Kinopremiéry: Legendy padají z Purpurového vrchu

Vydáno: 14.10.2015 08:54 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Tento týden obohatí programy kin tři poměrně zajímavé novinky, které mají společné atraktivní téma a známé režiséry. Gotický horor Purpurový vrch doplňují portréty gangsterských dvojčat a fenomenálního cyklisty, který padl na dno.
Purpurový vrch (Crimson Peak) (CinemArt)

Český plakát filmu Purpurový vrch / Crimson PeakGotický horor nevypadá podle synopse nijak originálně a po jejím přečtení se vlastně dá odhadnout, jak se vše bude vyvíjet. Jenže režisérem a spoluscenáristou je Guillermo del Toro, který zatím nikdy nezklamal, takže očekávání jsou poměrně vysoká. Velký důraz by měl být kladen na atmosféru, a pokud se tu vůbec objeví nějaké lekačky, neměly by být laciné, ale naopak promyšlené a nečekané. Lákavé je i obsazení, v němž klíčové role ztvránili Mia Wasikowska, Tom Hiddleston a Jessica Chastain, takže by opravdu mohlo jít o hodně zdařilou podívanou, což zatím potvrzují i zahraniční ohlasy, které jsou velice spokojené. Věřme, že premiéra týdne.

Synopse: Edith Cushing (Mia Wasikowska) je emancipovaná dívka, která se traumatem z dětsví vypořádává psaním. Její texty se zamlouvají tajemnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), který ani jí není lhostejný a dokonce ji osloví natolik, že po nedávné otcově smrti odloží smutek a provdá se za něj. Tím se zároveň stává i spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jehož dominantou je starý viktoriánský dům, který chátrá a má děravou střechu. V jeho ponurých stěnách se ovšem necítí vůbec dobře, k čemuž přispívá i odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, které vídá od doby, co do domu vstoupila. Jaké tajemství její manžel skrývá?

Zajímavost: Dům, v němž se natáčelo, byl postaven speciálně kvůli filmu.

Oficiální český trailer filmu Purpurový vrch / Crimson Peak
Legendy zločinu (Legend) (Freeman Ent.)

Český plakát filmu Legendy zločinu / LegendBritský kriminální thriller vychází ze skutečnosti a zařazuje se do dlouhé řady portrétů reálných gangsterů. Největší lákadla jsou tak vlastně tři - mimo již zmíněné atraktivní téma a s ním související žijící předobraz jsou to pak osoby režiséra a scenáristy Briana Helgelanda, který většinou umí vystřihnout drsnou a syrovou podívanou a představitele hlavní (dvoj)role Toma Hardyho, jenž zase dokáže strhnout svým výkonem a charismatem. Ačkoli dosavadní hodnocení nejsou tak nadšená, jak by se asi očekávalo, pořád se pohybují na hranici nadprůměru, což je pořád hodně slušné. Doplňme jen, že v dalších úlohách se objeví mimo jiné Emily Browning, Taron Egerton nebo David Thewlis.

Synopse: Dvojčata Ronald a Reggie Krayovi (Tom Hardy) byli gangsteři, kteří v šedesátých letech patřili k těm nejobávanějším ve Velké Británii a svou říši si vybudovali ve východní části Londýna. Jejich vztah ale nebyl idylický a zásadně ho ovlivňovaly Reggieho přítelkyně Frances (Emily Browning) a Ronnieho psychické problémy.

Zajímavost: Kvůli roli Ronalda musel Hardy nosit umělý nos, během natáčení si navíc zlomil palec na pravé noze a posléze i kotník.

Český trailer filmu Legendy zločinu / Legend
The Program: Pád legendy (The Program) (Bohemia MP)

Český plakát filmu The Program: Pád legendy / The ProgramSportovní drama zpracovává poměrně zajímavé a veřejně dost propírané téma společenského pádu fenomenálního cyklisty Lance Armstronga, který si nejprve vydobyl popularitu sedmi tituly na Tour de France a úspěšným bojem s rakovinou, aby se později znemožnil přiznáním užívání dopingových látek. Režie se chopil většinou spolehlivý Stephen Frears, který do klíčové role obsadil Bena Fostera, jehož oponenta hraje Chris O'Dowd, dále uvidíte třeba i Dustina Hoffmana. Dostupné komentáře jsou spíše pozitivní, takže to vypadá, že tvůrci nezklamali a natočili poctivé drama, což se vždy počítá.

Synopse: Lance Armstrong (Ben Foster) změnil ryze evropský sport cyklistiku na světový fenomén. Celkem sedmkrát vyhrál Tour de France, překonal rakovinu a do sportovního důchodu odešel jako hrdina. Irský sportovní novinář David Walsh (Chris O'Dowd) je jím nejprve okouzlen, po sérii vítězství mu však na něm něco nesedí a začíná být přesvědčen o tom, že jeho výkony jsou podpořeny zakázanými látkami. Hnaný touhou po pravdě začne hledat důkazy, které nakonec Armstronga odhalí jako velkého podvodníka.

Zajímavost: Snímek vychází z knihy Davida Walshe Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong.

Oficiální český trailer filmu The Program: Pád legendy / The Program
The Who: Live in Hyde Park (The Who: Live in Hyde Park) (Pannonia Entertainment)

Český plakát filmu The Who: Live in Hyde Park / The Who: Live in Hyde ParkOd úterý 13. října máte možnost ve vybraných kinech zhlédnout záznam koncertu slavné kapely The Who z června letošního roku. Náplň snímku je víceméně jasná, neboť jde opravdu čistě o záznam celého vystoupení, které je tedy navíc obohaceno exkluzivními rozhovory s oběma zakladateli legendární skupiny. Víc rozhodně nečekejte.

Synopse: V červnu letošního roku koncertovala legendární rocková skupina The Who v londýnském Hyde Parku, kde bylo přítomno sedmdesát tisíc fanoušků. Od 13. října pak můžete záznam koncertu vidět v kinech. Toto datum navíc nebylo zvoleno náhodně, neboť 13. října 1965 byl nahrán hit My Generation, který se stal hymnou své doby a na tomto koncertě pochopitelně nemohl chybět.

Originální trailer filmu The Who: Live in Hyde Park / The Who: Live in Hyde Park


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY