Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Rocky

Stroj času: nejslavnější boxerský bojovník je Rocky

Vydáno: 25.07.2015 13:00 v sekci Recenze | Stroj času - Václav Limberk | foto: MGM

Při příležitosti premiéry boxerského dramatu Bojovník si ve Stroji času připomeneme bezesporu nejslavnějšího filmového boxera, kterým byl a zůstane slavný Rocky Balboa v kultovním Rockym.

RockyRecenzoval/a Václav Limberk dne 25.07.2015 13:00. Při příležitosti premiéry boxerského dramatu Bojovník si ve Stroji času připomeneme bezesporu nejslavnějšího filmového boxera, kterým byl a zůstane slavný Rocky Balboa v kultovním Rockym. Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Slavnému a  přelomovému filmu Rocky jsme už před časem částečně prostor v naší rubrice Stroj času věnovali. Při příležitosti premiéry aktuální novinky Bojovník bychom ale chtěli Rockymu věnovat samostatný prostor, který si tento v mnoha směrech přelomový titul nepochybně zaslouží. Rocky je dnes už legenda, ale v roce 1975 kdy vznikal, se rodil, podobně jako titulní hrdina Rocky Balboa, jako naprostý outsider.

Sylvester Stallone ve filmu Rocky / RockyFiktivní postavu Rockyho Balboy s přezdívkou "Italský hřebec" vymyslel tehdy prakticky neznámý a tudíž i bez potřebného "star power" jména Sylvester Stallone. Stallone jednou v roce 1975 sledoval jeden ze zápasů tehdejšího mistra světa v těžké váze Muhammada Aliho proti naprosto neznámému outsiderovi Chucku Wepnerovi. Wepner dokázal Alimu srdnatě vzdorovat celých patnáct kol a jednou dokonce dokázal Aliho dostat do problémů a poslat mistra světa k zemi. Wepner sice odcházel z ringu strašlivě zbitý a poražený, ale pro Aliho to byla nečekaně těžká obhajoba. A pro Stallonea ideální nápad na film.

Stallone napsal bleskově během několika nocí scénář a s ním pak navštívil duo producentů společnosti United Artists Roberta Chartoffa a Irwina Winklera. Stalloneův scénář se společnosti líbil a už se přemýšlelo o tom, koho do titulní role obsadí. Padala jména jako Ryan O'NealRobert RedfordBurt Reynolds nebo James Caan. Stallone ale tvrdohlavě trval na tom, že Rockyho musí hrát on. Chartoff s Winklerem byli zoufalí a snažili se Stalloneův scénář odkoupit a postupně Stalloneovi nabízeli čím dál větší sumu. Stallone, který měl tehdy v kapse pár dolarů, ale odolal a oba producenti mu nakonec ustoupili. Naštěstí pro nás a samozřejmě i pro Stallonea, který si s Rockym zajistil budoucí hvězdnou kariéru a slávu. 

Talia Shire, Sylvester Stallone ve filmu Rocky / RockyRocky byl ale od začátku propagován jako milostný příběh, nikoliv jako film o boxu. Tehdejší pravidla šoubyznysu totiž znala nepsané pravidlo, které znělo, že filmy o boxu netáhnou a tudíž nevydělávají. Jenže každé pravidlo má svou výjimku a pravidla se postupem času také mění. Rocky byl právě tím černým koněm, v tomto případě "italským hřebcem", který představuje právě onu výjimku, která pravidla poruší a pozmění. 

Rocky skutečně nezačíná jako film o boxu navzdory slavné úvodní scéně, kdy Rocky Balboa (Stallone) svádí v jednom druhořadém filadelfském zaplivaném klubu druhořadý souboj se Spiderem Rickem o pár drobných. Rocky sice boxuje už léta, ale bez valného úspěchu a bez nějakých ambicí, čímž dohání k šílenství trenéra Mickeyho (Burgess Meredith), kterému s Rockym dojde trpělivost a nabídne jeho skříňku jinému boxerovi. Naštvaný Rocky se z toho vyzpovídá plaché sestře svého kámoše Paulieho (Burt Young) Adrian (Talia Shire).

Sylvester Stallone, Carl Weathers ve filmu Rocky / RockyMezitím mistr světa Apollo Creed (Carl Weathers) přijde o oponenta pro svůj další zápas, kterým chce symbolicky na nový rok 1. ledna 1976 oslavit dvousetleté výročí města Filadelfie. Apollovi padne do oka právě neznámý Rocky díky své přezdívce "Italský hřebec". Rocky má šanci jedna ku miliónu, ale chce sám sobě dokázat, že dokáže s mistrem světa vydržet celých patnáct kol, což ještě nikdo před ním nedokázal. Rocky začíná tvrdě trénovat na svůj životní zápas.

A zbytek už je historie, valné většině filmových fanoušků dobře známá. Rocky je nejen nejslavnějším levákem (v boxerské hantýrce "southpaw", za časů VHS překládaném otrocky doslovným "jižní tlapa"), ale také nejslavnějším boxerem filmové historie. A pokud bývá Rocky označován jako druhý nejlepší film s boxerskou tematikou za Zuřícím býkem, pak jeho titulní hrdina, boxer s "dobrým srdcem" je nejslavnější filmová boxerská postava všech dob. 

Fotografie z filmu Rocky / RockyZa Rockyho byl Sylvester Stallone dokonce hned dvakrát nominován na Oscara za scénář a nejlepší herecký výkon v hlavní roli (což se předtím povedlo jen Orsonu Wellesovi a Charlie Chaplinovi, za rok potom ještě Woodymu Alllenovi), cenu ale bohužel nakonec nezískal ani jednu. Tu nakonec překvapivě bral režisér John G. Avildsen, producenti Chartoff a Winkler za nejlepší film a střihači Richard Halsey a Scott Conrad. Nominace pak neproměnili ani Stalloneho spoluhráči Burt Young, Burgess Meredith a Talia Shire, kteří byli všichni nominováni v kategorii vedlejší herecký výkon. Zbývající, z celkem devíti nominací, pak měli ještě Bill Conti za nejlepší originální píseň ("Gonna Fly Now") a střihači zvuku.

Rocky byl také jedním z prvních filmů, kde se při scéně Rockyho tréninku uplatnil steadicam, díky němuž dokázali filmaři plynule nátačet scény běhu. Ke kultovním scénám v Rockym patří především Rockyho běh po schodech k Muzeu umění ve Filadelfii a slavná tréninková montáž, v níž Rocky podobně jako skutečný filadelfský boxer Joe Frazier (cameo ve filmu) mlátí pěstmi do hovězího masa nebo dělá kliky na jedné ruce. K vrcholným scénám nepochybně patří i samotný zápas, který se ve skutečnosti natáčel před davem bezdomovců v Los Angeles, kteří vytvořili úžasnou kulisu přeplněného filadelfského Spektra. Rockymu, který nakonec těsně prohraje na body, se podaří v prvním kole senzačně Creeda poslat k zemi a ten posléze bojuje s Rockym souboj "na život a na smrt" ve strhujícím tempu. Úžasně natočené finále bere dech i dnes.

Sylvester Stallone, Carl Weathers ve filmu Rocky / RockyRocky byl nejen jedním z uměleckých vrcholů roku 1976, byl i komerčně nejúspěšnějším filmem roku. Film, jehož náklady jen těsně přesáhly omezený rozpočet jednoho miliónu dolarů a Stallone musel šteřit, kde se dalo, takže třeba do filmu obsadil i svého bratra Franka Stallonea do role pouličního zpěváka, svou tehdejší ženu Sashu do role fotografky a svého psa Butkuse, který hrál sám sebe, měl nakonec obrovský úspěch, když u domácích pokladen vydělal 117 a celosvětově pak zbruba 225 milionů dolarů.

Obrovský úspěch nemohl samozřejmě zůstat bez odezvy a rockyovská série se postupně s tříletou pravidelností rozrostla o dvojku, trojku a komerčně nejúspěšnější díl série. Po pěti letech od čtyřky pak Stallone ságu málem pohřbil pátým dílem. O mnoho let později pak složil úspěšný reparát s finálním dílem rockyovské série v podobě Rockyho Balboy. Postava Rockyho se dokonce vrátí minimálně ještě jednou ve spin-offu této série. Rocky je nepřekonaný milník jak této série, tak i jedním z vrcholných filmů nejen co se boxerské tematiky týče vůbec. Rockymu bude ve filmové historii vždy patřit jedno z předních míst.

Originální trailer filmu Rocky



NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Ryan O'Neal (09.12.2023 10:18 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu