TV tipy: Mistr Lincoln, který věděl příliš mnoho

Vydáno: 17.07.2015 07:00 - Vratislav Šálek | foto: The Weinstein Company

Na to, že prázdniny jsou v plném proudu, je aktuální televizní výběr poměrně silný. Nejzásadnějšími kousky jsou premiéry oscarového Lincolna a svérázného Mistra, pozadu ale nezůstává ani několik výborných autorských filmů.
Lincoln (Lincoln) (pátek 17. 7., Prima, 21.30 - 00.50)

Český plakát filmu Lincoln / LincolnV zemi svého vzniku zcela logicky o něco lépe přijímané drama o posledních měsících vlády (a života) jednoho z nejdůležitějších a nejslavnějších prezidentů USA je pro neamerického diváka hůře stravitelné. Režírující Steven Spielberg totiž hlavního hrdinu vesměs adoruje a jeho horší stránky potlačuje a především se soustředí na velké množství dialogů a postav, které znají jen zasvěcení. Jinak mu ale nelze vytýkat nic, neboť oscarová výprava, kamera a atmosféra jsou naprosto famózní a některé scény strhující. Ozdobou snímku jsou herecké výkony, jimž jasně dominuje Oscarem oceněný Daniel Day-Lewis, vedle něhož si ale své místo najdou i na stejnou cenu nominovaní Sally Field a Tommy Lee Jones. O oživlé učebnici dějepisu více prozradí naše recenze.

Synopse: Film sleduje poslední čtyři měsíce života největšího amerického prezidenta Abrahama Lincolna (Daniel Day-Lewis), během nichž se rozhodl hrát vysokou politickou hru. Občanskou válku, která zemi zmítá již několik let, sice má možnost ukončit, on chce ale zároveň zrušit tolik kritizované otroctví. Tomuhle rozhodnutí podřizuje úplně vše a jen velmi těžce se vyrovnává s tím, že zatímco on a jeho zmocněnci jednají, na frontě umírají další a další nevinní.

Zajímavost: Day-Lewis se na roli připravoval jeden rok.

Český trailer filmu Lincoln / Lincoln
Mistr (The Master) (pátek 17. 7., ČT2, 22.05 - 00.15)

Český plakát filmu Mistr / The MasterTři roky staré psychologické drama určitě není pro každého a ve výsledku nabízí několik možných interpretací. Jeho režisérem a scenáristou je osobitý Paul Thomas Anderson, jenž vsadil zejména na kontroverzní námět, velice specifickou dobovou atmosféru a celkové tempo, nejednoznačné dialogy a odlišný styl vyprávění, který dost ovlivnilo i natáčení na klasický sedmdesátimilimetrový formát. Hlavním trumfem jsou ovšem herci, mezi nimiž vynikají na Oscara nominovaní Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman a Amy Adams. Pokud budete v tom správném rozpoložení a nebude vám vadit pro tvůrce typická štědrá stopáž, můžete prožít hodně jedinečný zážitek, což potvrdí i naše recenze.

Synopse: Na začátku padesátých let bojují vojáci v USA s poválečnými traumaty a snaží se začlenit do běžné společnosti. Jedním takovým je i Freddie Quell (Joaquin Phoenix), který se svoje démony snaží ovládnout vlastnoručně namíchaným alkoholem. Právě, když se propadá níž a níž a stává se bezprizorním, potkává charismatického Lancastera Dodda (Philip Seymour Hoffman), který je právě na cestě do New Yorku, kde chce světu představit své učení. Oba muži jsou sebou navzájem fascinováni a začíná jejich veliká duchovní přeměna, která možná vstoupí do dějin.

Zajímavost: Postava Dodda byla inspirována zakladatelem scientologie L. Ronem Hubbardem.

Český trailer filmu Mistr / The Master
Superman vs. Elita (Superman vs. The Elite) (sobota 18. 7., Nova Cinema, 14.25 - 16.00)

Plakát filmu Superman vs. Elita / Superman vs. The EliteAnimovaný komiksový snímek není primárně určen jen těm mladším divákům, protože je překvapivě temný a "dospělý". Režírující Michael Chang sice z potenciálu předlohy nevytáhl úplné maximum, nicméně se mohl opřít o trošku netradiční animaci, jednoduchý, ale zajímavý příběh a charismatické postavy, které filozofují a zároveň jsou břitce sarkastické. Vzhledem ke svěžímu tempu, střídmé stopáži a výtečné závěrečné bitvě se dají odpustit i mnohá klišé. Velmi dobrá záležitost.

Synopse: Když Superman vyráží zažehnat další katastrofu, dostává se mu nečekané pomoci v podobě nové skupiny superhrdinů, kteří si říkají Elita. Ačkoli vyznávají poněkud brutální metody a se zločinem bojují bez skrupulí, získávají si velkou popularitu, což se Muži z oceli příliš nelíbí.

Zajímavost: Předlohou filmu byl komiks What´s so funny about truth, justice and the american way z roku 2001.

Originální trailer filmu Superman vs. Elita / Superman vs. The Elite
Beznadějný trouba (Our Idiot Brother) (sobota 18. 7., ČT art, 22.45 - 00.15)

Plakát filmu Beznadějný trouba / Our Idiot BrotherČtyři roky staré indie drama není ničím přelomovým, svým pozitivním a pohodovým nádechem si ale většinu diváků hned získá. Režírující Jesse Peretz má někdy problémy s nevyrovnaným tempem a taktéž "kanonáda" vtipů, z nichž některé střílí vedle, mohla být menší, na druhou stranu to částečně kompenzuje odlehčenou atmosférou a zajímavým a sympatickým ústředním hrdinou, jehož výborně ztvárnil Paul Rudd, vedle něhož se objeví třeba Elizabeth Banks, Zooey Deschanel nebo Steve Coogan. Příjemná žánrová jednohubka.

Synopse: Sestry Liz (Emily Mortimer), Miranda (Elizabeth Banks) a Natalie (Zooey Deschanel), které žijí poměrně spokojený život, mají ještě bratra Neda (Paul Rudd). Ten se kvůli nerozvážnému incidentu dostal za mříže a nyní se vrací domů. Jeho neotřesitelná víra v lidskou poctivost a naprostou upřímnost však působí víc problémů, než je jeden schopen vyřešit.

Zajímavost: Do jedné z rolí byl původně obsazen Chris Pratt, kvůli vytíženosti ji ale musel odmítnout.

Oficiální trailer filmu Beznadějný trouba / Our Idiot Brother
Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (The Insider) (pondělí 20. 7., Nova Cinema, 20.00 - 23.15 / úterý 21. 7., 14.15 - 17.15)

Plakát filmu Insider: Muž, který věděl příliš mnoho / The InsiderMožná trošku opomíjený thriller Michaela Manna je další ukázkou jeho perfekcionismu a smyslu pro dokonalé řemeslo. Od počátku uchvátí unikátní atmosférou, atraktivním tématem a především napětím, které, ačkoli jde o v podstatě dialogový snímek, je zejména v závěru takřka k nevydržení. Samozřejmostí už jsou perfektní kamera i realistické zvuky a ruchy a celkový důraz na autenticitu. Třešínkou na dortu pak je excelentní obsazení, jemuž kralují na Oscara nominovaný Russell Crowe a Al Pacino, vedle nichž nepřehlédnete ani Christophera Plummera nebo Philipa Bakera Halla. Snad jen ta stopáž mohla být o něco kratší. Parádní snímek.

Synopse: Špičkový reportér Lowell Bergman (Al Pacino) získá důkazy o tom, že zástupci tabákových koncernů křivě přísahali před soudem. Jeho důvěryhodným zdrojem je Jeffrey Wigand (Russell Crowe), který se nepohodl se svým zaměstnavatelem a rozhodl se vyjít s pravdou ven. Oba muži okamžitě začínají čelit obrovskému psychickému nátlaku, který ničí jejich soukromé i profesní životy.

Zajímavost: Scénář vychází z jednoho článku ve Vanity Fair.

Originální trailer filmu Insider: Muž, který věděl příliš mnoho / The Insider
Stará panna (La vieille fille) (pondělí 20. 7., ČT2, 21.50 - 23.15)

Plakát filmu Stará panna / La vieille fillePrakticky neznámá francouzsko-italská komedie zůstává ve velkém stínu slavnějších počinů, což může být dáno tím, že tehdy debutující režisér a scenárista Jean-Pierre Blanc vsadil na pomalejší tempo a pokoušel se o jakýsi přesah, což se mu moc nepodařilo. Vtipů tu také tolik není a bohužel se objevuje i spousta nelogičností. Na lehkém nadprůměru tak snímek udržují střídmá stopáž, chvílemi břitké dialogy a především ústřední herecký pár Annie GirardotPhilippe Noiret, který je takřka dokonalý. Nenáročná a dost raritní podívaná.

Synopse: Starý mládenec Gabriel (Philippe Noiret) si poněkud stereotypní život obohatí jednou ročně zahraniční dovolenou. Tentokrát se vydává do Španělska, jenže jeho auto má poruchu a on je tak nucen ještě ve Francii přespat v malém hotýlku. Při večeři dostane místo vedle stárnoucí ženy Muriel (Annie Girardot), která se o mužích vyjadřuje dost nelichotivě. Když se ti dva potkají druhý den ráno na pláži, nemají ani tušení, jak se jejich osudy změní.

Zajímavost: V pražských kinech se snímek promítal od 28. února 1974.

Ukázka z filmu Stará panna / La vieille fille
Vždycky jsem chtěl být gangster (J'ai toujours rêvé d'être un gangster) (úterý 21. 7., ČT art, 20.25 - 22.15)

Plakát filmu Vždycky jsem chtěl být gangster / J'ai toujours rêvé d'être un gangsterFrancouzské komediální drama s prvky krimi je poctou americké nezávislé kinematografii. Režisér a scenárista Samuel Benchetrit v něm vypráví čtyři příběhy, které doplácejí na svou nevyrovnanost, potěší ale překvapivě suchým a jízlivým humorem. Všechny jsou ale dost neotřelé a originální, a i když je úroveň vtipů i kvalita dost kolísavá, vlastně po celou dobu baví. Potěší i ryze černobílá kamera a vesměs neznámé obsazení, v němž poznáte snad jen Jeana Rocheforta. Škoda pouze zbytečně pomalého a unylého tempa, které subjektivně protahuje stopáž.

Synopse: Čtyři příběhy se odehrávají na hranici zákona - v tom prvním si zlodějíček beze zbraně vyhlédne svou oběť, která je ovšem též zlodějka, ale ozbrojená. V tom dalším zase dva nešikovní únosci vymáhají výkupné za puberťačku se sebevražednými sklony. Třetí je pak o neúspěšném zpěvákovi, který krade hity svému populárnějšímu kolegovi. V závěrečném se pro změnu setkává pět vysloužilých kriminálníků, kteří chystají svou poslední loupež. 

Zajímavost: Na festivalu Sundance v roce 2008 byl film oceněn cenou za scénář.

Originální trailer filmu Vždycky jsem chtěl být gangster / J'ai toujours rêvé d'être un gangster
Jaro, léto, podzim, zima... a jaro (Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom) (středa 22. 7., Kino Barrandov, 11.25 - 13.45 / čtvrtek 23. 7., 06.00 - 07.55)

Plakát filmu Jaro, léto, podzim, zima... a jaro / Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bomPoetické jihokorejsko-německé drama možná vypadá jako náročná záležitost, ve výsledku ale ohromí snad každého. Režisér a scenárista Kim Ki-duk v něm za sebe skládá působivé nádherné obrazy a beze slov medituje o smyslu života, pocitu naplnění a skládá jakousi poctu přírodě a čtyřem ročním obdobím. Ačkoli zvolil pomalé tempo, v němž je dost prostoru na to si všechny záběry a symboly užít a vychutnat, nikdy nenudí a zaujme i ty, kteří podobné "artovky" jinak nevyhledávají. Jeden z mála filmů, jimž prakticky není co vytknout, jen je potřeba mít tu správnou náladu.

Synopse: Lyrický snímek o plynutí čtyř ročních období a lidského života. Malý hoch se v něm učí být buddhistickým mnichem, jeho cesta je ale hodně dlouhá a potká na ni lásku, zločin, pokání i vykoupení.

Zajímavost: V závěru filmu se v roli dospělého mnicha objeví sám autor.

Originální trailer filmu Jaro, léto, podzim, zima.. a jaro / Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom
Všechny moje lásky (High Fidelity) (středa 22. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.20 / čtvrtek 23. 7., 15.05 - 17.15)

Plakát filmu Všechny moje lásky / High FidelityBritsko-americká adaptace románu Nicka Hornbyho nedělá své předloze žádnou ostudu. Je pravda, že režírující Stephen Frears se nepokusil o celistvý příběh a vsadil na značnou epizodičnost a některé věci tím pádem jen lehce naznačí, v kontextu pohodové atmosféry, několika roztomilých a pravdivých vtípků a platných životních mouder se mu to dá odpustit. Zmínit se musí i výborný soundtrack. V hlavní roli se objeví solidní John Cusack, jemuž dělají společnost mimo jiné Jack Black, Tim Robbins nebo Catherine Zeta-Jones. Film (nejen) pro fanoušky hudby, v němž se alespoň částečně najde každý muž.

Synopse: Ve svých třiceti letech si Rob (John Cusack) uvědomuje, že neví, kam vlastně směřuje. Po odchodu přítelkyně Laury (Iben Hjejle) se dostává do krize, začíná přemýšlet o životě a zároveň přerovnává soukromou sbírku gramodesek, přičemž si vzpomíná na různé okamžiky a události, které má spojené s písněmi a hudbou, kterou v té době poslouchal.

Zajímavost: Čínská písmena na Robově dresu č. 6 znamenají Hong Kong.

Originální trailer filmu Všechny moje lásky / High Fidelity
Buď šťastná (Happy-Go-Lucky) (čtvrtek 23. 7., 11.40 - 14.05, Kino Barrandov, / pátek 24. 7., 09.00 - 11.45)

Plakát filmu Buď šťastná / Happy-Go-LuckyV zahraničí mnohem lépe přijímané britské komediální drama nominované na Oscara za scénář provází rozporuplné ohlasy. Za ty může v první řadě hlavní hrdinka filmu, která jedny svým extrémně optimistickým přístupem k životu fascinuje a inspiruje, ty druhé ovšem irituje a vytáčí. Režisér a scenárista Mike Leigh pravděpodobně dosáhl toho, co chtěl, protože veškerou pozornost strhává právě na ni a rezignuje na ucelený příběh a nějakou snahu o překvapení. Navíc se nevyhýbá otřepaným klišé a místy je to celé trochu afektované. V titulní roli se představí velmi dobrá Sally Hawkins, která ovšem doplácí na výše zmíněné skutečnosti. Pro někoho laciný a lehce zapomenutelný kýč, pro jiného vynikající žánrovka - záleží jen na vás. 

Synopse: Nezkrotná a bezstarostná učitelka Poppy (Sally Hawkins) vnáší do každé situace, v níž se ocitne, neutuchající optimismus. Proto není divu, že když se jejím učitelem autoškoly stává upjatý cynik Scott (Eddie Marsan), dochází mezi nimi k napětí a různým třenicím. Poppy tak bude mít co dělat, aby si dobrou náladu a pozitivní mysl udržela.

Zajímavost: Na Berlinale 2008 získala Hawkins za roli Stříbrného medvěda.

Originální trailer filmu Buď š'tastná / Happy-Go-Lucky


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY