Stroj času: Iron Man – film, který „to všechno“ začal

Vydáno: 07.05.2015 09:03 - Pavel Klimeš | foto: facebook tvůrce

U příležitosti premiéry druhých Avengers se podíváme na to, jak se vlastně před sedmi lety začalo otáčet soukolí fenoménu zvaného Marvel Cinematic Universe. Na roztlačení této lokomotivy se Marvelu nejvíce hodil dnes již ikonický Iron Man.

Iron ManRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 07.05.2015 09:03. U příležitosti premiéry druhých Avengers se podíváme na to, jak se vlastně před sedmi lety začalo otáčet soukolí fenoménu zvaného Marvel Cinematic Universe. Na roztlačení této lokomotivy se Marvelu nejvíce hodil dnes již ikonický Iron Man. Hodnocení: 4.5
Afghánistán, provincie Kunar. Pod spalujícím sluncem se pustinou řítí skupina amerických vojenských vozidel. V jednom z Hummerů hraje Back in Black od AC/DC a cestuje v něm velice důležitá osoba. Multimiliardář Tony Stark se vrací z demonstrace své nové rakety Jericho zástupcům americké armády. Popíjí whisky s ledem a baví se na účet vyjukaných příslušníků eskorty. To však netrvá dlouho. Konvoj je napaden a Tony zasažen šrapnelem z rakety, na níž je zcela ironicky napsáno Stark Industries. Zraněný a v zajetí teroristické organizace Deset prstenů musí Tony Stark zapojit svůj geniální mozek a přijít na to, jak uprchnout…

Robert Downey Jr. ve filmu  / Iron ManTakto se nás před sedmi lety snažil upoutat film, který na první pohled vůbec nevypadal jako začátek něčeho opravdu velkého. Snímek Iron Man, na nějž v různých časech od 90. let minulého století postupně vlastnila práva studia Universal, 20th Century Fox a New Line Cinema se nakonec rozhodl financovat sám Marvel. Distribuci obstaral Paramount. Jako režisér byl vybrán Jon Favreau, který s marvelovským producentem Avim Aradem (byť „jen“ jako herec) pracoval již na Daredevilovi. Představitelem hlavní role se nakonec stal Robert Downey Jr., známý hollywoodský bouřlivák, který se po pádu na samotné dno drogové závislosti rozhodl sekat dobrotu a po několika proměněných šancích ve filmech jako Kiss Kiss Bang Bang nebo Zodiac mu byla nabídnuta přelomová role Tonyho Starka, které se zhostil se svým „flegmatickým“ nadšením. 

Robert Downey Jr. ve filmu  / Iron ManFavreau se velmi prozíravě rozhodl celý komiksový „origin story“ zmodernizovat. Místo války ve Vietnamu (resp. později v Perském zálivu) zde máme v tomto tisíciletí mnohem aktuálnější invazi do Afghánistánu po teroristických útocích na USA. Starkův sluha Edwin Jarvis, který se stal v komiksu sluhou týmu Avengers, byl pro tvůrce příliš podobný Alfrédu Pennyworthovi, sluhovi Bruce Waynea/Batmana z konkurenčního DC Comics. A proto z něj v rámci modernizace udělali počítačový systém J.A.R.V.I.S. (zkratka znamená „Just A Rather Very Intelligent System“ a mluví jej Paul Bettany). Jen pro zajímavost, Tonyho počítačový systém je dle informací v MCU komiksu Iron Man 2: Public Identity inspirován rodinným sluhou, který sloužil jeho rodině už za druhé světové války (jak jsme mohli později vidět v seriálu Agent Carter, kde jej ztvárnil James D'Arcy).  

Ústředním protivníkem první fáze MCU byla teroristická organizace Deset prstenů, kterou sice na Středním Východě vedl Raza Hamidmi Al-Wazar (Faran Tahir), ovšem vedení celé skupiny je v MCU připisováno tajemnému Mandarinovi (a zde myslím skutečného Mandarina, nikoli postavu z Iron Mana 3). Poprvé je už zde naznačena přítomnost organizace S.H.I.E.L.D., reprezentovaná poněkud „ňoumovitě“ vypadajícím agentem Philem Coulsonem (Clark Gregg), u něhož jsme si tehdy ani nedokázali představit, že by za několik let mohl být frontmanem TV seriálu Agents of S.H.I.E.L.D..

Robert Downey Jr., Jeff Bridges ve filmu  / Iron ManTonymu Starkovi ve filmu zdatně sekundují (tehdy) asistentka Virginia „Pepper“ Potts v podání Gwyneth Paltrow a jeho přítel plukovník James „Rhodey“ Rhodes (Terrence Howard). Oba mají mít později v příběhu Iron Mana větší úlohy, ovšem pouze Paltrow vydržela do dalších filmů. Terrence Howard musel být od druhého dílu nahrazen Donem Cheadlem. Skutečně charismatickou roli, jak je jeho zvykem, ztvárnil Jeff Bridges. A to Obadiaha Stanea, Tonyho obchodního partnera a přítele Tonyho otce Howarda. Sám režisér Favreau si střihnul menší komediální roličku Starkova šoféra a osobního strážce Harolda „Happyho“ Hogana.

Jediná vada na kráse je, alespoň pro mě, poněkud jednoúčelová postava Tonyho spoluvězně v afghánském zajetí, doktora Hoa Yinsena (Shaun Toub). Jeho přítomnost/motivace/schopnosti působí až příliš vykonstruovaně a do značné míry otupuje jinak pseudo-realistický pocit z filmu. Postava je sice podobná jinému superhrdinskému mentorovi, doktoru Erskinovi z Captain America: První Avenger, jenomže člověk stojící za přeměnou vyzáblého Steva Rogerse v plakátového hrdinu kosícího nacistické vojáky svým štítem je přece jen o něco uvěřitelnější (možná i díky Stanleymu Tuccimu).

Robert Downey Jr. ve filmu  / Iron ManÚplnou třešničkou na dortu je pak tradiční marvelovská potitulková scéna, v níž se poprvé objeví Nick Fury (Samuel L. Jackson), ředitel S.H.I.E.L.D.u. Ten pak celý film zařadí do kontextu něčeho daleko většího, než je pouze trilogie Iron Man. Ono větší dílo pak bylo budováno několik dalších let a nyní máme široce rozvětvený multimediální projekt, který nás bude bavit ještě spoustu dalších let. Ať už se nám to líbí, či nikoli, můžeme za to vděčit právě úspěchu Iron Mana.   

Originální trailer filmu Iron Man


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Deset kruhů...ne deset prstenů... (Anonym, 17.01.2017 21:47) Reagovat

    Deset kruhů...ne deset prstenů

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY