Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 15. 5. 2015 - 21. 5. 2015

TV tipy: Žánrovky na australský, britský a francouzský způsob

Vydáno: 15.05.2015 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Celou polovinu našeho televizního výběru tentokráte tvoří britské a australské žánrovky, o nichž se toho v tuzemsku většinou zas tolik neví. Společnost jim pak mimo jiné dělají dvě francouzské komedie a hollywoodský animák.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs) (pátek 15. 5., Prima, 20.15 - 22.10 / sobota 16. 5., 12.15 - 14.15)

Český plakát filmu Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů / Ice Age: Dawn of the DinosaursTřetí pokračování úspěšné animované série ničím nepřekvapí, protože jde o další variaci na totéž. Režijní dvojice Carlos Saldanha a Mike Thurmeier tudíž spoléhala na kvalitní animaci, oblíbené postavičky, několik fungujících, mnohdy ovšem zrecyklovaných gagů a naprosto pohodovou atmosféru. Děj má spád, takže cílovou skupinu nenudí, navíc i stopáž je přiměřená. Dospělí se sice trochu nudit budou a mohou kroutit hlavou nad minimální tvůrčí invencí, nijak zásadní problém by to ale v tomhle případě být neměl. Ideální rodinná zábava na páteční večer, která disponuje i kvalitním českým dabingem.

Synopse: Prehistorický krysoveverčák Scrat má před sebou osudové setkání se samicí Scratte, mamuti Manny a Ellie očekávají narození mláděte, lenochod Sid se dostává do problémů poté, co si založí rodinu s nalezenými dinosauřími vajíčky, šavlozubý tygr Diego zase řeší dilema, zda už se z něj nestal pěkný měkota. Navíc se objevují dinosauři a Manny už přestává být králem džungle.

Zajímavost: Náklady na natáčení a reklamu přesáhly devadesát milionů dolarů.

Český trailer filmu Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů / Ice Age: Dawn of the Dinosaurs
Království zvěrstev (Animal Kingdom) (pátek 15. 5., ČT art, 22.10 - 00.00)

Plakát filmu Království zvěrstev / Animal KingdomCelovečerní scenáristický a režijní debut Australana Davida Michoda se pokouší být poctivou gangsterkou, přijatý ovšem nebyl až tak jednoznačně. Početná skupina diváků totiž kritizuje jakýsi kalkul a prvoplánovost, která z něj čiší a nelíbí se jí ani to, že příběh není moc originální a snaží se o rádoby epičnost. Tvůrce navíc zvolil dost pomalé tempo, které také nesedne každému. Někteří ovšem zase hovoří o hutné atmosféře, výborných akčních scénách a brilantních výkonech, kterým dominuje na Oscara nominovaná Jackie Weaver, jíž doplňují kupříkladu Guy Pearce nebo Joel Edgerton. Více prozradí naše spokojená recenze.

Synopse: Lupič a výtržník Pope Cody (Ben Mendelsohn) je neustále v hledáčku policistů, kteří by ho nejraději viděli mrtvého. Má však silné zázemí v mocném rodinném klanu, který ovšem momentálně prochází těžkou krizí, neboť Popův synovec J (James Frecheville) se vrátil domů a propadl zločinu a drogám.

Zajímavost: Na MFF Sundance v roce 2010 získal snímek Velkou cenu poroty.

Oficiální trailer filmu Království zvěrstev / Animal Kingdom
Druhá nebo první (Stepmom) (sobota 16. 5., Nova, 11.20 - 13.45 / neděle 17. 5., Nova Cinema, 08.40 - 10.55)

Plakát filmu Druhá nebo první / StepmomVzhledem k tomu, že lehce komediální drama natočil mistr rodinné zábavy Chris Columbus, nemůže výsledek nikoho překvapit. Tvůrce toho moc neřešil a spolehl se na to, co mu je vlastní, tj. pořádná porce melancholie a sentimentu, důraz na rodinné hodnoty a občas protahované scény, které emocionálně tlačí na pilu. Příběh sice není nikterak objevný, svou sílu a působivost ale má a po většinu času je podán dost citlivě, takže není příliš kýčovitý. Ve slabších chvilkách udrží pozornost především ústřední herecká trojice ve složení Julia Roberts, Susan Sarandon a Ed Harris. Solidní, i když zbytečně sladkobolná žánrovka.

Synopse: Luke (Ed Harris) a Jackie (Susan Sarandon) se rozvedli jako rozumní lidé a vychází spolu celkem dobře. Přesto jejich dvě děti moc nemusí otcovu novou přítelkyni Isabel (Julia Roberts), která se sice snaží, jenže v jejích očích je pořád tou zlou machechou. To se ale dost možná změní, neboť krátce před jejich sňatkem oznámí Jackie, že trpí těžkou nemocí.

Zajímavost: Film je věnován matce režiséra, která zemřela na rakovinu rok před premiérou.

Oficiální trailer filmu Druhá nebo první / Stepmom
Rána deštníkem (Le coup du parapluie) (sobota 16. 5., Nova Cinema, 18.10 - 20.00 / neděle 17. 5., 06.55 - 08.40)

Plakát filmu Rána deštníkem / Le coup du parapluieFrancouzská krimikomedie sice neoplývá originalitou, k zahození ale úplně není. Režisér a scenárista Gérard Oury v ní hlavní roli svěřil Pierru Richardovi, jenž se mu odvděčil tradičně skvělým výkonem, který okořenil svou typickou pohybovou komikou, podařilo se mu prodat většinu otřepaných a očekávaných vtipů a jejich point a nepřekvapivě zastínil všechny ostatní. Mimo několika opravdu slabých a ohraných komediálních momentů může někoho zklamat především to, že snímek je zbytečně vulgární. Lehce nadprůměrná podívaná.

Synopse: Nepříliš úspěšný herec Grégoire Lecomte (Pierre Richard) si vydělává v reklamách na psí konzervy, má malou roli v představení v malé divadelní kavárně a jeho slabostí jsou ženy. Jenže jeho přítelkyně Josyane (Christine Murillo) je policistka, takže o všech jeho záletech má přehled. Do opravdových problémů se ale dostane, když jde podepsat smlouvu na menší úlohu zabijáka, omylem se však dostane do kanceláře mafiána Barberiniho (Vittorio Caprioli), který ho považuje za zabijáka skutečného a hned mu zadá jeden úkol.

Zajímavost: Film byl nominován na Cézara za nejlepší střih.

Originální trailer filmu Rána deštníkem / Le coup du parapluie
Inspektor Regan (The Sweeney) (sobota 16. 5., ČT2, 22.40 - 00.30)

Plakát filmu Inspektor Regan / The SweeneyBritské akční kriminální drama se v našich končinách těší lepšímu hodnocení než v zahraničí. Nejspíš je to tím, že režisér a scenárista Nick Love natočil přímočarou a drsnou žánrovku, kterou okořenil typicky britským humorem, jenž každému nesedne. Uchvátí především strhujícím tempem, parádní a brutální akcí s realistickým zvukem  a v neposlední řadě i fungujícím napětím. Výtečné je též obsazení, v němž hraje prim zábavný a charismatický Ray Winstone, kterému dělají společnost například Ben Drew, Damian Lewis nebo Hayley Atwell. Všechny tyto skutečnosti pak dají lehce zapomenout na to, že příběh je místy předvídatelný a postrádá logiku. Nedoceněný počin.

Synopse: Jack Regan (Ray Winstone) je staromódní londýnský policista, jehož nestandardní metody přinášejí výsledky. To se ale nelíbí důstojníkovi z oddělení pro vnitřní záležitosti Ivanu Lewisovi (Steven Mackintosh), který navíc netuší, že Jack má poměr s jeho mladou ženou Nancy (Hayley Atwell). Ta ovšem přijde o život při přestřelce v bance, kterou rozpoutá právě Jack tím, že neuposlechne příkaz. Je okamžitě suspendován a zatčen, nicméně je odhodlán celou věc pomstít.

Zajímavost: Film vychází ze stejnojmenného televizního seriálu vysílaného v letech 1975 - 78.

Oficiální trailer filmu Inspektor Regan / The Sweeney
Pelikán má alibi (neděle 17. 5., Barrandov, 13.25 - 14.50 / pondělí 18. 5., 09.45 - 11.20)

Plakát filmu  / Pelikán má alibiJedna z prvních československých kriminálek je značně odlehčená humorem, není úplně dokonalá a nepatří k těm nejznámějším. Režírující Miroslav Cikán střídá výborné chvilky s těmi slabšími, což znamená, že se občas dostaví nepříjemná nuda a tím pádem si divák má čas všímat, jak na výsledek zapůsobil zub času. Kombinace poměrně zajímavého seriózního námětu s vtipnými vložkami a výstupy tu tak úplně nefunguje, na druhou stranu hudební čísla jsou zábavná a nezapomenutelná. Hodně nevyrovnané jsou i herecké výkony, jimž dominuje dvojice Jindřich PlachtaStanislav Neumann. Tolerantnější milovníci filmů pro pamětníky si přijdou na své.

Synopse: Zatímco pouliční fotografové Máček (Jindřich Plachta) a Kalabis (Stanislav Neumann) marně nabízejí své služby kolemjdoucím, prakticky před jejich očima vykrade dvojice lupičů klenotnictví. Kalabis jednoho z nich vyfotí, ten je navíc shodou náhod k nerozeznání podobný knihkupci Pelikánovi (Miroslav Homola). Tomu tedy začnou hodně perné chvilky. 

Zajímavost: Film měl premiéru 4. 10. 1940.

Ukázka z filmu Pelikán má alibi
Útěk z Colditzu (The Colditz Story) (neděle 17. 5., ČT art, 20.20 - 22.00)

Plakát filmu Útěk z Colditzu / The Colditz StoryU nás totálně neznámé britské válečné drama je sice šedesát let staré, pořád má ale co nabídnout. Režírující Guy Hamilton v něm skvěle zkombinoval humor, akci, napětí a relativně chytrý příběh, v němž se jen těžko odhaduje, kdo zemře. Dodal svěží tempo a přiměřeně krátkou stopáž, v níž prakticky není prostor pro slabá místa nebo nudu. Potěší i zachovaná jazyková věrnost zajatců a břitké a vtipné dialogy. Třešničkou na dortu pak jsou fantastické herecké výkony Johna Millse, Erica Portmana, Lionela Jeffriese a dalších. Opravdová televizní rarita.

Synopse: Německý zámek Colditz byl za války považován za jeden z nejlépe střežených táborů pro zajaté nepřátelské důstojníky. Přesto se britskému majorovi Patu Reidovi (John Mills) podařilo z tohoto pekla uniknout. 

Zajímavost: Renesanční zámek Colditz leží nedaleko Lipska, Drážďan a Chemnitzu.

Ukázka z filmu Útěk z Colditzu / The Colditz Story
Náš nelítostný svět (Notre univers impitoyable) (pondělí 18. 5., Barrandov, 11.20 - 13.35)

Plakát filmu Náš nelítostný svět / Notre univers impitoyableSkoro neznámá francouzská komedie se setkává s rozporuplnými ohlasy. Jedni tvrdí, že režisérka a scenáristka Léa Fazer natočila svěží a originální žánrovku o rozdílnosti mezi muži a ženami, skoro nenudí a má plno tvůrčích nápadů, druzí kontrují, že děj je zmatený, zbytečně moralizuje a závěr je zoufale předvídatelný. Všichni se ale shodují na tom, že ústřední pár v podání Alice Taglioni a předčasně zesnulého Jocelyna Quivrina je výborný a skvěle se doplňuje. Hodnocení tedy nejspíš záleží na momentálním rozpoložení.

Synopse: Victor (Jocelyn Quivrin) a Margot (Alice Taglioni) jsou právníci, pracují ve stejné firmě a v soukromí tvoří poměrně harmonický pár. Jednoho dne se však utkají o atraktivní pracovní post. Jaké stopy tenhle boj zanechá v jejich vztahu?

Zajímavost: V roce 2008 byl snímek uveden na festivalu v Karlových Varech v sekci Horizonty.

Originální trailer filmu Náš nelítostný svět / Notre univers impitoyable
Za hranou (The Square) (úterý 19. 5., ČT art, 23.30 - 01.15)

Plakát filmu Za hranou / The SquareV zahraničí velmi dobře hodnocený, u nás přehlížený a neznámý australský krimithriller upoutá především hutnou a syrovou atmosférou, která vydrží až do konce. Režírující Nash Edgerton natočil temný neonoir plný zajímavých a důvěryhodných příběhových zvratů, které ještě okoření decentní moralizování. Opřít se může i o úchvatné lokace, výbornou kameru a solidní příběh z pera svého bratra Joela, jenž tu ztvárňuje i jednu z rolí. Škoda jen, že tempo je příliš rozvlačné a chvílemi neodsýpá. 

Synopse: Ray Yale (David Roberts) žije v manželství bez lásky, únik tudíž hledá ve vztahu s krásnou Carlou (Claire van der Boom). Tajně se scházejí po hotelích a sní o tom, že spolu jednoho dne utečou a začnou znovu. Ačkoli to stárnoucí Ray nemyslí tak úplně vážně, nechá se přesvědčit realisticky a uskutečnitelně znějícím ženiným plánem. Netuší ale, že se vydal na cestu, která vede jedině dolů.

Zajímavost: Jedná se o režijní debut.

Originální trailer filmu Za hranou / The Square
Zkouška (Exam) (pátek 22. 5., Barrandov, 00.45 - 02.50)

Český plakát filmu Zkouška / ExamZajímavý britský thriller debutujícího režiséra a scenáristy Stuarta Hazeldinea navnadí zejména v první polovině. V té totiž tvůrce vytváří nepříjemně klaustrofobní atmosféru, rozehrává tajemný a atraktivní příběh, u něhož je těžké odhadovat, jak se bude vyvíjet dál a nastoluje svěží tempo. S ubývající stopáží se však bohužel vydává po vykonstruované a očekávané žánrové cestičce, napětí dost upadne, postavy postrádají psychologii a lepší motivaci a závěr není tak působivý, jak byl zamýšlen. Nad vodou tak v těchto chvílích snímek drží několik režijních nápadů a solidní výkony vesměs neznámých tváří. Lehce promarněná příležitost.

Synopse: Osm kandidátů postoupilo do závěrečného výběrového kola v prestižní firmě. Všichni byli svoláni do jedné místnosti, kde mají v průběhu osmdesáti minut odpovědět na jednu jedinou otázku. Když ale nahlédnou do obdržených papírů, zjistí, že na nich žádná otázka není.

Zajímavost: Jde o tvůrcův dosud jediný počin.

Originální trailer filmu Zkouška / Exam

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Nech svět světem (02.10.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Dcera divočiny (13.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Blue Beetle představuje málo známého komiksového latino hrdinu (22.08.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Kazma a Blue Beetle jsou vocasy na tripu (16.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama Dvě slova jako klíč přivádí vyléčené alkoholiky ke spiritualismu (29.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy (26.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Mission: Impossible Odplata – První část staví Tomu Cruisovi do cesty umělou inteligenci (19.07.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Xolo Maridueña je Blue Beetle (12.07.2023 12:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Rebelova odplata je mission impossible (12.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tom Cruise podniká další Mission: Impossible (17.05.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Hypnotik poznává život pro samouky (10.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu