Za horizontem: Mroží muž je nechutně dobrý

Vydáno: 27.03.2015 18:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Mroží muž Kevina Smithe je pokračováním v linii žánrových experimentů, kterou započal svým předchozím kouskem Red State. V hlavních rolích zvláštního body hororu uvidíte Michaela Parkse a Justina Longa.

Mroží mužRecenzoval/a Václav Limberk dne 27.03.2015 18:00. Mroží muž Kevina Smithe je pokračováním v linii žánrových experimentů, kterou započal svým předchozím kouskem Red State. V hlavních rolích zvláštního body hororu uvidíte Michaela Parkse a Justina Longa. Hodnocení: 4
Filmy amerického režiséra Kevina Smithe jsou v našich končinách dobře známé, ať už díky televiznímu cyklu Americké nezávislé léto, v němž byli uvedení jeho kultovní černobílí Mladí muži za pultem nebo stejně kultovní romantická komedie Hledám Amy či satirický Jay a mlčenlivý Bob vrací úder. Zde Smith ztvárnil roli nemluvného Boba ve dvojici s ukecaným Jasonem Mewesem, hercem jedné role, který hrál ve většině Smithových filmů. Mewes je spojen i s posledním Smithovým filmem Mroží muž, i když jen jako jeden z výkonných producentů (ve filmu nehraje). Mroží muž je dalším odklonem od klasické Smithovy škatulky konverzačních komedií či melodramat (Táta na plný úvazek) stejně jako v případě jeho předchozího exploatačního snímku Red State.

Fotografie z filmu Mroží muž / TuskMroží muž, jak úvodní titulek oznamuje, je natočen podle skutečných událostí, vypráví o cestě internetového moderátora Wallace Brytona (Justin Long) za senzací do Kanady. Jenže místo reportáže o "Kill Bill Kid" se Wallace, který nedal na přání své přítelkyně Ally (Genesis Rodriguez), aby nikam nejezdil, seznámí s podivným mužem, který si říká různými jmény. Wallacova reakce na inzerát Howarda Howea (Michael Parks) pro něj bude mít fatální následek, když se stane hříčkou prazvláštních Howeových choutek. Zachrání ho Ally spolu s Wallacovým kolegou Teddem (Haley Joel Osment) a kanadským detektivem Guyem Lapointem (Johnny Depp), který je tajemnému "mrožímu muži" na stopě už několik let, včas, nebo ne?

Kevin Smith se s Mrožím mužem netradičně rozhodl vydat do míst, kde obvykle operují režiséři jako David Cronenberg (Moucha, eXistenZ) nebo béčkaři Brian Yuzna, Stuart Gordon, Clive Barker a další. Mroží muž začíná jako odvázaná nezávislá cool komedie přesně v duchu Smithových snímků s ukecaným Jayem. Jeho alternativní verzi tu představuje právě titulní postava Wallace. Justin Long je jako ambiciózní a povrchní egomaniak výborný. Dokonale vystihnul všechny "ohavné" vlastnosti, pro které ve filmu Kanaďani Američany opovrhují. To všechno v čitelné komediální nadsázce.

Johnny Depp ve filmu Mroží muž / TuskPomalu ale jistě se však komediální tón brzy mění ve vážnější, atmosféra houstne, až se snímek dostává k poloze bizarní a úchylné. Michael Parks, což je opravdu výrazný herecký typ jako stvořený pro nejrůznější úchyly, je jako sadistický "mroží muž" hodně démonický a svou roli si evidentně užíval. Zajímalo by mě, nakolik si tu svou užíval Justin Long (soudě ale podle některých zveřejněných fotek z natáčení, bavilo ho to zřejmě také). Zcela zvláštní roli i převlek tu má Johnny Depp, kterého byste tu sotva očekávali. V roli mírně trhlého detektiva Lapointa tu tvoří zlehčující protipól "těžce trhlému" šílenci Michaela Parkse. Retrospektivní scéna setkání Howea s Lapointem přímo sálá potrhlými charismaty obou herců a jako by z ní čišela otázka "kdo je větší magor?". Ostatně tato otázka a pocit se ve vás vznáší po většinu sledování Mrožího muže.

Smith tu každopádně vyborně pracuje s houstnoucí atmosférou, kdy jen čekáte, kdy nastane to, co už tušíte, respektive kam až Smith s inscenováním své "freak show" dojde. Kromě herců je nutno vypíchnout i přesvědčivý způsob, jakým Smith Mrožího muže scenáristicky vystavěl a režijně zvládnul. Do lineárně odvyprávěného děje vkládá "uklidňující" retrospektivní záběry, které vhodně doplňují aktuální dění. Kamera se pomalu přesouvá tmavými interiéry Howeova velkého domu, střihem se tu zbytečně nenarušuje plíživá atmosféra strachu a bizarnosti a hudební doprovod Christophera Drakea je rovněž vhodně minimalisticky děsivý. Diskutabilní se mi jevil pouze závěrečný epilog. 

Justin Long ve filmu Mroží muž / TuskMroží muž je působivý film, trochu horor, trochu noční můra a trochu i děsivé podobenství na už mnohokrát zpracované, ale nepomíjející téma "člověk je nejnebezpečnější zvíře". Kevin Smith tu rozhodně odvedl kvalitní inscenační a režijní práci, stejně jako herci i zbytek filmového štábu tu svou. Mroží muž je zkrátka nechutně a zvráceně dobrý. 

PS: Originální název filmu "Tusk" neznamená nic jiného než "kel", v tomto případě pochopitelně mroží. 

Originální trailer filmu Mroží muž


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY