Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Chappie

Blu-ray recenze: Chappie - roboty s UI v ČR chceme!

Vydáno: 13.08.2015 17:30 v sekci Recenze | Blu-ray - | foto: facebook tvůrce

Chappie má náběh na kult, a tak není divu, že vychází na nosičích pro domácí kino hned v několika provedeních. Alespoň v jednom by neměl ujít vaší pozornosti, protože obraz, zvuk a bonusy má prvotřídní.

ChappieRecenzoval/a dne 13.08.2015 17:30. Chappie má náběh na kult, a tak není divu, že vychází na nosičích pro domácí kino hned v několika provedeních. Alespoň v jednom by neměl ujít vaší pozornosti, protože obraz, zvuk a bonusy má prvotřídní. Hodnocení: 4

Chappie

Chappie
Thriller / Sci-Fi / Akční / Krimi
USA, 2015 , 120 min.

Režie: Neill Blomkamp
Scénář: Neill Blomkamp, Terri Tatchell
Kamera: Trent Opaloch
Herci: Sharlto Copley, Dev Patel, Ninja, Yo-Landi Visser, Jose Pablo Cantillo, Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Brandon Auret, Johnny Selema, Anderson Cooper, Maurice Carpede, Jason Cope, Kevin Otto, Chris Sheilds, Bill Marchant

Česká premiéra: 08.07.2015

Vydavatel: Bontonfilm

Chappie hodnocení na Kinobox.cz: 69.59 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dev Patel ve filmu Chappie / ChappieChappie je třetím celovečerním filmem, který režíroval a  napsal Neill Blomkamp. Opětovně jde o akční sci-fi, které je zasazeno do prostředí Jihoafrické republiky, ale které se odehrává v (ne)daleké budoucnosti. Znovu je členitý fikční svět odlišen za pomocí řady rozmanitých stylistických voleb. Zase se kombinuje hned několik inspiračních zdrojů, které k sobě na první pohled nepasují. A samozřejmě jde o společenskou satiru.  

Chappie má vskutku řadu společných prvků s předchozími Blomkampovými snímky District 9 a Elysium, až o něm režisér hovoří jako o završení volné trilogie a studio vydává soubornou kolekci. Odhlédne-li se ale od této spíše marketingové stragie, jak inzerovat a prodat produkt, je Chappie z uvedené trojice nejslabší, protože je blomkampovskou manýrou. Ovšem úpěnlivé dodržování zavedených postupů může být samo o sobě ozvláštňující, když tyto nejsou na rozdíl od předchozích počinů nijak motivovány. Přesnější by ale bylo napsat, že nejsou motivovány s ohledem na potřeby žánru a vyprávění, ale aby na sebe strhávaly pozornost a upozorňovaly na konstruovanost díla. 

Hugh Jackman ve filmu Chappie / Chappie
Chappie je stejně jako District 9 a Elysium kyberpunk, protože je v něm vyobrazena korporací ovládaná společnost ve fázi změny a dochází ke spojení biologie a technologie bez jakýchkoliv hodnotících znamének. Na rozdíl od nich je ale víc punkovější, což se projevuje i na obsazení hudební (de)formace Die Antwoord do jedněch z hlavních rolí. Jejich tzv. zef poetikou, kdy styl je vše a na názorech druhých nesejde, je přitom prostoupen celý film.  

Lze se opájet různými stylistickými prvky. Kostýmy postav, které v některých případech vyjadřují jejich vývoj a příslušnost k určité společenské třídě. Tetováními gangsterů, která vypráví jejich historii. Prostředím, které je u každé skupiny protagonistů jinak barevně podáno a které obsahuje různé nápisy aj. v dalších plánech. Hudbou, jejíž (ne)příslušnost k fikčnímu světu diferencuje dva různé světy (zaměstnanců korporace, gangsterů), než se začnou protínat. Písněmi, které komentují dění. Použitými typy kamer, a to nejenom v případě mockumentárních (rámujících) a fikčních (převládajících) pasáží, ale i v jednotlivých scénách. Zároveň jsou tyto a další postupy nikoliv vtahující, jako tomu bylo u District 9 a Elysia, ale zcizující, protože neustále upomínají na něco jiného: na umělecká díla (milovníci filmů s roboty si přijdou na své), na merchandising Die Antwoord ad.

Jose Pablo Cantillo, Sharlto Copley ve filmu Chappie / ChappieZároveň lze oceňovat, že Chappie je netradčině vystavěn. Několik zprvu samostatných linií vyprávění (vývojáře, jeho konkurenta - protivníka, gangsterů, jejich "nadřízených" - protivníků) se díky titulní postavě a zájmu ostatních o ní v zlomových bodech protíná a zase rozchází až do klimaxu. A pokud by se člověk neopájel stylem a neobdivoval by stále ještě výlučnou výstavbu (ačkoliv nejinak tomu bylo u Elysia), stále je ve snímku velká spousta jiných podnětů. Jaký je vztah mezi fyzickým tělem a myslí, co z toho je pro identitu bytosti určující? Je osoba předurčena prostředím, z kterého vzejde, nebo výchovou a vlivem dalších lidí? A co konglomeráty a korporace obecně, stále představují zlo ženoucí se pouze za penězi?     
 
Chappie je, ačkoliv by se to nemuselo zdát, výlučný. Protagonista zmítající se mezi pozitivními a negativními vlivy, resp. mezi dvěma různými světy. Film inspirovaný rodinnou podívanou Číslo 5 žije stejně jako mládeži nepřístupnou satirou RoboCop. Netradičně vystavěným dílem. Zakončením volné trilogie, které má řadu společných znaků s předchozími "částmi", ale oproti nim má shodné postupy jinak motivované a více nejenom sebeuvědomělé, ale i sebereflexivní. Právě pro tu výlučnost si zaslouží pozornost, i když byste se na konci přiklonili k názoru, že Chappieho (nejenom) v Jihoafrické republice nechcete.

Featurette Die Antwoord k filmu Chappie (2015)

BLU-RAY:
BD obal filmu Chappie / ChappieBlomkampův debut District 9 u nás díky iniciativě fanoušků a fanynek vyšek jako dvoudiskovka, ale bonusy byly pouze na DVD. Elysium bylo k dostání jednak samostatně, jednak s knihou plnou náčrtků, částí obrázkového scénáře, fotografiemi apod. Chappie se dočkal, anebo v následujících dnech a týdnech dočká hned několika edic. Nejpřekvapivější je u každé z nich přítomnost druhého bonusového disku, který je v zahraničních vydáních určen exkluzivně pro některé prodejce (síť řetězec Best Buy apod.). Neliší se tedy obsahem, ale obalem a přidruženými zbytečnostmi: (1) první má podobu klasického plastového amaraye s vnitřním artworkem, (2) druhá digibooku s několika desítkami stran obrázků a textových informací, (3) třetí steelbooku s návlekem, lentikulárním magnetem s 3D efektem, PhotoBookem, sběratelskými kartami s protagonisty a číslovanou sběratelskou kartou a holografickou samolepkou s údajem o čísle, protože toto provedení je určeno pouze pro nakupující na e-shopu FilmArena.


Klip z featurettu World's First Thinking Robot k filmu Chappie (2015)

OBRAZ A ZVUK:

Čtenářům a čtenářkám zhodnocení obrazu a zvuku v BD recenzích musí připadat, že je píše automatický generátor (robot). Není tomu tak, protože valná většina - ne-li rovnou všechny - hollywoodské blockbustery mají referenční audiovizuální přepis a lze je označit za demo materiál. Chappie není výjimkou, a tak by všichni s pořádným domácím kinem měli být maximálně happy. 

Obraz (2.40:1) dá vyniknout jednak zdařilé kombinaci praktických a digitálních efektů, jednak předkamerovému prostoru s řadou různých prvků určených pro jejich zaznamenání při opakovaných zhlédnutích. První uvedené se týká zejména robotů, u nichž je patrný každý sebemenší detail, a díky věrné reprodukci výborně funguje i záměrně kontrastní užití teplných barev. Druhé zmíněné platí především o doupěti gangsterů, ve kterém je řada nápisů v druhém plánu, rekvizit obohacujících dané místo apod. Na ostrosti, prokreslenosti a jasnosti ztrácí pouze uvozující dokumentární pasáže a některé televizní reportáže, což ale nelze považovat za nedostatek, protože jde o zjevný záměr.  

Fotografie z filmu Chappie / ChappieZvuk (DTS-HD Master 7.1) je podle očekávání nesmírně imerzivní. Každé prostředí je rozlišeno použitou hudbou a mixem zvukových efektů, což je nejzjevnější na ambietních zvucích kanceláře a na přechodech mezi diegetickými a nediegetickými skladbami od Die Antwoord u gangsterů. Diferenciace je patrná i na různém způsobu promluvy postav, kdy dialogy a monology jsou výborně srouzmitelné i ve vypjatých akčních scénách. Akce přitom zní skvěle jak svým rozmixováním do prostoru, kdy vrtulníky a jiná zařízení přelétají zleva doprava (a naopak), tak schopností vtáhnout dovnitř neutlumením zvuků prostředí, a to především při automobilových honičkách.
 
Klip z featurettu The Weapons from CHAPPiE k filmu Chappie (2015)

BONUSY:
Fotografie z filmu Chappie / ChappieBlomkampovy filmy jsou čím dál tím méně kriticky i komerčně úspěšné, ale na jejich vydáních na nosičích pro domácí kino se to nijak neprojevuje. Chappie u nás vychází nejenom ve dvoudiskovém provedení v klasickém plastovém balení (amarayi), digibooku (s doplňujícími informacemi o postavách a vzniku spolu s fotografiemi a náčrtky) a sběratelském steelbooku (s řadou doplňkou včetně PhotoBooku). K dostání bude i balení se všemi celovečerními Blomkampovými snímky (District 9, Elysium, Chappie), které je prezentuje jako volnou, ale žánrově, motivicky, herecky i prostředím propojenou trilogií. 

A právě plánované uvedení edice Blomkamp3 pravděpodobně ovlivnilo rétorický rejstřík v bonusových materiálech Chappieho, protože je v nich kladen důraz na auteura (Blomkampa), a to ve vztahu k jeho předchozím - nejenom dlouhometrážním - počinům. Na prvním disku je vedle prodloužené scény Very Bad Man, která přidává do závěrečné kontaktní konfrontace brutalitu, a alternativního konce, který rozvádí montáž z epilogu, film o filmu a galerie. Galerie s téměř třemi sty obrázky obsahuje jak průběžné podoby robotů (Chappie, Moose, Yobot) a jednotlivých prostředí, tak náčrtky režiséra, ukázky obrázkového scénáře a sarkastické, velmi zábavné plakáty.

Fotografie z filmu Chappie / Chappie
Celovečerní film o filmu si lze pustit buď v kuse (o celkové délce téměř osmdesáti minut), nebo zvolit vždy jednu z devíti částí věnovaných konkrétnímu tématu. Ačkoliv se během stopáže prostřídají všechny myslitelné strategie příznačné pro making of materiály (auteura, natáčení jako těžké dřiny a zároveň zábavy, hvězd, technologie), převládá první uvedená.

Ve From Tetra Vaal to Chappie (7:30 min.) je řečeno, že snímek vychází z Blomkampova kraťasu Tetra Vaal a že nápad na jeho rozvedení do filmu dostal při psaní Elysia. V Jozi: Real City and a Sci-Fi Setting (15:03) je prozkoumáno, jakou roli sehrává Blomkompův rodný Johannesburg v jeho filmografii a dozvíme se, že dům gangsterů je ve skutečnosti místem, kde režisér vyrůstal. We Are Teravaal (5:53 min.) se sice zaměřuje na herecké hvězdy, ale pouze v souvislosti s tím, jestli již dříve spolupracovaly s režisérem (Sharlto Copley ad.), potažmo proč si nové tváře vybral (Sigourney Weaver), případně proč chtěly hrát v jeho filmu (Jackman). Keep it Gangster (7:07) se soustředí na dvě neherecké osobnosti, Ninju a Yolandi, kteří představovali svá videoklipová alter ega, a to jenom proto, že tomu tak Blomkamp chtěl, jelikož byl jejich hudbou ovlivněn.

Ninja, Jose Pablo Cantillo, Sharlto Copley ve filmu Chappie / Chappie
Dvojice featurettů Chappie: The Streetwise Professor (9:31) a Bringing Chappie to Life: The Visual Effects (8:01) je věnována vývoji a hereckému ztvárnění i trikovému provedení titulní robotické postavy s umělou inteligencí, na jejíž podobě se samozřejmě podílel jak blomkampovský herec Sharlto Copley, tak Blomkamp svými návrhy. V Rogue Robot: Deconstructing the Stunts and Special Effects (14:21) se o tvůrci pro změnu dozvíme, že zcela sám přišel s designem Moose, že ze své trikařské praxe má dost zkušeností a podílí se i na této stránce svých snímků a že ve všech svých dlouhometrážních počinech nechává zemřít jednu vedlejší postavu ztvárňovanou stejným hercem. A dle Arms Race: The Weapons and Robots (6:25 min.) se podílí i na výběru zbraní, odpovídající záměrně nadsazeným postavám, a výsledném vzhledu robotů. Vše, navzdory přehnanosti a práci se žánrovými konvencemi sci-fi, se ale vztahuje k současnosti, protože Blomkampovy snímky jsou společenskými alegoriemi, jak se tvrdí v závěrečném featurettu The Reality of Robotics (5:34). 

Nic z toho (celovečerního filmu o filmu složeného z devíti featurettů, prodloužené scény a alternativního konce) ale nebudou mít neangličtináři, protože bonusy na filmovém disku obsahují pouze anglické titulky. Česká titulková podpora je ale překvapivě na bonusovém disku, který se dostal i k nám, přestože je v zahraničí určen pouze pro specializované prodejce. Nijak výrazně se neliší od extra materiálů pro obchodní řetězce: necelých třicet minut za sebe naskládaných featurettů a žádné menu. Trojice krátkých dokumentů na disku č. 2 je ale přece v něčem odlišná: jednak kupodivu nejde o propagační materiály, protože převládají záběry z natáčení tří sekvencí přepadení, jednak osoba režiséra ustupuje do pozadí a převládá pohled na vznik scén.

Klip z featurettu Keep It Gangsta k filmu Chappie (2015)

ZÁVĚR:
Fotografie z filmu Chappie / Chappie
Završení volné trilogie Neilla Blomkampa je sice nejslabší, ale své příznivce si nepochybně najde. Doporučení filmu je problematické, protože Chappie je více punkovou než kyberpunkovou podívanou pro lidi, kteří mají rádi netradičně vystavěné počiny, slabost pro osmdesátkové robotí snímky a hudbu i poetiku Die Antwoord. Blu-ray si ale bezpochyby zaslouží doporučení. Obrazový a zvukový přepis je bezchybný, zdůrazňuje stylistickou pozoruhodnost díla. Skoro dvěma hodinám bonusů na dvou discích škodí pouze to, že česky otitulkovaná je pouze půlhodina z natáčení na druhém disku. Pokud ale rozumíte anglicky, a tak vám absence české titulkové podpory u většiny přídavných materiálů nevadí, jděte do edice v digibooku. Ačkoliv je steelbook opravdu stylový a ve sbírce by nezapadl, digibook přece jenom nabízí navíc obrazové a textové informace o postavách, tvůrcích a vzniku některých věcí.

[Za poskytnutí Blu-ray disku s filmem Chappie děkujeme distribuční společnosti Bontonfilm.]

Originální trailer filmu Chappie

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Téma: Jodie Foster slaví 60 (19.11.2022 09:00 v Články | Publicistika)
- David Harbour usedne za volant (15.09.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Neill Blomkamp by mohl režírovat Gran Turismo (28.05.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sci-fi horor Demonic má nový trailer (22.07.2021 08:30 v Novinky | Trailery)
- Demonic: trailer hororu Neilla Blomkampa (03.06.2021 18:41 v Novinky | Trailery)
- Neill Blomkamp natočil horor (09.12.2020 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejslavnější sci-fi filmy let 2000 - 2009 (25.07.2020 13:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu