Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 8. 5. 2015 - 14. 5. 2015

TV tipy: Návrat železného Schwarzeneggera obstarala barva peněz

Vydáno: 08.05.2015 08:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Touchstone Pictures

Televizní dramaturgové zřejmě ustupují probíhajícímu hokejovému šampionátu, neboť ani v tomto týdnu se v programech neobjeví žádná zásadní premiéra. Vidět ovšem můžete několik zajímavých, oceňovaných a mnohdy opomíjených počinů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Štír (Scorpio) (sobota 9. 5., Fanda, 17.25 - 19.30 / neděle 10. 5., 05.15 - 08.00 / 14.35 - 16.35)

Plakát filmu Štír / ScorpioU nás ne až tak známý americký thriller neoplývá originalitou a ničím nepřekvapí. Režírujícímu Michaelu Winnerovi se na jednu stranu daří udržovat poměrně stísněnou a paranoidní atmosféru, opřít se může i o skvěle natočené a sestříhané akční scény a přestřelky, jimž nechybí napětí a v neposlední řadě spoléhá na trošku nečekanou a fungující pointu. Na stranu druhou se marně pokouší o evropský přístup k podobným žánrovkám, ale nakonec dá přece jen přednost pojetí ryze zámořskému a soustředí se na strhující tempo. V hlavních rolích se objeví excelentní Burt Lancaster a trošku unylý Alain Delon. Oldschoolová zábava na víkendové odpoledne.

Synopse: Agent CIA Cross (Burt Lancaster), který už je ve výslužbě, je podezřelý z toho, že některé informace prodal Sovětům. Proto je rozhodnuto, že musí být odstraněn, o což se má postarat jeho bývalý žák a chráněnec Jean Laurier (Alain Delon), jehož kódové jméno je Štír. Tomu ani dlouholetá oddanost svému mentorovi, jenž má také několik es v rukávu, nezabrání ve splnění úkolu.

Zajímavost: Lancaster točil scény z honičky bez použití dubléra.

Oficiální trailer filmu Štír / Scorpio
Návrat velkého blondýna (Le retour du grand blond) (sobota 9. 5., Nova Cinema, 18.30 - 20.00 / neděle 10. 5., 08.05 - 09.30)

Český plakát filmu Návrat velkého blondýna / Le retour du grand blondPokračování úspěšné a u nás velmi oblíbené francouzské komedie je místy brilantní parodií na bondovky a agentské filmy všeho druhu. Režírující Yves Robert toho mnoho neřešil a vsadil na odzbrojující a inteligentní gagy, opravdu vtipné situace, které mají někdy blízko až ke grotesce, a mnohdy takřka geniální dialogy. Zároveň neopomněl pohodovou atmosféru a prokázal velkou invenci. Hlavní hvězdou filmu je vynikající Pierre Richard, jenž tu dovedl k dokonalosti svou "pohybovou" komiku, skvěle ho ovšem doplňuje i Jean Rochefort. Pro milovníky ztřeštěných komedií jasná volba.

Synopse: Houslista Francois Perrin (Pierre Richard) byl zcela náhodně vybrán v davu na letišti, aby sloužil jako návnada na ctižádostivého náměstka velitele tajné služby. Ten chtěl zkompromitovat svého šéfa a zaujmout jeho místo, na blondýna tak líčí ty nejdůmyslnější pasti a chce ho zlikvidovat. Jenže vše se mu vymyká z rukou.

Zajímavost: Scenárista Francis Veber pojmenoval některé postavy podle měst nebo městských částí, čímž předešel možné podobnosti s reálnými osobami.

Originální trailer filmu Návrat velkého blondýna / Le retour du grand blond
Dopis pro Momo (Momo e no tegami) (neděle 10. 5., ČT :D, 09.20 - 11.15)

Plakát filmu Dopis pro Momo / Momo e no tegamiČtyři roky staré japonské animované drama s prvky fantasy není v našich končinách tolik známé, což může být dáno i tím, že za jeho produkcí nestojí známé studio Ghibli. Režisér a scenárista Hiroyuki Okiura nicméně jeho tvorbu hodně připomíná, protože si dává záležet především na vykreslení kouzelné atmosféry a hloubce příběhu, který velmi citlivě přibližuje skutečnost smrtelnosti menším divákům. Zajímavě pracuje i s biblickými motivy a lehce filozofickým přesahem. Škoda jen, že občas zakolísá tempo, stopáž je trošku přetažená a postavy démonů nejsou úplně zvládnuté. Výborná podívaná na nedělní probouzení.

Synopse: Třináctiletá Momo se po smrti otce přestěhuje z Tokia k matce na vzdálený ostrov Shio. V novém prostředí se necítí moc dobře, navíc ji trápí nedokončený dopis od otce, který má pouze dvě slova: "Drahá Momo". Dívka se tak pokouší zjistit, co jí chtěl pisatel sdělit, mezitím se ale v jejím novém domově začínají dít divné věci.

Zajímavost: Tvůrce tímto filmem scenáristicky debutoval.

Originální trailer filmu Dopis pro Momo / Momo e no tegami
Panna nebo orel (Easy A) (neděle 10. 5., Nova Cinema, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Panna nebo orel / Easy AV zámoří o něco lépe hodnocená romantická komedie zkušenějšího diváka výrazně nepřekvapí, zároveň ale nikterak neznechutí. Režírující Will Gluck dostal k dispozici příliš epizodický příběh, který se někdy zbytečně snaží o jakýsi přesah a moralizování a zaujme spíše některými vypointovanými situacemi a vtipnými postavami. Tempo je svěží, hudební doprovod přesný a Emma Stone v titulní roli přesvědčivá a potřebně sexy, jen tomu zkrátka chybí zapamatovatelnější a výraznější moment. V dalších úlohách této neškodné žánrové jednohubky uvidíte třeba Thomase Hadena Churche, Lisu Kudrow, Stanleyho Tucciho nebo Malcolma McDowella.

Synopse: Středoškolačka a panna Olive (Emma Stone) si ve škole připadá neviditelná. Proto si vymyslí, že má rande s neexistujícím vysokoškolákem. Po víkendu o své "schůzce" barvitě vypráví kamarádce. Jenže rozhovor vyslechnou i jiné uši a okamžitě se začíná šířit fáma, že Olive je promiskuitní. Na tomto základě se dívka stává velmi populární, což si dost užívá.

Zajímavost: Scénář byl až na posledních deset stran napsán za pět dní.

Originální trailer filmu Panna nebo orel / Easy A
Noc svatého Vavřince (La notte di San Lorenzo) (neděle 10. 5., ČT art, 20.20 - 22.05)

Plakát filmu Noc svatého Vavřince / La notte di San LorenzoVelice zvláštní italské drama je u nás prakticky neznámé a těší se nejednoznačnému přijetí. Jedni opěvují celkovou poetiku a atmosféru, kterými režírující bratři Vittorio a Paolo Tavianiovi vyjádřili svůj protiválečný postoj, jenž ještě umocnili vyprávěním z pohledu malého dítěte. Jiní ovšem mluví o celkové zmatenosti, samoúčelnosti a jakési zbytečné uhlazenosti. Shoda panuje jen na tom, že vizuálně je snímek moc krásný a některé scény jsou dobře vymyšlené. Je tedy jen na vás, na jakou stranu se přikloníte.

Synopse: Vzpomínka na noc, kdy padaly hvězdy a Němci stále okupovali Toskánsko. V kostele byla svatba a přítomní se dělili o jediný bochník chleba. Město bylo prázdné, lidé žili v podzemí, báli se bombardování a netrpělivě očekávali příchod amerických osvoboditelů. Když místní farář oznámil, že na příkaz fašistů se všichni musí shromáždit v kostele, jinak budou zastřeleni, nikdo nic nenamítal. Pouze starý Galvano (Omero Antonutti) prohlásil, že jde naproti Američanům a kdo chce, může jít s ním.

Zajímavost: Na MFF v Cannes v roce 1982 získal film Speciální velkou cenu poroty.

Originální trailer filmu Noc svatého Vavřince / La notte di San Lorenzo
Svět nic neví (neděle 10. 5., ČT2, 22.10 - 00.00)

Plakát filmu  / Svět nic nevíOpomíjené československé drama z konce socialismu je hutnou a chvílemi až nepříjemně mrazivou psychologickou studií přespříliš ambiciózního jedince. Režírující Jiří Svoboda už tradičně spoléhal na depresivní atmosféru, silný příběh, odpovídající hudební doprovod a vskutku mimořádné herecké výkony, které obstarávají především Emil Horváth ml., Milan Kňažko, Jiří Ornest a Radoslav Brzobohatý. Vysloveně zamrzí jen občasná ztráta tempa, absence jakékoli kladné postavy a chvílemi i jejich nejasná motivace a chování. Opravdový klenot tuzemské kinematografie.

Synopse: Mladý a ambiciózní Tomáš Jakl (Emil Horváth ml.) se ožení, jenže manželství není moc šťastné a brzy se začne rozpadat. Jelikož je rok 1938, spásu v naplnění svých cílů vidí ve vstupu do nacistické strany.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Trutnově.

Televizní spot filmu Svět nic neví
Příběh dušičkový (neděle 10. 5., ČT art, 23.15 - 00.55)

Plakát filmu  / Příběh dušičkovýPůvodně televizní adaptace povídky Ignáta Hermanna se těšila takové popularitě, že si později vysloužila promítání v kinech. Režírujícímu Františku Filipovi se totiž povedlo zachytit ducha první republiky, její artmosféru a především nádhernou starosvětskou češtinu, která zalahodí nejednomu diváckému uchu. Potěší i úžasně naivní a zároveň vtipný příběh, který neoplývá komplikovaností, ale funguje skvěle. Třešničkou na dortu je excelentní obsazení, v němž jednoznačně vyčnívá úchvatný Jan Pivec. Další pozapomenutý klenot, jemuž několik nedostatků milerádi odpustíte.

Synopse: Vavřince Konopka (Jan Pivec) opustila panovačná žena, s čímž se překvapivě vyrovnává jen těžko.

Zajímavost: Film se premiéry v kinech dočkal 18. dubna 1965.

Ukázky z filmu nejsou dostupné.

Barva peněz (The Color of Money) (pondělí 11. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.25 / úterý 12. 5., 15.05 - 17.20)

Plakát filmu Barva peněz / The Color of MoneyVe filmografii Martina Scorseseho přehlížené drama sice za jeho nejlepšími počiny zaostává, pořád jde ale o hodně dobrý snímek. Legendární tvůrce se tu překvapivě nesoustředil na nějaký silný příběh, ale spíše na klipovité střihy, vizuální hrátky a představení kulečníku, který tu hraje podstatnou roli. Titulní úlohu svěřil výtečnému a po právu Oscarem oceněnému Paulu Newmanovi, jehož doplňují na stejnou cenu nominovaná Mary Elizabeth Mastrantonio, solidní, ale otravný Tom Cruise, John Turturro nebo Forest Whitaker. Když budete počítat s tím, že jde o (kvalitní) oddechový čas slavného režiséra, který nenabízí žádný přesah, skvěle se pobavíte.

Synopse: Zestárlý biliárový šampion Eddie Felson (Paul Newman) už dávno vzdal hráčskou kariéru a věnuje se obchodu s alkoholem. Jednou ale potká talentovaného mladíka Vincenta (Tom Cruise), jenž v kulečníku exceluje. Podaří se mu ho přesvědčit, aby se svou dívkou (Mary Elizabeth Mastrantonio) vydělával peníze v maloměstských hernách. Eddie ho zároveň učí, jak se zdokonalit a klamat tělem a předává mu některé své triky. Jejich vztah ale brzy přeroste v těžkou konkurenci.

Zajímavost: Snímek byl do té doby nejvýdělečnějším režisérovým dílem.

Originální trailer filmu Barva peněz / The Color of Money
Smrtící bumerang (Sling Blade) (středa 13. 5., Barrandov, 21.15 - 23.55)

Plakát filmu Smrtící bumerang / Sling BladeRežijní a scenáristický debut Billyho Boba Thorntona, jenž mu vynesl Oscara právě za scénář a nikdy už ho nepřekonal, je i po skoro dvaceti letech fascinující podívaná. Za to může především sám tvůrce, který v něm herecky exceluje, krade si ho pro sebe a zastiňuje všechny a všechno ostatní. Možná je to paradoxně malinko škoda, protože řemeslně vše zvládl na výbornou, neopomněl několik silných a působivých scén a skvěle pracuje s emocemi. Jediné, co se snad dá vytknout, je přetažená stopáž a občasná monotónnost. Vynikající záležitost, kterou může dost poškodit český dabing.

Synopse: Karlovi (Billy Bob Thornton) bylo dvanáct, když zavraždil svou matku a jejího milence. Po sedmnácti letech má být propuštěn z psychiatrické léčebny, jelikož je ale mentálně retardovaný, léčení mu nemohlo pomoci. Při návratu do normálního života mu pomáhá i ředitel sanatoria, který mu najde práci u svého známého. Tady si Karl najde kamaráda, jemuž nesmí nikdo ubližovat. Jenže jeho otčím je na něj dost surový.

Zajímavost: Aby chodil "nemotorně", měl Thornton v botách rozdrcené sklo.

Oficiální trailer filmu Smrtící bumerang / Sling Blade
Železný Schwarzenegger (Pumping Iron) (středa 13. 5., ČT2, 22.25 - 23.50)

Plakát filmu Železný Schwarzenegger / Pumping IronPřes třicet let starý sportovní dokument je fascinující a především vtipnou sondou do světa kulturistiky. Režírující dvojka George Butler a Robert Fiore ukázala "hory svalů" jako normální lidi, kteří poctivě trénují a dávají své vášni vše. Hlavní hvězdou filmu je ale tehdy skoro neznámý Arnold Schwarzenegger, jenž byl na vrcholu své sportovní kariéry. Jeho projev je natolik upřímný, že i své odpůrce přesvědčí o tom, že má smysl pro humor a na nic si nehraje. Pokud vám snímek padne do nálady, chyb v něm moc nenajdete. 

Synopse: V roce 1977 se nezávislý dokument zaměřil na svět kulturistiky. V jeho hlavní roli se objevil tehdy osmadvacetiletý Arnold Schwarzenegger, který mířil za svým šestým titulem Mr. Olympia. Tento film mu změnil život a otevřel brány Hollywoodu.

Zajímavost: V samém závěru si Schwarzenegger skutečně šlukne jointa.

Originální trailer filmu Železný Schwarzenegger / Pumping Iron

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu