Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
San Andreas

Recenze: San Andreas - hollywoodská fascinace obří destrukcí

Vydáno: 28.05.2015 11:03 v sekci Recenze | Premiéry - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Katastrofické San Andreas je snímkem, v němž postavy zabírají až druhé místo - v popředí je totiž další z ničivých pohrom, která devastuje USA. Dokáže takovou jízdu na horské dráze ukočírovat i Dwayne Johnson?

San AndreasRecenzoval/a Martin Bubrín dne 28.05.2015 11:03. Katastrofické San Andreas je snímkem, v němž postavy zabírají až druhé místo - v popředí je totiž další z ničivých pohrom, která devastuje USA. Dokáže takovou jízdu na horské dráze ukočírovat i Dwayne Johnson? Hodnocení: 3

San Andreas

San Andreas
Drama / Thriller / Akční
USA, 2015 , 114 min.

Režie: Brad Peyton
Scénář: Carlton Cuse, Andre Fabrizio, Jeremy Passmore
Kamera: Steve Yedlin
Herci: Dwayne Johnson, Carla Gugino, Alexandra Daddario, Ioan Gruffudd, Archie Panjabi, Paul Giamatti, Hugo Johnstone-Burt, Art Parkinson, Will Yun Lee, Kylie Minogue, Colton Haynes, Todd Williams, Matt Gerald, Alec Utgoff, Marissa Neitling

Česká premiéra: 28.05.2015

San Andreas hodnocení na Kinobox.cz: 65.89 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Destrukce je alfou a omegou současných amerických blockbusterů. Ať už jde o komiksové velkofilmy, akční snímky nebo sci-fi, téměř vždy jsou v nich americká města v ohrožení ničivé hrozby zvenčí. Může jít o bitvu superhrdinů, útok mimozemšťanů, válku obřích robotů nebo honičku aut, v každém případě však město padá do základů, a to ve velkolepých trikových scénách, v nichž se krkolomně bortí budovy a umírají stovky lidí. Hollywood je zkrátka fascinován zkázou, která spočívá v tom, že minimálně jedna zásadní scéna (nebo finále snímku) závisí na hromadné destrukci čehokoliv – obraz největší zhouby paradoxně bývá hlavní atrakcí výsledných filmů, na níž se diváci nejvíce těší.

Dwayne Johnson, Carla Gugino ve filmu San Andreas / San AndreasZatímco ve většině blockbusterů je ničení záležitostí jen několika scén, v některých z nich jde o hlavní střed dění. Čímž se dostáváme ke katastrofickému žánru jako takovému, v němž hlavní hrdinové většinou stojí proti přírodní katastrofě, kterou jen těžko dokáží ovlivnit – proto před ní prchají. Takový subžánr zažil své poslední silnější ozvěny v devadesátých letech, kdy vznikly snímky jako Twister, Drtivý dopad nebo Rozpoutané peklo (dnes již téměř naivní, zpátečnické filmy), na něž se později v novém tisíciletí snažily navázat megalomanie Rolanda Emmericha jako Den poté nebo 2012. San Andreas, které právě přichází do kin, by se dalo nazvat kompromisem mezi těmito dvěma přístupy.

Samozřejmě jen s tím rozdílem, že je celý koncipován jako jedna dlouhá atrakce v zábavním parku, čemuž jí přidává i uvádění ve 3D a hlavně „zážitkovém formátu“ 4DX. Není divu, když se na režijní stoličku velkofilmu za 100 milionů dolarů posadil Brad Peyton, jehož posledním počinem byl dětský dobrodružný snímek s (hodně zkaženou) příchutí Julese Vernea Cesta na tajuplný ostrov 2, taktéž zamýšlen jako jízda na horské dráze, v níž hlavní hrdinové po devadesát minut utíkají před nástrahami ostrova. Nyní se akorát snaží uniknout dosud nejsilnějšímu zemětřesení na světě.

Fotografie z filmu San Andreas / San AndreasO to se pokusí záchranář a pilot helikoptéry s tváří sympatického Dwaynea Johnsona, jenž se při vypuknutí přírodní katastrofy vydá zachránit svou bývalou manželku a milovanou dceru. Více děje San Andreas, které rozhodně není adaptací populární videohry, samozřejmě neobsahuje, pátrání po rodině je jen záminkou pro stále větší a hlasitější destrukční scény, v nichž je téměř ignorován lidský prvek. Příkladem je třeba moment, kdy se na hlavní hrdiny řítí obří tsunami – když se po zápolení dostanou mimo nebezpečí, následuje několikaminutová montáž destrukce města, v níž už ale hrdinové nefigurují. Právě v takových momentech divák zapomíná, že sleduje příběh a nechává se unášet primárně atrakcí nezávisle na ději – jako v zábavním parku.

Právě díky tomu má práh divácké tolerance a hodnota filmu tendenci s čím menším plátnem a s čím méně přidanými rozměry klesat. Zřejmě nesnesitelným by se San Andreas stalo na obrazovce počítače nebo televize, kde by už divák nebyl tak schopen vnímat audiovizuální vjemy, ale spíše by vyvstalo na povrch utahané hollywoodské klišé o znovustavení rodiny, charakterové stereotypy, směsice nabubřelého heroického patosu a záchran na poslední chvíli. Tyto prvky je divák však schopen díky atrakci jako 4DX přehlédnout, protože ta nabízí uspokojivý „fyzický“ zážitek nabízející skoro všechny druhy zběsilého útěku – ve vzduchu, na souši i ve vodě.

Fotografie z filmu San Andreas / San AndreasDaná technologie je pro film typu San Andreas jako stvořená, protože neustálý přísun destruktivní akce nenechá sedadlo, větráky a rozprašovače vody ani chvíli v klidu – ta nakonec v daných diváckých podmínkách vytváří iluzi snesitelného, oddychového blockbusteru, který naplní choutky diváka, jenž si chce v co největším pohodlí neprovinile vychutnat obrazy absolutní zkázy.

Je však na pováženou, zda by v dnešní době vlastně mohl vzniknout v něčem originální katastrofický film, který by nebyl jen povrchní přehlídkou digitálních triků, hollywoodských klišé a přehnaného patosu. Režisér sice v půli filmu přijde se skvělou jednozáběrovou scénou zachycující instinktivní rozhodování postavy tváří v tvář katastrofě, ta nicméně nestačí k tomu, aby se San Andreas nestalo jen skvělým, byť nepřekvapivým naplněním konceptu filmu jako pouhé „pouťové atrakce“.

Český trailer filmu San Andreas

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Twisters (12.02.2024 11:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Původní Kráčející skála slaví 50 let (01.04.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Dillinger s Tonyou cestují na tajuplný ostrov, kde řeší trable o Vánocích (09.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rebel v žitě dosáhl na mistrovskou úroveň a píše přání Ježíškovi (02.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi (28.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Filmový Black Adam představuje nové postavy z komiksového světa DC (24.10.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Box office: Black Adam skóruje (24.10.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Obžalovaný Black Adam za vším hledá ženu (19.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Katastrofický Twister se dočká pokračování (18.10.2022 09:45 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Válečník král Škorpion podnikl cestu kolem světa (23.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Dwayne Johnson je Black Adam v novém traileru (09.09.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Black Adam má nový trailer (25.07.2022 18:30 v Novinky | Trailery)
- Dwayne Johnson jako Black Adam (08.06.2022 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Tvář pod maskou hledá v temných koutech tajemství očí ztracené jednotky (03.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Kenneth Welsh (07.05.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Daniela Melchior se přidá k F10 (23.03.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Box office: Jackass porazil Moonfall (07.02.2022 07:30 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu