšel na denní světlo a začal dělat chyby (03.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nesmrtelný ježek Sonic zúčtovává s Flashem Gordonem (03.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Eli Roth natočí Thanksgiving (09.01.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Shawn Levy a Star Wars? (09.11.2022 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Spirited (03.11.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Will Ferrell a Ryan Reynolds v teaseru Spirited (12.10.2022 18:38 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Papoušek Paulie se po svatbě ocitl pod vodou (16.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- The Gray Man se vrátí (27.07.2022 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Anthony Hopkins míří na Rebel Moon (09.06.2022 10:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu