Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Cesta vzhůru

Recenze: Cesta vzhůru - dokumentární portrét z Himalájí

Vydáno: 27.08.2015 17:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Cesta vzhůru je portrétem horolezce Radka Jaroše, jenž se coby patnáctý člověk na světě a první Čech vůbec dokázal vyšplhat bez kyslíkové masky na všech čtrnáct osmitisícových vrcholů světa.

Cesta vzhůruRecenzoval/a Jan Varga dne 27.08.2015 17:30. Cesta vzhůru je portrétem horolezce Radka Jaroše, jenž se coby patnáctý člověk na světě a první Čech vůbec dokázal vyšplhat bez kyslíkové masky na všech čtrnáct osmitisícových vrcholů světa. Hodnocení: 3

Cesta vzhůru

Cesta vzhůru
Dokumentární / Sportovní
Česká republika, 2015 , 100 min.

Režie: David Čálek
Scénář: David Čálek
Kamera: David Čálek
Hudba: Ivan Acher
Herci: Radek Jaroš, Jan Trávníček, Petr Mašek, Martin Havlena, Lucie Výborná, Andrea Jarošová

Česká premiéra: 27.08.2015

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Cesta vzhůru je dokumentem režiséra, scenáristy a kameramana Davida Čálka, který v něm představuje portrét horolezce Radka Jaroše, jenž se coby patnáctý člověk na světě a první Čech vůbec dokázal vyšplhat bez kyslíkové masky na všech čtrnáct osmitisícových vrcholů světa. Zároveň v něm pořídil záznam jeho výstupu na velehoru K2, jíž tuto úspěšnou čtrnáctku završil a vysloužil si tak prestižní Korunu Himalájí.

Fotografie z filmu  / Cesta vzhůruRadek Jaroš je svým způsobem fascinující osobností a je zajímavé ho ve filmu pozorovat, ať už dělá nebo říká cokoli. A sledovat partu českých horolezců, kterak se plahočí sněhem, ledem a kamením na druhou nejvyšší horu planety, je ještě zajímavější. Bohužel, film se ani zdaleka nevěnuje výhradně horolezení, neb se zabývá přinejmenším ve stejné míře i samotným Radkem, jeho motivacemi, pocity a zejména pak jeho rodinnými a partnerskými vztahy. A to už je zajímavé o dost méně.

Poprvé se začne mluvit o realizaci expedice na K2 někdy po třiceti minutách filmu. Do té doby se snímek skládá ze záběrů:
 
  • Dokumentárních – většinou jde o rozhovory nebo záznamy toho, jak Radek plave v bazénu, nebo se účastní oslavy narozenin, nebo jde k doktorovi kvůli prstům na noze, které mu byly amputovány poté, co mu umrzly během výstupu na Annapurnu (fetišistických záběrů na jeho chodidla je tu až podezřele mnoho). Kromě Radka ale téměř nikdo další nikdy neřekne nic objevného a spíš se postupně rozhovoří o svých vlastních problémech, což mi bylo upřímně ukradené. Jaká traumata z dětství má Radkova nejstarší dcera a jestli se s nimi dokáže nějak vypořádat, mi přišlo pro úspěch expedice opravdu nepodstatné. A když už jdu na film, v němž leze Radek Jaroš na K2, tak chci slyšet, co si o tom myslí on. Nechci slyšet, co si o tom myslí jeho maminka, jeho ex-přítelkyně, jeho dcery, nebo náhodná kartářka. Protože je mi předem jasné, co si o tom budou myslet.

  • Fotografie z filmu  / Cesta vzhůruInscenovaných – ty se tváří jako dokumentární, ale ve skutečnosti jsou v nich prkenně odříkávány předem naučené věty ze scénáře. Je jich celkem dost a jdou snadno poznat. Radkovy příbuzní a kamarádi totiž nejsou ani omylem herci (natož dobří herci), tudíž ty účelové repliky deklamují hrozně staticky a nepřirozeně.

  • Archivních – pocházejících přímo z domácích sbírek Radka Jaroše. Záběrů z jeho předchozích expedic tu je ale sporadicky a zahrnuty do nich byly bohužel i záběry čistě výplňové, jako je dvacet let staré video, na němž nahý a opilý Radek s námahou vytahuje loď z řeky a neustále při tom srandovně padá. Celkem bych se bez toho obešel.

Od poloviny dál už se naštěstí film soustředí spíš na expedici a její vykonávání. Kamera častěji zabírá majestátní velehorské štíty, přibývá sněhu a cepínů. Radka a jeho partu snímala jedna kamera a dva fotoaparáty (které byly chvílemi přidělány k helmám, takže si užijete lezení po horách z pohledu první osoby) a natáčelo se ledacos. Z mnoha scén je patrné, jak nehostinné podmínky, nebezpečné situace a nepříjemnou zimu musí horolezci při výstupu snášet. Musím říct, že tuhle pasáž jsem si vyloženě užil a těšil se z každého jejího střípku, ať už v něm třeba jen pár chlapů skládalo stan, někdo si máčel nohy v horké vodě, nadával do vysílačky na počasí nebo vykonával velkou potřebu do igelitové tašky (ve stanu a za sněhové bouře).

Fotografie z filmu  / Cesta vzhůruV každém případě je dost protivné, že ono pokořování K2 je neustále přerušováno scénkami s Radkovou rodinou, které asi měly působit jako paralelní linie ve smyslu „co se v tu chvíli děje doma“, ale jsou jen otravné a zbytečné, nehledě na to, že se mnohdy dotáčely až dlouho po skončení expedice. Je to celkem úsměvné, když je Radkův výstup, který proběhl v červenci, prokládán záběry, v nichž jeho dcerky i s maminkou běžkují a stavějí sněhuláky.

Jako autentický záznam lezení na K2 se vším, co k tomu patří, se nicméně Cesta vzhůru dá doporučit, pokud byste tedy měli chuť takový záznam vidět. Obzvláště se dá doporučit, pokud znáte Radka Jaroše a zajímá vás. Na druhou stranu budete muset spolu s ním a s jeho pohledem na svět zkousnout i o dost méně výživné pohledy na svět od lidí z jeho okolí, standardní náhled do jeho soukromí a nijak zvlášť zdařilou cestu do hlubin jeho duše, která ale naopak míří na vrcholy.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz]

Originální trailer filmu Cesta vzhůru

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TOP 20 ČR: Marťan s úspěchem započal říjen v kinech (06.10.2015 08:09 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: nebezpečný vysokohorský thriller Everest (22.09.2015 17:00 v Recenze | Premiéry)
- TOP 20 ČR: Do čela žebříčku se vrátil Pixar s V hlavě (08.09.2015 08:35 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Pixely si nevzaly dovolenou a zůstaly první (01.09.2015 08:32 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Bláznivá dovolená s hitmanem (26.08.2015 09:26 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu