Box Office: Země zítřka ukázala nadějné zítřky pro studio Disney

Vydáno: 25.05.2015 07:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Zemi zítřka se přezdívá "jediný originální blockbuster letošního roku", který není založen na žádné franšíze. Studio Walt Disney si tak může gratulovat, že i s takovým počinem první víkend ovládlo pokladny kin.
Brittany Robertson ve filmu Země zítřka / TomorrowlandZemě zítřka rozhodně není ani nebyla jedním z nejočekávanějších blockbusterů letošního roku - snímek, sice založený na atrakci Disneylandu, považovaný za jediný skutečně originální velkofilm letošního roku, v němž trailerové kampaně do poslední chvíle tajily zápletku a dějové zvraty, skončil za uplynulý víkend v amerických kinech jako vítězný, ale s o dost nižšími tržbami, než se předpokládalo. Snímek údajně za 190 milionů dolarů si za tři dny odnesl ze zámořských kin skromných 32 milionů (plus dalších pět milionů díky prodlouženému víkendu Memorial Day) a porazil tak i populární dívčí týmovku Ladíme 2, která zůstala na dvojce se 30 miliony.

Prozkoumávání nového světa budoucnosti se samozřejmě nemohlo srovnávat s jinou atrakcí Disneylandu, Piráty z Karibiku, kterým se vždy dařilo v kinech několikanásobně více. Pro režiséra Brada Birda se však v rámci "ne-animované" kariéry jednalo o velké zlepšení, protože jeho předchozí snímek Mission: Impossible - Ghost Protocol za vánoční víkend roku 2013 otevřel za pouhých 12 milionů dolarů. Země zítřka se rozhodně nezařadí mezi velké trháky studia a zřejmě jen tak tak dorovná tržbami svůj rozpočet, v kontextu úspěšného zástupu disneyovských adaptací posledních let však jednou za čas podobný snímek určitě není na škodu.

Sam Rockwell ve filmu Poltergeist / PoltergeistNa dvojce a trojce se drží novinky z minulého týdne, již zmiňovaný dívčí hit Ladíme 2, který má aktuálně na kontě 135 milionů celosvětově, a vzývaný Šílený Max: Zběsilá cesta. Anarchistický blockbuster se umístil na třetím místě s 23 miliony, zatímco celosvětově utržil podobně jako druhá příčka. Uvidíme, jak se mu bude dařit v příštích týdnech, které zřejmě rozhodnou o tom, zda studio Warner Bros. odklepne sequel, pro něhož už má režisér George Miller dokonce vymyšlený scénář i název (Mad Max: The Wasteland). 

Na čtyřce se umístila druhá novinka týdne, a to hororový remake Poltergeist, který do současnosti převedl klasiku z roku 1982. Otvírák za 23 milionů dolarů není moc, pro nízkorozpočtový žánr jako horor jde však o rozhodně ucházející sumu, s níž bude studio spokojeno. Filmu navíc pomohlo, že byl navzdory svému žánru uváděn v kinech od třinácti let s doprovodem rodičů. "Velkou pětku" zakončuje megahit Avengers: Age of Ultron, který přidává dalších 20 milionů k monstrózní 1,159 miliardě dolarů, což z něj aktuálně dělá osmý nejvýdělečnější titul historie.

Mezi pátým a šestým místem je skok přibližně 17 milionů, což značí, že v druhé polovině žebříčku už se nebudou nacházet nějaké výraznější snímky (jejich seznam si můžete projet níže). Příští týden jde do amerických kin pouze jedna novinka, a to katastrofický velkofilm o obřím zemětřesení San Andreas s Dwaynem Johnsonem v hlavní roli.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 22. 5. 2015

 1. Země zítřka 32,2 mil. (novinka)
 2. Ladíme 2 30,3 mil.
 3. Šílený Max: Zběsilá cesta 23,9 mil.
 4. Poltergeist 23 mil. (novinka)
 5. Avengers: Age of Ultron 20,1 mil.
 6. Divoká dvojka 3,5 mil.
 7. Daleko od hlučícího davu 2,3 mil.
 8. Rychle a zběsile 7 2,1 mil.
 9. Paul Blart: Mall Cop 2 1,8 mil.
10. Konečně doma 1,7 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY