Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 7. 8. 2015 - 13. 8. 2015

TV tipy: Kupec benátský vrtí ženou a spí v mělkém hrobě

Vydáno: 07.08.2015 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: BIOSCOP

Velké horko sice láká k vodě, zchladit se u televize ale občas neuškodí. Tento týden si přijdou na své milovníci snad všech žánrů, které by měl potěšit černohumorný Mělký hrob nebo shakespearovský Kupec benátský.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid (pátek 7. 8., ČT art, 21.40 - 01.05)

Český plakát filmu  / Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramidZatím poslední počin svérázného tuzemského režiséra a scenáristy Karla Vachka je sice divácky trošku vstřícnější než ty předchozí, přesto vyžaduje plnou pozornost a dost tolerance. Snímek je spíše sledem autorových myšlenek a jeho životní filozofie, takže mluvit o jednotlivém tématu je prakticky nemožné. Tradicí už je monstrózní délka, která dosahuje takřka dvou set (!) minut, což ze sledování činí opravdu unikátní zážitek. Náročnější podívaná, která není pro každého, což potvrzuje i naše recenze.

Synopse: Ve svém dokumentu se Karel Vachek zabývá mimozemskými i zemskými civilizacemi, reklamokracií a demokracií počítačové sítě. Pokouší se odhalit vztah mýtů a historie v souvislosti s vícerozměrnými prostory kvantové fyziky a společensko-politickým uspořádáním světa. A to rozhodně není všechno.

Zajímavost: Film se mimo ČR natáčel také v USA, Japonsku, Velké Británii, Bosně a Hercegovině, na Slovensku, v Polsku a Rakousku.

Český trailer filmu Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid
Bratři Lví srdce (Bröderna Lejonhjärta) (sobota 8. 8., ČT :D, 09.20 - 11.00)

Plakát filmu Bratři Lví srdce / Bröderna LejonhjärtaU nás prakticky neznámá švédská adaptace románu Astrid Lindgren za předlohou o dost zaostává, přesto má co nabídnout. Režírující Olle Hellbom spoléhá především na silný a dojemný příběh, který v dnešní době překvapí realističností a nesentimentalitou, střídmě dávkuje emoce a velmi dobře pracuje s temnější a depresivnější atmosférou. Triková stránka už bohužel neobstojí, hudební doprovod místy od sledování odrazuje a ani všichni dětští herci nejsou vybráni úplně dobře, protože někteří z nich jsou dost toporní a nezajímaví. Zpříjemnění víkendového rána s rodinou.

Synopse: Devítiletý Karl (Lars Söderdahl) má tuberkulózu a ví, že brzy zemře. Jeho starší bratr Jonatan (Staffan Götestam) se mu snaží poslední dny zpříjemnit tím, že mu slibuje, že se jednoho dne setkají v pohádkové zemi. Když oba nedlouho po sobě zemřou, skutečně se "přemístí" do země, která je ohrožována zlým tyranem a na nich je, aby ji zachránili.

Zajímavost: Svého času šlo o nejdražší švédský rodinný film.

Originální trailer filmu Bratři Lví srdce / Bröderna Lejonhjärta
Mělký hrob (Shallow Grave) (sobota 8. 8., ČT2, 21.35 - 23.05)

Plakát filmu Mělký hrob / Shallow GraveCelovečerní debut Dannyho Boylea brilantně osciluje mezi žánry a v podstatě naplno ukazuje potenciál svého tvůrce. Ten je schopen plynule přejít od řízné a absurdní černočerné komedie k regulérnímu psychothrilleru, z něhož běhá mráz po zádech a některé vtipy v něm jsou opravdu hodně "brutální". Ohromí samozřejmě i vizuální stránkou, střihem a celkovým svěžím tempem. Ze známějších tváří se v hlavních rolích objeví snad jen tehdy debutující Ewan McGregor, což vůbec nevadí, protože je zážitek o to autentičtější. Pouze příběh je chvílemi překombinovaný a ničím nepřekvapí. Více prozradí náš Stroj času.

Synospe: David (Christopher Eccleston), Alex (Ewan McGregor) a Juliet (Kerry Fox) žijí ve velkém luxusním bytě v Edinburghu. Baví je dělat si legraci z ostatních, proto si podají inzerát na spolubydlícího a z těch, kdo se přihlásí, si nepokrytě střílí. To se ale změní, když se objeví drsňák Hugo (Keith Allen), s nímž si okamžitě porozumí. jenže druhý den ho najdou mrtvého, čímž odstartuje kolotoč nebezpečných situací, při nichž končí legrace.

Zajímavost: V průběhu filmu tvůrci dražili některé rekvizity, aby ho vůbec mohli dokončit.

Originální trailer filmu Mělký hrob / Shallow Grave
Tonoucí se stébla chytá (Le petit baigneur) (sobota 8. 8., ČT1, 22.05 - 23.35)

Plakát filmu Tonoucí se stébla chytá / Le petit baigneurV tuzemsku velmi oblíbená (a také mnohem lépe hodnocená) francouzská komedie je sledem gagů, vtípků a komických situací, jejichž úroveň je značně nevyrovnaná, těch dobrých až výborných je ale pořád víc. Režírující Robert Dhéry dobře věděl, že nemá k dispozici ucelený děj, takže vsadil na svižné tempo, opravdu velké množství humoru a především na hlavní hvězdu, kterou byl neopakovatelný Louis de Funès, jenž zde strhává veškerou pozornost na sebe. Ačkoli je celý film příliš bláznivý i na jeho poměry a některé vtípky jsou vysloveně trapné, stále jde o hodně dobrou zábavu, která je typickou oddechovkou.

Synopse: Majitel loděnice pan Fourchaume (Louis de Funès) má problém, neboť v návalu vzteku propustil svého geniálního konstruktéra plachetnic. Ten okamžitě získává cenu za vítězství v závodě, který vyhrál se svou lodí. Samozřejmě se mu hrnou nabídky z celého světa, pan Fourchaume by ho ovšem chtěl sám pro sebe, pro což hodlá udělat takřka cokoli.

Zajímavost: Mnoho situací je inspirováno gagy Laurela a Hardyho.

Ukázka z filmu Tonoucí se stébla chytá / Le petit baigneur
Odsouzení (Conviction) (sobota 8. 8., ČT art, 22.25 - 00.15)

Plakát filmu Odsouzení / ConvictionNejvětším problémem amerického dramatu je předvídatelný a do značné míry pohádkový příběh, který nemůže nikoho překvapit. Režírující Tony Goldwyn jinak nic vysloveně špatně nedělá, neboť vytváří potřebnou atmosféru, střídmě pracuje s emocemi a filmu dodává svěží tempo, v němž není prostor pro přílišnou nudu. Spolehnout se mohl i na herce, mezi nimiž vynikají Hilary Swank a Sam Rockwell, které doplňují třeba Minnie Driver, Juliette Lewis nebo Melissa Leo. Typická žánrová jednohubka, která možná zůstala trochu za očekáváním.

Synopse: Svět mladé Betty Anne Waters (Hilary Swank) se zhroutí poté, co je její milovaný bratr Kenny (Sam Rockwell) usvědčen z vraždy a odsouzen na doživotí. Ona je ovšem přesvědčena o jeho nevině a s pomocí nejmodernějších vyšetřovacích postupů ji chce také dokázat.

Zajímavost: Celý film byl ve vývoji téměř deset let.

Oficiální trailer filmu Odsouzení / Conviction
Vrtěti ženou (Hysteria) (sobota 8. 8., ČT1, 23.35 - 01.15)

Plakát filmu Vrtěti ženou / HysteriaI přes poměrně lechtivé téma je koprodukční komedie vkusná a nemůže nikoho urazit. Režírující Tanya Wexler se oprostila od jakékoli kontroverze a snímek pojala velmi decentně a s nenuceným humorem, který pobaví, aniž by se divák musel stydět. Ve druhém plánu jde navíc o obraz tehdejší anglické společnosti a jakousi jemnou sociální kritiku. V hlavní roli uchvátí Maggie Gyllenhaal, vedle níž se neztratí ani Hugh Dancy, Rupert Everett, Felicity Jones nebo Jonathan Pryce. Nebýt občasného zakolísání tempa a překombinovanosti příběhu, mohl být dojem ještě lepší. Více se dočtete v naší recenzi.

Synopse: Pokrokový lékař Mortimer Granville (Hugh Dancy) je nešťastný z toho, že většina britských nemocnic ignoruje nejnovější lékařské výzkumy. Když je vyhozen z posledního místa, skončí u doktora Dalrympleho (Jonathan Pryce), který se specializuje na léčbu žen trpících hysterií. Netrvá dlouho a oba společně vymyslí věc, která ženám změní život.

Zajímavost: Film se inspiroval skutečnými událostmi, kdy v roce 1880 byl patentován první elektronický vibrátor.

Český trailer filmu Vrtěti ženou / Hysteria
Něco jako komedie (It´s Kind of a Funny Story) (neděle 9. 8., Prima Love, 20.15 - 22.35)

Plakát filmu Něco jako komedie / It's Kind of a Funny StoryPět let stará komedie po většinu času příjemně baví, ačkoli sem tam zahraje i na vážnější strunu. Režijní duo Anna BodenRyan Fleck se spoléhá na odlehčenější atmosféru, trefný soundtrack a celkovou pohodu, která z filmu vyzařuje. Zmiňované serióznější momenty taktéž poměrně fungují a nejsou nikterak násilně vnucovány, což rozhodně potěší. V hlavních rolích se objeví spolehliví Emma Roberts, Keir Gilchrist a Zach Galifianakis. Vyloženě zamrzí jen trochu zmatený začátek a rozkolísané tempo, jímž se musí divák tzv. prokousat. Feel good filmek na konec týdne. 

Synopse: Vystresovaný teenager Craig (Keir Gilchrist) dobrovolně odchází do psychiatrické léčebny, aby si od všeho oddechl. Jenže místo toho potkává poněkud neobvyklého mentora (Zach Galifianakis) a možná i novou lásku (Emma Roberts).

Zajímavost: Film byl natočen za zhruba šest týdnů.

Originální trailer filmu Něco jako komedie / It´s Kind of a Funny Story
Valachiho svědectví (The Valachi Papers) (neděle 9. 8., ČT2, 21.40 - 23.40)

Plakát filmu Valachiho svědectví / The Valachi PapersMéně známé italsko-francouzské krimidrama potěší všechny příznivce oldschoolu. Režírující Terence Young v něm totiž nikam nespěchá a v pomalejším tempu vypráví příběh inspirovaný skutečností, který naprosto strhne. Důraz klade na psychologii postav, takže velmi dobrá akce má méně prostoru než dialogy a různé situace, které odhalují další a další motivace všech hrdinů. V hlavních rolích navíc nechává vyniknout výtečné Charlese BronsonaLina Venturu, na jejichž společné scény je radost se dívat. Přetaženou stopáž a občasná hluchá místa vzhledem k výše napsanému s klidným svědomím odpustíte. Poctivá žánrovka.

Synopse: Joe Valachi (Charles Bronson) je momentálně ve vězení, kde se musí mít na pozoru před mafiánským bossem Vitem Genovesem (Lino Ventura). Brzy se pro něho jediným východiskem stává porušení omerty - zákona mlčenlivosti.

Zajímavost: Skutečný Valachi zemřel rok před uvedením filmu do kin ve vězení na infarkt.

Originální trailer filmu Valachiho svědectví / The Valachi Papers
Kupec benátský (The Merchant of Venice) (pondělí 10. 8., ČT2, 21.50 - 00.00)

Plakát filmu Kupec benátský / The Merchant of VeniceAdaptace méně uváděného dramatu Williama Shakespearea je dost zdařilá a zachovává ducha autorovy doby. Režisér a scenárista Michael Radford nenechal nic náhodě a spolehl se na opulentní výpravu a kostýmy, které skutečně evokují Benátky šestnáctého století a na středověkou atmosféru, která pohltí od samého začátku. V hlavní roli exceluje Al Pacino, vedle nějž si svůj prostor uhájí i Joseph FiennesJeremy Irons. Škoda jen některých zbytečných nelogičností a přílíš evidentního antisemitského vyznění, které celkový dojem trošku pokazí.

Synopse: Hrabivý židovský lichvář Shylock (Al Pacino) je možná ještě horší než jeho pověst. Jednoho dne ho požádá o půjčku vážený kupec Antonio (Jeremy Irons), jehož mladý přítel Bassanio (Joseph Fiennes) potřebuje peníze k tomu, aby mohl požádat o ruku svou milovanou. Když ovšem Antonio nemůže půjčku vrátit včas, má Shylock konečně možnost k tomu, aby si léta ponižování a pohrdání na nenáviděném světě vybral i s úroky.

Zajímavost: Ve filmu se původně objevily i polonahé prostitutky, tato scéna byla ale přetočena, takže je vidíme normálně oblečené.

Oficiální trailer filmu Kupec benátský / The Merchant of Venice
Bojovnice (Fighter) (úterý 11. 8., Kino Barrandov, 20.15 - 22.20 / čtvrtek 13. 8., 00.00 - 02.10)

Plakát filmu Bojovnice / FighterDánsko-švédské drama by sice mohlo podle názvu evokovat akční podívanou, opak je ale pravdou. Režírující Natasha Arthy sice nabídne i pár syrovějších bojových scén, po většinu času se ale soustředí spíše na vykreslení vztahů mezi postavami z jiných etnických skupin a zachycení napětí mezi nimi, což se jí daří velmi dobře. K syrové autenticitě přispívají i parádní výkony u nás neznámých tváří a snaha o absolutní realističnost. Jen toho "artu" a zpomalených záběrů tu mohlo být méně.

Synopse: Aicha (Semra Turan) je dcera tureckých emigrantů usazených v Kodani a miluje kung-fu. Zároveň se ale snaží vyhovět snům svých rodičů o její dokonalé budoucnosti a odchází studovat medicínu jako její bratr. Láska k bojovému umění u ní však postupně vítězí a ona se stává profesionální bojovnicí.

Zajímavost: Film byl uveden na třiačtyřicátém ročníku karlovarského festivalu.

Originální trailer filmu Bojovnice / Fighter

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: The Beekeeper (05.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Argylle (29.09.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu