Box Office: návrat mezi dinosaury se vydařil. Jurský svět zdolal rekordy.

Vydáno: 14.06.2015 20:06 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

UPDATE: Takový úspěch čekal jen málokdo - Jurský svět, který značí návrat do dinosauřího parku po sedmnácti letech, si za uplynulý víkend střihl nejlepší otvírák filmové historie a zdolal několik dalších rekordů.
Fotografie z filmu Jurský svět / Jurassic WorldČekalo se, že Jurský svět stane o týdnu své premiéry na vrcholu žebříčku Box Office, ale tržby otevíracího víkendu zřejmě překvapily i samotné studio Universal. Pokračování populární dinosauří série odborníci ještě před několika dny předpovídali otvírák okolo 100 milionů dolarů, který by přesně kopíroval trajektorii škály navracejících se sérií jako například loňské Godzilly. Více než dvojnásobná cifra, konkrétně čítající 208,8 milionů dolarů, však vyrazila dech téměř všem.

Jurský svět tak indie režiséra Colina Trevorrowa přes páteční noc, za níž film utržil už 82 milionů dolarů, katapultoval do té nejvyšší hollywoodské ligy - tehdy šlo o třetí nejlepší páteční tržby v historii, hned za letošním Avengers: Age of Ultron (84 milionů) a posledním dílem Harryho Pottera (91 milionů). Po přičtení tržeb následujících dvou dní si však geneticky upravený Indominus Rex uzmul částku, která dohnala i film z dosud největším otvírákem, Avengers z roku 2012 (207 milionů).

Fotografie z filmu Jurský svět / Jurassic WorldNejvětší otvírák filmové historie však není jediným rekordem, který Chris Pratt a jeho smečka velociraptorů pokořila. Mnohem ohromující metou jsou totiž víkendové celosvětové tržby z dalších 66 teritorií mimo USA, které k těm americkým přidaly 307 milionů, což celkově činí 511 milionů dolarů. Jurský svět se tak stal teprve prvním filmem v historii, kterému se během pouhého víkendu podařilo pokořit hranici půl miliardy dolarů, a to už je co říct. Nejvíce se filmu dařilo v Číně, kde otevřel za 100 milionů (v Japonsku má film premiéru až v srpnu), dále ve Velké Británii, Mexiku nebo Koreji. 

Aby toho nebylo málo, nově otevřený dinosauří park se stal dosud nejúspěšnější produkcí studia Universal, která překonala i letošního rekordmana Rychle a zběsile 7 (147 milionů). Filmu samozřejmě napomohla spousta faktorů, zaráží však, že v takové míře. Moc velký dopad zřejmě neměly pozitivní recenze, jimž embargo skončilo teprve jeden den před premiérou, diváky spíš zaujaly nostalgické trailery upomínající na kultovní první díl, noví dinosauři, idea již funkčního parku a zřejmě také čím dál populárnější Chris Pratt v hlavní roli, jenž je po loňských Strážcích Galaxie jedním z nejzářivějších nových tahounů Hollywoodu.

Bryce Dallas Howard ve filmu Jurský svět / Jurassic WorldTento víkend potvrdil, že dinosauři v kinech jen tak nevyhynou, a se stoprocentní jistotou můžeme další díl v kinech očekávat minimálně do dvou let. Co se týče celkových tržeb filmu, můžeme očekávat, že v následujících týdnech zaútočí na přední příčky žebříčku nejúspěšnějších filmů - s výdrží by dost reálně mohl ohrozit i aktuálně třetí Avengers.

Pod nátlakem prehistorických ještěrů tak nestojí uplynulý víkend ani za znímku - žebříček, který najdete níže, se zkrátka posunul jen o jednu pozici dolů. Příští týden se pokusí Jurský svět ohrozit nová pixarovka V hlavě, uvedena také bude nezávislá komedie ze Sundance Dope.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 12. 6. 2015

 1. Jurský svět 204,6 mil. (novinka)
 2. Špión 16 mil.
 3. San Andreas 11 mil.
 4. Insidious 3: Počátek 7,3 mil.
 5. Ladíme 2 6 mil.
 6. Vincentův svět 4,3 mil.
 7. Šílený Max: Zběsilá cesta 4,1 mil.
 8. Avengers: Age of Ultron 3,6 mil.
 9. Země zítřka 3,4 mil.
10. Love and Mercy 1,8 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY