První dojmy: The Revenant jako DiCapriův majstrštyk

Vydáno: 25.11.2015 15:58 - Alžběta Fridrichová | foto: 20th Century Fox

O víkendu proběhla v Los Angeles první novinářská projekce novinky The Revenant loňského vítěze Oscara za nejlepší režii Alejandra Gonzáleze Iñárritua. A vypadá to na slušnou podívanou, která ovšem prý nebude pro každého.
Prosinec bude patřit Star Wars: Síla se probouzí. Ale jen se rok přehoupne, už budeme mít v hledáčku Tarantina, kde se zklamání určitě konat nebude, a pak Iñárritův epos The Revenant. Ten by mohl stejně dobře skončit jako nekonečně rozvleklá pouť zmrzlou divočinou nebo jako film roku. A hollywoodští novináři, kteří film v předpremiéře viděli o víkendu, prý také jasno nemají. Na oficiální recenze je uvaleno embargo do konce listopadu, takže žádná celistvá kritika ještě médii neproběhla, ale už jsou venku první dojmy.

Leonardo DiCaprio ve filmu  / The RevenantFilm se odehrává na v roce 1823 na severu Spojených států, v místech, kde se dnes nachází Severní Dakota. Skupinu lovců kožešin napadne medvěd a odnese to Hugo Glass (Leonardo DiCaprio). Jeho společník John Fitzgerald (Tom Hardy) ho nejdřív okrade a pak ho těžce zraněného zanechá v nehostiné krajině na pospas mrazu a hladu v podstatě umřít. Ale Glass, motivován myšlenkou pomsty, se rozhodne nevzdat se a navzdory nepříznivým podmínkám přežije, aby Fitzgeralda našel.
Iñárritu vzal snímek opravdu hodně vážně. Hned zpočátku prohlásil, že se bude natáčet chronologicky, což se v dnešní době vidí spíš sporadicky. Natáčení na přeskáčku, zvlášť když se ve filmu opakuje nějaké prostředí, dokáže filmařům ušetřit spoustu peněz, ale Iñárritu tentokrát jakoby na peníze nehleděl vůbec. Spolu s kameramanem Emmanuelem Lubezkim, s nímž pracoval už i na Birdmanovi, se rozhodli natáčet pouze za přirozeného světla, čímž se celé natáčení protáhlo až do léta letošního roku. Původní rozpočet byl výrazně překročen i kvůli snaze omezit počítačové efekty, kterou Iñárritu okomentoval: „To jsem přesně nechtěl. Skončili bychom totiž před greenscreenem s šálkem kávy, všichni pěkně v pohodlí, ale ten film by pravděpodobně stál za ho*no.“

A tak se všechno natáčelo venku v absolutně autentických podmínkách, kdy bylo kolikrát víc než dvacet pod nulou. Zatímco technika přestávala pracovat, herci museli natáčet bez čepic a rukavic. „Bylo to nejtěžší natáčení, které jsem kdy zažil,“ prohlásil DiCaprio, který se na roli pečlivě připravoval.

Leonardo DiCaprio ve filmu  / The RevenantBezprostředně po promítání se na twitteru objevilo množství komentářů, mezi nimiž zaznělo i "bylo to tak brutální, že jsem to po skončení musel jít ven rozdýchat" nebo "DiCaprio neměl k Oscarovi nikdy nakročeno lépe". Právě DiCapriův výkon je jedním z nejdiskutovanějších aspektů filmu. Velkou část 151-minutového snímku je na plátně sám, nic neříká, takže promlouvá jen řečí těla. Oproti němu je Hardy v roli zrádce co do počtu slov ve výhodě a jeho proradnost je tak dobře patrná. To, co ve filmu oba předvádějí, je údajně herecký koncert.

The Revenant vsází všechno na vizuální stránku, což je s kameramanem Emmanuelem Lubezkim trefa do černého. Krom dechberoucích záběrů přírody je ale film především dost naturalistický. Několik diváků údajně ze sálu odešlo právě kvůli realistickým brutálním scénám. Na to konto se objevil i komentář, že u závěrečných titulků má divák pocit, že "samotné sledování filmu je taky tak trochu boj o přežití".

The Revenant bude mít v českých kinech premiéru 14.1.2016 pod názvem REVENANT Zmrtvýchvstání

Originální trailer filmu REVENANT Zmrtvýchvstání


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Né, že bych DiCapriovi toho Oscara nepřál, ale... (Anonym, 26.11.2015 19:55) Reagovat

    Né, že bych DiCapriovi toho Oscara nepřál, ale...přál bych, aby ho dostal za nějakou "normální" roli...né prvoplánované exhibice

    • Re: Né, že bych DiCapriovi toho Oscara nepřál, ale... (Anonym, 27.11.2015 11:57) Reagovat

      Já si naopak myslím, že to, co předvede v The Revenant, rozhodně prvoplánová exhibice nebude, narozdíl třeba od Vlka z Wall Street, za něhož byl nominován naposledy. :-)

  • Film mám za sebou a rozhodně to žádná prvopl (divák, 31.12.2015 10:19) Reagovat

    Film mám za sebou a rozhodně to žádná prvoplánovaná exhibice není, naopak jeho postava šetří slovy. Jedná se o psychologické drama s velmi naturalistickými prvky, které berou dech a z celého film srší surovost a drsná realita. Velmi povedené a jsem hrozně rád, že Leonardo potvrzuje stále vzrůstající úroveň, jak filmů, ve kterých hraje, tak i svého hereckého umění. Nicméně Hardy také potěší, jeho postavu nebudete mít rádi a Gleesson je také vyborný.

  • takový je život (DG, 01.01.2016 09:45) Reagovat

    Pokud si tento film zachová tuto kameru a mrazivou tvář nicoty a nezaplete se do nějakých teplých lidských emocí , myslím , že výsledek může být transcendentální ! Di Caprio - čím starší tím lepší . Tak snad to vyjde !

  • Konečně žádná agika a zvrhlost made in USA , ale život in natura ! (DG, 13.01.2016 18:22) Reagovat

    Splněno na 90%

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY