Preview: Insidious - kapitola třetí

Vydáno: 11.05.2015 18:00 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Třetí kapitola hororové „ságy“ načaté Jamesem Wanem se vrací ještě před události z prvních dvou dílů, aby odhalila, jak trable s vtíravým démonem začaly.
„James Wan“ by byla asi poměrně častá odpověď na otázku „Kdo teď kraluje hororovému žánru?“ Od Saw přes Insidious až k řemeslně vybroušenému V zajetí démonů, kterému se už příští rok dostane pokračování. Třetí Insidious se už ovšem bez svého duchovního otce musí obejít, jelikož Wan si odskočil od démonologie k automobilovým vylomeninám v Rychle a zběsile 7 (a ne že by mu to taky nešlo hezky od ruky...). Otázka zní, zda to bez jeho dohledu nedopadne podobně jako prequel k V zajetí démonů, Annabelle totiž oslnila málokoho.

Fotografie z filmu  / Insidious: Chapter 3Na Insidious je ale fajn, že mezi filmy opravdu funguje jasně vytyčený most, po němž postavy mohou kráčet dál a nerecyklovat se jen podle toho, jak je to zrovna potřeba. Pořád se sice pohybujeme ve vodách, do nichž už bylo nejednou vstoupeno, Wan si ale v obou dílech držel poměrně solidní laťku a kvalitativně neurážel. Jednička byla klasickou variací na strašidelný dům, s tím, že se tu už začala budovat jistá mytologie. Ti pamětnější z vás si jistě vybaví Joshe a Renai, manžele, jež se se svými dětmi přistěhovali do nového domu, kde došlo k „nehodě“, po níž jejich syn Dalton skončil v komatu. Spoilerům se v tomhle případě nevyhnu, takže se rozhodněte, zda číst dál. Nuže, Dalton upadl do komatu a po tom, co si ho rodiče přivezli domů, začala další série démonických návštěv. Senzibilka Elise jim posléze vysvětlí, že Dalton má schopnost astrálně cestovat a jeho tělo uvěznil démon, který by se ho rád zmocnil.

První díl končí tím, že se jeho otci Joshovi podaří zachránit syna ze spárů červenočerného loupežníka, ovšem Elise nedopatřením odhalí, že si s sebou z astrální túry přivezl nezvaného hosta a je teď pod jeho nadvládou. Posedlý Josh proto Elise uškrtí. Druhý díl vypráví o děsivé mrtvé ženštině, která Joshe pronásledovala, když byl chlapec. Ta se teď konečně zmocnila jeho těla a hodlá terorizovat jeho rodinu. Díky Elisině duši, která se nyní nachází v astrálním světě, a jejímu příteli Carlovi, se nakonec podaří zjistit, kdo je tajemná mrtvá dáma, a zvítězit nad ní. Elise se jako své astrální já vydává dál pomáhat všem posedlým. Film končí v domě, který sužuje démon, poslední záběr je na Elisinu tvář a její výkřík „Pane Bože!“

Fotografie z filmu  / Insidious: Chapter 3Trojka nám odpověď na to, co Elise v domě viděla, nedá (aspoň nejspíš ne). Nacházíme se kdesi v minulosti, ještě před případem Joshe a Renai, v rodině Brennerových. Tentokrát Elise musí nedobrovolně kontaktovat svět mrtvých kvůli démonu, jenž si za oběť vybral mladou dívku Quinn. Popisován v trailerech je jako „muž, který nemůže dýchat“. Kromě něj ale podle soupisky herců můžete počítat i s naším oblíbeným „lipstick-face demonem“, tedy tím, co vypadá tak trošku jako Darth Maul ze Star Wars.

Kromě Elise a rtěnkového démona se navíc vrací i Elisini kumpáni, což je dost zásadní věc, jelikož jeden z nich je Leigh Whannell, scenárista prvních dvou dílů, který tentokrát převzal po Jamesi Wanovi i režisérskou stolici, na níž mimochodem usedá úplně poprvé. Odchod režisérů ze sérií, které odstartovali, nikdy nevidíme rádi (víte, že Scott Derrickson nerežíruje druhý Sinister?), v tomhle případě ale zas až tak bědovat nemusíme, jelikož z Wanových slov vyplývá, že jeho spolupráce s Whannellem byla vždy velmi úzká a po tolika společných projektech už by měl mít jeho režisérský styl v oku.

Fotografie z filmu  / Insidious: Chapter 3Je otázka, zda třetí Insidious nestihne bídnost a zbytečnost horových titulů následovaných číslem 2+n. Trailery zatím poukazují na o něco fyzičtější podívanou, než jsme vídali u Wana, opět je ale znát i důraz na rozkol mezi stíhanými členy rodiny, tudíž koncept zůstává víceméně zachován. Za měsíc seznáme, jak moc toho Whannell zvládl od svého kámoše odkoukat. Doufejme, že co nejvíc.

Insidious 3: Počátek má v českých kinech premiéru 4. června 2015

Originální trailer filmu Insidious 3: Počátek


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY