Festivalové ozvěny: Rozmanité Dny evropského filmu

Vydáno: 08.04.2015 17:30 - Roman Kotvald | foto: facebook tvůrce

Praha, Brno a další regionální města již po dvaadvacáté přivítají Dny evropského filmu, jež opět přivezou to nejzajímavější, co v evropské kinematografii za poslední dobu vzniklo.
Letošní filmová přehlídka uvede 41 evropských filmů rozdělených do několika sekcí. Stabilní sekce, které tvoří páteř přehlídky, doplní i sekce nové. Festival startuje svoji pražskou část ve čtvrtek 9. 4. 2015 v kinech Lucerna, Světozor a Royal, poté se přesune do brněnského kina Scala, samozřejmostí jsou již i ozvěny v regionech.

Adèle Haenel ve filmu Láska na první boj / Les combattants22. Dny evropského filmu zahájí nový německý snímek Jsme mladí. Jsme silní., druhý celovečerní počin začínajícího režiséra Burhana Qurbaniho, který na pozvání Goethe-Institutu dorazí představit film osobně. Jde o drama zachycující rasové nepokoje, které před více než dvaceti lety zachvátily Německo. Neodráží však jen staré události, ale i přetrvávající problém xenofobie, který zmítá Evropou se stále rostoucí intenzitou. V napínavém dramatu se kromě zavedených německých herců, jako je Devid Striesow (Čas kanibalů, 3, Pád Třetí říše), představí i nastupující herecká generace: Joel Basman nebo Jonas Nay.

Návštěvníci se mohou těšit nejen na filmy, které uspěly u diváků, ale i u kritiky, a to v sekci "Best of". Například oceňovaný španělský film Zraněná, zachycující vnitřní boj s depresí mladé dívky, nebo předpremiérově nový film objevu současného britského filmu Petera Stricklanda Pestrobarvec petrklíčový – výstřední příběh o vztahu dvou žen, naplněném fetišistickými touhami. Podobným filmovým zážitkem je i rakouský western Temné údolí nebo cenami z loňského festivalu v Cannes ověnčený snímek Láska na první boj, romance z prostředí výcvikového tábora.

Fotografie z filmu Další život mého otce / Speciální sekce letošního ročníku je „komedie.eu“, která oproti loňskému zaměření na thrillery a kriminální filmy, přináší mnohem lehčí žánr. Komedie v rámci evropské kinematografie zažívá comeback, přestože se humor liší zemi od země, smích a radost z povedeného vtipu je tím, co spojuje publikum napříč národy i kontinenty. Přesvědčit se o tom můžete například ve filmech Kovbojové chorvatského režiséra Tomislava Mršiće, o bizarní skupině podivínů odhodlaných zinscenovat na divadle western, v černé maďarské komedii Další život mého otce režisérky Virág Zomborácz o mladíkovi, kterému se začne zjevovat jeho mrtvý otec, nebo v norské romatické komedii Tak už mě sakra polib, pitomče! Stiana Kristiansena.

Kromě hraných filmů se v programu objevují pravidelně i výjimečné dokumentární filmy, kterým sluší velké plátno. Takovým je i film Toto a jeho sestry Emmy oceněného režiséra Alexandra Nanaua, ve kterém sleduje malého chlapce žijícího uprostřed ghetta plného drog, který sní o lepším životě. Premiérově bude představen i česko-francouzský dokument Concrete Stories režiséra Lorenze Findeisena, který se zabývá fenoménem panelových domů, jejich historií, pro mnohé diváky překvapivou, ale zejména příběhy lidí, kteří v nich žijí a vyrůstají. Za pozornost jistě ještě stojí sekce „LUX Film Prize“ věnovaná filmové ceně Evropského parlamentu, LUX Prize. Minimálně zajímavostí je také sekce „Film Flavour“, která přináší projekce inspirované trendem Film Cuisine - spojení projekce filmu a kulinářského zážitku.

Více o festivalu naleznete na oficiálních stránkách zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY