Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 25. 12. 2015 - 31. 12. 2015

Vánoční TV tipy: Premiérově exkluzivní konec roku

Vydáno: 25.12.2015 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Falcon

Možná paradoxně je náš poslední letošní televizní výběr nejspíš tím nejsilnějším za celý rok. Tolik kvalitních premiér se vidí jen málokdy a vybírat je opravdu z čeho. Jsou libo Pí a jeho život, Raubíř Ralf nebo Ranhojič?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
A dost! (Enough Said) (pátek 25. 12., Prima Love, 20.15 - 22.10 / sobota 26. 12., Prima Max, 16.30 - 18.15)

Plakát filmu A dost! / Enough SaidU nás ne až tak známé romantické komediální drama je vesměs pohodovou záležitostí, která není úplně dokonalá, své publikum si ale určitě najde. Režisérka a scenáristka Nicole Holofcener v něm vsadila na ze života odpozorované situace, zajímavý námět a inteligentní dialogy, které mají daleko k lacinému kýči. Potěší i to, že výsledek není "přeslazený", ale spíše důvěryhodný a jako by přirozený. V hlavních rolích se objeví Toni Collette, Catherine Keener nebo James Gandolfini v jedné ze svých posledních příležitostí. O typicky sváteční kvalitní oddechovce více prozradí naše rubrika Za horizontem.

Synopse: Albert (James Gandolfini) a Eva (Julia Louis-Dreyfus) jsou oba rozvedení a zaskočení, že jejich potomci se vydávají za studii. Když se setkají, vypadá to, že nové romanci by nemuselo nic bránit. Jenže ona je tak trochu flákač a on se zase trápí svou nadváhou a jejím vlivem na sex. Přesto by to mohl být krásný vztah. Kdyby ovšem Evinou novou klientkou nebyla Albertova bývalá manželka.

Zajímavost: Snímek měl předpremiéru na MFF v Torontu 2013.

Oficiální trailer filmu A dost! / Enough Said
Ranhojič (The Physician) (sobota 26. 12., ČT2, 20.00 - 22.35 / úterý 29. 12., 00.30 - 03.00)

Český plakát filmu Ranhojič / The PhysicianNa německé adaptaci obsáhlého románu Noaha Gordona je znát, že vznikala mimo Hollywood. Režírující Philipp Stölzl se tak místo opulentních bitev mohl soustředit na vykreslení vztahů mezi postavami, které zabalil do atraktivního vizuálního hávu tvořeného překrásnou kamerou, a neveselé středověké atmosféry. Opřít se mohl i o silný ústřední příběh a perfektní herecké výkony, jimž dominují Tom PayneStellan Skarsgård a Ben Kingsley. Horší už je to s charaktery, kterých je tu zbytečně moc a trochu zklame i pomalé tempo, jemuž není přizpůsobena přetažená stopáž. Vše napsané vám potvrdí i naše recenze.

Synopse: V jedenáctém století jsou veškeré antické medicínské poznatky v Evropě zapomenuty a jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Jeden z nich se ujímá mladého Roba Colea (Tom Payne), jenž je schopen vycítit, kdy někdo zemře, a udělá z něho svého učedníka. Rob je postupem času hnán touhou vědět co nejvíc o lidském těle a dostává se až do daleké Persie, kde by rád studoval na škole slavného Aviceny. Kvůli tomu ale bude muset zatajit své křesťanství.

Zajímavost: Často zmiňovaná postranní nemoc byly bolestivé problémy se slepým střevem, což byla v oné době smrtelná choroba.

Český trailer filmu Ranhojič / The Physician
Pryč od pece (Out of the Furnace) (sobota 26. 12., Kino Barrandov, 20.15 - 22.45 / neděle 27. 12., 22.05 - 00.25)

Plakát filmu Pryč od pece / Out of the FurnacePod názvem Oko za oko najdete v programu nejednoznačně přijatý americko-britský thriller, v němž se režisér a spoluscenárista Scott Cooper snažil přiblížit běžnému životu, čemuž podřídil naprosto vše. Vsadil tak na syrovou a až autentickou atmosféru amerického maloměsta, drsný a realistický příběh, který nic nezkrášluje a několik nezapomenutelných brutálních momentů. Zadařilo se i s poměrně hvězdným obsazením, v němž nezklamou Christian BaleWoody Harrelson, Casey Affleck, Zoe Saldana nebo Willem Dafoe. Ti, kterým film padl do noty, kritizují jen absenci údernějšího a lepšího konce a mluví o hodně silném zážitku. Naše rubrika Za horizontem je ale trochu jiného názoru.

Synopse: Čerstvě propuštěný vězeň Russell Baze (Christian Bale) by rád zapadl mezi obyčejné lidi a na svou temnou minulost zapomněl. Když ale zjistí, že někdo zabil jeho mladšího bratra Rodneyho (Casey Affleck), nemůže to nechat jen tak. 

Zajímavost: Bale se kvůli roli naučil obsluhovat hutní pec.

Oficiální trailer filmu Pryč od pece / Out of the Furnace
Království lesních strážců (Epic) (neděle 27. 12., Prima, 12.25 - 14.20 / pondělí 28. 12., 08.55 - 10.40)

Český plakát filmu Království lesních strážců / EpicDva roky starý animák se snaží zavděčit všem, proto je výsledek jen lehce nadprůměrný. Režírující Chris Wedge pochopitelně spoléhá na téměř dokonalou vizuální stránku, kde je hodně barev a vše je řádně propracované. Ty nejmenší tak mimo ni potěší i perfektně sestříhané akční scény, velké množství humoru a svěží tempo. Dospělí budou trochu kritičtější a krom několika nenápadných vtípků zaměřených primárně na ně objeví spíše rutinní zpracování, povrchní příběh a stereotypní postavy. Jako jednohubka ale snímek, o němž se více dočtete v naší recenzi, poměrně funguje.

Synopse: Sedmnáctiletá Mary se vrací do rodného domu, kde se chce sblížit se svým otcem Bombou, který se jí odcizil. Ten je posedlý zkoumáním pozoruhodné civilizace drobných lesních mužíčků. Mary se zanedlouho kouzlem ocitá v tomto záhadném světě, kde je uvězněna. Pokud se chce vrátit domů, musí partičce zábavných zelených tvorů pomoci uvěřit v jejich svět a zachránit ho. Tenhle boj se ale brzy mění v bitvu o celý lidský svět.

Zajímavost: Inspirací pro lesní strážce a jejich brnění byli japonští samurajové.

Český trailer filmu Království lesních strážců / Epic
Století Miroslava Zikmunda (pondělí 28. 12., Prima, 20.15 - 22.10 / středa 30. 12., 03.45 - 06.10)

Český plakát filmu  / Století Miroslava ZikmundaLoňský tuzemský dokument se těší velkému úspěchu a oblibě především díky osobě sledovaného a zpovídaného cestovatele Miroslava Zikmunda. Režisér a scenárista Petr Horký měl dost usnadněnou práci, protože příběh a povídání legendárního dobrodruha je natolik poutavé, že překryje to, že jde vlastně o technicky a řemeslně ničím výjimečný dokument. Ten navíc malinko sráží chvílemi velké množství vypravěčů a přece jen až nekritický obdiv k hlavnímu hrdinovi. To se ale na druhou stranu dá poměrně snadno odpustit. Poučný a zajímavý kousek.

Synopse: Miroslav Zikmund byl počat za Habsburků, přežil druhou světovou válku, zažil nástup i pád komunismu a státní bezpečnost ho dokonce označila za "nebezpečnou osobu nejvyšší třídy nebezpečnosti". Pobýval v Africe, když tam zanikal koloniální systém. Setkal se s prezidenty i lidojedy a dočkal se také nástupu kapitalismu. Jeho příběh je opravdu fascinující.

Zajímavost: Film se natáčel tři a půl roku.

Originální trailer filmu Století Miroslava Zikmunda
Žena v kleci (Kvinden i buret) (pondělí 28. 12., ČT2, 21.55 - 23.30)

Český plakát filmu Žena v kleci / Kvinden i buretAdaptace prvního dílu knižní série Jussiho Adler-Olsena je typicky severská a pro neznalce předlohy bude o něco intenzivnější. Režírující Mikkel Nørgaard v ní perfektně pracuje s napětím, které stupňuje od začátku až do konce, navíc ho umocňuje brilantní stísněnou atmosférou, která je místy hodně "fyzická". Podařilo se mu i obsazení, jemuž vládnou charismatický Nikolaj Lie Kaas a svérázný Fares Fares, které skvěle doplňuje i Mikkel Boe Følsgaard. Flashbacky a prostřihy na osud oběti zločinu sice děj trochu zpomalují a rozptylují, není to ale nic zásadního, což potvrdí i naše nadšená recenze. Trochu napětí ve svátečním období neuškodí.

Synopse: Komisař Carl Morck (Nikolaj Lie Kaas) je po tragické přestřelce převelen do sklepní kanceláře nově zřízeného Oddělení Q, které má za úkol protřídit nedořešené a odložené případy. Jediným jeho spolupracovníkem se stává svérázný Assad (Fares Fares). Hned první den se tvrdohlavý komisař vrhá do řešení případu kdysi slavné političky Merete Lynggaard (Sonja Richter), která před pěti lety záhadně zmizela při plavbě na trajektu. Celé to tehdy bylo uzavřeno jako sebevražda, ač existují indicie, které toto řešení popírají. A to cílevědomý policista nemůže nechat jen tak.

Zajímavost: Scénář k filmu napsal poměrně uznávaný Nikolaj Arcel.

Český trailer filmu Žena v kleci / Kvinden i buret
Moskva na Hudsonu (Moscow on the Hudson) (úterý 29. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.15)

Plakát filmu Moskva na Hudsonu / Moscow on the HudsonU nás ne tolik známé komediální drama sice trochu zastaralo, jako nostalgická podívaná ale svůj účel splní. Režírující Paul Mazursky se v ní s laskavým nadhledem věnuje kulturním rozdílům mezi tehdejšími USA a SSSR a opírá se při tom o melancholickou atmosféru, svěží tempo a vynikajícího Robina Williamse v titulní roli. Jak už to u podobných počinů bývá, je nutno počítat s tím, že země vzniku je tu hodně idealizována a některé patetické projevy mohou být s odstupem času nechtěně směšné. Zde navíc někdy nefunguje timing vtípků a laciného optimismu je tu příliš mnoho. Vysloveně nostalgická podívaná.

Synopse: Saxofonista Vladimir Ivanoff (Robin Williams) hraje v moskevském cirkusu, který se právě chystá na zájezd do New Yorku. Šedivá existence v sovětské metropoli, kde se pořád něčeho nedostává, je rázem vystřídána světem nekonečných možností a spoustou lákadel. Není divu, že uprostřed nákupního šílenství v jednom supermarketu se Vladimir rozhodne emigrovat. 

Zajímavost: Williams se kvůli filmu naučil velmi slušně hrát na saxofon.

Originální trailer filmu Moskva na Hudsonu / Moscow on the Hudson
Pí a jeho život (Life of Pi) (úterý 29. 12., Prima, 20.15 - 22.35 / středa 30. 12., Prima Cool, 03.15 - 06.50)

Český plakát filmu Pí a jeho život / Life of PiNa čtyřmi Oscary oceněné dobrodružné drama lze nahlížet západně i východně, od čehož se odvíjí celkové hodnocení. Jednou ze sošek po právu odměněný Ang Lee tu předvádí opravdu velké věci a scéna potopení lodi patří k tomu nejlepšímu za poslední roky. Na maximum využívá i plně digitální zvířata, která jsou nesmírně působivá a efektní a navrch nabídne snad celou škálu emocí. Zdařilým krokem bylo i obsazení neznámými herci, jimž jednoznačně dominuje Suraj Sharma. Přesah v podobě úvahy nad sílou vyprávění a smyslem náboženství nesedne každému a může se podepsat na celkovém dojmu, technicky jde ale o naprostou špičku, o čemž vás přesvědčí naše recenze. Jeden z tipů týdne.

Synopse: Pí (Suraj Sharma) vyrůstal v indické zoologické zahradě, kterou založil jeho otec. Podmínky v jeho vlasti ale už byly tak neúnosné, že se rodina rozhodla přestěhovat za lepším do Kanady. Vzala s sebou i některá zvířata, jejichž prodejem si chtěla zajistit snazší start v nové zemi. Jenomže při plavbě přišla bouře, která loď potopila. Pí se rázem ocitá na záchranném člunu a musí dospět v muže. Společně s ním totiž katastrofu přežili jen hyena, zebra, orangutan a tygr bengálský jménem Richard Parker. A zvířata pochopitelně striktně dodržují přirozený průběh potravního řetězce.

Zajímavost: Tygr se během natáčení málem utopil a musel být z vody vytažen pomocí lan.

Český trailer filmu Pí a jeho život / Life of Pi
Cizí oběd (The Lunchbox) (úterý 29. 12., ČT art, 21.45 - 23.30)

Český plakát filmu Cizí oběd / The LunchboxNejpřekvapivější na indickém romantickém dramatu je fakt, že se v něm prakticky nezpívá a netančí, tím pádem jde o pro západního diváka snesitelnější film. Režisér a spoluscenárista Ritesh Batra dal přednost spíše poetičnosti, přirozeným dialogům a zajímavému příběhu, který je příjemně civilní. Pomáhá si parádní kamerou, obsazením neznámými herci, strhujícím tempem, melancholickou atmosférou a snesitelnou dávkou optimismu. Občas se sice nevyhne klišé a stereotypům, není jich ale tolik. Netradiční Bollywood.

Synopse: Už sto dvacet let posílají ženy v Bombaji svým manželům do práce oběd v kastrůlcích prostřednictvím zvláštní sítě poslíčků. Podle průzkumu prý v takto dokonalém systému zabloudí jediný oběd z milionu. A právě takový zatoulaný oběd svede dohromady osudy dvou lidí - krásné Ily (Nimrat Kaur) a úředníka Saajana (Irrfan Khan). Zatímco ona žije osaměle a marně bojuje o manželovu pozornost, jemu důchod klepe na dveře. Přesto se tito dva dají dohromady a prožijí něco, v co už nikdo z nich nedoufal.

Zajímavost: Tvůrce chtěl původně točit dokument, při jeho přípravě ale vyslechl tolik příběhů, že se rozhodl pro film hraný.

Český trailer filmu Cizí oběd / The Lunchbox
Raubíř Ralf (Wreck-It Ralph) (středa 30. 12., Nova, 16.00 - 17.45 / pátek 1. 1., Nova Cinema, 17.30 - 19.15)

Český plakát filmu Raubíř Ralf / Wreck-It RalphJedno z nejpříjemnějších překvapení posledních let na poli animovaného filmu je roztomilou poctou starým videohrám, která si na nic nehraje. Režírující Rich Moore spoléhá na svižné tempo, fantastickou vizuální stránku, které dominují úvodní a závěrečné titulky a množství gagů, které jsou většinou skvěle vypointované a povedené. Příběh je pochopitelně předvídatelný a někdy tlačí na emoce až moc, to se ale i vzhledem k nenuceně zařazenému morálnímu poselství dá přejít mávnutím ruky. Mnohem sdílnější je naše recenze.

Synopse: Ralf je záporák z videohry. Všechno ničí a boří a všichni jím opovrhují. Hrdinou je naopak Opravář Felix, kterého všichni obdivují a dávají mu metály. A Ralfa už to jednoho dne přestane bavit. Chce se stát tím správným chlápkem, co všechny zachrání. Proto uteče ze své hry a vplíží se do jedné arkády, kde sice zvítězí, ale vypustí mocného nepřítele, který může zničit celý videoherní svět. Jedinou nadějí se pro něj stává spolupráce s Vanellope von Schweetz, problémovou závodnicí z cukrového světa. Dokážou tito dva zachránit virutální svět?

Zajímavost: Nejvyšší skóre ve hře Wreck-It Ralph je stejné jako celé datum narození Walta Disneyho.

Český trailer filmu Raubíř Ralf / Wreck-It Ralph
 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Maggie Gyllenhaal natočí Frankensteinovu nevěstu (04.08.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu