Kinopremiéry: Bláznivá dovolená s hitmanem

Vydáno: 26.08.2015 09:26 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prázdniny v kinech zakončí čtyři novinky, jejichž kvalita je rozporuplná. Vedle údajně nepovedených Bláznivé dovolené a nového Hitmana se totiž objeví zajímavá britská komedie a tuzemský dokument o horolezci Radku Jarošovi.
Bláznivá dovolená (Vacation) (Freeman Ent.)

Český plakát filmu Bláznivá dovolená / VacationNěčím mezi remakem a pokračováním by měla být dobrodružná komedie, která se snaží navázat na úspěšnou sérii z osmdesátých let. Dle všeho se to ale moc nedaří, protože zámořské výdělky nejsou bůhvíjak oslnivé a ani tamní recenzenti nenechávají na filmu nit suchou (naše recenze mluví vysloveně o možné újmě na zdraví). Svým způsobem je to škoda, protože jde o režijní debut poměrně schopné scenáristické dvojice John Francis DaleyJonathan M. Goldstein, která měla dost předpokladů k tomu stvořit vtipnou a pohodovou žánrovku. V hlavních rolích se představí Ed Helms a Christina Applegate, které v těch vedlejších doplňují třeba Chris Hemsworth, Charlie Day nebo Chevy Chase. Dle všeho nevydařená záležitost.

Synopse: Další generace Griswoldů se vůbec nezměnila. Dospělý Rusty (Ed Helms) kráčí ve stopách svého otce a v naději na posílení rodinných vztahů se rozhodne překvapit svou ženu (Christina Applegate) a dva syny výletem zpět do USA, do oblíbeného zábavního parku Walley World.

Zajímavost: Zámořská premiéra se konala ve stejný den jako ta původního filmu.

Český trailer filmu Bláznivá dovolená / Vacation
Hitman: Agent 47 (Hitman: Agent 47) (CinemArt)

Český plakát filmu Hitman: Agent 47 / Hitman: Agent 47Zatímco komiksové adaptace sbírají pochvalné body, s těmi videoherními se to příliš nedaří a prozatím působí skoro zakletě. Prolomit se to snaží již druhá filmová verze drsného a plešatého Hitmana, zatím to ale vypadá, že ani v tomto případě nebude o co stát, protože diváci i odborná veřejnost zaujímají negativní postavení. Asi se není čemu divit, neboť režisérem je debutant Aleksander Bach, který do hlavní role obsadil nepříliš známého Ruperta Frienda, jehož z povědomějších obličejů doplňují jen Zachary Quinto, Ciarán Hinds a Jürgen Prochnow. Před případnou návštěvou kina tedy doporučuji nemít vysoká očekávání a nejlépe také onu hru moc neznat. 

Synopse: Agent 47 (Rupert Friend) představuje vrchol desetiletí trvajícího tajného výzkumu. Jeho existence navazuje na čtyřicet šest předchozích klonovaných agentů obdařených neuvěřitelnou silou, rychlostí, vytrvalostí a inteligencí. Jeho cílem je korporace, která má v úmyslu zmocnit se vytvořeného genu a pomocí něj vytvořit armádu zabijáků, jejichž schopnosti předčí i agenta 47. Ve svém osamělém boji se spojí s Katiou van Dees (Hannah Ware), která může zodpovědět většinu otázek ohledně jeho původu a zároveň střeží tajemství spiklenecké korporace. Dokáží tihle dva zabránit světové zkáze?

Zajímavost: Titulní roli měl původně hrát Paul Walker, po své tragické smrti musel být ale přeobsazen.

Oficiální český trailer filmu Hitman: Agent 47 / Hitman: Agent 47
Pride (Pride) (Film Europe)

Český plakát filmu Pride / PrideNa rozdíl od předchozích dvou novinek vypadá toto loňské britské komediální drama poměrně zajímavě a neotřele a slibuje slušnou zábavu a typicky britský suchý humor, který je v našich končinách dost oblíben. Také hodnocení a ohlasy jsou spíše pozitivní, takže se zdá, že o vyslovené zklamání nepůjde. Režii obstaral prakticky neznámý Matthew Warchus, který se spolehl na podobně neznámé obsazení, v němž jednu z mála výjimek tvoří Bill Nighy. Věřme tedy tomu, že tohle se povedlo a jde o příjemnou záležitost a především kvalitní alternativu hollywoodskému (pod)průměru.

Synopse: V roce 1984 vrcholí v Británii nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádá pro ně sbírku. Odborový svaz horníků ale jejich gesto odmítá přijmout, protože nechce čelit obvinění, že otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté ale jejich rozhodnutí ignorují a vydávají se do menší vesnice ve Walesu, kde hodlají výtěžek předat přímo rodinám.

Zajímavost: Film je sice založen na skutečných událostech, nejvíce ale bývá kritizován právě za historickou nepřesnost.

Český trailer filmu Pride / Pride
Cesta vzhůru (CinemArt)

Český plakát filmu  / Cesta vzhůruSnahu, zarputilost a úspěch českého horolezce Radka Jaroše pravděpodobně v médiích zaznamenali i ti, kteří jinak sportu výrazně nefandí. Vzhledem k tomu, že první Čech, který získal tzv. Korunu Himaláje, dovolil svou pouť zachytit kamerou, vznikl tento dokument, který by měl něco z jeho obav, radosti i trápení přenést na diváky. Režie a scénáře se chopil poměrně zkušený David Čálek, jenž se mohl dostat opravdu hodně blízko. O kvalitách snímku zatím můžeme jen spekulovat, neboť ohlasy se zatím neobjevují, nicméně už ze synopse se dá udělat rámcová představa o tom, jak by to asi mohlo vypadat. 

Synopse: Radek Jaroš si jako první Čech a teprve patnáctý člověk na světě splnil sen a vystoupil na poslední z nejvyšších hor světa K2, která mu chyběla do tzv. Koruny Himaláje. Jelikož s sebou vzal i filmaře, můžeme jeho snahu, která ho stála mnoho odříkání a vypjatých situací, sledovat společně s ním a připomenout si, že hory jsou sice krásné, zároveň ale děsivě nebezpečné a někdy člověk při výstupu na ně zaplatí tu nejvyšší cenu.

Oficiální trailer filmu Cesta vzhůru


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY