Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Jurský svět

Recenze: Chytřejší. Nebezpečnější. Vítejte v Jurském světě!

Vydáno: 11.06.2015 12:43 v sekci Recenze | Premiéry - Ivan Hladík | foto: facebook tvůrce

Marketing dotažený k dokonalosti. Napjaté očekávání. Williamsova původní hudba v traileru. I tohle bylo „před“. Teď už v premiéře přicházejí noví ještěři, aby uvítali návštěvníky zbrusu nového zábavního parku. Tak nasedněte, jízda začíná.

Jurský světRecenzoval/a Ivan Hladík dne 11.06.2015 12:43. Marketing dotažený k dokonalosti. Napjaté očekávání. Williamsova původní hudba v traileru. I tohle bylo „před“. Teď už v premiéře přicházejí noví ještěři, aby uvítali návštěvníky zbrusu nového zábavního parku. Tak nasedněte, jízda začíná. Hodnocení: 4

Jurský svět

Jurassic World
Thriller / Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2015 , 124 min.

Režie: Colin Trevorrow
Scénář: Rick Jaffa, Amanda Silver, Colin Trevorrow, Derek Connolly, Michael Crichton
Kamera: John Schwartzman
Hudba: Michael Giacchino
Herci: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Irrfan Khan, Vincent D'Onofrio, Ty Simpkins, Nick Robinson, Jake Johnson, Omar Sy, B.D. Wong, Judy Greer, Lauren Lapkus, Brian Tee, Katie McGrath, Andy Buckley, Eric Edelstein

Česká premiéra: 11.06.2015

Distributor: CinemArt

Jurský svět hodnocení na Kinobox.cz: 78.56 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Před dvaadvaceti lety přišli dva zásadní lidé - excentrický milionář John Hammond, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty, a hravý režisér Steven Spielberg, který mu byl k ruce. Vznikl převratný a dechberoucí film, který odstartoval mánii po celém světě. Všichni jsme téměř celá devadesátá léta milovali ještěry, stohy novin a časopisů vyměnily na svých titulkách rachitické modelky za pěkně macaté a svalnaté predátory, kterým ani 65 miliónů let neubralo na sex-appealu. A žravosti. Jenže tenkrát se to vymklo z ruky. Park skončil a oblíbený T-Rex za sebou nechal dost mrtvých (možná i Rambo by záviděl). Byl to konec. Opravdu?

Fotografie z filmu Jurský svět / Jurassic WorldByznys nezastavíš. A tak po více než dvaceti letech nový tým s lepším vybavením, vyššími ploty a odvážnější vizí velmi úspěšně provozuje Jurský svět, postavený na stejném ostrově. Jenže lidé jsou banda nenasytů – chtějí všeho víc, větší a zubatější potvory, aby jejich Instagramové a další sociální sítě byly nabité unikátními obrázky. Prostě – byznys nezastavíš (podruhé). A tak tu máme z původní sestavy geniálního vědce Dr. Henryho Wu (B.D. Wong), který pro nového majitele, pohádkově bohatého snílka Masraniho (Irrfan Khan) míchá genetické koktejly a jako na běžícím pásu „vyrábí“ stále další a další jurské miláčky. 

K těm, které vymyslela sama příroda, občas dodá něco na objednávku, něco žádaného a zaručeně tržně úspěšného. Což dokáže bez emocí, ale precizně zpeněžit a využít Claire Dearing, manažerka parku v podání Bryce Dallas Howard. Je samozřejmě vytížená, stále na mobilu, zajatá čísly a tabulkami výnosů, že jí (málem) unikne mezi prsty i románek s Owenem Gradym (Chris Pratt), který se jí líbí a – hrozně jí štve. Nevnímá totiž zvířata jako kolonky v účetnictví, ale rozumí jim, chápe jejich potřeby a hlavně přirozenost. Naštěstí je po ruce.

Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, Nick Robinson, Ty Simpkins ve filmu Jurský svět / Jurassic WorldI tentokrát tu máme dvě zvídavé děti – tedy minimálně jedno. Za tetou Claire přijíždějí bratři Gray (Ty Simpkins) a Zach (Nick Robinson), aby ji po dlouhém čase viděli a užili si VIP možnosti parku. A možná tak trochu našli cestu i k sobě. Jenže, jak už to bývá, nic nevychází podle plánu. Zvlášť, když tentokrát se z řetězu dostane opravdu luxusní kousek, "Hummer" mezi dinosaury, obr, který má chuť zabíjet pro zábavu. A to není všechno, ovšem na zbytek si počkejte do kina. Vyplatí se to? Určitě a ideálně doporučuji IMAX nebo aspoň slušný 3D sál. Jaký je ale film opravdu? Jak už jsem zmínil, marketing byl dokonalý. Když se podíváte na oficiální web filmu, najdete tam interaktivní mapu parku, dokonce záběry z průmyslových kamer a spoustu dalších vychytávek. Ještěři na nás vykukují z každého rohu.

My, co je milujeme, jsme nemohli dospat – podařilo se navázat tam, kde Spielberg před lety skončil? Můžete si oddechnout a jen se kochat novým příběhem. Film se netváří jako pokus o remake, ale naprosto a zároveň chytře a vtipně prostě navazuje na minulé události, sám sebe místy shazuje. Velmi opatrně vypointované okamžiky jsou správným kořením filmu, zapadají do kontextu a nezmíním ani jeden, protože vám přeji, abyste si to všechno užili až v kině. Odhalím snad jen základní, že ve filmu (k potěše fanoušků) zazní původní hudební motiv Johna Williamse, dokonce několikrát. Že film má svoje záporáky i dojemné okamžiky. Že se do všech raptorů, dinosaurů a dalších ještěrek zase zamilujete.

Bryce Dallas Howard ve filmu Jurský svět / Jurassic WorldJestli jste si všimli, nikde nesrovnávám s původním Jurským parkem. Ani by to nebylo možné – mezi těmito dvěma filmy je opravdu dvaadvacet let. Dvě desítky let inovací v možnostech filmařů, v trendu, jakým se tvoří scénáře, léta, kdy Spielberg nechal proplout všechny rádoby následovníky, aby tentokrát vyprodukoval pokračování, které drží pohromadě a baví. Colin Trevorrow na režisérské židli natočil Jurský svět jako svůj teprve druhý celovečerní film a rovnou si vzal velkou porci, kterou se před ním mnozí zadusili.

Přiznejme, že na dvě pokračování Jurského parku jsme raději zapomněli. Trevorrow si ale napsal pěkný scénář, který sice obsahuje několik filmových klišé, ale na druhou stranu také spoustu zajímavých, vtipných a technicky dokonalých momentů. A když pak i s drobným odstupem přemýšlíte nad několika úsměvnými věcmi, například nad tím, že Claire celý svůj boj a běh o život absolvuje v elegantních lodičkách na podpatku, dojdete k tomu, že i to by asi bylo možné. Nakonec – když se za vámi řítí obrovská hladová potvora, asi nepřemýšlíte nad tím, kde je nejbližší Baťa a pořád je lepší prodírat se pralesním porostem v nějakých botách než bosí.

Nick Robinson, Ty Simpkins ve filmu Jurský svět / Jurassic WorldZa kamerou stál John Schwartzman, který mj. točil i Amazing Spider-Mana. Těžko říct, co všechno bylo reálné a co práce trikařů, ale celkové pojetí, široké záběry krajiny s dinosaury i parku samotného se prostě vydařily. Nedá se nezmínit výtvarníka, kterým byl muž, jenž nás už mile překvapil třeba u filmu Nevědomí a teď připravuje Captain America: Civil War, Ronald R. Reiss. O hudbu se postaral Michael Giacchino, jemuž zřejmě múzy přejí, neboť v poslední době skládal vskutku povedenou hudbu do filmů Jupiter vychází, Úsvit planety opic a aktuálně třeba také do Země zítřka.

Přistupte tedy blíže, nakupujte vstupenky a pojďte se stát součástí nové éry Jurského světa. Vsadím se s vámi, že minimálně zatoužíte mít doma na dvorku nebo za panelákem podobnou „dětskou zoo“, jaká se objeví v tomto filmu. „Nebudu nic předstírat – při natáčení tohohle filmu jsem se hodně naučil,“ říká režisér Colin Trevorrow. „Ale celou dobu jsem věřil, že dokážu Spielbergovu vizi natočit se ctí.“ Já osobně myslím, že se mu to povedlo.

Oficiální český dabovaný trailer filmu Jurský svět

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Video: Steven Spielberg chválí Jurský svět
Video: Steven Spielberg chválí Jurský svět Již od příštího týdne se budou moci diváci a fanoušci po mnoha letech vrátit do oblíbeného dinosauřího parku - jaké má Jurský svět první ohlasy a co o něm říká samotný Steven Spielberg? čtěte zde
Vydáno: 02.06.2015 07:00 v sekci Multimédia | Video
0
Jurský svět je konečně otevřen v novém teaseru
Jurský svět je konečně otevřen v novém teaseru Už za tři týdny se otevřou brány již funkčního dinosauřího parku Jurský svět, který se pokusí naplnit sen, jenž měl jeho zakladatel John Hammond před 22 lety. Zažije park úspěšnou sezónu plnou návštěvníků? čtěte zde
Vydáno: 19.05.2015 12:34 v sekci Novinky | Trailery
0
Preview: Jurský svět
Preview: Jurský svět s velkým otazníkem Jurský svět je nástupcem, na něhož si Spielbergův dinoštyk musel počkat dvaadvacet let. Je vůbec možné důstojně navázat na jeho filmařský triumf z devadesátého třetího, nebo nemá všezaplavující CGI šanci? čtěte zde
Vydáno: 18.05.2015 17:00 v sekci Radar | Preview
0
Jurský svět: návrat do dinosauřího parku v novém traileru
Jurský svět: návrat do dinosauřího parku v novém traileru Právě byl zveřejněn nový plnohodnotný trailer na Jurský svět, v pořadí čtvrtý díl dinosauří série, který se do kin vrátí po dlouhých čtrnácti letech. Čekejte mnoho nových záběrů a pravěkých ještěrů. čtěte zde
Vydáno: 20.04.2015 17:02 v sekci Novinky | Trailery
0
Jurský svět: nové dinosauří plakáty lákají na trailer
Jurský svět: nové dinosauří plakáty lákají na trailer V pondělí studio Universal zveřejní nový trailer na pokračování slavné dinosauří série Jurský park - jeho premiéru předznamenává trojící stylových plakátů, na které se můžete nyní podívat. čtěte zde
Vydáno: 19.04.2015 13:27 v sekci Novinky | Plakáty
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jurský svět se vrátí (06.02.2024 15:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Argylle (29.09.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Červené dveře nosí smůlu (05.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu se vrací Harrison Ford, poprvé bez Spielberga (30.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Insidious: Červené dveře (07.06.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Svéhlaví a emotivní Strážci Galaxie: Volume 3 zakončují osobitou trilogii (06.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bombastičtí Strážci Galaxie zkoumají život kotěte (03.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu