TV recap: Hra o trůny se vrací v úvodní epizodě páté série

Vydáno: 13.04.2015 17:04 - Pavel Klimeš | foto: facebook tvůrce

Další série legendárního televizního seriálu z produkce HBO je zde a jedinou otázkou není zda, ale kdy ji vidět. Jaká je první epizoda s názvem V očekávání válek a co nás v ní čeká a nemine?
Na pátou sérii seriálu inspirovaného dílem spisovatele George R. R. Martina se čekalo dlouho a velice netrpělivě. Soudě podle prvního dílu nazvaného V očekávání válek, je to pořád ta Hra o trůny, na jakou jsme zvyklí. Je tu pořád hodně krve, nahých ženských (abych citoval dnes již klasickou hlášku Honest Trailers: „BOOOOBS...") i mužských těl a hlavně syrový pohled do bezútěšného světa, v němž by asi nikdo sám dobrovolně žít nechtěl. Epizodu dle scénáře Davida Benioffa a D.B. Weisse režíroval Michael Slovis. Oproti předchozím sériím je tu i celkem netypický prvek flashbacku, týkající se jedné postavy - to tuším v seriálové Hře o trůny ještě nebylo (knižní verze je na vzpomínky velmi bohatá).

Conleth Hill, Peter Dinklage ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesNedostalo se rozhodně na všechny postavy. Hlavní úlohu má královna Cercei Lannister (Lena Headey), která musí v Králově přístavišti oplakávat smrt svého otce Tywina, zatímco se jí snaží trůn uzmout Tyrellové. Ty zastupuje zejména vdova po králi Joffreym, Margaery (Natalie Dormer), která se dle Cercei snaží omámit mysl mladého krále Tommena (Dean-Charles Chapman), a pak její bratr Loras (Finn Jones), který se právě vyvlékl ze sňatku s Cercei a může se tedy věnovat vztahům odpovídajícím jeho orientaci. Další hlavní roli mají pak tradičně božský Tyrion (Peter Dinklage) a Varys (Conleth Hill), kteří po útěku v posledním dílu zakotví ve svobodném městě Pentos (ano, tam kde byli v exilu Daenerys a Viserys Targaryenovi). Dojde i na Daenerys (Emilia Clarke), která se snaží si udržet vládu v Meerenu a konečně je tu John Sníh (Kit Harington), kterému po vládě nad Západozemím lačnící Stannis Baratheon (Stephen Dillane) ukládá důležitý úkol. Některé, jako jsou Jaime (Nikolaj Coster Waldau), Baelish (Aidan Gillen) a Sansa (Sophie Turner), či Brienne z Tarthu (Gwendoline Christie) s Podrickem Paynem (Daniel Portman), se pak vysloveně jen mihnou a další důležité postavy se neobjeví vůbec.

Kit Harington, Stephen Dillane, Liam Cunningham ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesJak známo, pátá série bude čerpat nejen ze čtvrté, ale i z páté Martinovy knihy, což znamená ještě větší odchýlení knižní a seriálové verze příběhu. Neuvidíme Brana, Hodora ani Meeru, kteří se vzhledem k probíhajícímu výcviku u Tříokého havrana objeví až v šesté sérii. Naťuknuta je nová frakce, náboženské uskupení nazývané vrabčáci. Vede je tajemný Nejvyšší vrabčák, kterého později herecky ztvární známý Jonathan Pryce. Vzato kolem a kolem, moc se těším na zbytek 5. série.

Trailer na pátou sérii


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY