Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Alexander Veliký

Blu-ray recenze: Alexander Veliký – finální verze Stoneova přehlíženého opusu

Vydáno: 26.03.2015 07:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Loni vyšla na Blu-ray definitivní verze historické fresky Olivera Stonea se stopáží skoro tři a půl hodiny. Vyplatí se převážně negativně přijímanému snímku věnovat pozornost i po deseti letech od uvedení?

Alexander VelikýRecenzoval/a Martin Bubrín dne 26.03.2015 07:00. Loni vyšla na Blu-ray definitivní verze historické fresky Olivera Stonea se stopáží skoro tři a půl hodiny. Vyplatí se převážně negativně přijímanému snímku věnovat pozornost i po deseti letech od uvedení? Hodnocení: 4

Alexander Veliký

Alexander
Válečný / Drama / Historický / Romantický
USA, 2004 , 175 min.

Režie: Oliver Stone
Scénář: Oliver Stone, Christopher Kyle, Laeta Kalogridis
Kamera: Rodrigo Prieto
Hudba: Vangelis
Herci: Colin Farrell, Angelina Jolie, Val Kilmer, Anthony Hopkins, Jared Leto, Rosario Dawson, Jonathan Rhys Meyers, Rory McCann, Gary Stretch, Ian Beattie, Neil Jackson, Raz Degan, Christopher Plummer, John Kavanagh, Annelise Hesme

Česká premiéra: 26.11.2014

Vydavatel: Magic Box

Alexander Veliký hodnocení na Kinobox.cz: 65.06 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Na úvod je nutno říci, že v současnosti existují celkem čtyři verze historického velkofilmu Alexander Veliký. Ambiciózní Oliver Stone, zklamán slabými tržbami v kinech a převážně negativním přijetím, se svůj sandálový opus snažil již několikrát vylepšit, čímž dovedl příběh jednoho z největších vojevůdců historie ke čtyřem různým sestřihům s různými délkami stopáže. Nejznámější z nich je kinoverze (175 minut) vyprávěná v chronologickém pořadí, kterou viděla (a také odsoudila) většina diváků.

Colin Farrell ve filmu Alexander Veliký / AlexanderNa domácích nosičích poté vyšla také režisérská verze (167 minut) zkrácená o několik, převážně homosexuálních scén, avšak s nechronologickým pořádkem událostí. Stone se snažil zalíbit divákům, kteří původní kinosestřih odmítali, film však ztratil spoustu ze svého dramatického a emocionálního náboje a nově přidaná nelinearita udělala z výsledku ještě větší chaos. Proto v roce 2007 zasáhl do filmu ještě jednou, tentokrát ve verzi s názvem Alexander Revisited: The Final Cut (214 minut), který byl v podstatě režisérskou verzí s vystřiženými scénami z kinoverze a 39 minutami zcela nových záběrů. I když byla odbornou i laickou veřejností hodnocena lépe, stále zřejmě nevyhovovala představám režiséra.

Proto o šest let později do filmu zasáhl znovu a stvořil tentokrát již definitivní a poslední verzi s názvem Ultimate Cut (207 minut), kterou mimochodem ve světové premiéře představil na předloňském festivalu v Karlových Varech. Zde se podle odborníků jednalo pouze o drobné zlepšení oproti předchozímu Final Cut, ale zároveň velký skok oproti kinoverzi. Režisér to okomentoval slovy: „Je to ta nejkrásnější verze vůbec a dává mi velké zadostiučinění, protože už můžu jít na svou smrtelnou postel a cítit se dobře.“

Anthony Hopkins ve filmu Alexander Veliký / AlexanderDobře by se měl cítit i divák, protože Alexander Veliký je ve své poslední verzi vskutku monumentálním dílem, rozestoupeným mezi klasickým sandálovým velkofilmem a komorním psychologickým dramatem, kterému se navíc velkou měrou daří reflektovat utváření mýtů a historie slavných osobností (srovnejte s nedávnou Válkou bohů). Tradiční životopisný příběh o vzestupu a pádu mocného muže je chytře rámován stařeckým vyprávěním Alexanderova dávného přítele Ptolemaia (Anthony Hopkins), který zároveň svá slova sám zpochybňuje – nespolehlivé vyprávění tak dává filmu pozoruhodnou druhou vrstvu tím, že si divák v podstatě může interpretovat každou scénu podle sebe, protože jak sám vypravěč říká, historie má tendenci velké příběhy přikrášlovat a zveličovat.

Více než celistvým příběhem (kinoverze) je Ultimate Cut svým nechronologickým uspořádáním stále přeci jen výsekem z Alexanderova života, zachycujícím zásadní události, které formovaly jeho vzestup a pád. Mozaikovitá struktura přikládá důraz především na jeho vztahy s rodiči (opilecký, rázný otec a despotická, nicméně milující matka) a jeho nejbližším přítelem Hefaistonem (Jared Leto). Jejich společné momenty jsou hlavními přídavky Ultimate Cutu – nekonečně dlouhé dialogové scény jdou totiž více do hloubky a více psychologicky prokreslují postavy.

Angelina Jolie, Connor Paolo ve filmu Alexander Veliký / AlexanderV nich vynikají zejména herecké výkony ve vedlejších rolích, a to hlavně kvůli tomu, že Colin Farrell se i po letech stále nejeví jako ideální volba pro takovou ambiciózní roli. V některých scénách proto velmi nepříjemně přehrává a nestačí ostatním - maskérům a stylistům se však dokonale podařilo zachytit jeho nadpozemskou „árijskou“ krásu, což je pro definovaný typ „floutka“ zcela zásadní.

Alexander Veliký i přesto stojí, hlavně díky opulentnímu a zároveň syrovému zpracování (krvavé bitvy byly opravdu krvavé, než to bylo cool – viz 300: Bitva u Thermopyl) a atypickému vyprávění, za zhlédnutí, a v novém sestřihu jistě obstojí lépe než většina historických velkofilmů nového tisíciletí (například Trója). Je však nutno se naladit na trochu pomalejší antické tempo.

Making of Alexander

OBRAZ A ZVUK:

Colin Farrell ve filmu Alexander Veliký / AlexanderVzhledem k tolika postprodukčním úpravám a různým verzím filmu by Oliver Stone jen těžko na několikátém BD vydání prezentoval audiovizuální přepis, s nímž by nebyl sám spokojen. Ať už jde o kinoverzi, nebo finální sestřih, v obou případech jde o nadprůměrnou kvalitu, která odráží režisérovy záměry. Co se týče ostrosti, tak ta je v několika případech trochu kolísavá, protože se přizpůsobuje tomu, jak je daná scéna nasvícena (bitvy vs. dialogové scény při svíčkách), tudíž nejde o „krystalicky“ čistý obraz. Drobného šumu si lze všimnout i v některých tmavších pasážích (jeskyně) nebo při zpomalování obrazu, kterým Stone velmi často a rád zachycuje emocionální tón záběrů.

V žádném případě se však nejedná o nic, co by nějak narušovalo zážitek z tří (a půl) hodinového kolosu. Ten si dokáže v rámci delší verze skvěle poradit i s menším datovým tokem než kinoverze – a to hlavně díky tomu, že jde převážně o dialogový film, který dynamičtější kameru a rychlejší střih používá jen ve dvou větších bitevních scénách na začátku a na konci. Co se týče barev, v nich se celkem věrohodně odráží malebné záběry antického Řecka spolu s uvěřitelnými pleťovými barvami hlavních představitelů, které vyniknou zejména v kontrastu s jejich tradičními bílými oděvy. Dominantní oranžová paleta ustoupí až v závěru v krvavé bitvě v Indii, kde převažuje zelená (les) a červená (krev). K dobru se musí přičíst také syté vykreslení černé.

Colin Farrell ve filmu Alexander Veliký / AlexanderO zvukovém mixu snad nemá ani cenu podrobněji referovat, šestikanálový DTS-HD Master Audio je perfektním prostorovým zážitkem, v němž vynikne čistota a oddělenost jednotlivých stop, stejně jako dialogy. Na vysoké úrovni jsou také naturalistické zvukové efekty jako řinčení mečů, létání šípů nebo krvavé propichování těl, vynikající zejména v bitevních scénách, nebo epický/mýtický soundtrack řeckého skladatele Vangelise. Český dabing se nachází pouze u kinoverze, ale oproti obrazu a originální stopě jednoznačně strádá v klasickém Dolby Digital 2.0.

Vangelis scores Alexander

BONUSY:

Ultimate Cut je takovou kompilací všech dosud vydaných bonusových materiálů k Alexanderovi, dostupných na discích s předešlými verzemi filmů. Ta nejnovější k již známé směsici přidává zejména dva – nový komentář Olivera Stone k finální verzi a dokument. První jmenovaný komplexním způsobem rozebírá všechny složky filmu a produkce a přístupy k samotnému příběhu, který kvůli různým interpretacím a výkladům obestírá spousta nejistých faktů a záhad. Stone tak nabádá diváky k tomu, aby si příběh Alexandera vyložili po svém.

Colin Farrell, Oliver Stone při natáčení filmu Alexander Veliký / AlexanderNový půlhodinový dokument Skutečný Alexander a svět, který stvořil, který je zároveň jediným bonusem v HD, pojednává o světovém významu Alexandera a jeho dopadu na svět. Jedná se o klasický počin s mluvícími hlavami historiků, které jsou prostříhány s dokreslujícími pasážemi z filmu a ilustračními záběry. Pro diváky, kteří s tématem nejsou moc obeznámeni, by bylo možná zhlédnutí dokumentu vhodné před samotnou finální verzí, jež může sama o sobě svým nechronologickým uspořádáním působit trochu matoucím dojmem.

Disk s Ultimate Cut obsahuje ještě přibližně hodinu a čtvrt dlouhý dokument Boj s časem: Alexander Olivera Stonea (přítomný již na předchozí edici), který natočil režisérův syn Sean Stone, pokrývající tentokrát výrobu filmu od začátku do konce, včetně rozhovorů s herci, štábem a záběrů do zákulisí. Díky tomu, že je pořídil Stoneův rodinný příslušník (tudíž byl puštěn i do míst, kam by se normální filmař nejspíš nepodíval), dokument často obsahuje i pasáže, které byste v klasických promo materiálech nečekali, včetně několika krizových situací na place nebo běsnícího režiséra. Proto jde rozhodně o zajímavý příspěvek, který by rozhodně neměl uniknout vaší pozornosti, pokud vás zajímá filmové zákulisí, ale už vás otravují propagační materiály plné vzájemné adorace profesí.

Colin Farrell, Jared Leto ve filmu Alexander Veliký / AlexanderZbytek bonusů s délkou asi hodiny a půl je poté dostupný na druhém disku s kinoverzí. Kromě trailerů se mezi ním nachází komentář Olivera Stonea a odborníka na řeckou historii a hodinu a půl dlouhý produkční deník Seana Stonea rozdělený do tří stejně dlouhých částí – Ressurecting Alexander se zaměřuje na výpravu, kameru a bitevní scény, Perfect is the Enemy of Good pokrývá cit pro historický detail a technické parametry a Death of Alexander se zabývá poslední fází produkce, která se potýkala s problémy (dotáčky, zranění členů štábu…). Bonusy, které uzavírá čtyřminutová featurette o hudbě, celkem bez komentářů vydají na více než tři hodiny času, takže pokud se vám Alexander líbil a ještě jej nevlastníte, Ultimate Cut je ideální volba.

Originální trailer filmu Alexander Veliký

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Alexander (thornhill, 26.03.2015 17:26) Reagovat

    Nedocenený film. Je pradva nie je moc "divácky" ale podla mňa velmi dobrý film

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tučňák se předvádí v první ukázce (23.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Jeden život (17.12.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (23.08.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy (26.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Neviditelní Mrňouskové se ve jménu otce ocitají v osmé třídě (12.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: The Penguin (13.04.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Zlaté maliny 2023: nejhorším filmem je Blondýnka (12.03.2023 09:20 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Anthony Hopkins v thrilleru Locked (09.02.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu