Soundtrack: elektro Chappie

Vydáno: 15.03.2015 12:00 - Alžběta Fridrichová | foto: facebook tvůrce

Po loňském hluboce orchestrálním veledíle Interstellar se Hans Zimmer upsal mimo jiné i projektu Chappie, v němž oprášil osmdesátkové elektro. Vytvořil tak akční soundtrack, který vás přimáčkne do židle.
Původem jihoafrický režisér Neill Blomkamp se po nepovedeném Elysiu pokusil navázat na úspěšný sci-fi akčňák District 9 novinkou Chappie. Vůbec poprvé spojil síly se skladatelem Hansem Zimmerem, pro kterého byl film nemalou výzvou. Upustil od tradičních nástrojů, zejména pro něj tak typické žesťové sekce a úderných smyčců, a zhruba po třiceti letech se vrátil ke komplet elektronickému zvuku. A je to jízda.

Jose Pablo Cantillo, Sharlto Copley ve filmu Chappie / ChappiePro Zimmera je Chappie letos krom seriálu A.D. The Bible Continues asi největším projektem. Snímek za 49 milionů dolarů si jednoho z největších hudebních mágů současnosti rozhodně mohl dovolit, ale Zimmer se k filmu upsal i z důvodů, které on sám shrnuje jako návrat ke kořenům. Na soundtracku spolupracoval ještě s Andrewem Kawczynskim a Stevem Mazzaro a dohromady vytvořili album čítající šestnáct tracků, jejichž celková stopáž přesahuje šedesát minut.

Soundtrack otevírá skladba It's A Dangerous City, která na vás vybalí dynamický zvuk syntetizátorů během prvních dvaceti sekund. V druhé polovině zazní první z grandiózních témat. Následující The Only Way Out Of This ještě přitvrdí na elektronice a jeden bzučící zvuk střídá druhý bez rozeznatelné melodie. Ta přijde až s trojkou Use Your Mind, kde se po první minutě objeví i drobný odkaz na Inception OST. Podobně stylizovaná je i skladba The Black Sheep.

Kouzelnou zvonkovou melodii rozvíjí i skladba A Machine That Thinks And Feels, která ale v závěru mění náladu a znovu přitvrdí. V tracku Welcome To The Real World dojde dokonce na sekvenci dubstepu, který se do celkového ladění alba výborně hodí.

Fotografie z filmu Chappie / ChappieIndestructible Robot Gangster #1 má pozoruhodně děsivý nástup, ale vzápětí sklouzne ke stereotypu, který bohužel provází druhou půlku alba, z něhož ho vymaní až úplně závěrečný track Illest Gangsta On The Block. Ten kombinuje zvukový doprovod tradičních videoher a dubstepu, což funguje na konci jako probuzení.

Chappie OST není soundtrack, který by se zapsal do historie, i když nepostrádá řadu povedených momentů. Po půlhodině poslechu je nicméně syrově elektronický zvuk trochu únavný. Vysvobození přichází až úplně nakonec s posledním trackem, což je celkem pozdě. Na albu je rozhodně poznat kus odvedené práce, ale pokud se neřadíte mezi fanoušky uměle vymodelované hudby, bez Chappieho se obejdete. 


Hans Zimmer - The Only Way Out Of This


Album: Hans Zimmer - Chappie OST
Celkový čas: 63:06
Skladby: It’s a Dangerous City // The Only Way Out of This // Use Your Mind // A Machine That Thinks and Feels // Firmware Update // Welcome To the Real World // The Black Sheep // Indestructible Robot Gangster #1 // Breaking the Code // Rudest Bad Boy In Joburg // You Lied To Me // Mayhem Downtown // The Outside Is Temporary // Never Break a Promise // We Own This Sky // Illest Gangsta On the Block.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY