Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Ant-Man

Recenze: i s malým Ant-Manem se dá hrát velké divadlo

Vydáno: 15.07.2015 10:00 v sekci Recenze | Premiéry - Pavel Klimeš | foto: facebook tvůrce

Druhá fáze marvelovského filmového vesmíru končí poněkud komorněji než ta první, nicméně děje se tak mnohem hravěji a ve výsledku možná i zábavněji, než jak by tomu bylo v případě druhých Avengers.

Ant-ManRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 15.07.2015 10:00. Druhá fáze marvelovského filmového vesmíru končí poněkud komorněji než ta první, nicméně děje se tak mnohem hravěji a ve výsledku možná i zábavněji, než jak by tomu bylo v případě druhých Avengers. Hodnocení: 4

Ant-Man

Ant-Man
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2015 , 117 min.

Režie: Peyton Reed
Scénář: Edgar Wright, Joe Cornish, Adam McKay, Paul Rudd, Edgar Wright, Joe Cornish, Stan Lee, Larry Lieber, Jack Kirby
Kamera: Russell Carpenter
Herci: Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly, Corey Stoll, Bobby Cannavale, Anthony Mackie, Judy Greer, Abby Ryder Fortson, Michael Peña, David Dastmalchian, T.I., Hayley Atwell, Wood Harris, John Slattery, Martin Donovan

Česká premiéra: 16.07.2015

Distributor: Falcon

Ant-Man hodnocení na Kinobox.cz: 76.48 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Marvelovský filmový vesmír (MCU) je snad kromě Star Wars nejambicióznějším projektem zábavní metasérie, který jsme kdy viděli. Úzká provázanost jednotlivých médií a stovky hrdinů a padouchů z panteonu komiksů Marvelu, kteří jen čekají na zmínku či hlavní roli, dělají z tohoto mamutího počinu věc čistě pro fanoušky. Ano, ty doby, kdy v první fázi MCU stačilo beze všeho vzít rodinu na film bez jakékoli znalosti jiných filmů, jsou navždy tytam. Přesto se Marvel pokusil o husarský kousek a za přispění režiséra Peytona Reeda se mu téměř povedlo takový snímek vytvořit.

Paul Rudd, Michael Douglas ve filmu Ant-Man / Ant-ManPotkáváme zde elektrotechnika Scotta Langa (Paul Rudd), který je vláčen osudem a jeho snaha pomáhat lidem i pochybnými metodami ho uvrhne do kolotoče notorického kriminálníka. Z tohoto začarovaného kruhu se chce dostat hlavně kvůli své dceři Cassie (Abby Ryder Fortson), která žije s jeho ex-manželkou Maggie (Judy Greer) a jejím novým manželem Paxtonem (Bobby Cannavale). Protože má vlohy zejména k loupežím, vyhledá jej Hank Pym (Michael Douglas), stárnoucí vědec, který v šedesátých letech plnil úkoly pro vládní organizaci S.H.I.E.L.D. jakožto Ant-Man, hrdina schopný se díky speciální chemikálii a obleku zmenšovat, násobit svou sílu a ovládat svou myslí mravence. Pym a jeho dcera Hope van Dyne (Evangeline Lilly) usilují o to, aby bývalý Hankův chráněnec Darren Cross (Corey Stoll) neprodal zdokonalenou a vyzbrojenou verzi Ant-Manova obleku – Yellowjacket - do služeb vojenských sil. Scott se tak musí stát hrdinou a zabránit tomu.  

Ant-Man je jedním z nejstarších marvelovských hrdinů a zakládajícím členem týmu Avengers. Přesto u Marvelu patřil spíše k těm průměrně vydělávajícím komiksovým řadám. Ačkoli se tedy film začal připravovat už před prvním Iron Manem, který celé MCU započal, stalo se nakonec, že se dostal ke slovu až mnohem později. Původní návrhy navíc nikdy nepočítaly se zasazením do MCU a Ant-Man měl být zcela samostatný. Vsazení děje ex-post do probíhající dějové linie tedy bylo o to obtížnější. O řadu let a výměnu režiséra později se tedy s hrdinou ovládajícím mravence konečně setkáváme a dokonce jako s posledním a (dle řady článků v médiích) nejdůležitějším snímkem druhé fáze MCU. Toto tvrzení je pochopitelně poněkud scestné, protože ostatní MCU je zde reprezentováno sotva pár zmínkami, překvapivým objevením známé postavy, což je však spíše cameo, a v neposlední řadě i tradiční scénou po závěrečných titulcích. Děj se odehrává v průběhu a po Avengers: Age of Ultron, ale kromě pár momentů to není pro děj důležité.

Evangeline Lilly ve filmu Ant-Man / Ant-ManCo důležité je, je zejména hravost a humor, s jakými je nám to všechno servírováno. Skoro jako by se vrátila doba pohodových komiksových filmů, kdy ještě „o nic nešlo“, protože stejně nikdo nic zase tak moc světoborného nečekal. Režisér komedií Peyton Reed byl pro tento návrat ke kořenům výbornou volbou. A tak zde máme třeba trojici Scottových kompliců, jejichž úkolem je nás po dobu filmu rozesmívat – a daří se jim to skvěle. Samotný Paul Rudd má komediální talent v krvi už od své role v seriálu Přátelé. Michael Douglas se mi v dabingu, který byl na novinářské projekci, trochu ztrácel, resp. hlas Ladislava Freje mi k němu zrovna nesedl. Uprostřed filmu tempo trochu poklesne a také záporák není nic moc, ale to jsou jediné chyby na tomto skrz naskrz zábavném filmu.  

Vizuálně se nemá film vůbec za co stydět. Zmenšování a zvětšování Ant-Mana je velmi efektní a některé makro-záběry se prostě neomrzí. Možná CGI animace mravenců mi občas přišly až trochu moc „počítačové“, ale dá se to překousnout. Na 3D můžete s klidným srdcem zapomenout, protože žádné orgie se stereoskopickými efekty se zde nekonají. Zažijete pouze plastové brýle, které vás neskutečně štvou, pokud nosíte ještě dioptrické a navíc musíte poslouchat dabing. Překlad sice není nikterak špatný, ovšem typový výběr dabérů není moc povedený (viz výše).

Corey Stoll ve filmu Ant-Man / Ant-ManVýkony herců se kvůli zmíněnému dabingu špatně hodnotí, ale nikdo mě tam vysloveně neurážel. Také zvuková složka je celkem povedená. Hůře už je to s hudebním doprovodem, který má na svědomí Christophe Beck a který je v rámci děje velice nenápadný (pozor, to je mnohdy dobře a znak toho, že se k filmu dobře hodí), nicméně tento je i celkem generický a za zvláštní poslech moc nestojí.

Celkově vzato zde máme skvělý snímek, který se v metasérii MCU zcela určitě neztratí, a který působí velmi pohodovým dojmem. Ač v rámci širšího příběhu bude hrát roli až později, již nyní vím, že se na příští setkání s Ant-Manem budu moc těšit.


Český trailer k filmu Ant-Man

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Michael Douglas je Franklin (14.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Matthew Perry (29.10.2023 10:26 v Novinky | Zprávy)
- Zlatou palmu získala Justine Triet (28.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Harold a Maude se vydávají přes hranici najít 99 domovů (10.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Ant-Man přichází (20.02.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Komiksový film Ant-Man a Wasp: Quantumania prohlubuje krizi Marvelu (19.02.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Ant-Manovi je ze sebe špatně, ale je šťastný až na věky (15.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu