Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Popelka

Blu-ray recenze: odvážná a laskavá Popelka

Vydáno: 12.09.2015 17:30 v sekci Recenze | Blu-ray - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Slovní spojení „moderní reinterpretace klasické pohádky“ si vyložil režisér Kenneth Branagh po svém a nabídl neskutečně uctivou a perfekcionistickou adaptaci, která vynikne i po několikátém zhlédnutí v domácím kině.

PopelkaRecenzoval/a Martin Bubrín dne 12.09.2015 17:30. Slovní spojení „moderní reinterpretace klasické pohádky“ si vyložil režisér Kenneth Branagh po svém a nabídl neskutečně uctivou a perfekcionistickou adaptaci, která vynikne i po několikátém zhlédnutí v domácím kině. Hodnocení: 4

Popelka

Cinderella
Drama / Romantický / Fantazie / Rodinný
USA, 2015 , 105 min.

Režie: Kenneth Branagh
Scénář: Chris Weitz
Kamera: Haris Zambarloukos
Hudba: Patrick Doyle
Herci: Cate Blanchett, Lily James, Richard Madden, Helena Bonham Carter, Nonso Anozie, Stellan Skarsgård, Sophie McShera, Holly Grainger, Derek Jacobi, Ben Chaplin, Hayley Atwell, Rob Brydon, Jana Perez, Alex MacQueen, Tom Edden

Česká premiéra: 19.03.2015

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Režisér Kenneth Branagh, v Hollywoodu etablovaný tituly jako Thor nebo Jack Ryan: V utajení, zde opět mění žánr, to však nemění nic na tom, že k látce přistupuje s podobnou vervou, jako kdyby točil Hamleta. Dialogy, které by v jiném typu filmů zaváněly svou strojeností, afektovaností a naivitou, jsou zde součástí promyšlené struktury vzdávající hold klasickým literárním dílům (odtud daný „vysoký“ jazyk), stejně jako samotné, neskonale naivní pohádkové předloze z roku 1950. Pieta a úcta k ceněnému disneyovskému originálu je ostatně cítit z každého záběru, potěší tedy, že se Branagh se scenáristou Chrisem Weitzem (Zlatý kompas, Jak na věc) nevydali cestou pouhé hrané nápodoby předobrazu, nýbrž kompletní reimaginace celého pohádkového konceptu a zasazení známých prvků do nových kontextů.

Lily James, Cate Blanchett ve filmu Popelka / Díky tomu lze v nesčetněkrát adaptovaném příběhu, který vlastně ani z hlediska dějové výstavby nemůže překvapit, stále objevovat něco nového a poutavého, což ze sledování činí spíše aktivní než pasivní zážitek hodný oddechového typu filmu. A vůbec podívanou, kterou je ideálně lepší vidět více než jednou – a to nejen kvůli mnohým skrytým náznakům na celé disneyovské univerzum (třeba scéna na bálu je ideálním příkladem), ale i nebývalé propracovanosti, co se týče samotného vyprávění.

Už dlouho nebyl k vidění film, který by byl takovým způsobem komplexní - od zapadajících dějových informací, přes dořešenost motivů až po vývoje jednotlivých postav. Vše dává v Popelce zkrátka dokonalý smysl, což z ní činí jeden z těch vzácných příkladů filmů, které i přes veškerou neoriginalitu námětu fungují jako dokonale promyšlený mechanismus, který dokáže z neatraktivního a relativně ohraného materiálu, používaných archetypů postav a žánrových klišé v jistém smyslu vykřesat originální podívanou, v níž lze s každým zhlédnutím objevovat něco nového.

Lily James ve filmu Popelka / Ohledně daného perfekcionismu by si mohl Branagh klidně podat ruce s takovým Jamesem Cameronem - i jeho Titanic nebo Avatar jsou naprosto předvídatelnými, ale působivými vypravěčskými kolosy, které zužitkovávají více než stoleté zkušenosti s vyprávěním příběhů a jejich účinků na diváka.

Branagh ve své Popelce zkrátka ukazuje (a znovu potvrzuje), že naivita, jednoduchost a klišé nemusí být automaticky zárukou nudného a nezajímavého filmu. Pokud umíte s danými prvky zacházet, vznikne dokonale promyšlený a fungující film, jehož přímočarost je spíše důkazem sofistikovanosti tvůrce, jenž se raduje ze samotného vyprávění příběhu a pomocí velkorysé inscenace dokáže tento pocit odvážně i laskavě zprostředkovat samotným divákům. (9/10)

Featurette "Craft" filmu Popelka
 

OBRAZ A ZVUK
Lily James ve filmu Popelka / Pokud jste si při vizuální stránce Popelky libovali již v kině, domácí kino zážitek nijak neochuzuje, ale naopak prohlubuje - vysokodefiničnímu přepisu totiž není co vytknout. Snímku se však daří uchvátit i navzdory tomu, že neobsahuje příliš trikových scén, typických pro filmy žánru pohádky/fantasy. Díky detailně propracované mizanscéně, opulentní výpravě a kostýmů lze v krystalicky čistém obrazu stále co objevovat, což platí zejména pro scénu plesu, kde jsou k vidění desítky precizních kostýmů a designersky vypiplané prostředí a rekvizity.

Tomu samozřejmě napomáhají i skvělé barevné kontrasty, jak mezi jednotlivými kostýmy na plese, tak třeba i mezi Popelkou a jejími nevlastními sestrami – zatímco Popelka je vždy oblečena do nevýrazné bledě modré, ony vždy nosí například křiklavě růžové či žluté šaty. Usměrňujícím prvkem mezi těmito dvěma protipóly je pak Macecha, jejíž kostýmy, líčení, herectví a úhly kamery nenápadně připomínají slavné femme fatale z filmů noir.

Lily James, Richard Madden ve filmu Popelka / Zvuk je stejně působivý jako obraz. Dialogy jsou srozumitelně odděleny od okolního prostředí, takže není možné, aby divákovi unikla jediná replika nebo detailní nuance nějakého okolního zvukového efektu. Emocionálnímu zabarvení scény samozřejmě dopomáhá krásná hudba Patricka Doylea, který by s její pomocí jakoby skládal poklonu dalším mistrům žánru. Ne nadarmo některé tóny připomenou například nedávno zesnulého velikána Jamese Hornera. Vzácně se povedl také český dabing, který možná několika postavám ubírá na věku, ale rozhodně neubírá na zážitku z filmu a jeho vypilovaných dialogů. (10/10)

Featurette "Love Story" filmu Popelka
 

BONUSY
Nejen aktuální Blu-ray vydání marvelovek mají slabou bonusovou nabídku. Stejně jako v případě Popelky to vypadá, že si studio Disney schovává nějaké ultimativní bonusy až do potenciální souborné re-edice, protože aktuální výčet lze jednoduše považovat za podprůměr. Za zmínku tak stojí pouhé dva přibližně desetiminutové segmenty, Pohádka ožívá a Připravujeme bál, které jako jediné jdou trochu pod povrch příprav této klasicistní pohádkové adaptace. První z nich se zabývá problematikou převedení naivního příběhu Popelky ze stovek přidružených textů (nejznámější z nich je bezpochyby stejnojmenný kreslený film z roku 1950) do snímku pro moderní publikum.

Lily James ve filmu Popelka / Zatímco režisér Kenneth Branagh a scenárista Chris Weitz hovoří o samotném procesu adaptace a jejím úskalí (například rozpracováním background příběhů jednotlivých postav), ústřední trio herců – Lily James, Richard Madden a Cate Blanchett – poté hovoří už o svých postavách, Popelce, Princi a Maceše, a přístupu, který zvolili při ztvárňování svých rolí. Klasická bonusová featurette sloužící k propagaci je vystřídána pohledem do zákulisí královského bálu, který se natáčel celé dva týdny, a v jednu chvíli se na place nacházelo více než 500 filmových pracovníků, včetně štábu, komparzu a herců. Zde se opět dostávají ke slovu herci, tentokrát romantizující své taneční scény, ale hlavně držitelka několika Oscarů, kostymérka Sandy Powell, a designér Dante Foretti, kteří dbali na to, aby byla daná sekvence co nejpestřejší a nejopulentnější.

Zbytek bonusů už obsahuje informací podstatně méně. Kostýmová zkouška je tříminutovou představovačkou kostýmů a zábavných momentů během natáčení, zatímco Elčini chlupatí kamarádi se v pár minutách ohlíží za úskalími natáčení se zvířaty. Zajímavým segmentem je také alternativní začátek filmu, který více prokresluje Elčino dětství - podle slov režiséra byl však zbytečně dlouhý a prolog dokázal dobře fungovat i bez něj. Sérii bonusových materiálů uzavírá krátký film Oslava v Ledovém království, který navazuje na nejúspěšnější disneyovku všech dob, a který byl zároveň již předfilmem Popelky v kinech. (5/10)

Originální trailer filmu Popelka

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Bluray recenze: Joker 9/10
Bluray recenze: Joker Snímek Joker, jenž je nekompromisní, uhrančivou a mimořádně působivou anti-komiksovou a anti-hrdinskou psychologickou sondou do duše šílence, vychází na nosičích DVD, Blu-Ray a UHD BD. čtěte zde
Vydáno: 27.03.2020 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray
0
TV tipy: 27. 3. 2020 - 2. 4. 2020
TV tipy: Piráti z Karibiku rychle a zběsile plánují Salazarovu pomstu Největšími lákadly na přelomu března a dubna jsou televizní premiéry dvou velkých komerčních trháků. Tím prvním je sedmý díl automobilové ságy Rychle a zběsile, druhým pak zatím poslední pokračování Pirátů z Karibiku.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Koronavirus: seznam posunutých premiér
Koronavirus: seznam posunutých premiér UPDATE: Kvůli epidemii koronaviru jsou odkládány premiéry tuzemských i zahraničních filmů. Zde přinášíme přehled již odsunutých premiér. Nově jsou posunuty například premiéry filmů Krotitelé duchů: Odkaz a Morbius.... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2020 09:18 v sekci Články | Publicistika
0
TV tipy: 20. 3. 2020 - 26. 3. 2020
TV tipy: Stíhači Red Tails nahánějí neznámého vojáka, který nese kulku pro generála V nadcházejícím týdnu si můžete dlouhé chvíle zkrátit v televizi u několika méně známých, avšak zajímavých žánrovek. Premiérového uvedení se ale dočkají třeba i válečná dramata Stíhači Red Tails a Neznámý voják. ... čtěte zde
Vydáno: 20.03.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy
4
Blu-ray recenze: Anna 6/10
Blu-ray recenze: Špionážní thriller Anna na bonusy zanevřel Film Anna režiséra a scenáristy Luca Bessona vychází jak na DVD, tak na Blu-Ray, ale bohužel zcela bez bonusů. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2020 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Artemis Fowl: nový trailer fantasy adaptace od Disneyho (02.03.2020 18:49 v Novinky | Trailery)
- Tenet: první trailer nového filmu Christophera Nolana (19.12.2019 18:29 v Novinky | Trailery)
- Téma: Všechny filmy Martina Scorseseho od nejhoršího po nejlepší (17.11.2019 08:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Nezlomný jezdec se vydává do Dunkerku, kde si zahraje čáru (15.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Bluray recenze: Rocketman je životopisný muzikál se skvělým Taronem Egertonem (30.10.2019 12:00 v Recenze | Blu-ray)
- Téma: Oscar 2020: kdo zvítězí? (08.10.2019 12:08 v Články | Publicistika)
- 1917: nový trailer válečného filmu Sama Mendese (04.10.2019 08:32 v Novinky | Trailery)
- Kenneth Branagh začal natáčet Smrt na Nilu (02.10.2019 10:28 v Novinky | Zprávy)
- Kit Harrington míří do Eternals (26.08.2019 10:45 v Novinky | Zprávy)
- 1917: první trailer válečného filmu Sama Mendese (01.08.2019 18:14 v Novinky | Trailery)
- Top 10: nejlepší filmy Jima Jarmusche (06.07.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- Recenze: Světu bez Beatles se komedie Yesterday věnuje jen okrajově (26.06.2019 09:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Annabelle zpívá Yesterday (26.06.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Hýřivý biopic Eltona Johna Rocketman (06.06.2019 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Máma Godzilla a Rocketman to chtěj taky (29.05.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Aladin – podruhé do stejné (nadčasové) pouště (23.05.2019 09:00 v Recenze | Premiéry)
- Christopher Nolan natáčí Tenet (22.05.2019 19:52 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Isaac Kappy (16.05.2019 11:50 v Novinky | Zprávy)
- Kde se touláš, Bernadetto: Cate Blanchett mizí beze stopy v traileru (11.05.2019 09:00 v Novinky | Trailery)
- Sony chystá novou verzi Popelky (10.04.2019 15:31 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2020

Neviditelný
7/10

Hororový psychologický thriller s Elisabeth Moss v hlavní roli ženy, která se snaží uprchnout ze vztahu se svým psychopatickým partnerem, dokáže napínat a děsit i bez nadpřirozených strašáků.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2020 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver