Za horizontem: subtilní lesbická romance Carol

Vydáno: 16.01.2016 18:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Dobová lesbická romance Carol byla s pěti nominacemi jedním ze žhavých kandidátů na Zlaté glóby. Natočil ji režisér Todd Haynes s Cate Blanchett a Rooney Mara v hlavních rolích.

CarolRecenzoval/a Václav Limberk dne 16.01.2016 18:00. Dobová lesbická romance Carol byla s pěti nominacemi jedním ze žhavých kandidátů na Zlaté glóby. Natočil ji režisér Todd Haynes s Cate Blanchett a Rooney Mara v hlavních rolích. Hodnocení: 3.5
Carol
Carol
Drama / Romantický
USA, 2015 , 118 min.

Režie: Todd Haynes
Scénář: Patricia Highsmith, Phyllis Nagy
Kamera: Edward Lachman
Hudba: Carter Burwell
Herci: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson, Kyle Chandler, Jake Lacy, John Magaro, Cory Michael Smith, Kevin Crowley

Česká premiéra: 21.04.2016

Hodnocení: 7/10
V pondělí 11. ledna byly vyhlášeny Zlaté glóby, první vážná předzvěst blížícího se filmového svátku roku, za které je považováno udílení Oscarů. Dobová lesbicky laděná romance Carol byla považována s pěti nominacemi za největšího favorita na získání cen. Nakonec však vyšla překvapivě naprázdno. Carol však má stále mnoho želízek v ohni. Vede nominace (9) na ceny BAFTA a ve čtvrtek 14. ledna se vyhlásí oscarové nominace a je dost pravděpodobné, že i tam bude figurovat. 

Rooney Mara ve filmu Carol / CarolPodle předlohy The Price of Salt Patricie Highsmith ji v britsko-americké koprodukci natočil americký režisér Todd Haynes. Děj se odehrává během vánočních svátků v roce 1952 v New Yorku. Mladá dívka Therese Belivet (Rooney Mara) pracuje v obchodním domě na Manhattanu, kde zahlédne bohatě vyhlížející ženu Carol Aird (Cate Blanchett), kterak si prohlíží model vlaku. Na základě Theresina doporučení se Carol rozhodne tento model pořídit své malé dceři Rindy (Sadie Heim/K.K.Heim). Carol právě prochází náročným obdobím rozvodu se svým manželem Hargem (Kyle Chandler). Jedním z důvodů je i její dávná aférka s její dávnou přítelkyní Abby (Sarah Paulson). Carol pozve Therese k sobě domů, jako výraz vděku za výběr vánočního dárku. Obě ženy, z nichž každá pochází z rozdílných společenských kruhů, se do sebe zamilují. Jejich romanci však není především okolím společensky lépe postavené Carol přáno. 

Carol je citlivě natočené subtilní dobové drama s lesbickou romantickou zápletkou, jehož hlavní síla tkví jednak v hereckých výkonech obou hlavních představitelek a jednak v citlivém a decentním Haynesově režijním vedení. Snímek působí perfekcionistickým, ale malinko televizním "britským" dojmem (na produkci se kromě bratří Weinstenů účastnila také britská filmová společnost Film4, kterou vlastní televizní korporace Channel Four). Přes perfekcionismus především v dobovém ztvárnění - ve výpravě a kostýmech a také "dobové" kameře - tak Carol působí spíše jako nákladný televizní film více než "ryzí" kinematografický počin.

Cate Blanchett ve filmu Carol / CarolTo je ovšem jen dílčí výtka. Jinak se tvůrcům nemůže upřít realizační preciznost ve všech zmíněných složkách - režie, kamera, výprava, kostýmy, stejně jako citlivý hudební soundtrack coenovského skladatele Cartera Burwella. A také brilantní herecké výkony obou hlavních představitelek. U Cate Blanchett, držitelky dvou Oscarů (za Letce a Jasmíniny slzy) to ani tolik nepřekvapí, neboť je o ní známo, že je výtečná herečka, která dokáže zahrát jakoukoliv roli. V Carol to opět dokazuje a potvrzuje. Znovu tu působivě ztvárnila další herecky náročnou, silnou ženskou postavu. O něco těžší úlohu tu měla Rooney Mara, neboť její postava není herecky tak vděčnou jako postava Blanchett. Mara ale příjemně překvapila a předvedla plnohodnotný a soustřěděný výkon, který se Blanchett vyrovná a je jí proto rovnocennou hereckou partnerkou. 

Carol sklidila bouřlivé ovace při své světové premiéře na filmovém festivalu v Cannes, která proběhla už 17. května minulého roku. V limitovaném uvedení měla americkou premiéru 20. listopadu 2015. V Česku ani na Slovensku naplánovanou kino premiéru zatím nemá. Je možné, že se to s vyhlášením oscarových nominací, či s eventuálním získáním některých cen změní. Jde sice o pozoruhodně natočené drama, přesto vzbuzuje "akademický" dojem filmu točeného "pro ceny", kterému by možná více slušel televizní formát než velké plátno. Svým naturelem a absencí jakýchokoliv vnějškových efektů odpovídá spíše brilantně natočenému televiznímu dramatu než "velkému kinu".

Originální trailer filmu Carol




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • ja ako gay v Papine som to tiez mal tažké (Martin, 21.01.2016 22:01) Reagovat

    A prvýkrát som mal análny sex az po šestdesiatkefi

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY