Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 8. 1. 2016 - 14. 1. 2016

TV tipy: Speciální jednotka a policejní patrola stráží gravitaci

Vydáno: 08.01.2016 08:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Náš televizní výběr je tentokráte zajímavý tím, že poměrně vyváženě kombinuje filmovou klasiku, která se ale příliš nevysílá a několik novějších premiérových kousků. Ty zastupují třeba oscarová Gravitace nebo drama Patrola.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hořící Mississippi (Mississippi Burning) (pátek 8. 1., ČT2, 21.50 - 23.55)

Plakát filmu Hořící Mississippi / Mississippi BurningNe tak často vysílané kriminální drama jen potvrzuje tvůrčí všestrannost nenápadného režiséra Alana Parkera. Ten se v něm spolehl především na hodně silný, emocionální a nadčasový příběh o boji s rasismem, pohlcující atmosféru, propracované postavy a Oscarem oceněnou kameru Petera Bizioua. Vrcholem je pak naprosto skvostné obsazení, jemuž dominují na Oscara nominovaní Gene Hackman a Frances McDormand, krok s nimi udržují ale i poněkud upozaděný Willem Dafoe v pro něj netypické roli, úlisný Brad Dourif a výborný R. Lee Ermey. Celé je to možná dost jednostranné a o něco delší, než by mělo být, to ale na intenzivní podívané nemění vůbec nic.

Synopse: Agenti FBI Alan Ward (Willem Dafoe) a Rupert Anderson (Gene Hackman) přijíždějí v roce 1964 do Mississippi, kde došlo k vraždě tří aktivistů za občanská práva, jednoho černocha a dvou bělochů, a vzápětí shořel kostel, v němž se občané tmavé pleti scházeli. Zatímco nezkušeného Warda zdejší rasismus štve a chce se striktně držet zákona, protřelý Anderson zná mentalitu místních lidí a ví, že je nečeká nic snadného.

Zajímavost: Mnoho komparsistů tvořili skuteční členové Ku-Klux-Klanu.

Oficiální trailer filmu Hořící Mississippi / Mississippi Burning
Gravitace (Gravity) (sobota 9. 1., Nova, 20.20 - 22.00)

Český plakát filmu Gravitace / GravityDva roky starý sci-fi thriller byl oprávněně hitem sezony a odnesl si hned sedm Oscarů, z nichž jednoho získal režírující Alfonso Cuarón. Ten natočil technicky naprosto precizní podívanou, která příliš nemá obdoby a veškeré její aspekty jsou fascinující. Oscarová kamera je prvotřídní a vytváří krásné obrazy, minimalistická práce se střihem a zvukem by zasloužila studii, neboť je dokonale promyšlená a tvůrce se celou dobu šikovně pohybuje na hraně komerce a tzv. artu. V hlavních rolích se objeví výtečný George Clooney a přesná, leč lehce afektovaná, nicméně na Oscara nominovaná Sandra Bullock. O prvotřídním snímku, jemuž škodí snad jen přespřílišná preciznost, křečovité pokusy o humor a chvílemi nedostatek emocí, se více dočtete v naší recenzi.

Synopse: Doktorka Ryan Stone (Sandra Bullock) se ocitá na své první vesmírné misi. Doprovází ji naopak otřelý veterán Matt Kowalski (George Clooney), který velí poslednímu letu před odchodem do důchodu. V průběhu mise však dojde k tragédii a loď je zničena. Oba astronauti zůstávají ve vesmíru sami, odkázáni jeden na druhého. Když navíc ztratili jakékoli spojení se Zemí a rychle jim ubíhá kyslík, začínají propadat panice.

Zajímavost: Celý film byl dražší než indická mise na Mars.

Hlavní český trailer filmu Gravitace / Gravity
No (No) (sobota 9. 1., ČT art, 22.00 - 23.55)

Český plakát filmu No / NoChilsko-francouzsko-americké drama zaujme především originální formou natáčení, která záměrně evokuje osmdesátá léta. Režírující Pablo Larrain zvolil vizuální stránku připomínající "ošoupané" VHS, což dodává snímku hodně zvláštní a autentickou atmosféru. Spolehnout se mohl i na nadčasový příběh, který je svědectvím o lidech samotných a o tom, že volební kampaň vlastně probíhá všude stejně. V hlavní roli exceluje zcela přesný a civilní Gael García Bernal, který nikterak nezastiňuje své méně známé kolegy. Vyčítat se snad dá jen trošku pomalejší tempo a utahaný začátek. Více prozradí naše recenze.

Synopse: René Saavedra (Gael García Bernal) se v roce 1988 vrací ze stáže v USA do rodného Chile a okamžitě se zapojuje do zdejšího politického dění. V jihoamerické zemi totiž musí proběhnout referendum, které zlegitimizuje současnou krutovládu generála Augusta Pinocheta a René je požádán, aby vedl kampaň demokratických stran. Vzhledem k tomu, že jeho práce bude vidět pouze patnáct minut denně, je šance na ovlivnění veřejného mínění dost malá. Přesto ne nemožná.

Zajímavost: Film je založen na nikdy neuvedené divadelní hře Plebiscito chilského novelisty Antonia Skármety.

Originální trailer filmu No / No
Patrola (End of Watch) (sobota 9. 1., Prima, 22.30 - 00.45 / neděle 10. 1., 03.55 - 06.45)

Český plakát filmu Patrola / End of WatchI tři roky staré drama je zajímavé hlavně vizuální stránkou. Režisér a scenárista David Ayer totiž celou dobu "přepíná" mezi POV perspektivou (cosi jako found-footage) a ruční kamerou, k čemuž ještě přidává hodně dravou a agresivní akci. To vše snímku dodává potřebnou realistickou atmosféru, která je hodně působivá a nenechá diváka chladným. Pozitivní dojem ještě dokreslují skvěle obsazení Jake GyllenhaalMichael Peña, mezi nimiž funguje pravá chlapská chemie a jakési kamarádské pošťuchování. Vadami na kráse budiž jen trošku rušivé střídání soukromých a pracovních životů obou hlavních hrdinů a lehký závěrečný patos. Podrobnosti hledejte v naší recenzi.

Synopse: Dva mladí policisté (Jake Gyllenhaal a Michael Peña) zabaví při rutinní dopravní prohlídce menší obnos špinavých peněz a pár zbraní. Nemají ale ani tušení, že vše patří nechvalně proslulému gangu, který je kvůli tomu odsoudil na smrt. Oběma se pochopitelně změní život, protože se musí mít víc na pozoru než jindy a pokusit se ochránit sebe i své blízké.

Zajímavost: Gyllenhaal trávil přípravou na roli pět měsíců, během nichž se účastnil policejních vyjížděk a absolvoval taktický a zbrojní výcvik.

Oficiální trailer filmu Patrola / End of Watch
Speciální jednotka (Forces spéciales) (sobota 9. 1., ČT1, 23.25 - 01.10)

Plakát filmu Speciální jednotka / Forces spécialesFrancouzské akční drama doplácí na množství klišé, s nímž pracuje. Režisér a spoluscenárista Stéphane Rybojad působí jako dobrý pozorovatel, neboť vlastně jen za sebe kupí momenty, které fungují v ostatních filmech a nepřichází s ničím originálním. Diváckou pozornost tak udrží adrenalinová a dobře zvládnutá akce, sebevědomá kamera a potřebné chlapské emoce. V hlavních rolích se objeví solidní Diane KrugerDjimon Hounsou nebo Benoît Magimel. O neškodné jednohubce více odhalí naše recenze.

Synopse: Kontroverzní novinářka Elsa (Diane Kruger) je v Afghánistánu unesena členem Talibanu. Zanedlouho se na internetu objeví video stanovující nejzazší termín její popravy, z něhož tajné služby poznají, že žena se nachází na hranici s Pákistánem. Do centra dění tak je vyslána šestičlenná mise, která má žurnalistku zachránit a dopravit do vlasti.

Zajímavost: Talibánský velitel má ve filmu legendární československou pistoli ČZ 75B ráže 9x19mm.

Český trailer filmu Speciální jednotka / Forces spéciales
Zpráva o Europě (Europa Report) (sobota 9. 1., ČT2, 23.25 - 00.50)

Plakát filmu Zpráva o Europě / Europa ReportNejvětší síla komorního sci-fi thrilleru spočívá v metodě found-footage, která v tomto případě přesně plní svůj účel a dodává mu jakýsi polodokumentární dojem. Režírující Sebastián Cordero tedy nedokáže zakrýt nedostatečný rozpočet a lacinější vzhled, to ale částečně kompenzuje právě unikátní atmosférou, silným příběhem a nechronologickým řazením událostí, které dodává snímku napětí. Ve vesměs neznámém obsazení vynikají jen Michael Nyqvist a Sharlto Copley. Dialogů je ale přece jen někdy až moc a možná by krátká stopáž zasloužila ještě trošku pokrátit, naše rubrika Za horizontem je ale spokojena.

Synopse: Mise Europa 1 měla být prvním pokusem o vyslání člověka do hlubin vesmíru. Šestičlennou posádku složenou z odborníků z celého světa sledovaly při jejich cestě miliardy očí. Všichni do nich vkládají své naděje, jenže celá akce je mnohem komplikovanější a při cestě dojde k několika kritickým problémům.

Zajímavost: Natáčelo se ve studiích Cine Magic v New Yorku.

Oficiální trailer filmu Zpráva o Europě / Europa Report
Muž zvaný Kůň (A Man Called Horse) (neděle 10. 1., ČT2, 20.00 - 21.55 / pondělí 11. 1., 23.35 - 01.25)

Plakát filmu Muž zvaný Kůň / A Man Called HorseU nás prakticky neznámý western je poměrně dost naivní a dějově trochu chudý. Režírující Elliot Silverstein vsadil na adoraci indiánů a téměř dokonalé vykreslení jejich běžného života. Největší síla filmu tak spočívá v propracovaných kostýmech, ukázce jednotlivých rituálů, většinou vydařeném humoru, krásných lokacích a kameře. Titulní roli brilantně ztvárnil Richard Harris, vedle něhož čekejte už jen spíše autentické indiánské herce. Zamrzí naopak pomalejší tempo a nevhodně otevřený konec. Hodně netradiční žánrovka, kterou v televizi tak často nevídáte.

Synopse: V roce 1825 je anglický lord John Morgan (Richard Harris) zajat kmenem Siouxů. Po prvotním odporu postupně poznává indiánskou kulturu a snaží se pochopit jejich životní styl. Netrvá dlouho a zajetí se mění ve zcela dobrovolné a muž se stává lídrem celého kmene.

Zajímavost: Příběh je založen na osudech španělského vojáka Cabezy de Vacy.

Ukázka z filmu Muž zvaný Kůň / A Man Called Horse
Pohlednice z Hollywoodu (Postcards from the Edge) (pondělí 11. 1., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / úterý 12. 1., 15.40 - 17.30)

Plakát filmu Pohlednice z Hollywoodu / Postcards from the EdgeMalinko zapadlé a u nás ne moc známé komediální drama vlastně ničím nevyniká a značně promarňuje svůj potenciál. Režírující Mike Nichols měl k dispozici zajímavé a atraktivní téma, nedokázal ho ale proměnit v potřebně kousavou hollywoodskou satiru a místo toho se snaží kombinovat vážné a humorné momenty, což se mu ne vždy daří. Někde na úrovni lehkého nadprůměru tak snímek drží především střídmá stopáž, zkušená režijní rutina, svižné tempo a obsazení, v němž hrají prim na Oscara nominovaná Meryl Streep a Shirley MacLaine, které doplňují třeba Dennis Quaid, Gene Hackman nebo Richard Dreyfuss. Příjemná, ale trochu matná žánrovka.

Synopse: Hollywoodská herečka Suzanne Vale (Meryl Streep) se po předávkování drogami ocitá na klinice, kde jí zachrání život. Zde ji navštíví její matka Doris (Shirley MacLaine), která je také známou herečkou. Po propuštění se ale Suzanne dozvídá, že podmínkou její další práce je to, že bude bydlet s matkou, která na ni má davat pozor. Jak dlouho může soužití dvou rozmazlených hvězd vydržet?

Zajímavost: Scénář napsala Carrie Fisher, na jejímž životě je film založen.

Originální trailer filmu Pohlednice z Hollywoodu / Postcards from the Edge
Angel Heart (Angel Heart) (pondělí 11. 1., Prima Max, 22.15 - 00.30)

Plakát filmu Angel Heart / Angel HeartMysteriózní thriller s hororovým nádechem celou dobu diváka zneklidňuje a obklopuje zvláštní temnou atmosférou. Režírující Alan Parker v něm znovu předvedl, že umí pracovat se symboly, k čemuž zde přidal atraktivní náboženské téma, v dobrém slova smyslu nepříjemnou hudbu, záměrně nejasný příběh, který po skončení vyvolá další otázky a velmi dobré obsazení, jemuž dominují výborný Mickey Rourke a především děsivý Robert De Niro, který minima prostoru využívá na maximum. Poctivé žánrovce podráží nohy jen nedořešený konec a nejasná motivace některých postav. Moderní noir.

Synopse: V polovině padesátých let získá soukromý detektiv Harry Angel (Mickey Rourke) zvláštní zakázku. Pro podivínského právníka jménem Louis Cyphre (Robert De Niro) má najít jistého Johnyho Favouritea, kterého dvanáct let nikdo neviděl. Ze zdánlivě jednoduchého případu se brzy stává noční můra a ostřílený detektiv je čím dál tím víc stahován do světa temnoty, z něhož není úniku.

Zajímavost: Režisér později tvrdil, že De Nirův výkon je natolik sugestivní a tajemný, že se mu raději vyhýbal a vůbec ho nerežíroval.

Originální trailer filmu Angel Heart / Angel Heart
Mazel (Teddy Bear) (úterý 12. 1., ČT art, 21.10 - 22.40)

Plakát filmu Mazel / Teddy BearDánské drama asi nejvíce překvapí tím, že není depresivní, ale naopak poměrně příjemné a divácky vstřícné. Režírující Mads Matthiesen v něm vsadil na přímočarost a zároveň množství klišé, které ale zpracoval relativně vkusně, takže zas tolik neruší. Nezapomněl ani na odpovídající posmutnělou atmosféru, svižné tempo i trefný hudební doprovod. V hlavní roli zaujme velmi dobře hrající hromotluk Kim Kold. Škoda, že si tvůrci více nevyhráli s v konečné podobě trochu vykalkulovaným příběhem. Netradiční severská podívaná. 

Synopse: Dennis (Kim Kold) se živí jako profesionální kulturista. Kupodivu je pořád starý mládenec, protože mu chybí dominantnější povaha i nějaká ta dobrá příležitost. Nepomáhá mu ani fakt, že ve svých čtyřiceti letech stále bydlí s panovačnou matkou. Když se jeho strýc ožení s dívkou z Thajska, rozhodne se Dennis pro radikální krok. Odjede právě do této asijské země, kde chce najít svou pravou lásku. Jenomže ani v sexuálním turistickém ráji se taková slečna nehledá tak snadno.

Zajímavost: Kold měří 193cm a jeho váha se pohybuje kolem 140kg.

Originální trailer filmu Mazel / Teddy Bear
 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Já nevím, co s Gravitací. Technicky zcela prvot... (Anonym, 08.01.2016 10:46) Reagovat

    Já nevím, co s Gravitací. Technicky zcela prvotřídní dílo, které dle mě v televizi leccos ztratí a pak nedokáže zastřít, že obsahově je to v podstatě prázdné dílo o přežití člověka ve vesmíru. Jenže to nám neříká nic nového, každý ví, že jakmile zůstanete sami ve vesmíru je s vámi na 99 procent ámen. Pro mě zkrátka a dobře technicky brilantní a vytříbený snímek, a pokud hledáte i něco hlubšího, nezle tomu dát status dokonalosti :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Tiché místo: První den (08.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Road House (25.01.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Hotel Palace znevažuje svět i sám sebe (24.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu