Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: v Nelítostném souboji jsme přišli o bonusy

Blu-ray recenze: Nelítostný souboj

Vydáno: 05.04.2015 18:30 v sekci Recenze | Blu-ray - | foto: Warner Bros

Na vydání Nelítostného souboje na BD se dlouho čekalo. Nakonec byli fanoušci koncem ledna zklamáni bezbonusovým vydáním v plastovém obalu, aby koncem března byli částečně utěšeni sběratelé steelbookovou edicí.

Nelítostný soubojRecenzoval/a dne 05.04.2015 18:30. Na vydání Nelítostného souboje na BD se dlouho čekalo. Nakonec byli fanoušci koncem ledna zklamáni bezbonusovým vydáním v plastovém obalu, aby koncem března byli částečně utěšeni sběratelé steelbookovou edicí. Hodnocení: 3

Nelítostný souboj

Heat
Drama / Thriller / Akční / Krimi
USA, 1995 , 170 min.

Režie: Michael Mann
Scénář: Michael Mann
Kamera: Dante Spinotti
Hudba: Elliot Goldenthal
Herci: Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Jon Voight, Tom Sizemore, Diane Venora, Amy Brenneman, Ashley Judd, Mykelti Williamson, Wes Studi, Ted Levine, Dennis Haysbert, William Fichtner, Natalie Portman, Tom Noonan

Česká premiéra: 25.03.2015

Vydavatel: Magic Box

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Nelítostný souboj / HeatNelítostný souboj je považován nejenom za jeden z nejlepších městských thrillerů, ale je vnímán i jako nejlepší film Michaela Manna, jehož ostatní díla (Collateral, Miami Vice, Veřejní nepřátelé, Hacker) jsou srovnávána s tímto snímkem. Důvodů pro takové poměřování je hned několik, od auteruského přístupu (Michael Mann) přes žánrovou spřízněnost (akční thrillery výrazně spojené s místem anebo dobou dění a s prvky psychologického dramatu) až k podobnostem ve výstavbě vyprávění (dvě ústřední postavy na stejné, anebo opačné straně zákona, mezi kterými je řada podobností a odlišností).

Přitom je stavění Nelítostného souboje na piedestal nesmyslné, a to hned z několika důvodů. Není na místě posuzovat ostatní režisérovy počiny podle snímku, který je sám předělávkou Mannova televizního filmu L.A. Takedown, jenž byl původně zamýšlen jako pilotní díl k nikdy nevzniklému seriálu. A vedle tohoto precedentu je zde ještě širší kulturní kontext. Málokdo by zpochybňoval vlivnost díla. Svou inspiraci nepopírá např. Christopher Nolan, který natočil vlastní komiksovou variantu, ve které nechybí ani scéna přepadení banky. Akorát se jeho verze jmenuje Temný rytíř.   

Fotografie z filmu Nelítostný souboj / HeatNelítostný souboj je ale navzdory své vlivnosti na jiné filmaře výlučným počinem, což platí pro celou Mannovu filmografii. Natáčí natolik ikonoklastické žánrovky uvnitř studiového systému, že mohou posloužit jako inspirační zdroj pro druhé, ale samy se přitom vymykají dobovým trendům a požadavkům. Přece jenom byla premiéra v polovině 90. let, která byla spojována spíše s bayovskými blockbustery a tzv. zesílenou kontinuitou (tj. rychlejším střihem, bližším rámováním v dialogových scénách, extrémy v délce objektivů, odpoutanou kamerou ad.).    

Rozhodně nebylo normou, že zvukové efekty při scénách přestřelky byly motivovány realisticky, že akce byla zapuštěna do vyprávění a nejednalo se o pouhou atrakci okázale předvádějící technologické dovednosti a že střih zajišťoval v těchto pasážích přehlednost díky liniím pohledu ad. osvědčeným kontinuitním postupům. A právě to byl případ Nelítostného souboje a sekvence přepadení banky a následné přestřelky při střetu policejních složek s lupiči. Podobně tomu bylo s pozdějším Mannovým používáním digitální kamery, jejíž estetické (ne)dostaty nebyly skrývány.

Fotografie z filmu Nelítostný souboj / HeatDůvod zbožštění může být ale prostší, než by se mohlo zdát, a vysvětloval by i potřebu hierarchizovat tvůrcovu tvorbu. Nelítostný souboj je totiž prvním filmem, ve kterém se na plátně skutečně setkal Robert De Niro a Al Pacino, což pro mnohé fanoušky představovalo splněný sen, z kterého se nejspíš ani dosud ještě neprobrali (v Kmotrovi II sice Pacino i De Niro hráli, ale každý byl v jiné dějové linii).

Předchozí řádky nechtěly kritizovat výborný film, spíše chtěly poukázat na širší souvislosti až na výjimky nezpochybňovaného statusu Nelítostného souboje jako nejlepšího díla (ve svém žánru, ve filmografii režiséra).

Upoutávka na film Nelítostný souboj (1995)

BLU-RAY:
BD obal filmu Nelítostný souboj / HeatNelítostný souboj byl dlouhou dobu dostupný pouze na DVD. Poprvé vyšel před sedmi lety, podruhé - nově s původním českým dabingem, známým z videokazet - před třemi lety. Až letos ale vychází na modrých discích v HD kvalitě, a to hned ve dvou edicích. První, uveřejněná na trh na konci ledna, obsahuje pouze film ve standardním plastovém balení. Druhá, dostupná výhradně na serveru FilmArena v rámci tzv. číslovaných edic, je dostupná od konce března a od předchozí se liší pouze co do vnějšího provedení. Jedná se totiž o co do počtu kusů limitovanou verzi ve steelbooku, obsahující šubrový návlek s totožným motivem, jaký je na plechovém balení, a osmi fotoskami plus kartičkou s číslem.

Disk s filmem se v obou edicích nachází stejný, bez jakýchkoliv bonusů, což vzhledem k existenci zahraniční dvoudiskové DVD edice a BD přebírajícího veškeré materiály z ní zamrzí. Sběratelé, jimž jde více o balení než obsah, by ale měli být spokojeni, protože steelbook se svým grafickým provedením liší od z plakátu vycházejícího plastového balení, je chráněn pevným šubrem a obsahuje vnitřní artwork s ikonickým výjevem ze scény přepadení banky.  

Vystřižené scény z filmu Nelítostný souboj (1995)

OBRAZ A ZVUK: 
Nezáleží vám na bonusech a chcete upgradovat ohranou videokazetu a současným nárokům domácího kina nevyhovující DVD? Nelítostný souboj na modrém disku je správnou volbou, protože oproti předchozím nosičům jde po obrazové a zvukové stránce o výrazné zlepšení. Neočekávejte ale nic, co by odpovídalo dnešním standardům, protože na prezentaci audiovizuálních kvalit je evidentní, že cílem bylo nenarušit původní záměr.

Očekávejte chladné barvy, které mají poměrně detailní texturu u oblečení a pokožek postav, a až na několik zaváhání celkově ostrý obraz s černou, která je opravdu černá. Zvukový mix v Dolby TrueHD 5.1 je sice tišší, než by se slušelo, a v akčních scénách někdy zanikají dialogy anebo monology (intence?), ale jinak mu není co vytknout. Především rozmíchání zvukových efektů prostředí do všech kanálů vytváří zcela vtahující zážitek. Očekávatelným vrcholem pak je scéna přepadení banky. Zato u českého dabingu, byť se honosí označením "5.1", byste tipovali spíše stereo, ve kterém se pečlivý sound design snímku zcela ztrácí.

Featurette Return to the Scene of the Crime k filmu Nelítostný souboj (1995)

BONUSY:
Michael Mann při natáčení filmu  / CollateralŽádné, ani upoutávka. Nepotřebujete-li český dabing anebo titulky, můžete se obrátit do zahraničí. Nelítostný souboj je tam k dostání na dvoudiskovém DVD a jednodiskovém BD, kterému co do výbavy oproti svému technologickému předchůdci nic neschází, ale ani nepřebývá. O co jsme přišli? Především o audiokomentář režiséra, který - jak je u těch Mannových zvykem - se zaměřuje zejména na jednotlivé filmařské volby související s použitou technikou během natáčení. Jeho povídání je doplněno bez jedné minuty zevrubným hodinovým filmem o filmu a dvěma kratšími featuretty, z nichž první je desetiminutovým rozhovorem Pacina s De Nirem a druhý je o dvě minuty delší komentovanou prohlídkou lokací po letech. Celou nabídku uzavírá jedenáct minut vystřižených scén a několik upoutávek. Něco z toho můžete alespoň zhlédnout v přiložených videích, když distributor usoudil, že by se investice do bonusů u kultovního titulu jako Nelítostný souboj nejspíš nevyplatila.

Výňatek z dokumentu The Making of Heat k filmu Nelítostný souboj (1995)

ZÁVĚR:
BD obal filmu Nelítostný souboj / HeatNelítostný souboj je výborný žánrový film, který by si vzhledem ke svému statusu kultu zasloužil edici, jež by byla důstojná i co do obsahu disku, nikoliv jenom svým balením. Absence bonusů, přítomných na zahraničních vydáních bez české dabingové nebo titulkové podpory, neangličtináře rozhodně zamrzí. Jestli vám ale nesejde na přídavných materiálech, dáváte přednost sběratelskému obalu před speciálním obsahem a chcete nahradit ošoupanou videokazetu anebo DVD, je české vydání Nelítostného souboje adekvátní volbou.  


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- Nelítostný souboj 2 je na cestě (04.04.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Tom Sizemore (04.03.2023 09:06 v Novinky | Zprávy)
- Michael Mann uvažuje o natočení Nelítostného souboje 2 (07.07.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Nelítostný souboj má pokračování (20.01.2022 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Za horizontem: Irčan je Scorseseho návratem k mafiánům (28.11.2019 18:00 v Recenze | Za horizontem)
- Top 10: Al Pacino a jeho nejlepší filmy (27.04.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- Febiofest 2019: jsou Mel Gibson a Vince Vaughn Na špatné straně? (26.03.2019 18:00 v Recenze | Za horizontem)
- Nový trailer pro akční krimi Den of Thieves (27.12.2017 10:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Slídil razí morální ambivalenci (01.02.2015 21:00 v Recenze | Premiéry)
- BD a DVD tipy: Chlapectví je nelítostným soubojem (22.01.2015 15:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Preview: Potenciálně strhující Hacker (28.12.2014 11:00 v Radar | Preview)
- První trailer: Kyberthriller Blackhat Michaela Manna (25.09.2014 18:49 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Snadný prachy 3: Život deluxe (14.06.2014 12:10 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Nudná komedie Drsňačky (30.07.2013 16:30 v Recenze | Premiéry)
- Za horizontem: Welcome to the Punch (28.03.2013 18:00 v Recenze | Za horizontem)
- Nejočekávanější filmy roku 2013 (2/4) (27.01.2013 14:16 v Články | Žebříčky)
- DVD tipy - 20. týden (13.05.2012 21:46 v Radar | BD a DVD tipy)
- Festivalové ozvěny: 33. týden (16.08.2011 22:00 v Články | Festivaly)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu