Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Stroj času: Kultovně béčkový Šílený Max 2 - Bojovník silnic

Stroj času: Kultovně béčkový Šílený Max 2 - Bojovník silnic

Vydáno: 10.05.2015 10:00 v sekci Recenze | Stroj času - Václav Limberk | foto: Kennedy Miller Productions

Šílený Max se po třiceti letech vrací tentokrát v podání Toma Hardyho, ale stále pod režijní taktovkou jeho stvořitele George Millera. Ten také stojí za původní trilogií, v níž se proslavil Mel Gibson.

Šílený Max 2 - Bojovník silnicRecenzoval/a Václav Limberk dne 10.05.2015 10:00. Šílený Max se po třiceti letech vrací tentokrát v podání Toma Hardyho, ale stále pod režijní taktovkou jeho stvořitele George Millera. Ten také stojí za původní trilogií, v níž se proslavil Mel Gibson. Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Všechno to začalo v roce 1979, kdy mladý australský režisér George Miller spolu s producentem Byronem Kennedym nabídli divákům svou dystopickou vizi blízké budoucnosti v prvním Šíleném Maxovi. Nízkorozpočtové béčko, ve kterém se představil neznámý a tehdy dvaadvacetiletý Mel Gibson, mělo neuvěřitelný divácký, komerční i kritický úspěch a bylo tedy jasné, že bude následovat (minimálně jedno) pokračování. To přišlo hned o dva roky později v podobě druhého dílu Šílený Max 2 - Bojovník silnic

Bruce Spence, Mel Gibson ve filmu Šílený Max 2 - Bojovník silnic / Mad Max 2Max Rockatansky (Gibson) býval kdysi ochráncem pořádku. Při snaze uniknout "silničnímu šílenství" mu ale motorkářský gang zabil v prvním díle ženu i dítě. Nyní "šílený" Max se snaží zapomenout a osaměle putuje nehostinnou krajinou světa zničeného válkou o palivo. V postapokalyptické budoucnosti dělá Maxovi společnost pouze jeho pes...a také svérázný Gyro-Captain (Bruce Spence) se svým letajícím strojem.

Šílenec jménem Wez (Vernon Wells) v úvodní scéně ještě spolu s některými svými kumpány Maxe pronásleduje. Wez patří k bandě bojovníků, které velí Lord Humungus (Kjell Nilsson). Banda terorizuje osamělé poutníky a svádí boj o palivo s kmenem shromážděným kolem Papagalla (Michael Preston). Ti mají přístup k palivu a Lord Humungus se tyto "rafináře" snaží přesvědčit nejdříve po dobrém, aby mu k němu ponechali přístup. Max se mezi obě soupeřící skupiny nechce vměšovat, ale události se nevyvinou dle jeho přání. 

Vernon Wells ve filmu Šílený Max 2 - Bojovník silnic / Mad Max 2První díl Šíleného Maxe měl ještě vcelku realistické pozadí a vazbu k reálnému světu, tak jak ho známe. Miller si tu mohl vyzkoušet v rozlehlých australských reáliích především realizaci akčních scén a automobilových honiček. S postapokalyptickou verzí budoucnosti si tu zatím jen nesměle pohrával. Ve druhém dílu jde už v tomto směru mnohem dál. Po úvodní titulkové sekvenci sestříhané z autentického materiálu filmových válečných týdeníků doprovázené hlasem vypravěče, kterým je dospělá verze malého divokého dítěte (Emil Minty) žijícím s "rafinéry", se Miller už naostro pouští do "regulérního" postapo světa, který ten "náš starý" připomíná jen vzdáleně chytře zvolenými rekvizitami ve formě drobných předmětů, jako jsou malá hrací skříňka nebo brankářská hokejová maska.

Také svého hrdinu Maxe, který byl ještě v prvním díle obyčejným příslušníkem ochránců pořádku a milujícím otcem a manželem, ve druhém díle modeluje jako bezejmenného, ikonického hrdinu, který nemá daleko k westernovému archetypu "muže beze jména" známého v podání Clinta Eastwooda z dolarové trilogie. Tuto podobnost podporuje i fakt, že také Šílený Max v podání Mela Gibsona byl trilogií. Max, a pro druhý díl to platí asi nejvýrazněji, je osamělým "ztraceným" hrdinou, podoben například také japonským róninům - samurajům, kteří ztratili svého pána. V Gibsonovi pak našel Miller kongeniálního představitele málomluvného poutníka/mstitele. 

Fotografie z filmu Šílený Max 2 - Bojovník silnic / Mad Max 2Miller kladl v celé maxovské trilogii, a zde zvláště, velký důraz především na kinematické kvality filmového média (kamera, střih, zvuk). Celý film působí jako neobyčejně dynamicky natočený akční film plný spektakulárních automobilových honiček a otrlých kaskadérských kousků s minimem mluveného slova. Závěrečná rychle nastříhaná automobilová scéna úprku a pronásledování pak patří mezi to nejlepší, co bylo v tomto směru ve filmu natočeno.

Kameraman filmu Dean Semler tu použil širokoúhlé objektivy, které jen podtrhly rozlehlou a panoramatickou krásu divoké australské krajiny jako stvořené pro ztvárnění nehostinné apokalyptické vize budoucnosti. Pro zesílení této iluze použila kostýmní návrhářka Norma Moriceau neobvyklého mohawského/punkového líčení a kožených "sado-maso" oblečků motorkářů, které kontrastují s bílými kostýmy "rafinářů".

Kjell Nilsson ve filmu Šílený Max 2 - Bojovník silnic / Mad Max 2Hudbu, stejně jako pro první díl, pak složil australský skladatel Brian May, který za ni byl nominován na cenu za nejlepší původní hudbu australským filmovým institutem (za první díl ji získal). Druhou nominaci pak získal ještě kameraman Semler. V kategoriích nejlepší režie, zvuk, výprava, kostýmy a střih pak film zvítězil. Získal také ocenění Saturn za nejlepší mezinárodní film na festivalu fantasy, sci-fi a hororového filmu v roce 1982 a ocenění losangeleských filmových kritiků jako nejlepší zahraniční film roku.

Přes celou řadu těchto "dílčích" ocenění je ale Šílený Max 2 - Bojovník silnic kultem, který nestárne, kultem, jehož bravurní kinematografické kvality s úchvatně natočenými a sestříhanými akčními scénami a automobilovými honičkami baví dodnes. Stejně jako v originálních bizarních kostýmech a výpravě dodnes zůstává neodostižným vzorem pro celou řadu následovníků i béčkových a céčkových epigonů. Pro ně všechny, stejně jako pro diváky, představuje Millerův geniální a béčkové zábavný film neutuchající zdroj inspirace. 

Šílený Max a Mel Gibson spolu s ním se pak ještě vrátil do třetice v o něco méně vydařeném pokračování Šílený Max a Dóm hromu, které završilo původní Millerovskou trilogii do doby, než se v této ikonické roli letos objevil Tom Hardy jako nový Šílený Max pro jednadvacáté století.

Originální trailer filmu Šílený Max 2 - Bojovník silnic

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Continental: From the World of John Wick (10.08.2023 19:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Mark Wahlberg bude řídit Flight Risk (13.05.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: The Continental (13.04.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel George T. Miller (19.02.2023 19:55 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Kukuřičné děti (14.02.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rebel v žitě dosáhl na mistrovskou úroveň a píše přání Ježíškovi (02.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Mel Gibson a psychopat jsou On the Line (15.10.2022 17:32 v Novinky | Trailery)
- Herci, kteří si zničili kariéru (06.10.2022 10:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu