Kinopremiéry: Evangelium podle Terminátora na divokém západě

Vydáno: 08.07.2015 15:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Pět novinek obohatí tento týden tuzemská kina. Tou nejlákavější je rozhodně nový Terminátor, mimo zájem diváků by ale nemusely zůstat ani adaptace románu z viktoriánské Anglie a pokus o artový western s Michaelem Fasssbenderem.
Terminátor Genisys (Terminator: Genisys) (CinemArt)

Český plakát filmu Terminátor Genisys / Terminator GenisysPátý díl slavné série (a zároveň jakýsi prequel) provázejí už od počátku obavy a nikdo moc neví, zda to vlastně může dopadnout dobře. Převážně televizní režisér Alan Taylor láká hlavně na známou značku, návrat k prvním dvěma filmům a především na ikonického Arnolda Schwarzeneggera v titulní roli, vedle kterého se dále objeví mimo jiné Jason Clarke, Jai Courtney, Emilia Clarke nebo J. K. Simmons. Zda to bude stačit ke komerčnímu úspěchu, je zatím ve hvězdách, většina recenzí (včetně té naší) ale bohužel potvrzuje, že tohle pokračování legendární sáze spíš škodí.

Synopse: Soudný den v devadesátých letech minulého století zlikvidoval polovinu lidstva a ti, kteří přežili, se marně snaží vzdorovat počítačovému systému Skynet. Nejsilnější hnutí odporu se zformovalo kolem Johna Connora (Jason Clarke), čemuž má učinit přítrž Terminátor, stroj s lidskými rysy (Arnold Schwarzenegger), který je vyslán do budoucnosti, aby zabil Johnnovu matku Sarah (Emilia Clarke) dřív, než ho počne. Jenže i lidé mají přístup ke stroji času a do budoucnosti posílají Kyla Reese (Jai Courtney), který ji má před Terminátorem chránit. Brzy ale zjistí, že Sarah není bezbranná žena, ale naopak pěkná drsňačka, které už jeden takový Terminátor pár let dělá osobního strážce.

Zajímavost: Jde o první díl série, který je natočen digitálně.

Oficiální český trailer filmu Terminátor Genisys / Terminator Genisys
Daleko od hlučícího davu (Far from the Madding Crowd) (CinemArt)

Český plakát filmu Daleko od hlučícího davu / Far from the Madding CrowdPremiéra s velmi bizarním a opravdu netradičním názvem je americko-britská adaptace klasického románu Thomase Hardyho. Jelikož se děj odehrává ve viktoriánské Anglii a zápletka sice není nijak originální, ale stále poutavá, jde pro určitou skupinu diváků o hodně atraktivní téma. Režírující Dán Thomas Vinterberg sehnal kromě lákavého námětu i poměrně zajímavé obsazení, v němž hraje prim Carey Mulligan, kolem které se točí třeba Matthias Schoenaerts, Michael Sheen nebo Tom Sturridge. První ohlasy a recenze jsou mírně pozitivní a hovoří o solidní žánrovce, která ale zdaleka nenaplňuje svůj potenciál a obsáhlou předlohu značně osekává. Čtenáři tedy nejspíš tolik nadšeni nebudou.

Synopse: Jako mnoho svobodných žen ve viktoriánské Anglii druhé poloviny devatenáctého století to krásná a svéhlavá Batsheba Everdene (Carey Mulligan) nemá jednoduché. Jelikož zdědila usedlost v panství Wessex, stává se rázem lákavou partií pro manželství, čemuž se chtěla vyhnout. Nejprve odmítne chovatele ovcí Gabriela Oaka (Matthias Schoenaerts), posléze i starého mládence Williama Boldwooda (Michael Sheen) a vypadá to, že bude hospodařit zcela sama, což je na svou dobu něco nevídaného. Pak se ale objeví okouzlující, sebevědomý a arogantní seržant Francis Troy (Tom Sturridge), který v ní zažehne nepoznanou vášeň.

Zajímavost: Název filmu je částí básně Elegy written in a Country Churchyard od Thomase Greye.

Oficiální český trailer filmu Daleko od hlučícího davu / Far from the Madding Crowd
Slow West (Slow West) (AČFK)

Český plakát filmu Slow West / Slow WestDost nenápadně vstupuje do kin britsko-novozélandský snímek, který je údajně jakýmsi artovým westernem. Celovečerně debutující režisér a scenárista John Maclean se evidentně snaží kombinovat evropský pohled na (polo)mrtvý žánr s tím klasickým a spoléhá se na nádherné scenérie Nového Zélandu. Jednoznačně nejslavnější tváří celého obsazení je Michael Fassbender, vedle něhož se objeví třeba Kodi Smit-McPhee nebo Ben Mendelsohn. Dosavadní ohlasy odpovídají zvolenému žánru, takže některé snímek zcela zatracují, jiné ho naopak vychvalují do nebes. Záležet tak bude na diváckých preferencích a momentálním rozpoložení.

Synopse: Šestnáctiletý Jay (Kodi Smit-McPhee) přicestoval ze Skotska do amerického Colorada devatenáctého století, aby našel ženu, kterou miluje. Společnost mu dělá nájemný zabiják Silas (Michael Fassbender), který souhlasil, že ho za úplatu ochrání. Divoký západ ale není místem, kde vše jde podle plánu, takže Jay zažívá během svého putování spousty zvratů a překvapení.

Zajímavost: Na letošním festivalu Sundance snímek zvítězil v kategorii drama.

Český trailer filmu Slow West / Slow West
Lví srdce (Leijonasydän) (Film Europe)

Český plakát filmu Lví srdce / LeijonasydänDva roky staré finsko-švédské drama opět cílí hlavně na milovníky severské kinematografie. Námět vypadá dost atraktivně a stále ještě neotřele a je vlastně tím jediným, na co lze (mimo zemi původu) lákat. Režírujícího Domeho Karukoskiho zná jen minimum diváků, stejně jako kohokoli z obsazení. Nápomocno může být ještě několik málo ohlasů, které film spíše chválí a hovoří o syrovém a realistickém dramatu. Tak snad mají pravdu. 

Synopse: Teppo (Peter Franzén) je radikální neonacista, který si pevně stojí za svými názory a předsudky. Zároveň ale touží po lásce a rodině. Když potká atraktivní servírku Sari (Laura Birn), zdá se, že ona by mohla být tou pravou, která mu tato přání splní. Problém je v tom, že žena má černošského syna, což staví Teppeho před těžké rozhodnutí - splní si svůj sen o rodině, nebo zůstane věrný svému přesvědčení? Situaci neulehčuje ani jeho bratr Hari (Jasper Pääkkönen), jemuž se tato situace vůbec nelíbí.

Český trailer filmu Lví srdce / Leijonasydän
Evangelium podle Brabence (Aerofilms)

Plakát filmu  / Evangelium podle BrabenceTuzemský dokument Miroslava Janka je pohledem do světa a názorů legendy československého undergroundu Vratislava Brabence. Vzhledem ke sledované osobě se nedá čekat jednoznačné přijetí, takže je víceméně jasné, že někteří budou s jeho životní filozofií souhlasit, jiní ji naopak nepochopí. Mimo příznivců hlavního aktéra a kultovního uskupení The Plastic People of The Universe by na film možná měli zavítat i ti, kteří se chtějí něco dozvědět o době (ne)dávno minulé a získat na ni třeba trošku jiný náhled, než který je obecně prezentován.

Synopse: Dokument je pokračováním knihy rozhovorů novinářky Renáty Kalenské s Vratislavem Brabencem, která zachycuje nejen vzpomínky na undergroundovou éru, ale také autorčiny zážitky s touto svéraznou osobností. Snímek je improvizovaným pásmem nezávazného povídání, filozofování o životě, sebeironie i poznámek o přírodě jako takové a životě ptáků.

Originální trailer filmu Evangelium podle Brabence


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY