TV tipy: Týden s Marilyn, tuzemskou klasikou a náročnějšími žánrovkami

Vydáno: 29.05.2015 07:00 - Vratislav Šálek | foto: The Weinstein Company

Na přelomu května a června nenajdete v televizním programu žádný zásadní kousek, který by byl tím největším lákadlem. Na řadu se dostávají spíše méně známé žánrovky, jež by mohly uspokojit i ty náročnější diváky.
Šíleně smutná princezna (pátek 29. 5., Nova, 20.20 - 22.05 / sobota 30. 5., Nova Cinema, 16.40 - 18.20)

Plakát filmu  / Šíleně smutná princeznaČasto opakovaná československá hudební pohádka má své zvláštní kouzlo, díky němuž obstojí oproti jiným "okoukaným" kolegyním. Režisér a spoluscenárista Bořivoj Zeman se spolehl především na netradičně pojatý příběh, spoustu chytlavých a dnes už zlidovělých hitů, výtečnou hudbu Jana Hammera ml. a také na nezvyklou ústřední dvojici, kterou ztělesnily pěvecké hvězdy Václav Neckář a Helena Vondráčková. Mimo nich si ale dost pozornosti "kradou" famózní Josef Kemr a Darek Vostřel. Poměrně tu funguje i humor, takže až na občasnou naivitu si vlastně není nač zásadního stěžovat. Tuzemská klasika.

Synopse: Princ (Václav Neckář) a princezna (Helena Vondráčková) ze sousedních zemí mají uzavřít sňatek, který dohodli jejich otcové. Královské děti by ale rády o svém osudu rozhodly samy a vybraly si partnera, který se jim líbí a ne toho, který jim je vnucen.

Zajímavost: Film viděly v kinech tři miliony diváků.

Ukázka z filmu Šíleně smutná princezna
Zvedá se vítr (The Wind That Shakes the Barley) (pátek 29. 5., ČT art, 22.10 - 00.15)

Plakát filmu Zvedá se vítr / The Wind That Shakes the BarleyU nás nepříliš známé koprodukční válečné drama doplácí především na to, že je hodně jednostranné a lehce zkresluje historii. Režírující Ken Loach v něm znovu potvrdil svou pověst svérázného a pro některé obtížně stravitelného tvůrce. Nechybí tu tedy silná politická linie, důraz na sociální přesah a příběh. Nečekejte ale žádnou velkolepou podívanou, neboť i přes mnoho akčních scén vypadá snímek v dobrém slova smyslu levně a nezávisle a zcela záměrně si celou dobru drží odstup od děje i postav a působí chladně. V hlavních rolích uvidíte ze známějších tváří jen Cilliana Murphyho, takže je možné, že se dostaví i potřebný pocit autenticity. Spíše festivalová záležitost.

Synopse: Mladý irský doktor Damien O´Donovan (Cillian Murphy) se ve dvacátých letech dvacátého století rozhodne opustit Irsko a pracovat v nemocnici v Londýně. Po návštěvě farmy Peggy (Mary O'Riordan), s níž se chce rozloučit, si ale vše rozmyslí, protože britské vojenské jednotky, které tu mají udržovat klid, vyhlásí zákaz shromažďování a Peggyina vnuka ubijí k smrti. Damien se tak přidává k formujícímu se republikánskému odporu proti britské nadvládě a bojuje za nezávislost Irska.

Zajímavost: Název filmu je převzat z básně irského spisovatele Roberta Dwyera Joyce.

Oficiální trailer filmu Zvedá se vítr / The Wind That Shakes the Barley
Můj týden s Marilyn (My Week with Marilyn) (sobota 30. 5., Nova Cinema, 20.00 - 21.50 / neděle 31. 5., 16.10 - 18.05)

Plakát filmu Můj týden s Marilyn / My Week with MarilynCelovečerní filmový debut televizního režiséra Simona Curtise je příjemným, leč povrchním náhledem do života slavné divy a sexsymbolu své doby. Je možná škoda, že rezignoval na nějaké vyšší ambice, ale jen kvalitně a víceméně rutinně odvyprávěl poměrně zajímavý příběh. Až příliš se spolehl na zvolené herce, jimž kralují velmi dobrá Michelle Williams a výtečný Kenneth Branagh, kteří se také po zásluze dočkali oscarových nominací, dále pak uvidíte třeba Eddieho Redmayna, Judi Dench nebo Emmu Watson. Ocenit se musí i kostýmy, výprava, dobová atmosféra, příjemný hudební doprovod a decentní erotický náboj. Škoda jen, že je výsledek až moc epizodický a pracuje s příliš mnoha postavami. Více prozradí naše recenze.

Synopse: Začátkem roku 1956 vstoupila Marilyn Monroe (Michelle Williams) poprvé na britskou půdu. Ten samý rok se natáčení filmu, v němž hrála, zúčastnil třiadvacetiletý absolvent Oxfordu Colin Clark (Eddie Redmayne). Měl sice ambice stát se režisérem, spokojit se ale musel jen s drobnými produkčními pracemi. O čtyřicet let později napsal biografii, v níž na toto natáčení vzpomíná. Jeden týden v ní ale chybí.

Zajímavost: Williams všechny skladby nazpívala sama.

Český trailer filmu Můj týden s Marilyn / My Week with Marilyn
Bibliotheque Pascal (Bibliothéque Pascal) (sobota 30. 5., ČT art, 22.50 - 00.45)

Plakát filmu Bibliotheque Pascal / Bibliothèque PascalZajímavé koprodukční evropské drama potěší zejména náročnějšího diváka. Režírující Szabolcs Hajdu totiž vsadil na zvláštní a psychedelickou vizuální stránku a absurdity, které nemají obdoby a místy skutečně fascinují. Nechybí tu ani surreálno, tradiční balkánská dechovka a spousta barev. Zamrzí ovšem, že tvůrce se ke konci zbytečně snaží o umění a po celou dobu volí příliš pomalé tempo. O obsazení nemá smysl hovořit, protože ho tvoří absolutně neznámé tváře. Originální žánrovka.

Synopse: Mona (Orsolya Török-Illyés) s maďarsko-rumunskou krví by ráda získala zpět do své péče svou malou dcerku, kterou nechala u tety, když se vydala hledat štěstí na Západ. Ocitla se ale ve veřejném domě pojmenovaném Pascalova knihovna. Celý svůj příběh vypráví úředníkovi na sociálce.

Zajímavost: Scény v Liverpoolu se kvůli omezenému rozpočtu natáčely den a půl.

Český trailer filmu Bibliotheque Pascal / Bibliothéque Pascal
Prázdniny pro psa (neděle 31. 5., Nova, 12.25 - 14.05 / úterý 2. 6., Nova Cinema, 06.25 - 07.55)

Plakát filmu  / Prázdniny pro psaNeprávem opomíjená československá rodinná komedie je naprosto pohodová a nenáročná. Režírující Jaroslava Vošmiková skvěle nakombinovala situační a slovní humor, který báječně funguje, všemu dodala svěží tempo a odlehčenou atmosféru a především si do hlavní role obsadila geniálního Tomáše Holého, pro něhož šlo zároveň o poslední úlohu ve filmu. Společnost mu tu mimo jiné dělají výteční Oldřich Navrátil, Jiří Hrzán nebo Hana Maciuchová. Neoriginální, ale výborná zábava pro celou rodinu.

Synopse: Malý Petr (Tomáš Holý) tráví prázdniny na venkově u babičky a dědečka ve společnosti rozpustilého velšteriéra Bleka. Chlapec ale nemá problémy jen se psem, jehož se zmocní zlý pan Plavec (Oldřich Navrátil), ale i s partou místních dětí, kteří se na pražského mladíka dívají dost nevraživě.

Zajímavost: Bleka "hrál" skutečný pes Holého.

Ukázka z filmu Prázdniny pro psa
Roztomilý člověk (neděle 31. 5., Barrandov, 12.35 - 14.00)

Plakát filmu  / Roztomilý člověkAčkoli může někomu tato protektorátní komedie přijít trošku vynucená a naivní, patří k tomu nejlepšímu, co bylo ve své době natočeno. Režírující Martin Frič dostal k dispozici podařený příběh plný absurdních, ale fungujících gagů, který takřka nemá slabé místo a celou dobu baví. Pohlídal si i svěží tempo, v němž není prostor na nudu a především obsazení, jemuž bezpochyby kralují fantastičtí Oldřich Nový a Nataša Gollová, mezi kterými existuje báječná chemie. Pokud patříte k fanouškům filmů pro pamětníky a tvůrci se vám trefí do noty, příliš slabin tu nenajdete.

Synopse: Redaktor Viktor Bláha (Oldřich Nový) si velmi rád vymýšlí bláznivé mystifikace, při nichž se baví na účet svého okolí. Na jeho vtípky doplácí nejen přátelé, ale také zcela neznámí lidé, kteří jsou zrovna na ráně a netuší, že jejich sebemenší omyl spustí lavinu Bláhovy výřečnosti. Jenže na každého jednou dojde.

Zajímavost: Snímek byl natočen na motivy románu Kašpárek F. X. Svobody.

Ukázka z filmu Roztomilý člověk
Taxi do Tobruku (Un taxi pour Tobrouk) (pondělí 1. 6., ČT2, 21.45 - 23.15)

Plakát filmu Taxi do Tobruku / Un taxi pour TobroukNejen u nás takřka neznámé protiválečné drama je zároveň inteligentním příběhem se silným poselstvím. Režírující Denys de La Patellière spolunapsal zdánlivě banální a neoriginální scénář, jehož devízou jsou ovšem brilantní a promyšlené dialogy a fenomenální pointa, která s lehkou nadsázkou řečeno bere dech. V hlavních rolích exceluje trio Hardy Krüger, Lino Ventura a Charles Aznavour, kteří kvality posouvají ještě o úroveň dál. Možná ne dokonalý, zato ale hluboce lidský snímek donutí k zamyšlení.

Synopse: Čtyři francouzští vojáci zůstanou na poušti se zničeným vozem, vysílačkou a bez vody. Po krátké výměně názorů zvítězí touha přežít, takže se všichni vydávají na sedm set kilometrů dlouhou cestu. Záhy se jim ovšem naskytne možnost dostat se zpět do Tobruku ke své jednotce, protože objeví německé vozidlo. Posádku tedy zastřelí a chtějí pokračovat ve své pouti. Jenže ve voze zbyl ještě jeden muž (Hardy Krüger).

Zajímavost: Snímek se v roce premiéry zařadil mezi pět nejvýdělečnějších ve Francii.

Originální trailer filmu Taxi do Tobruku / Un taxi pour Tobrouk
Počestné paní pardubické (úterý 2. 6., ČT2, 21.45 - 23.20)

Plakát filmu  / Počestné paní pardubickéČeskoslovenská protektorátní historická komedie mnohé překvapí tím, jak nadčasová je. Režisér Martin Frič v ní znovu dostal k dispozici vytříbený příběh, z něhož dokázal vytěžit několik působivých vtipů a situací, které zaručeně pobaví i v dnešní době, stejně zaujmou ale i vypointované dialogy a skvěle napsané postavy. Vrcholem jsou pak výkony zejména ženské části obsazení, jemuž dominuje fantastická Jiřina Štěpničková, jíž dělají společnost třeba Terezie Brzková, Zita Kabátová, František Smolík nebo Eman Fiala. Tempo sice občas trošku upadne a na některých scénách je zub času dost znát, pořád ale jde o výbornou žánrovku.

Synopse: Městský kat Jiří (František Smolík) by se rád vymanil ze svého údělu a stal se řádným měšťanem. To se mu ale moc nedaří, nicméně objeví několik nepravostí, opětovně spojí dohromady těžce zkoušenou zamilovanou dvojici a dokonce přinese štěstí i městu.

Zajímavost: Film stál na svou dobu astronomických šest a půl milionu protektorátních korun.

Ukázka z filmu Počestné paní pardubické
Bunny a býk (Bunny and the Bull) (úterý 2. 6., ČT art, 23.10 - 00.50)

Plakát filmu Bunny a býk / Bunny and the BullNetradiční britská komedie nepatří u nás k těm nejznámějším, protože není úplně jednoduchá a snadno přijatelná. Režírující Paul King tedy není moc originální a nepokrytě se inspiruje některými slavnějšími kolegy, nicméně minimálně zpočátku jeho netradiční stylizace a využívání divadelních kulis a také snová vizuální stránka uchvátí a navnadí k dalšímu sledování. S přibývajícím časem je ale tempo dost nevyrovnané, příběh moc nefunguje a ani humor není tak úchvatný, navíc střídá momenty výborné s těmi opravdu slabými. V hlavních rolích se objeví solidní Edward Hogg, Simon Farnaby a Verónica Echegui, vedle nichž nepřehlédnete ani Richarda Ayoadeho. Svérázná ostrovní záležitost.

Synopse: Stephen (Edward Hogg) vypráví ve svém domě, z něhož nikdy nevychází, o cestě, kterou podnikl před lety s kamarádem Bunnym (Simon Farnaby). Se vzpomínkami se mění kulisy v jeho domě a on si oživuje událost, na kterou by nejraději zapomněl. Znovu tak prožívá bláznivou pouť s nejistým výsledkem.

Zajímavost: Snímek je režisérovým celovečerním debutem.

Originální trailer filmu Bunny a býk / Bunny and the Bull
Navždy spolu (Now and Then) (středa 3. 6., Nova Cinema, 14.55 - 16.55)

Plakát filmu Navždy spolu / Now and ThenTrochu zastaralé komediální drama má dnes už vysloveně nostalgický nádech. Režírující Leslie Linka Glatter umně zkombinovala dobrodružství s romantikou a vtipem a neopomněla ani napětí. Nijak originálně, ale na svou dobu funkčně odvyprávěla příběh o složitém dívčím dospívání a problémy s ním spojenými. Po dvaceti letech potěší "jen" relativně svěží tempo, několik vtipných okamžiků a výborné obsazení, v němž nechybí Christina Ricci, Rosie O'Donnell, Thora Birch, Melanie Griffith nebo Demi Moore. Nepříjemné jsou naopak častá nuda a absence zapamatovatelnější scény. Pohodová oddechovka.

Synopse: Roberta (Rosie O'Donnell), Teeny (Melanie Griffith), Samantha (Demi Moore) a Chrissy (Rita Wilson) se po dlouhých letech odloučení opět setkávají, aby si připomněly jedno krásné léto, které ovlivnilo jejich další život.

Zajímavost: Původní titul filmu zněl The Gaslight Addition.

Oficiální trailer filmu Navždy spolu / Now and Then
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY