Festivalové ozvěny: Začal Febiofest za přítomnosti Alana Rickmana

Vydáno: 21.03.2015 10:00 - Roman Kotvald | foto: facebook tvůrce

Co jeden z nejznámějších bradavických profesorů prozradil na tiskové konferenci o svém novém režijním počinu nebo jakým filmům během festivalu věnovat více pozornosti, to vše se dočtete níže.
Velmi oblíbený putovní filmový festival Febiofest letos vstoupil již do 22. ročníku a ani letos není na místě strach o pestrost výběru. O tom svědčí číselný pohled, v Praze a následně v regionech v rámci svých ozvěn nabídne 159 filmů z 56 zemí v celkem 562 projekcích. V klasickém rozdělení do kategorií jsou na výběr například každoroční pocty filmovým umělcům, letos to jsou například Kim Novak a Jean-Jacques Annaud, kteří jsou hosty Febiofestu a na slavnostním zahájení převzali cenu Kristiána za přínos světové kinematografii. Třetím oceněným byl jeden z nejlepších britských herců Alan Rickman.

JEAN-JACQUES ANNAUD

Febiofest Jean-Jacques AnnaudOscarový režisér, jenž je divákům znám především díky natočení světového knižního bestselleru Jméno růže nebo hollywoodskému výpravnému filmu s Bradem Pittem Sedm let v Tibetu, kvůli němuž si režisér vysloužil doživotní zákaz vstupu za čínské hranice, přivezl do Prahy svůj nový film Talisman vlků. Annaud většinu filmu natáčel se skutečnými vlky, v rozhovoru pak režisér vylíčil – „Náš filmový štáb měl 480 techniků, 200 koňů, asi tak tisíc ovcí, 25 vlků a padesátku lidí, kteří se o ně starali a cvičili je. Byla to velká armáda. Někteří farmáři po nás chtěli, abychom jim zapůjčili několik vlků, aby je mohli spářit se svými psi“.

Film vznikal adaptací stejnojmenného čínského románu Lu Ťia-mina a to několik let, často i za extrémních podmínek. Během natáčení Annaud v Mongolsku pracoval i ve chvíli, kdy venku bylo minus 25 stupňů a poryvy větru dosahovaly k 70km/h. Díky čemuž několikrát selhala i technika, například v jednu chvíli Annaudovi odmítla ostřit kamera, když v přístroji zamrzl olej. „
Doteď mám skvrny na obličeji z omrzlin a někteří členové štábu ani po dvou letech necítí prsty u nohou,“ prozradil. Film je na festivalu uveden v sekci Soutěž Nová Evropa.

 

ALAN RICKMAN

Držitel Zlatého glóbu a Emmy za hlavní roli v Rasputinovi, známý spíš jako profesor Snape z Harryho Pottera, poprvé navštívil Českou republiku, a to aby uvedl svůj druhý režijní počin Králova zahradnice. Kostýmní romance z doby krále Ludvíka XIV., jehož hraje sám Rickman, vypráví příběh emancipované zahradnice Sabine De Barra (Kate Winslet), která je povolána do Versailles, aby pro krále Francie vytvořila zahrady dosud nevídané nádhery.

Febiofest Alan RickmanDnes, kdy se pro nezávislé filmy těžce hledá financování, je pošetilé vůbec se o kostýmní drama pokoušet," sdělil Rickman na tiskové konferenci, ovšem také v zápětí dodal, že scénář filmu ho neskutečně uchvátil a nic jiného než ho natočit mu nezbylo. Do hlavní role obsadil Kate Winslet, s kterou se na plátně setkal poprvé po dvaceti letech od doby, kdy si zahráli pár ve filmu Rozum a cit. „Tenkrát bylo Kate devatenáct let, takže je to veliký časový skok. Ona byla jediná, koho jsem si v roli Sabine de Barra dokázal představit.“  Při vzpomínce na své obsazení nesundal úsměv z tváře, „když vám producenti coby režisérovi říkají, že potřebují, abyste ve filmu hrál, uděláte to,“ se smíchem ještě dodal, „třebaže ani nedostanete zaplaceno nebo jen za den či dva.“ Králova zahradnice stojí především na hercích a jejich malých, či velkých příbězích, ale jak vidí film sám režisér? "Je to film o zápasu řádu a chaosu a o tom, jaký je mezi nimi rozdíl. V Londýně, kde učím na Královské umělecké akademii, mladým hercům často říkám, že svoboda a kázeň jsou v podstatě dvě strany jedné mince. Že jedno neexistuje bez druhého. Herec nemůže mít bezbřehou svobodu, stejně jako nemůže být příliš svazován pravidly." Recenzi samotného snímku můžete očekávat v nejbližších dnech.

DO KINOSÁLU BEZ STRACHU

Ne každý má čas či chuť listovat festivalovým programem a následně si ještě zjišťovat, jestli ten film, který názvem svádí k podniknutí výpravy za jeho viděním, opravdu bude trefou do černého. Proto jsme za vás vybrali několik zajímavých snímků, které jdou divákovi trošku naproti.

Syrská nevěsta

Tragikomický snímek oceněný diváckou cenou v Locarnu, který nahlíží na byrokratické obtíže svatebčanů v oblasti izraelsko-syrské hranice na Golanských výšinách. Ač se může někomu zdát námět na film odehrávající se během svatebního dnu slabým, ať si vzpomene nebo pustí poslední příběh z Divokých historek.

Velitel a čáp

Fotografie z filmu  / Il comandante e la cicognaOceňovaný režisér Silvio Soldini se věnuje příběhům svých obyčejných „malých“ lidí se specifickou poetikou a magickým realismem. Životní příběhy Lea a Diany se proplétají ve městě, které se stalo symbolem naší doby, a to pod přísným ironickým pohledem soch Garibaldiho, Verdiho a Leopardiho. Ty ze své statické pozice komentují osud Itálie, jež se jim vzdaluje.

Cesta naděje

Tento debut Russella Crowa se objeví i v normální distribuci, ale proč si ho nedopřát o pár týdnů dříve? Vyhlížející sevřené drama o otci hledající své syny má na svém kontě několik ocenění a z upoutávek se tváří jako staré poctivé řemeslo.

Magická dívka

Dvanáctiletá Alicia trpí leukémií. Její notýsek na přání obsahuje pouze tři položky: získat magickou schopnost proměnit se v kohokoliv si zamane, dále kostým Magical Girl Yukiko od návrháře Meiko Sahoriho a konečně dožít se třinácti let. Jak si s tím poradí Aliciin otec?

Ztracen v Karastánu

Fotografie z filmu  / Lost in KarastanDiktatury se v poslední době staly častým cílem filmových komedií a tady máme další komický pohled na tuto formu vlády. Režisér a scenárista Ben Hopkins přizval k práci na scénáři Pawela Pawlikowského (čerstvého držitele Oscara za film Ida) a výsledkem je sarkastický snímek, který si „utahuje“ z tyranie a umělecké pýchy.

Králova zahradnice

Již několikrát zmíněný snímek je silným příběhem vdovy, zabaleným do dobového dramatu, který se na první pohled tváří velkolepě, ale ve výsledku především sází na své herecké opory.

Liza, liščí víla

Pohádka pro dospělé od našich blízkých sousedů je zvláštním „eintopfem“ několika vizuálních i žánrových přístupů. Režisér Károl Ujj Mészárosov se tu snaží skloubit prostředí Maďarska 60. let a japonské mytologie, která do příběhu zasahuje.

Albert Schweitzer

Jeroen Krabbé ve filmu  / Albert SchweitzerŽivotopisný portrét filozofa a lékaře Alberta Schweitzera by neměl jít v klasickém stylu životopisných filmů, odvyprávět toho co nejvíc. Také režisér slibuje nevyhýbavost kontroverzi, především ale ukázat klíčové momenty ze života Schweitzera během zásadního období mezi lety 1949–1954, ve kterém Schweitzer získal Nobelovu cenu za mír, ale také se díky svým politickým názorům v době studené války ocitl v hledáčku CIA a stal se tak nepohodlným na bitevním poli světové politiky.

Těchto pár kousků je jen malým reprezentantem celého programu festivalu, proto je neberte doslovně jako doporučení, ale spíš jako demonstraci rozmanitosti a vyzdvižení coby "mainstreamovějších" zástupců z řad filmů festivalu. 

Fotografie: Marie Rohlová



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY