TV tipy: Návrat železného Schwarzeneggera obstarala barva peněz

Vydáno: 08.05.2015 08:00 - Vratislav Šálek | foto: Touchstone Pictures

Televizní dramaturgové zřejmě ustupují probíhajícímu hokejovému šampionátu, neboť ani v tomto týdnu se v programech neobjeví žádná zásadní premiéra. Vidět ovšem můžete několik zajímavých, oceňovaných a mnohdy opomíjených počinů.
Štír (Scorpio) (sobota 9. 5., Fanda, 17.25 - 19.30 / neděle 10. 5., 05.15 - 08.00 / 14.35 - 16.35)

Plakát filmu Štír / ScorpioU nás ne až tak známý americký thriller neoplývá originalitou a ničím nepřekvapí. Režírujícímu Michaelu Winnerovi se na jednu stranu daří udržovat poměrně stísněnou a paranoidní atmosféru, opřít se může i o skvěle natočené a sestříhané akční scény a přestřelky, jimž nechybí napětí a v neposlední řadě spoléhá na trošku nečekanou a fungující pointu. Na stranu druhou se marně pokouší o evropský přístup k podobným žánrovkám, ale nakonec dá přece jen přednost pojetí ryze zámořskému a soustředí se na strhující tempo. V hlavních rolích se objeví excelentní Burt Lancaster a trošku unylý Alain Delon. Oldschoolová zábava na víkendové odpoledne.

Synopse: Agent CIA Cross (Burt Lancaster), který už je ve výslužbě, je podezřelý z toho, že některé informace prodal Sovětům. Proto je rozhodnuto, že musí být odstraněn, o což se má postarat jeho bývalý žák a chráněnec Jean Laurier (Alain Delon), jehož kódové jméno je Štír. Tomu ani dlouholetá oddanost svému mentorovi, jenž má také několik es v rukávu, nezabrání ve splnění úkolu.

Zajímavost: Lancaster točil scény z honičky bez použití dubléra.

Oficiální trailer filmu Štír / Scorpio
Návrat velkého blondýna (Le retour du grand blond) (sobota 9. 5., Nova Cinema, 18.30 - 20.00 / neděle 10. 5., 08.05 - 09.30)

Český plakát filmu Návrat velkého blondýna / Le retour du grand blondPokračování úspěšné a u nás velmi oblíbené francouzské komedie je místy brilantní parodií na bondovky a agentské filmy všeho druhu. Režírující Yves Robert toho mnoho neřešil a vsadil na odzbrojující a inteligentní gagy, opravdu vtipné situace, které mají někdy blízko až ke grotesce, a mnohdy takřka geniální dialogy. Zároveň neopomněl pohodovou atmosféru a prokázal velkou invenci. Hlavní hvězdou filmu je vynikající Pierre Richard, jenž tu dovedl k dokonalosti svou "pohybovou" komiku, skvěle ho ovšem doplňuje i Jean Rochefort. Pro milovníky ztřeštěných komedií jasná volba.

Synopse: Houslista Francois Perrin (Pierre Richard) byl zcela náhodně vybrán v davu na letišti, aby sloužil jako návnada na ctižádostivého náměstka velitele tajné služby. Ten chtěl zkompromitovat svého šéfa a zaujmout jeho místo, na blondýna tak líčí ty nejdůmyslnější pasti a chce ho zlikvidovat. Jenže vše se mu vymyká z rukou.

Zajímavost: Scenárista Francis Veber pojmenoval některé postavy podle měst nebo městských částí, čímž předešel možné podobnosti s reálnými osobami.

Originální trailer filmu Návrat velkého blondýna / Le retour du grand blond
Dopis pro Momo (Momo e no tegami) (neděle 10. 5., ČT :D, 09.20 - 11.15)

Plakát filmu Dopis pro Momo / Momo e no tegamiČtyři roky staré japonské animované drama s prvky fantasy není v našich končinách tolik známé, což může být dáno i tím, že za jeho produkcí nestojí známé studio Ghibli. Režisér a scenárista Hiroyuki Okiura nicméně jeho tvorbu hodně připomíná, protože si dává záležet především na vykreslení kouzelné atmosféry a hloubce příběhu, který velmi citlivě přibližuje skutečnost smrtelnosti menším divákům. Zajímavě pracuje i s biblickými motivy a lehce filozofickým přesahem. Škoda jen, že občas zakolísá tempo, stopáž je trošku přetažená a postavy démonů nejsou úplně zvládnuté. Výborná podívaná na nedělní probouzení.

Synopse: Třináctiletá Momo se po smrti otce přestěhuje z Tokia k matce na vzdálený ostrov Shio. V novém prostředí se necítí moc dobře, navíc ji trápí nedokončený dopis od otce, který má pouze dvě slova: "Drahá Momo". Dívka se tak pokouší zjistit, co jí chtěl pisatel sdělit, mezitím se ale v jejím novém domově začínají dít divné věci.

Zajímavost: Tvůrce tímto filmem scenáristicky debutoval.

Originální trailer filmu Dopis pro Momo / Momo e no tegami
Panna nebo orel (Easy A) (neděle 10. 5., Nova Cinema, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Panna nebo orel / Easy AV zámoří o něco lépe hodnocená romantická komedie zkušenějšího diváka výrazně nepřekvapí, zároveň ale nikterak neznechutí. Režírující Will Gluck dostal k dispozici příliš epizodický příběh, který se někdy zbytečně snaží o jakýsi přesah a moralizování a zaujme spíše některými vypointovanými situacemi a vtipnými postavami. Tempo je svěží, hudební doprovod přesný a Emma Stone v titulní roli přesvědčivá a potřebně sexy, jen tomu zkrátka chybí zapamatovatelnější a výraznější moment. V dalších úlohách této neškodné žánrové jednohubky uvidíte třeba Thomase Hadena Churche, Lisu Kudrow, Stanleyho Tucciho nebo Malcolma McDowella.

Synopse: Středoškolačka a panna Olive (Emma Stone) si ve škole připadá neviditelná. Proto si vymyslí, že má rande s neexistujícím vysokoškolákem. Po víkendu o své "schůzce" barvitě vypráví kamarádce. Jenže rozhovor vyslechnou i jiné uši a okamžitě se začíná šířit fáma, že Olive je promiskuitní. Na tomto základě se dívka stává velmi populární, což si dost užívá.

Zajímavost: Scénář byl až na posledních deset stran napsán za pět dní.

Originální trailer filmu Panna nebo orel / Easy A
Noc svatého Vavřince (La notte di San Lorenzo) (neděle 10. 5., ČT art, 20.20 - 22.05)

Plakát filmu Noc svatého Vavřince / La notte di San LorenzoVelice zvláštní italské drama je u nás prakticky neznámé a těší se nejednoznačnému přijetí. Jedni opěvují celkovou poetiku a atmosféru, kterými režírující bratři Vittorio a Paolo Tavianiovi vyjádřili svůj protiválečný postoj, jenž ještě umocnili vyprávěním z pohledu malého dítěte. Jiní ovšem mluví o celkové zmatenosti, samoúčelnosti a jakési zbytečné uhlazenosti. Shoda panuje jen na tom, že vizuálně je snímek moc krásný a některé scény jsou dobře vymyšlené. Je tedy jen na vás, na jakou stranu se přikloníte.

Synopse: Vzpomínka na noc, kdy padaly hvězdy a Němci stále okupovali Toskánsko. V kostele byla svatba a přítomní se dělili o jediný bochník chleba. Město bylo prázdné, lidé žili v podzemí, báli se bombardování a netrpělivě očekávali příchod amerických osvoboditelů. Když místní farář oznámil, že na příkaz fašistů se všichni musí shromáždit v kostele, jinak budou zastřeleni, nikdo nic nenamítal. Pouze starý Galvano (Omero Antonutti) prohlásil, že jde naproti Američanům a kdo chce, může jít s ním.

Zajímavost: Na MFF v Cannes v roce 1982 získal film Speciální velkou cenu poroty.

Originální trailer filmu Noc svatého Vavřince / La notte di San Lorenzo
Svět nic neví (neděle 10. 5., ČT2, 22.10 - 00.00)

Plakát filmu  / Svět nic nevíOpomíjené československé drama z konce socialismu je hutnou a chvílemi až nepříjemně mrazivou psychologickou studií přespříliš ambiciózního jedince. Režírující Jiří Svoboda už tradičně spoléhal na depresivní atmosféru, silný příběh, odpovídající hudební doprovod a vskutku mimořádné herecké výkony, které obstarávají především Emil Horváth ml., Milan Kňažko, Jiří Ornest a Radoslav Brzobohatý. Vysloveně zamrzí jen občasná ztráta tempa, absence jakékoli kladné postavy a chvílemi i jejich nejasná motivace a chování. Opravdový klenot tuzemské kinematografie.

Synopse: Mladý a ambiciózní Tomáš Jakl (Emil Horváth ml.) se ožení, jenže manželství není moc šťastné a brzy se začne rozpadat. Jelikož je rok 1938, spásu v naplnění svých cílů vidí ve vstupu do nacistické strany.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Trutnově.

Televizní spot filmu Svět nic neví
Příběh dušičkový (neděle 10. 5., ČT art, 23.15 - 00.55)

Plakát filmu  / Příběh dušičkovýPůvodně televizní adaptace povídky Ignáta Hermanna se těšila takové popularitě, že si později vysloužila promítání v kinech. Režírujícímu Františku Filipovi se totiž povedlo zachytit ducha první republiky, její artmosféru a především nádhernou starosvětskou češtinu, která zalahodí nejednomu diváckému uchu. Potěší i úžasně naivní a zároveň vtipný příběh, který neoplývá komplikovaností, ale funguje skvěle. Třešničkou na dortu je excelentní obsazení, v němž jednoznačně vyčnívá úchvatný Jan Pivec. Další pozapomenutý klenot, jemuž několik nedostatků milerádi odpustíte.

Synopse: Vavřince Konopka (Jan Pivec) opustila panovačná žena, s čímž se překvapivě vyrovnává jen těžko.

Zajímavost: Film se premiéry v kinech dočkal 18. dubna 1965.

Ukázky z filmu nejsou dostupné.

Barva peněz (The Color of Money) (pondělí 11. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.25 / úterý 12. 5., 15.05 - 17.20)

Plakát filmu Barva peněz / The Color of MoneyVe filmografii Martina Scorseseho přehlížené drama sice za jeho nejlepšími počiny zaostává, pořád jde ale o hodně dobrý snímek. Legendární tvůrce se tu překvapivě nesoustředil na nějaký silný příběh, ale spíše na klipovité střihy, vizuální hrátky a představení kulečníku, který tu hraje podstatnou roli. Titulní úlohu svěřil výtečnému a po právu Oscarem oceněnému Paulu Newmanovi, jehož doplňují na stejnou cenu nominovaná Mary Elizabeth Mastrantonio, solidní, ale otravný Tom Cruise, John Turturro nebo Forest Whitaker. Když budete počítat s tím, že jde o (kvalitní) oddechový čas slavného režiséra, který nenabízí žádný přesah, skvěle se pobavíte.

Synopse: Zestárlý biliárový šampion Eddie Felson (Paul Newman) už dávno vzdal hráčskou kariéru a věnuje se obchodu s alkoholem. Jednou ale potká talentovaného mladíka Vincenta (Tom Cruise), jenž v kulečníku exceluje. Podaří se mu ho přesvědčit, aby se svou dívkou (Mary Elizabeth Mastrantonio) vydělával peníze v maloměstských hernách. Eddie ho zároveň učí, jak se zdokonalit a klamat tělem a předává mu některé své triky. Jejich vztah ale brzy přeroste v těžkou konkurenci.

Zajímavost: Snímek byl do té doby nejvýdělečnějším režisérovým dílem.

Originální trailer filmu Barva peněz / The Color of Money
Smrtící bumerang (Sling Blade) (středa 13. 5., Barrandov, 21.15 - 23.55)

Plakát filmu Smrtící bumerang / Sling BladeRežijní a scenáristický debut Billyho Boba Thorntona, jenž mu vynesl Oscara právě za scénář a nikdy už ho nepřekonal, je i po skoro dvaceti letech fascinující podívaná. Za to může především sám tvůrce, který v něm herecky exceluje, krade si ho pro sebe a zastiňuje všechny a všechno ostatní. Možná je to paradoxně malinko škoda, protože řemeslně vše zvládl na výbornou, neopomněl několik silných a působivých scén a skvěle pracuje s emocemi. Jediné, co se snad dá vytknout, je přetažená stopáž a občasná monotónnost. Vynikající záležitost, kterou může dost poškodit český dabing.

Synopse: Karlovi (Billy Bob Thornton) bylo dvanáct, když zavraždil svou matku a jejího milence. Po sedmnácti letech má být propuštěn z psychiatrické léčebny, jelikož je ale mentálně retardovaný, léčení mu nemohlo pomoci. Při návratu do normálního života mu pomáhá i ředitel sanatoria, který mu najde práci u svého známého. Tady si Karl najde kamaráda, jemuž nesmí nikdo ubližovat. Jenže jeho otčím je na něj dost surový.

Zajímavost: Aby chodil "nemotorně", měl Thornton v botách rozdrcené sklo.

Oficiální trailer filmu Smrtící bumerang / Sling Blade
Železný Schwarzenegger (Pumping Iron) (středa 13. 5., ČT2, 22.25 - 23.50)

Plakát filmu Železný Schwarzenegger / Pumping IronPřes třicet let starý sportovní dokument je fascinující a především vtipnou sondou do světa kulturistiky. Režírující dvojka George Butler a Robert Fiore ukázala "hory svalů" jako normální lidi, kteří poctivě trénují a dávají své vášni vše. Hlavní hvězdou filmu je ale tehdy skoro neznámý Arnold Schwarzenegger, jenž byl na vrcholu své sportovní kariéry. Jeho projev je natolik upřímný, že i své odpůrce přesvědčí o tom, že má smysl pro humor a na nic si nehraje. Pokud vám snímek padne do nálady, chyb v něm moc nenajdete. 

Synopse: V roce 1977 se nezávislý dokument zaměřil na svět kulturistiky. V jeho hlavní roli se objevil tehdy osmadvacetiletý Arnold Schwarzenegger, který mířil za svým šestým titulem Mr. Olympia. Tento film mu změnil život a otevřel brány Hollywoodu.

Zajímavost: V samém závěru si Schwarzenegger skutečně šlukne jointa.

Originální trailer filmu Železný Schwarzenegger / Pumping Iron


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY