Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 10. 7. 2015 - 16. 7. 2015

TV tipy: Danton a Waldo Pepper páchají atentát v Paříži

Vydáno: 10.07.2015 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Roadside Attractions

Léto o sobě dává vědět a televize logicky ustupuje do pozadí. Dramaturgové nechystají žádné zásadní premiéry, přednost tak dostávají snímky neznámé a trošku náročnější. Typickým příkladem je tříhodinové rumunské drama Aurora.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Vynález zkázy (pátek 10. 7., ČT2, 20.00 - 21.25)

Plakát filmu  / Vynález zkázyČeskoslovenské dobrodružné fantasy je další ukázkou výtečné práce nedoceněného Karla Zemana. Ten snímek opět zahalil do temnější atmosféry a znovu se spolehl na opravdu jedinečnou trikovou stránku, která ohromí i dnes. Celkově pozitivní dojmy dotváří i zdařilá hudba Zdeňka Lišky a velmi dobré obsazení, v němž ovšem nikdo zásadně nevyčnívá a divák si bude spíše pamatovat fascinující vizuál. Škoda jen, že příběh není zpočátku až tak poutavý a těžce se v něm orientuje. Skutečná tuzemská klasika.

Synopse: Zlotřilý dobrodruh Artigas (Miroslav Holub) unesl profesora Rocha (Arnošt Navrátil), objevitele účinné výbušniny, jehož vynález hodlá zneužít. Mladý profesorův asistent Hart (Lubor Tokoš) chce zlosynovi v plánech zabránit za každou cenu a zachránit lidstvu svobodu. 

Zajímavost: Všechny kulisy jsou ručně malované.

Ukázka z filmu Vynález zkázy
Podivné zahrady (Effroyables jardins) (sobota 11. 7., Kino Barrandov, 08.50 - 11.15)

Plakát filmu Podivné zahrady / Effroyables jardinsNejen u nás skoro neznámé francouzské komediální drama se zabývá válečnou tématikou, takže je i částečnou satirou. Režisér a spoluscenárista Jean Becker sice v úvodu dost tápe, nasazuje rozvláčné tempo, opírá se o trochu křečovitý humor a neoslní ani unylou pointou, na druhou stranu se někdy vtipy trefují do černého a když snímek hraje na vážnější notu, funguje poměrně dobře. Příjemná je i atmosféra a potěší i spolehlivé výkony takových herců jako André Dussollier, Jacques Villeret nebo Benoît Magimel. Opomíjená žánrovka.

Synopse: Ve druhé světové válce se setkávají André (André Dussollier) a Jacques (Jacques Villeret), kteří milují Louisu (Isabelle Candelier). Jelikož jí chtějí dokázat, že jsou hrdinové, vyhodí do povětří výhybkářovu boudu na nádraží. Jenže tím ovšem rozpoutali smrtelně nebezpečnou hru, klterá může mít nedozírné následky.

Zajímavost: Postava německého klauna je inspirována Bernhardem Wickim.

Originální trailer filmu Podivné zahrady / Effroyables jardins
13. revír (sobota 11. 7., ČT1, 15.05 - 16.40 / neděle 12. 7., 07.30 - 09.05)

Plakát filmu  / 13. revírPravděpodobně jediný československý film noir vznikl rok po válce a patří k tuzemským zakladatelům detektivního žánru. Režírující Martin Frič v něm vsadil na temnější atmosféru, zajímavý a promyšlený příběh plný břitkých dialogů, syrovost, realističnost a černobílou kameru, která jen dotváří celkové ponuré ladění. V hlavní roli září Jaroslav Marvan, jemuž dělá společnost mimo jiné i mladá Dana Medřická a mezi oběma funguje báječná chemie. Možná, že snímek trochu zastaral a celý námět se někomu může zdát jednoduchý a nepravděpodobný, pořád ale jde o hodně unikátní záležitost.

Synopse: Revírní inspektor Čadek (Jaroslav Marvan) sleduje propuštěného kasaře Kočku, protože chce zjistit, kam zmizely peníze z poslední loupeže. Stopy ho zavádějí až do nechvalně proslulé putyky matky Klouzandy (Ella Nollová), kde se setkává s udavačem Kartou (Ladislav H. Struna). 

Zajímavost: Předlohou filmu byl román Eduarda Fikera Zinková cesta.

Ukázka z filmu 13. revír
Aurora (Aurora) (sobota 11. 7., ČT art, 23.05 - 02.00)

Plakát filmu Aurora / AuroraEvropské koprodukční drama je extrémně náročným diváckým zážitkem a jeho sledování vyžaduje dost tolerance a trpělivosti. Režisér, scenárista a představitel hlavní role Cristi Puiu totiž zcela záměrně neposkytuje divákovi žádná vodítka, ale pečlivě promyšlenou strukturou se staví do role chladného a odtažitého pozorovatele, čímž dosahuje účinku mrazivé sociální studie narušených lidí. I v kontextu pomalejšího tempa se tak může tříhodinová délka zdát smrtící a je pravda, že někdy je snímek zbytečně zdlouhavý a jde příliš do detailu. Pro festivalové fanoušky jasná volba.

Synopse: Dvaačtyřicetiletý Viorel (Cristi Puiu) prochází trudným životním obdobím, které ho dovede až k vraždě. Není ale zcela jasně zřetelné, zda ho ke střelbě dohnaly rozvod a neshody s blízkými.

Zajímavost: Film byl natočen během osmdesáti dnů.

Originální trailer filmu Aurora / Aurora
Tintin a jezero žraloků (Tintin et le lac aux requins) (neděle 12. 7., ČT :D, 09.20 - 10.35)

Plakát filmu Tintin a jezero žraloků / Tintin et le lac aux requinsDalší animovaná dobrodružství populárního Tintina se v ničem příliš neliší od těch ostatních a všechny fanoušky jednoznačně potěší. Režírující Raymond Leblanc se tedy spolehl na absurdně přehnaný příběh, poctivou animaci plnou barev a množství vtipných a trefných hlášek. Stopáž je navíc přiměřeně krátká a tempo svižné, takže film nikdy nezačne nudit, což je jedině dobře. Když nebudete čekat nějaké překvapení, příjemně se pobavíte.   

Synopse: Tintin je tentokráte vyslán na Balkán, kde má chránit významného profesora, který vymyslel přístroj, který může udělat duplikát čehokoli. Je jasné, že zájem o něj je veliký, a to nejen ze strany poctivců.

Zajímavost: Jde o dodnes jediný Leblancův počin.

Ukázka z filmu Tintin a jezero žraloků / Tintin et le lac aux requins
Smrtelné lži (Arbitrage) (neděle 12. 7., Barrandov, 20.45 - 22.50)

Český plakát filmu Smrtelné lži / ArbitrageNejvětším problémem tři roky starého dramatu je to, že se snaží být něčím víc, než ve skutečnosti je. Režisér a scenárista Nicholas Jarecki rozehrává zajímavý a napínavý příběh, který zahaluje ponurou atmosférou a láká k dalšímu sledování. V hlavní roli se navíc objeví obstojný Richard Gere, jehož doplňují třeba Tim Roth, Susan Sarandon nebo Laetitia Casta. Postupem času se ale začne kupit klišé na klišé, rádoby překvapivé zvraty moc nefungují a snímek upadne do lehkého nadprůměru, v němž ho udržují především svižnější tempo a zvolení herci. Více prozradí naše recenze.

Synopse: Finanční magnát Robert Miller (Richard Gere) slaví šedesáté narozeniny a zdá se být tím pravým ztělesněním úspěšného amerického podnikatele. Jenomže za zdmi jeho velkého sídla všechno vře a on se dostává do obrovských problémů. Rychle potřebuje prodat impérium dřív, než se odhalí jeho podvody a zároveň se snaží utajit dvojí život před manželkou Ellen (Susan Sarandon) a dcerou (Brit Marling). Právě v okamžiku, kdy se zdá, že se vše povede zamést pod koberec a dobře to pro něho dopadne, udělá Robert smrtelný omyl, který vše změní. Jeho dobré jméno se najednou opět ocitá ve hře a na stopě mu je navíc podezřívavý detektiv Michael Bryer (Tim Roth). Začíná tak boj o čas, který Robert nemá.

Zajímavost: Do hlavní role byl původně zvažován Al Pacino.

Český trailer filmu Smrtelné lži / Arbitrage
Velký Waldo Pepper (The Great Waldo Pepper) (neděle 12. 7., ČT2, 21.45 - 23.30)

Plakát filmu Velký Waldo Pepper / The Great Waldo PepperDnes už klasické, leč u nás ne tolik známé drama nadchne především milovníky létání, neboť se vrací do dob začátků aviatiky. Režírující George Roy Hill rezignoval na celistvý a propracovaný příběh, aby dal přednost opravdu fantasticky nasnímaným leteckým scénám, neuchopitelné atmosféře a parádním kaskadérským kouskům, z nichž se tají dech i dnes, a které vygradují v naprosto špičkově zpracovaném závěru. V titulní roli okouzlí charismatický Robert Redford, jenž toho nemusí zase tolik dělat. Možná trochu zbytečně nostalgický a lehce naivní snímek ustál zkoušku časem.

Synopse: Waldo (Robert Redford) je nadšený průkopník létání, který si vydělává pořádáním vyhlídkových letů, jenže rostoucí konkurence ho nutí vymýšlet stále nové a nové kousky. Při jednom z nich však zahyne jeho přítelkyně a on je obviněn z neúmyslného zabití. Po další tragédii přichází zákaz létání, což Waldo těžce nese. Se změněným jménem se tedy objevuje mezi kaskadéry, kde potkává svůj idol Ernsta Kesslera (Bo Brundin).

Zajímavost: Ve filmu byly použity skutečné letouny Tiger Moth DH 82.

Originální trailer filmu Velký Waldo Pepper / The Great Waldo Pepper
Atentát v Paříži (L'attentat) (pondělí 13. 7., ČT2, 21.50 - 23.50)

Plakát filmu Atentát v Paříži / L'attentatI ve světě hodně a nezaslouženě opomíjený francouzsko-italsko-německý thriller je silně aktuální i po více než čtyřiceti letech od svého vzniku. Režírující Yves Boisset se v něm spolehl na silný a mrazivý příběh, z něhož nemusí být citlivějším divákům úplně nejlépe, skvěle gradující napětí, atraktivní politický námět a v neposlední řadě i znovu fantastickou hudbu Ennia Morriconeho. Čím ale snímek jednoznačně upoutá, je vskutku exkluzivní a ve své době elitní obsazení, v němž se mimo jiné objeví Jean-Louis Trintignant, Michel Piccoli, Jean Seberg, Gian Maria Volontè, Philippe Noiret nebo Roy Scheider. Parádní a dost archivní žánrovka.

Synopse: Bývalý marocký ministr Sadiel (Gian Maria Volontè) přijel na návštěvu Paříže. Na bulváru St. Germain jej však zatkla francouzská tajná služba, která ho převezla k výslechu do vily známého gangstera, který za války spolupracoval s gestapem.

Zajímavost: V československých kinech se film objevil poprvé 4. července 1974.

Ukázka z filmu Atenát v Paříži / L´Attentat
Černý štír (Ye yan) (čtvrtek 16. 7., Barrandov, 00.35 - 03.20)

Plakát filmu Černý štír / Ye yanČínské drama je v zahraničí hodnoceno o dost lépe než u nás, což je dáno zejména tím, že režírující Feng Xiaogang natočil exotickou variaci na Shakespeareovu hru Hamlet. V poměrně štědré stopáži tak střídá výborné a choreograficky "vypiplané" akční scény s těmi dialogovými a klidnějšími, které sice odsýpají, chybí jim ale potřebný náboj. Chvílemi se snímek mění v přehlídku úkladů, intrik a konspirací, v níž se může divák natěšený na asijskou akci snadno ztratit a navíc není až tak zajímavá. V jedné z hlavních rolí uvidíte i v tuzemsku známou Zhang Ziyi. Trošku netypická čínská podívaná.

Synopse: V desátém století je Čína zmítána nepokoji a chaosem. Právě v této době se mladý princ Wu Luan (Daniel Wu) zamiluje do mladé dívky Wan (Zhang Ziyi). Plány mu však zkříží otec, když si děvče vezme za ženu sám. 

Zajímavost: Královský palác s rozměry 180 metrů na délku a 60 metrů na šířku se stal největší postavenou budovou v Číně.

Originální trailer filmu Černý štír / Ye yan
Danton (Danton) (čtvrtek 16. 7., ČT art, 20.25 - 22.35)

Plakát filmu Danton / DantonNejvětší devízou koprodukčního dramatu, jež je adaptací původně divadelní hry, je relativní historická věrnost, kterou režisér Andrzej Wajda umně skloubil s napětím a atraktivitou, což se ne vždy daří. Opřít se mohl zejména o odpovídající dobovou atmosféru, strhující příběh, kostýmy a výpravu. Pomáhá mu i obsazení, v němž hraje prim výborný Gérard Depardieu, vedle kterého se neztratí ani Anne Alvaro, Boguslaw Linda nebo Roger Planchon. Na druhou stranu je potřeba počítat s velkým množstvím někdy nudných dialogů, rozvleklým tempem a přetaženou stopáží. Srdce milovníků historie zaplesá.

Synopse: V roce 1794 už se francouzská revoluce rozrostla natolik, že pod gilotinou se ocitali i její příznivci. Hlavní spor vedly dvě osobnosti - Robespierre (Wojciech Pszoniak) a Danton (Gérard Depardieu), jenž zažije krutý pád na dno.

Zajímavost: Kameru obstaral Slovák Igor Luther.

Originální trailer filmu Danton / Danton

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Louis Gossett Jr. (30.03.2024 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu