Festivalové ozvěny: Kdo bude mít možnost získat Zlatou palmu v Cannes?

Vydáno: 17.04.2015 17:00 - Roman Kotvald | foto: facebook tvůrce

Již 13. května začne filmový festival v Cannes, na němž hvězdní tvůrci jako Woody Allen, Cate Blanchet, Emily Blunt, Paolo Sorrentino, Nanni Moretti nebo Gus Van Sant představí své novinky.
Matthew McConaughey ve filmu  / The Sea of TreesNa tiskové konferenci pořadatelé prohlásili, že letos vybírala z úctyhodného počtu 1854 filmů. Intendant festivalu Thierry Fremaux prozradil názvy 42, z nichž se 16 utká o Zlatou palmu. Přičemž program je momentálně hotový zhruba z 90 procent, kompletní seznam snímků bude k dispozici příští týden.

V hlavní soutěži představí svůj nový snímek The Sea of Trees režisér Gus Van Sant, který už Zlatou palmu vyhrál v roce 2003 za snímek Slon. V jeho novém hvězdně obsazeném dramatu se setkají Matthew McConaughey, Ken Watanabe, Naomi Watts a příběh bude pojednávat o tom, když se v lese setkají sebevraždný Američan s Japoncem. Dále tu máme ambiciózní drama Carol Todda Haynese s Cate Blanchett nebo Macbetha v podání australského režiséra Justina Kurzela s Michaelem Fassbenderem a Marion Cotillard.

Fotografie z filmu  / Woody Allen: A DocumentaryI když je mimo soutěž, tak velkou pozornost přitahuje snímek Asifa Kapadia, který natočil jako první dokumentární film o britské hudební hvězdě Amy Winehouse, ten budou moct vidět diváci o půlnoci. Woody Allen také představí svůj nový film Irrational Man s Joaquinem Phoenixem a Emmou Stone, ale jak už bývá pomalu jeho zvykem, opět ho nepřihlásil do soutěže.

Tchajwanský režisér Siao-sien Choua, nositel Ceny poroty za film The Puppetmaster, pokusí štěstí snímkem The Assassin. Člen poroty z roku 2012 Nanni Morreti, italský tvůrce, jenž je také držitelem Zlaté palmy za film Synův pokoj, bude soutěžit se snímkem Mia Madra. Ovšem poprvé se jako režisérka představí Natalie Portman. Její film A Tale of Love and Darkness bude uveden ve speciálních festivalových projekcích.

Ingrid Bergman ve filmu Pochybná žena / NotoriousZa Českou republiku bude na letošním festivalu Cannes opět bojovat pouze studentská tvorba a to z řad FAMU. Krátký film Retriever postoupil do prestižní soutěže v sekci Cinéfondation, film Out jako první český snímek získal podporu v projektu L’Atelier. Out je první projekt ze zemí bývalého Československa, který si producenti sekce L’Ateliér v Cannes vyhlédli, aby pomohli jeho dokončení a následnému uvedení do distribuce.

Letošní ročník poprvé od roku 1987 otevře snímek režisérky, a to francouzský La tête haute režisérky Emmanuelle Bercot s Catherine Deneuve a Benoît Magimelem v hlavních rolích. Šedesátý osmý ročník filmového festivalu vzdá poctu herečce Ingrid Bergman a předsedat mu budou bratři Coenovi.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY