Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 10. 4. 2015 - 16. 4. 2015

TV tipy: Muži, kteří nenávidí Avengers a žánrovky

Vydáno: 10.04.2015 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Z aktuální televizní nabídky složené ze solidních a částečně i neznámých žánrovek vyčnívají dva velké snímky, které si zaslouží pozornost. Jedním je komiksovka Avengers, druhým pak Fincherova adaptace Mužů, kteří nenávidí ženy.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Smuteční slavnost (pátek 10. 4., ČT art, 22.15 - 23.25)

Plakát filmu  / Smuteční slavnostČeskoslovenské psychologické drama patří do dlouhé řady tzv. trezorových filmů. A není se co divit, neboť režírující Zdenek Sirový a scenáristka Eva Kantůrková adaptující svůj vlastní román zachycují těžce deziluzivní atmosféru násilné kolektivizace a všeho s ní spojeného. Tvůrce se pouští i do otevřené kritiky režimu a neuchyluje se k pouhé černobílé charakterizaci postav, nýbrž volí jejich hlubokou psychologii. Velice silný dojem pak dokreslují realistické dialogy, bezvýchodné vyznění, celková syrovost a famózní výkony všech povětšinou méně známých herců. Takřka bezchybný klenot.  

Synopse: Ve vesnici, kam se nikdy nesměl vrátit, se koná pohřeb násilně vystěhovaného odbojného sedláka. Místní mocenská elita se obřadu obává, neboť tuší, že průvod hostů by se mohl změnit v mlčenlivý akt nesouhlasu.

Zajímavost: Film ani nebyl schválen do distribuce, premiéru si odbyl až 17. listopadu 1989 na Karlově univerzitě.

Televizní spot filmu Smuteční slavnost
Kořeny mafie (10th & Wolf) (pátek 10. 4., Nova Cinema, 22.50 - 00.50)

Plakát filmu Kořeny mafie / 10th & WolfU nás takřka neznámé, v zahraničí ale solidně hodnocené krimidrama není ničím výjimečné, přesto zaujme. Režisér a scenárista Robert Moresco vymyslel slušný a atraktivní příběh, který zalidnil poměrně zajímavými postavami. Stydět se nemusí ani za dobře zvládnutou akci. Horší už je to s atmosférou, která se mu celou dobu nedaří vytvořit, a také s tím, že na snímku je chvílemi znát nižší rozpočet. Dost toho ale zachraňuje obsazení, v němž nechybí třeba James MarsdenGiovanni Ribisi, Brad Renfro, Dennis Hopper nebo Val Kilmer. Poctivá žánrovka.

Synopse: Seržant námořní pěchoty Tommy Santoro (James Marsden) věřil, že s vazbami své rodiny na organizovaný zločin už nemá nic společného. Jenomže jediná nešťastná událost a návštěva FBI ho posílají zpět domů, kde musí čelit nejtěžší zkoušce svého života.

Zajímavost: Film se sice odehrává ve Philadelphii, natáčel se ale v Pittsburghu.

Oficiální trailer filmu Kořeny mafie / 10th & Wolf
Knoflíková válka (La guerre des boutons) (sobota 11. 4., ČT2, 13.40 - 15.10)

Plakát filmu Knoflíková válka / La guerre des boutonsDnes už klasická a údajně nejlepší adaptace románu Louise Pergauda zestárla jen minimálně a stále pobaví mladé i starší diváky. Režisér a scenárista Yves Robert v ní přesně vystihl onen nostalgický, lehce naivní a zároveň bezstarostný svět klukovských part, neopomněl ani množství inteligentních vtipů a víceméně pohodovou atmosféru. Výsledku pomáhají i černobílá kamera, která má své zvláštní kouzlo a naprosto brilantní výkony všech (nejen) dětských herců. Škoda, že ve druhé polovině tvůrce trošku zvolní a začne zbytečně zdůrazňovat sociální podtext.

Synopse: Lovreňáci a Velraňáci jsou dvě party kluků ze sousedních vesnic. Nenávidí se a bojují proti sobě s odhodláním svých statečných dětských srdcí. Jejich netradiční trofeje - knoflíky, kšandy a pásky - jsou ovšem vykupovány tvrdými tresty stejně urputných rodičů.

Zajímavost: Snímek obdržel cenu Jeana Viga za nejlepší film.

Originální trailer filmu Knoflíková válka / La guerre des boutons
Smích se lepí na paty (sobota 11. 4., Nova Cinema, 18.10 - 20.00 / neděle 12. 4., 07.25 - 09.10)

Plakát filmu  / Smích se lepí na patyAčkoli by název československého snímku evokoval komedii, jde spíše o posmutnělé a hořce komické drama. Režírující Hynek Bočan v něm diváka ohromí především melancholickou atmosférou, krásným horským prostředím Krkonoš a v neposlední řadě i zajímavým a citlivým příběhem. Nadmíru se vydařilo i obsazení, v němž hrají prim Vlastimil BrodskýJiřina Bohdalová, neztratí se ale ani Josef Kemr, Petr Čepek nebo Karel Heřmánek. Zásadnější výtkou budiž jen fakt, že typicky "osmdesátková" syntetizátorová hudba se do filmu zoufale nehodí. Příjemný kousek.

Synopse: V podkrkonošské chalupě žije šedesátiletý všeuměl Joska Platejz (Vlastimil Brodský), jenž se může chlubit opravdu netradičními vynálezy, které mu zpříjemňují život. Ačkoli neustále všem tvrdí, že nejlepší je být sám, snaží se paradoxně sám vůbec nebýt.

Zajímavost: Hudbu k filmu složil Petr Skoumal.

Ukázka z filmu Smích se lepí na paty
Avengers (The Avengers) (sobota 11. 4., Nova, 20.20 - 23.10)

Plakát filmu Avengers / The AvengersKomiksová adaptace, která svádí dohromady tým superhrdinů, o moc lépe dopadnout nemohla. Režisér a spoluscenárista Joss Whedon začíná pozvolna, protože musí představit dvě postavy, které se ještě nedočkaly vlastního filmu a lehce shrnout osudy ostatních, čímž se trošku nepříjemně natahuje stopáž. Ve druhé polovině už je ale tempo svěží, akce je očekávaně velkolepá, nechybí tu humor a veškeré charaktery zkrátka baví a funguje mezi nimi potřebná chemie. V hlavních rolích pochopitelně Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Samuel L. Jackson, Chris Hemsworth a Tom Hiddleston. Více se dozvíte v naší recenzi a makrorecenzi. Jeden z tipů týdne.

Synopse: Když se objeví nepřítel ohrožující světovou bezpečnost, musí ředitel S.H.I.E.L.D.u Nick Fury (Samuel L. Jackson) sestavit tým, který by světovou katastrofu odvrátil. Začíná tedy celosvětový nábor.

Zajímavost: Renner podstoupil kvůli roli trénink pod vedením olympijských lukostřelců.

Český trailer filmu Avengers / The Avengers
Muži, kteří nenávidí ženy (The Girl with the Dragon Tattoo) (sobota 11. 4., Prima, 22.00 - 01.25)

Plakát filmu Muži, kteří nenávidí ženy / The Girl with the Dragon TattooHollywoodská verze románu Stiega Larssona je možná severštější než ta původní. Režírující David Fincher v ní geniálně buduje stísněnou atmosféru a napětí, které funguje i přes minimum akčních scén. Nechybí tu ani několik syrových a silných momentů, z nichž nemusí být některým divákům úplně nejlépe. Vynikající je též obsazení, v němž excelují Daniel Craig, Christopher Plummer, Stellan Skarsgård, Steven Berkoff a především na Oscara nominovaná Rooney Mara, jejíž postavou je tvůrce zjevně fascinován a nejraději by se zaměřil jen na ni, což je někdy na škodu. Dojem výrazně kazí jen zbytečný epilog, což potvrzují i naše recenze a makrorecenze. Druhý tip týdne.

Synopse: Mikael Blomkvist (Daniel Craig) je finanční reportér, jenž byl obviněn z pomluvy. Ačkoli si připadá dost beznadějně, dostane šanci očistit své jméno. Jeden z nejbohatších švédských průmyslníků (Christopher Plummer) si ho totiž najme, aby objasnil záhadu dávného zmizení jeho milované neteře Harriet, o níž se domnívá, že byla zavražděna. Cesta ho svede dohromady s podivnou, ale velmi inteligentní hackerkou Lisbeth Salander (Rooney Mara), s níž začne odhalovat temná rodinná tajemství.

Zajímavost: Mara navštěvovala kvůli roli centrum pro zneužívané ženy a naučila se jezdit na motorce.

Oficiální trailer filmu Muži, kteří nenávidí ženy / The Girl with the Dragon Tattoo
Sama v Africe (White Material) (sobota 11. 4., ČT art, 23.05 - 00.45)

Plakát filmu Sama v Africe / White MaterialFrancouzsko-kamerunské válečné drama není úplně pro každého. Režisérka a scenáristka Claire Denis v něm podává velice sugestivní svědectví o neutěšené situaci v Africe, přičemž si pomáhá hodně rozvláčným tempem, syrovou a téměř dokumentaristickou kamerou, minimem dialogů a dost bezvýchodnou atmosférou. Pozadu nezůstávají ani vynikající Isabelle Huppert a Christopher Lambert v titulních rolích. Někdo ovšem snímku vyčítá chaotičnost, povrchnost a prvoplánovost. Nezbývá než si vybrat, kam se přidáte.

Synopse: V nejmenované africké zemi propuká občanská válka. Hrdá a nezlomná běloška Maria (Isabelle Huppert) odmítá opustit svou kávovou plantáž a vyhnout se tak nebezpečí, které jí bezprostředně hrozí. Odejít totiž znamená projevit slabost, vzdát se a v neposlední řadě ztratit domov, kde její rodina žije již po celé generace.

Zajímavost: Originální název filmu pochází z nářečí rebelů, v němž tak označují bělochy a jejich majetek.

Originální trailer filmu Sama v Africe / White Material
Paralelní světy (neděle 12. 4., ČT2, 22.10 - 23.50)

Plakát filmu  / Paralelní světyZapadlé česko-francouzsko-nizozemské psychologické drama není divácky vstřícné, zřejmě proto také nebývá často vysíláno. Režírující Petr Václav v něm sofistikovaně zachycuje neschopnost komunikace mezi partnery a vytváří dost zvláštní a depresivní atmosféru. V té mu pomáhají i nádherná a na Českého lva nominovaná kamera Štěpána Kučery a celkový tvůrčí minimalismus a realismus. Hlavním trumfem nicméně zůstávají excelentní Karel Roden a Lenka Vlasáková v ústředních rolích, kteří za sebou nechávají zbytek obsazení. Zamrzí jen zbytečná náročnost, občasná nuda a někoho také viditelná snaha o přesah a filozofii.

Synopse: Architekt Kryštof (Karel Roden) již několik let žije s Terezou (Lenka Vlasáková). Zatímco pro něho je nejdůležitější jeho práce, ona to vidí trošku jinak a ráda by, aby si na ni našel trošku víc času. Ani pro jednoho ale není snadné podobné problémy řešit. 

Zajímavost: Snímek získal hlavní cenu Finále Plzeň.

Originální trailer filmu Paralelní světy
Záležitost rodiny (Affaire de famille) (úterý 14. 4., Barrandov, 09.25 - 11.30)

Plakát filmu Záležitost rodiny / Affaire de familleNejen u nás neznámá francouzská krimikomedie je zároveň jakousi jemnou a chytrou parodií na seriózní detektivky. Režisér a scenárista Claus Drexel se celou dobu tváří, jako by šlo o vážný snímek, na konci však odhalí, že nic nemyslel úplně vážně a dost se vysvětlí i spousta vtipných a černohumorných momentů. Osvěžující je i fakt, že zdánlivě triviální příběh je vyprávěn z pohledu několika postav, takže není úplně jasné, kde je pravda. Do pohodové atmosféry zapadají i herci, jimž jednoznačně vládne André Dussollier, nechybí ale ani Miou-Miou. Pokud se vám film trefí do nálady, nebudete mít prakticky co vytknout.  

Synopse: Guignebontovi bývali bezstarostná a spořádaná rodina. To se ale změní v den, kdy jim zcela vyhoří kůlna. Tehdy se totiž začnou dít opravdu absurdní věci.

Zajímavost: Snímek je autorovým celovečerním debutem.

Originální trailer filmu Záležitost rodiny / Affaire de famille
Kámoš (Buddy) (středa 15. 4., Barrandov, 11.05 - 13.40)

Plakát filmu Kámoš / BuddyVelice příjemná norská komedie získává body především svou obyčejností a "normálností", které si okamžitě diváka získají. Režírující Morten Tyldum toho moc neřešil a vsadil právě na příběh jako ze života, v němž se místy najde snad každý, pohodovou a nepříliš pochmurnou atmosféru a poměrně zajímavou zápletku. Vše podpořil ještě adekvátními výkony neznámých herců a několika příjemně vypointovanými vtípky. Vadou na kráse budiž snad jen přílišná sentimentalita a překombinovaný děj. Překvapivě vydařená žánrovka by určitě zasloužila lepší vysílací čas.

Synopse: Kristoffer (Nicolai Cleve Broch) se živí instalací billboardů a v podstatě nic mu nechybí. To ale platí jen do chvíle, kdy se jeho přítelkyně Elisabeth (Janne Formoe) rozhodne, že už jí není dost dobrý a opustí ho s vlastním šéfem. Začne si najednou připadat jako outsider a smutek léčí natáčením videodeníků. Ty se jednoho dne zcela náhodou dostanou do ruky producenta jedné televizní stanice, jemuž se moc líbí. Z Kristoffera se tak rázem stává hvězda a jeho život se obrací naruby. 

Zajímavost: Film se v domácích kinech hrál celých šest měsíců, což je pro norské snímky raritní.

Originální trailer filmu Kámoš / Buddy

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu