Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Rozhovor: Kilian Plunkett

Exkluzivní rozhovor: Kilian Plunkett z Lucasfilmu o seriálu Star Wars Povstalci

Vydáno: 22.04.2015 12:00 v sekci Články | Televize - Pavel Klimeš | foto: Lucasfilm

U příležitosti představení druhé série seriálu Star Wars Povstalci jsme vyzpovídali Kiliana Plunketta, výtvarného ředitele pro Star Wars Povstalci ohledně úspěchů a úskalí při tvorbě první sezóny.

Star Wars RebelsRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 22.04.2015 12:00. U příležitosti představení druhé série seriálu Star Wars Povstalci jsme vyzpovídali Kiliana Plunketta, výtvarného ředitele pro Star Wars Povstalci ohledně úspěchů a úskalí při tvorbě první sezóny. Hodnocení: 0
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Můžete popsat své každodenní povinnosti? Co máte na starosti jakožto výtvarný ředitel?

Každý den je trochu jiný, což je dobře. Některé dny jsou jako ve většině jiných prací, kdy přijdete do práce, otevřete si emaily a sledujete, co přišlo. Rozdíl je v tom, že místo do tabulek koukáte na digitální model vesmírné lodě nebo mimozemšťana. To také přispívá k tomu, že mě práce baví. No, a pak tu máte slušné množství schůzek, kde prohlížíme nové grafické assety z celého týmu, jako jsou koncepty nových postav, náčrtů osvětlení scén nebo testů animace. Některé dny máme schůzky ohledně příběhu, kde nám Dave Filoni dává nové scénáře, abychom si pohráli s tím, jak to podle něj má vypadat. Jiné dny jsou spíše ve znamení designu, kdy jen sedím za stolem a kreslím různé věci. Jedna věc, která je stále stejná, je náš tým, protože téměř vše v seriálu Povstalci designují čtyři kreslíři. Jsou velice talentovaní a je velká zábava prostě přijít, sejít se a dělat další Star Wars.

Strávili jste na některých návrzích více času než na jiných?

Kilian PlunkettUrčitě byly nějaké návrhy, které zabraly delší dobu než jiné. Ale na navrhování nových postav, jak asi tušíte, je zajímavé, že od začátku není téměř nikdy jasné, které z nich budou obtížné. Například konečné verze postavy Kanana a Hery se od prvotních návrhů moc nezměnily, ale třeba postavy Zeba a Inkvizitora jsou velmi odlišné od počátečních diskuzí, které jsme o těchto postavách vedli. Tento proces hledání správného designu je téměř jako obsazování živých herců do filmu – uděláme množství rozdílných návrhů a někde v té skrumáži někdy i osmi nebo dvanácti různých verzí je ten správný pro tu-kterou postavu seriálu. 


Znal jste příběh Povstalců od začátku, nebo jste se jen dozvídal, jak se seriál odvíjel?

Fotografie z filmu  / Star Wars RebelsVím zhruba, kam se příběh bude ubírat předtím, než dostaneme finální scénáře. A to mi rozhodně pomáhá, protože víme, které postavy nebo prostředí se v seriálu znovu objeví. Některé postavy se mohou objevit jen v jedné epizodě a potom už ne a v tom případě se ujistíme, že pro danou epizodu fungují, nicméně nevěnujeme jim vždy tolik času jako např. vozidlu, o němž víme, že jej použijeme vícekrát, nebo postavě, o níž víme, že bude mít později v seriálu větší roli. To se v některých případech může změnit, jako například u postavy jménem Maketh Tua (lothalská ministryně – pozn. red.), která byla nejdříve zamýšlena jako zcela podružná. A přesto se Tua objevila v seriálu hned několikrát. To bylo sice celkem neočekávané, ale Tuin design je dle mého velice povedený a mně se velice líbí její vývoj v seriálu. To jsou tedy případy, které nelze předvídat, ale pak jsou zde postavy, jako je třeba Inkvizitor, u nichž jsme věděli od prvního dne, že je budeme používat znovu a znovu a museli jsme ho tedy vytvořit tak, aby obstál v různých situacích a z různých úhlů. Také vždy chceme, aby postavy měly dostatek příslušenství jako zbraně nebo přilby, takže pak na obrazovce vždy vypadají zajímavě.

Byl z produkčního hlediska přechod ze seriálu Star Wars: Klonové války na Star Wars Povstalci hladký?

Po stránce designu to byl přechod relativně hladký. Možná proto, že se to přihodilo tak rychle. Na krátkou dobu jsme měli velký designérský tým, z něhož polovina stále pracovala na Klonových válkách a druhá polovina začínala pracovat na tom, z čeho se nakonec stali Povstalci. Myslím, že největší výzvou pro nás bylo najít nový vzhled. Už během pozdního období tvorby Klonových válek jsme se zaobírali myšlenkou, jak bychom pojali druhý televizní seriál. A tak jsme přišli s nápady na Povstalce. To se později velice hodilo, protože místo začínání úplně od nuly jsme vzali to, co už jsme probrali, že by mohlo být nový seriál a de facto to jen zahrnuli do vývoje Povstalců.

Mohli jste použít některé assety z předchozího seriálu? Narážím speciálně na fakt, že jste nevyužili design starší Ahsoky Tano ze scény vize v Klonových válkách (postava má jiné oblečení i barevné vzory na obličeji)?

Star Wars Rebels Ahsoka concept artAno, to je zajímavá otázka. Podobné úskalí jsme zažili s přilbou klonů, jelikož v několika epizodách, zvláště v 1.09 v baru Starého Jhoa, je na policích několik přileb fáze I, které nosili klonovaní vojáci. A místo abychom použili existující verzi z Klonových válek, jsme museli design velmi výrazným způsobem změnit, aby seděl do vizuálního stylu Povstalců. S Ahsokou to byl podobný proces, kdy jsme nemohli prostě vzít postaršenou verzi Ahsoky z příběhu na Mortisu a dát ji do Povstalců. Vizuální styl povstalců je v mnoha ohledech jiný a hranatý vzhled Ahsoky by se nehodil k ostatním postavám. Také vím, že Dave Filoni ve svém volném čase začal navrhovat nový kostým, který byl rozdílný od vzhledu ve vizi, kterou měla v jeskyni na Mortisu. Tuto novou verzi Ahsoky ve zbroji připomínající samurajskou pak Dave přednesl, když nastal čas představit ji v seriálu.  

Jak vizuální styl Ralpha McQuarrieho ovlivňuje celkový vzhled seriálu? Pamatuji si, že fanoušci opravdu zajásali nad stylizovanou verzí Dartha Vadera, zatímco třeba nad Wookieei v pilotní epizodě už tak moc nejásali…

Fotografie z filmu  / Star Wars Rebels(smích) Ano, já vím, Wookieeové pro nás byli opravdovým oříškem. U některých věcí jsme se hromadně zařekli, že se o ně nikdy nepokusíme a Wookieeové k nim určitě patří. (smích) Protože se Wookieeové objevili tak časně, bylo pro nás velice obtížné zpracovat tak komplexní vzory chlupů a srsti. Byla to pro nás tvrdá škola. Myslím, že na artworcích vypadali ještě pěkně, ale když jsme je převedli na assety, tak to nedopadlo tak dobře, jak jsme zprvu doufali. Pořád mám za to, že alespoň tváře vypadají k světu. Stalo se, že chlupy nevypadaly tak přesvědčivě jako třeba v Klonových válkách, ale poučili jsme se z toho. Pro mě osobně ještě funguje např. Kitwarr, ten malý Wookiee. Vzhledem ještě pokud možno funguje a snad protože lidé moc nevědí, jak vypadají mladí Wookieeové, snažili jsme se ho co možná nejvíce vyretušovat. Takže ano, Wookieeové pro nás byli velkou výzvou, ale já říkám, život jde dál, poučíš se z toho a přijdeš na to, jak to příště udělat líp. 

Osobně se mi velmi líbí vaše kresby z dob, kdy jste kreslil komiksy, zvláště Shadows of the Empire a krátký příběh Thank the Maker (obsahující jeden z nejpamátnějších výjevů expandovaného universa, kdy Vader drží hlavu C-3PO po vzoru Hamleta – pozn. red.). Měl byste zájem o nakreslení dalších komiksových obálek nebo vnitřních ilustrací?

Kilian Plunkett art 2Díky. Ano, to bych určitě měl. Vlastně jsem nedávno nakreslil jednu obálku pro Marvel. Rozjíždějí sérii Kanan, kterou píše Greg Weisman, který vedl náš tým na Star Wars Povstalci společně se Simonem Kinbergem. Protože Marvel teď dělá mnoho rozdílných obálek, oslovil několik kreslířů v Lucasfilmu, aby pro ně nakreslili obálky. Takže jsem nakreslil alternativní obálku pro první číslo Kanana, což jsem si vážně užil, protože tam sice byla tato postava a několik dalších, ale byly nakresleny velmi rozdílným způsobem. Způsobem velmi podobným tomu, jak postavy normálně, tedy spíš „normálně”, kreslím. Takže ano, užil jsem si to a rád bych v tom v budoucnu pokračoval. 

Dostanete se někdy k přečtení nových příběhů Star Wars od Marvelu či Del Rey?

Nemám na to bohužel moc čas. To nejlepší, na co se zmůžu, když vyjde nový komiks od Marvelu, je prohlédnout si všechny obálky. Občas je to zábavné, to když jsou tam postavy, které jsem kreslil i já sám a je zajímavé vidět, jak se s tím poprali jiní autoři. Například u postav, jako je Luke musíte obdivovat tu rozmanitost, s jakou ho rozliční výtvarníci pojmou, např. jaký kostým v dané době nosí.

Setkal jste se osobně s Georgem Lucasem? Jak na vás působil?

Ano, setkal. Je to velmi přátelský a výjimečný člověk. Velmi se angažoval při produkci Klonových válek, takže jsem ho vídal poměrně často. Osobních setkání s Georgem zase tolik nebylo, ale každé z nich bylo velkým zážitkem. Překvapila mě rozhodnost, jakou v sobě měl. Vždy měl jasnou představu toho, co chtěl a čeho měl jeho tým dosáhnout. Takže, ačkoli byl velký zážitek se Georgem setkat, ještě více fascinující bylo jej sledovat při práci. Což však s ohledem na to, jakým jsou Star Wars fenoménem, není zase tak překvapivé.

Děkuji vám, Kiliane, za rozhovor a za váš čas.  

Preview druhé sezóny Star Wars Povstalci vám přineseme zítra.

(Článek vyšel rovněž na portálu Czech Star Wars Universe.) 

 


VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu