Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Festivalové ozvěny: program filmového festivalu v Torontu se odhaluje

Festivalové ozvěny: program filmového festivalu v Torontu se odhaluje

Vydáno: 02.08.2015 17:30 v sekci Články | Festivaly - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Mezinárodní filmový festival v Torontu je považován za pomyslný "otvírák" oscarové sezóny - svou premiéru si na něm totiž každým rokem odbyde řada snímků, které se později ucházejí o oscarové nominace. U jakých filmů se letos vyplatí zbystřit?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Filmový festival Toronto 40. ročníkFestival proběhne od 10. do 20. září, a aby těch kulatých čísel nebylo málo, tak navíc půjde o jubilejní 40. ročník. Program čítá více než 300 snímků, přičemž spousta z nich zde bude uvedena v celosvětové, nebo alespoň americké premiéře, a to včetně několika highlightů, kterým by se slušelo věnovat pozornost. Filmy jako Mládí nebo Humr již byly u nás k vidění na festivalu v Karlových Varech. Mládí už je dokonce naplánováno pro uvedení do širší distribuce, stejně jako očekávané snímky Sicario, Marťan, Black Mass: Špinavá hra či Lance Armstrong: Pád legendy, a o uvedení dalších se uvažuje. Každopádně zde je patnáct nejvýraznějších kousků, které by vám rozhodně neměly uniknout:

Demolition (režie: Jean-Marc Vallée) - Jake Gyllenhaal v hlavní roli investičního bankéře, který se snaží vyrovnat se smrtí své ženy, jež zahynula při autonehodě. Na své cestě plné sebedestrukce se seznámí s ženou (Naomi Watts), s níž naváže osudový vztah. Předchozí Valléeho snímky (Klub poslední naděje, Divočina) nabídly silné postavy, co se lopotí za sebepoznáním a vykoupením, a novinka Demolition zřejmě nebude výjimkou.

Jake Gyllenhaal ve filmu  / DemolitionFreeheld (režie: Peter Sollett) - příběh založený na skutečné události z roku 2005, kdy se úspěšná detektivní vyšetřovatelka Laurel Hester rozhodla, poté co jí byla diagnostikována rakovina, přenechat svou tvrdě vydřenou penzi své životní parnerce, automechaničce Stacie Andree. Setkala se však s nevolí státního aparátu, který jí takovou věc odmítl umožnit... Do role lesbického páru byly obsazeny Julianne Moore a Ellen Page.

Marťan (režie: Ridley Scott) - Sci-fi s Mattem Damonem v roli astronauta, kterého zapomene zbytek jeho posádky na Marsu v domnění, že je mrtvý. S minimálními prostředky a nevalnými zásobami potravin se musí pokusit na sebe upozornit a setrvat, než se ho někdo vydá zachránit. Film natočil Ridley Scott podle knižního bestselleru a obsadil do něj i hvězdy jako Jessicu Chastain, Michaela Peñu, Seana Beana či Kristen Wiig.

Oficiální trailer k filmu Marťan


Fotografie z filmu  / The ProgramLance Armstrong: Pád legendy (režie: Stephen Frears) - Životopisné sportovní drama natočené Stephenem Frearsem, režisérem Královny a Philomeny, mapuje osudy známého profesionálního cyklisty od jeho boje s rakovinou, přes četná vítězství na mnoha závodech včetně Tour de France, až po mediálně propranou aféru s používáním dopingu.
 
Stonewall (režie: Roland Emmerich) - Slavný režisér epických katastrofických filmů sáhl tentokrát (podobně jako se svým Anonymem) opět po skromnějším a levnějším projektu. V jeho dramatu, založeném na skutečných událostech, nahlédneme do New Yorku okolo roku 1969, kdy se zde událo několik násilných demonstrací, po nichž došlo k vytvoření jednoho z nejdůležitějších hnutí bojujících za práva gayů. Film sleduje zejména hlavního hrdinu Dannyho, mladého muže, který se stal jedním ze zakladateů hnutí, scházejících se v podniku známém jako Stonewall Inn.

Where to Invade Next (režie: Michael Moore) - Snímek, který bude beze sporu vévodit dokumentární sekci. Provokativní režisér Michael Moore ho natáčel v tajnosti už od roku 2009, aby jím nevzbudil příliš mnoho pozornosti. Zaměřuje se v něm totiž na zahraniční politiku USA a na to, jak si tato země systematicky neustále udržuje dostatečný počet nepřátel kvůli tomu, aby mohla být ve stavu "nekonečné války", bez přestávky tak zdokonalovat své zbrojní systémy a zajistit tak zisky společnostem, které z toho profitují.

Michael Caine, Harvey Keitel ve filmu Mládí / YouthMládí (režie: Paolo Sorrentino) - Italský režisér, mnohde přezdívaný jako "nový Fellini", ohromil svět i oscarovou akademii svou Velkou nádherou a nyní natočil vizuálně podobný film, tentokrát však s americkými a britskými herci. Jeho děj je zasazen do švýcarského sanatoria, kde se léčí hudební skladatel (Michael Caine) a režisér (Harvey Keitel), kteří spolu setrvávají v nostalgickém dialogu o mládí a kráse, zatímco se kolem nich míhají desítky dalších návštěvníků lázeňských koupelí se svými vlastními osudy.

Oficiální trailer k filmu Mládí


Humr (režie: Giorgos Lanthimos) - Fantaskní film řeckého režiséra s hvězdným obsazením (Colin Farrell, Rachel Weisz, John C. Reilly), odehrávající se v bizarní blízké budoucnosti, v níž je trestáno, když člověk nemá partnera - takový je odchycen a odvezen do areálu, v němž si musí do pětačtyřiceti dnů najít někoho nového, jinak bude přeměněn na libovolné zvíře a vyhnán do lesů. Absurdní námět na sebe vrší vtipné a ironické situace plné černého humoru na téma vztahů a lásky.

Tom Hardy ve filmu  / LegendLegend (režie: Brian Helgeland) - Film od režiséra thrilleru Odplata a dobrodružného Příběhu rytíře je zajímavý mimo jiné tím, že v něm hraje dvojroli herec Tom Hardy. Ten ztvárnil identická dvojčata Ronalda a Reginalda Kraye, kteří v 50. letech terorizovali Londýn, kde přestože se dopouštěli řady vražd a ozbrojených přepadení, tak byli jako majitelé několika nočních klubů poměrně oblíbenými celebritami se spoustou vlivných kontaktů v rukávu.

Sicario (režie: Denis Villeneuve) - Jeden z nějočekávanějších thrillerů roku, v němž je ambiciózní a idealistická agentka FBI (Emily Blunt) vyslána na hranici mezi USA a Mexikem, aby zde pomohla speciálnímu týmu ve vyhroceném boji proti drogovým lordům. Ve vedlejších rolích se můžete těšit na Joshe Brolina, Benicia del Tora či Jona Bernthala.

Black Mass: Špinavá hra (režie: Scott Cooper) - Thriller o dvou bývalých přátelích Johnu Connollym (Joel Edgerton) a Jamesi Bulgerovi (Johnny Depp), kteří spolu vyrůstali od třicátých let v ulicích jižního Bostonu a znovu se setkali až v letech sedmdesátých, Connolly jako člen FBI a Bulger coby kmotr gangterské organizace Irish Mob. Příběh plný mafiánů, drog, vražd a vydírání je inspirován skutečným životem Jamese Bulgera, který až do svého dopadení strávil 12 let na seznamu deseti nehledanějších zločinců světa.

Oficiální trailer k filmu Black Mass: Špinavá hra


The Family Fang (režie: Jason Bateman) - Veskrze komediální herec Jason Bateman si po svém režijním debutu Sprosťárny střihl o poznání ambicióznější kousek - adaptaci románu o dvojici sourozenců, kteří se vracejí do rodného domu ke svým rodičům, kteří zasvětili svůj život předvádění spontánních scének na veřejnosti, které považují za umění, leč svým dětem, jež byly prakticky proti své vůli nuceny k účinkování v řadě z nich, tím částečně zkomplikovali dospívání i život jako takový. Kromě sebe samotného obsadil Jason Bateman do role své sestry Nicole Kidman.

Eddie Redmayne ve filmu  / The Danish GirlThe Danish Girl (režie: Tom Hooper) - Životopisné drama od tvůrce Bídníků a Královy řeči se odehrává na přelomu 20. a 30. let minulého století a popisuje vztah dvou umělců - malíře Einara Wegenera a jeho manželky, taktéž malířky a ilustrátorky Gerdy. To, že Einar pózoval pro svou ženu jako model v ženských šatech, později vyvrcholilo tím, že se stal transsexuálem, byl prvním člověkem, který kdy oficiálně podstoupil změnu pohlaví a později si i změnil jméno na Lili Elbe. V hlavních rolích Oscarem oceněný Eddie Redmayne a Alicia Vikander

Anomalisa (režie: Charlie Kaufman) - Animovaný fantasy film od scenáristy Věčného svitu neposkvrněné mysli, Adaptace a V kůži Johna Malkoviche a též režiséra Charlieho Kaufmana, který vznikal z peněz vybraných fanoušky v rámci crowdfundingu (a dokonce zlomil rekord, když na Kickstarteru získal 400 000 dolarů - dvakrát víc než bylo potřeba na pokrytí rozpočtu). Snímek, vytvářený pookénkovou stop-motion animací, vypráví o motivačním řečníkovi, jenž se potýká s vlastní monotónní existencí i se svou neschopností stýkat se v soukormém životě s cizími lidmi. 

Spotlight (režie: Thomas McCarthy) - Hvězdně obsazený thriller od režiséra snímků Win Win a Přednosta se zabývá velkolepou spoluprácí týmu investigativních novinářů, stojících za obří reportáží o sérii případů věnujících se skandálům ohledně sexuálního zneužívání mezi hodnostáři katolické církve. Rozsáhlé články, za něž jejich autoři získali v roce 2003 Pullitzerovu cenu, se staly prvním krůčkem k pozdějším odhalením dalších podobných případů. V hlavních rolích Rachel McAdams, Michael Keaton, Mark Ruffalo a Stanley Tucci.

Oficiální trailer k filmu Spotlight

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tučňák se předvádí v první ukázce (23.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Road House (25.01.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu