TV tipy: Justice League a Argo vezou vodu pro slony

Vydáno: 17.04.2015 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Jaro už o sobě pomalu dává vědět, což znamená, že televize to mají zase o něco těžší. Tento týden bojují o přízeň diváků zařazením několika svérázných počinů, kreslené Justice League a premiér Vody pro slony či oscarového Arga.
Voda pro slony (Water for Elephants) (pátek 17. 4., Prima, 20.15 - 22.45 / sobota 18. 4., 09.20 - 11.55)

Plakát filmu Voda pro slony / Water for ElephantsPod trošku mimózním názvem Vlak do neznáma najdete v programu romantické drama, které je adaptací románu Sary Gruen. Režírujícímu Francisi Lawrenceovi není prakticky co vytknout, neboť kamera je krásná, atmosféra naprosto odpovídající podobné žánrovce, výprava velkolepá a tempo poměrně svižné. Zásadní problém je bohužel v absenci emocí, protože opravdu silná scéna je tu jedna jediná, což je zarážející. Částečně je to dáno nevhodným obsazením, v němž toporného Roberta Pattinsona a nevýraznou Reese Witherspoon, mezi nimiž navíc příliš nefunguje potřebná chemie, zcela zastiňují Christoph Waltz a titulní slonice. Škoda také nevyužitého cirkusového prostředí. Jako jednohubka na páteční večer ale film víceméně funguje, což potvrzuje i naše recenze.

Synopse: Jacobovi (Robert Pattinson) zemřeli při autonehodě oba rodiče právě ve chvíli, kdy skládal zkoušky na veterině. Bez peněz a rodiny najednou netušil co dál, osud ho nicméně zavál do vlaku světového cirkusu Benzini. V době hospodářské krize tak nedostudovaný zvěrolékař nachází útočiště v nevyzpytatelném světě fungujícím podle iracionálních pravidel. Navíc se zamiluje do krasojezdkyně Marleny (Reese Witherspoon), která sice jeho lásku opětuje, bohužel je ale manželkou majitele cirkusu, násilnického a zvrhlého Augusta (Christoph Waltz). Jejich vztah tak nemá šanci na úspěch.

Zajímavost: Witherspoon začala s titulní slonicí trénovat již tři měsíce před natáčením

Český trailer filmu Voda pro slony / Water for Elephants
Směšný pán (pátek 17. 4., ČT art, 22.15 - 23.35)

Plakát filmu  / Směšný pánMéně známé československé komorní drama je částečnou úvahou o údělu stáří, částečnou tragikomedií a částečnou kritikou tehdejšího režimu. Režírující Karel Kachyňa opět zpracoval příběh svého oblíbeného Jana Procházky, dodal mu mysteriózní atmosféru a nádech a soustředil se na rozvíjení silného námětu, pravdivých dialogů a citlivou práci s emocemi. V hlavní roli naprosto exceluje Vladimír Šmeral, k němuž se v závěru přidává i neméně famózní Jiří Adamíra. Nechybí ani pro tvůrce typická poetika a skvělá hudba Zdeňka Lišky. Až na pomalejší rozjezd a trošku delší stopáž není prakticky co vytýkat. Další klenot tuzemské kinematografie.

Synopse: Profesora Jindřicha Šimka (Vladimír Šmeral) naprosto zlomily stalinistické represe, jichž se jako průkopník kybernetiky stal obětí, na základě čehož se ho kdysi zřekla i vlastní dcera. Ačkoli už zdánlivě nemá pro co žít, i přes těžkou chorobu v sobě stále nachází sílu i motivy, které ho ženou dál.

Zajímavost: Na MFF v New Delphi získal snímek cenu za režii.

Ukázka z filmu Směšný pán
Liga spravedlivých: Zánik (Justice League: Doom) (sobota 18. 4., Nova Cinema, 14.45 - 16.15 / neděle 19. 4., 06.10 - 07.30)

Český plakát filmu Liga spravedlivých: Zánik / Justice League: DoomTři roky staré animované akční fantasy svádí dohromady snad všechny slavné superhrdiny ze stáje DC Comics, které nechává plně vyniknout. Režírující Lauren Montgomery dobře pochopila, že to nejdůležitější v podobných žánrovkách je akce, které věnovala více než polovinu zbytečně krátké stopáže. Od počátku nasadila svižné tempo, které se prakticky nezastaví a nedá divákovi vydechnout. Zamrzí jen absence jakéhokoli dějového překvapení nebo nečekaného zvratu a také určitá seriálovost a nevyužitelnost některých témat. 

Synopse: Liga spravedlivých je složena z nejlepších superhrdinů a ochránců lidstva, pro Batmana ale zároveň také z nejnebezpečnějších lidí na planetě. Proto vymyslel nouzový plán pro případ, že by se někdo z nich vymkl kontrole. Když však tato data ukradne skupina nových záporáků, je Liga nucena připravit se na střenutí, které prověří její jednotnost.

Zajímavost: Film je inspirován komiksem Tower of Babel z roku 2000.

Originální trailer filmu Liga spravedlivých: Zánik / Justice League: Doom
Argo (Argo) (sobota 18. 4., Nova Cinema, 20.00 - 22.25)

Český plakát filmu Argo / ArgoTřemi Oscary (film, scénář, střih) oceněné drama je sice dosud nejslabším režijním počinem Bena Afflecka, to je ale dáno hlavně tím, že v něm tvůrce "pouze" jede na jistotu. Nedělá mu problém vytvořit dobovou atmosféru ve spojení s perfektní výpravou, vše nasnímat nápaditou kamerou, podmalovat strhující děj, který udržuje diváka v napětí celou dobu, zdařilou hudbou Alexandra Desplata a nastolit svižné tempo. Povedlo se mu i obsazení méně známými tvářemi, mezi nimiž vynikají sám autor (umírněný a velmi obstojný) a skvělí Alan Arkin a John Goodman. Vysloveně potěší i jemná hollywoodská satira, která beze zbytku funguje. Někomu pak může vadit chybějící přidaná hodnota a určitá míra klišé a patosu. Vše vám potvrdí i naše recenze.

Synopse: V listopadu 1979 vrcholí íránská revoluce. Radikálové proniknou na americké velvyslanectví v Teheránu, kde zajmou celkem dvaapadesát amerických rukojmí. V nastalém chaosu ale dokáže šest z nich uprchnout a skrýt se v domě kanadského velvyslance. CIA si je dobře vědoma toho, že je jen otázkou času, kdy budou uprchlíci nalezeni a zabiti. Specialista na exfiltrace Tony Mendez (Ben Affleck) tak přichází s riskantním plánem, jak je zachránit. A je to nápad vskutku bizarní a neuvěřitelný.

Zajímavost: Falešný plakát skutečné mise Argo byl na rozdíl od filmové verze pouze černobílý.

Český trailer filmu Argo / Argo
Bezva chlap (En ganske snill mann) (sobota 18. 4., ČT art, 22.40 - 00.30)

Plakát filmu Bezva chlap / En ganske snill mannSvérázné norské komediální drama rozhodně není pro každého, protože si nebere servítky. Režírující Hans Petter Moland toho moc neřešil a od počátku osciluje mezi takřka geniálními momenty, prvoplánovými gagy a de facto nezáživnou kriminální linií, která nemá co nabídnout. Humor je ovšem dost černý a místy hodně krutý, s čímž je potřeba počítat. V hlavní roli naprosto exceluje Stellan Skarsgård, který prakticky zastiňuje všechny ostatní. Škoda nevyrovnaného tempa a časté monotónnosti. Hodně nekompromisní záležitost.

Synopse: Ulrik (Stellan Skarsgård) je sympaťák, do něhož by málokdo řekl, že se právě vrátil z vězení. Moc toho nenamluví, po nikom nic nechce a po ničem netouží. Chce jen vést spořádaný rodinný život, což ale není jednoduché, když o něj bývalá manželka skoro nejeví zájem, jeho dospělý syn ho nezná a navíc čeká dítě s ženou, která si o něm myslí, že je dávno mrtvý. S otevřenou náručí ho tak vítají jen staří přátelé z gangu.

Zajímavost: Snímek se natáčel převážně v Oslu.

Originální trailer filmu Bezva chlap / En ganske snill mann
Asterix a Galové (Astérix le Gaulois) (neděle 19. 4., ČT :D, 09.20 - 10.30)

Plakát filmu Asterix a Galové / Astérix le GauloisNa vůbec prvním animovaném zpracování legendárního komiksu se podepsal zub času, takže vyžaduje trošku větší dávku divácké tolerance. Režírující Ray Goossens se totiž nemohl opřít o kvalitní animaci, která je značně podprůměrná a jeho adaptace navíc postrádá určitou propracovanost, na druhou stranu je takřka doslovná, což znamená, že v ní nechybí typicky šílený, ale inteligentní humor a bláznivé situace. Díky krátké stopáži a svižnému tempu snímku technické nedokonalosti rádi odpustíte. Ideální start nedělního rána.

Synopse: Římané se neustále snaží přijít na tajemství nadpozemské síly Galů. Jistý římský vojevůdce se prostřednictvím špiona dozví o zázračném nápoji a má eminentní zájem o získání tajného receptu. Chce ho totiž využít a dostat se tak až na trůn samotného Cézara. Popletený Getafix mu nápoj sice uvaří, jeho účinky jsou ale úplně jiné. 

Zajímavost: Na filmu pracovalo sto dvacet animátorů.

Ukázka z filmu Asterix a Galové / Astérix le Gaulois
Na divoké vlně (Chasing Mavericks) (neděle 19. 4., Nova, 14.55 - 17.05 / úterý 21. 4., Nova Cinema, 07.05 - 09.00)

Český plakát filmu Na divoké vlně / Chasing MavericksTři roky staré drama je naprosto konvenční a standardní a nijak nevyčnívá z žánrové šablony. Od začátku jede na jistotu a nenabídne vskutku žádné překvapení. Nejzajímavější je tak fakt, že režii obstarala netradiční dvojice Curtis Hanson a Michael Apted, která spoléhala především na osvědčené postupy, charisma Gerarda Butlera v titulní roli a na místy úchvatné záběry dovádění mořských vln. Neuškodilo by ani zkrácení celkové délky, neboť film chvílemi dost stagnuje. Více se dočtete v naší recenzi.

Synopse: Drama je natočeno podle životního příběhu Jaye Moriartyho (Jonny Weston), jehož snem bylo zdolat Mavericks - jednu z největších mořských vln na světě. Ve svých patnácti letech totiž zjistí, že místo, kde se tento jev objevuje, skutečně existuje a dokonce leží jen několik mil od jeho domova. Po dlouhém přemlouvání přesvědčí místní legendu Rickyho Hestona (Gerard Butler), aby ho začal trénovat. Ten už po prvních hodinách výcviku pochopí, že v Jayovi je skrytý obrovský potenciál. Navíc se mezi nimi začíná rodit silné přátelství.

Zajímavost: Apted natáčel film jen poslední tři dny, neboť Hanson musel ze zdravotních důvodů odstoupit.

Český trailer filmu Na divoké vlně / Chasing Mavericks
Město žen (La citta delle donne) (neděle 19. 4., ČT art, 20.20 - 22.35)

Plakát filmu Město žen / La città delle donneKomediální drama legendárního Federica Felliniho nepatří k těm v jeho filmografii nejlépe hodnoceným, protože slavný tvůrce už se tu začal dost opakovat a jeho typických trademarků je tu až moc. Opět tak divák neví, kde začíná sen (halucinace) a končí realita, musí věnovat neustálou pozornost ne až tak zajímavému a pro některé i plytkému ději a přetrpět několik vysloveně nudných momentů. Na druhou stranu se dočká fungujících ironických rýpnutí do feministických hnutí, neuchopitelné atmosféry, svérázného humoru a vynikajícího Marcella Mastroianniho v titulní roli. Rozporuplný počin filmařského génia.

Synopse: Sukničkář Snáporaz (Marcello Mastroianni) koketuje ve vlaku s neznámou kráskou. Při jejím pronásledování se ocitne v hotelu, kde probíhá sraz feministek a rázem se stává objektem jejich zájmu. A to je moc i na tak zkušeného svůdníka.

Zajímavost: Ve filmu se objeví i herečka českého původu Marie Párová.

Originální trailer filmu Město žen / La citta delle donne
Poslední vlak (Der Letzte Zug) (úterý 21. 4., ČT2, 20.55 - 22.55)

Český plakát filmu Poslední vlak / Der letzte ZugNěmecko-české válečné drama zaujme hlavně svou stísněnou až klaustrofobní atmosférou. Režírující manželská dvojice Joseph Vilsmaier a Dana Vávrová také správně vsadila na působivý kontrast flashbacků z minulosti a scén z transportu, čímž dosáhla potřebného emotivního účinku. Neopomněli ani důraz na syrovost a realističnost. V hlavní roli se mimo několika českých herců objeví Gedeon Burkhard. Škoda jen, že tvůrci někdy zbytečně tlačí na emoce a sklouznou k prvoplánovosti.

Synopse: V roce 1943 se židovská otázka blíží ke konečnému řešení a nacisté se rozhodnou z Berlína odvézt zbývající židovské obyvatelstvo. V průběhu jara tak jsou celé rodiny odváženy každý večer. Všichni si uvědomují, že cesta končí v Osvětimi, kam všechny transporty směřují. Boj o život však začíná už ve stísněných a přeplněných vagónech.

Zajímavost: Natáčelo se i v bývalém koncentračním táboře Auswitz - Birkenau.

Originální trailer filmu Poslední vlak / Der Letzte Zug
Šest vražd stačí, maminko! (Serial Mom) (středa 22. 4., Prima Cool, 23.05 - 01.05 / čtvrtek 23. 4., 01.45- 03.15)

Plakát filmu Šest vražd stačí, maminko! / Serial MomV zahraničí solidně hodnocená, u nás takřka neznámá černá komedie je dost osobitá, navíc vychází ze skutečných událostí, což jí dodává na atraktivnosti. Režisér a scenárista John Waters se nebál ani lehké parodie na béčkové horory a poměrně zručně zkombinoval momenty vážnější s těmi humornými, ačkoliv to někdy působí trošku zvráceně. Celkově zajímavou atmosféru ještě dotváří přesná hudba Basila Poledourise a v dobrém slova smyslu bizarnost a "ulítlost". V hlavní roli exceluje Kathleen Turner, která dokáže prodat většinu vtípků, zároveň ale i děsit. Svérázný počin, který nesedne každému.

Synopse: Beverly Sutphin (Kathleen Turner) je vzorná manželka a hospodyňka. Bohužel je trochu neurotická a uklidnit ji dokáží až obscénní a pomlouvačné hovory, které vede se svou sousedkou. Ne její pohoršování a šíření různých klepů doplatí životem někteří obyvatelé městečka. Důkazy proti Beverly vedou až k zatčení a následnému soudu, jenže žena je překvapivě velmi populární a některými považována za slavnou.

Zajímavost: Ve snímku herecky debutoval Matthew Lillard.

Originální trailer filmu Šest vražd stačí, maminko! / Serial Mom


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY