Preview: vydáte se na Everest?

Vydáno: 22.08.2015 12:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Na konci září číhá na všechny milovníky extrémního nebezpečí dobrodružný katastrofický thriller Everest. Jake Gylenhall se tu bude snažit zdolat nejnebezpečnější místo na zemi - Mount Everest.
Mount Everest je nejvyšší hora světa a tudíž je i, jak trefně poznamenává údaj na filmovém plakátě, nejnebezpečnějším místem na Zemi. O tom se na vlastní kůži přesvědčila i expedice, která se ho v roce 1996 pokoušela zdolat. Tragické události jsou také základem pro katastrofický thriller/drama Everest, který natočil islandský režisér Baltasar Kormákur, který už jednou s přírodními živly přišel do styku v dramatu Hluboko, který jsme mohli vidět i v našich kinech. 

Jake Gyllenhaal ve filmu  / EverestEverest rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?". Tolik z oficiální synopse distribuční společnosti Cinemart.

Už dlouho se čekalo na opravdu velkolepý hollywoodský projekt, který by se "se vší parádou" podíval na tragické okolnosti expedice z roku 1996 na nejvyšší horu světa. Na ně se zatím podíval jen dokument Everest na dosah: Tragický rok 1996 z roku 2007, který natočil David Breashears. Konečně vznikl koprodukční projekt USA a Velké Británie s vcelku velkorysým rozpočtem šedesáti pěti milionů dolarů a s opravdu pestrým hereckým obsazením, které táhnou Jason Clarke a Jake Gyllenhaal v rolích horských vůdců dvou expedic. Vedle nich se objeví celá řada známých herců a hereček. Jmenujme alespoň Joshe BrolinaKeiru KnightleyRobin Wright a Sama Worthingtona

Fotografie z filmu  / EverestEverest je už třetím americkým (britskoamerickým) filmem původem islandského režiséra Kormákura, který na sebe poprvé výrazně upozornil již zmíněným filmem Hluboko. Pak natočil svůj americký debut, akční krimi Kontraband s Markem Wahlbergem a akčni krimi komedii 2 zbraně znovu s Wahlbergem a Denzelem Washingtonem. V Everestu svého oblíbence Wahlberga nahradil mladším, ale stejně mužným Gyllenhaalem, který vyměnil boxerský ring z Bojovníka za neméně nebezpečnější prostředí, kde jde znovu o život. 

Takže po adrenalinových akčních vysokohorských jízdách v Cliffhangerovi a Vertical Limitu anebo po dokumentu Everest z roku 1998 dělaném pro IMAX se můžeme konečně těšit na film, který by měl přednosti svých "předchůdců" skloubit, aniž by šlo čistě jen o dobrodružný akčňák nebo jen cestopisný dokument. Trailer vypadá dost slibně, a tak nezbývá doufat, že Everest nabídne skutečně něco, co jsme na plátně ještě neviděli.

Na Everest  se můžete vydat od 24. září 2015.

Český trailer filmu Everest



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY