Kinopremiéry: Vzkříšený Chappie prožívá perný den a hraje vybíjenou

Vydáno: 11.03.2015 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Kvintet novinek v kinech je poměrně zajímavě namíchaný a každý by si v něm měl najít to své. K největším diváckým lákadlům budou určitě patřit robotí sci-fi Chappie, vieweghovská adaptace Vybíjená a beatlesovský Perný den.
Chappie (Chappie) (Falcon)

Český plakát filmu Chappie / ChappieAkční sci-fi jihoafrického režiséra a scenáristy Neilla Blomkampa nevypadá podle synopse bůhvíjak originálně, na druhou stranu jméno tvůrce ještě pořád na určitou skupinu diváků platí a považují ho za hodně originálního a nadějného filmaře. Příliš proti nejsou ani dosavadní hodnocení a komentáře, které jsou mírně optimistické a hovoří o slušné žánrovce, takže věřme, že jsou pravdivé. Taktéž obsazení, v němž jen uslyšíme Sharlta Copleyho a uvidíme mimo jiné Deva Patela, Hugha Jackmana (který překvapivě hraje zápornou roli) nebo Sigourney Weaver, je docela atraktivní a asi je v tomto směru nač se těšit. Snad mladý tvůrce nezklame a přesvědčí o svých kvalitách, i když komerčně zatím moc neboduje.

Synopse: V nepříliš vzdálené budoucnosti dohlíží na dodržování pořádku mechanické policejní jednotky. Teď se jim ale lidé začínají bránit. Když dojde k odcizení a přeprogramování jednoho z policejních droidů, stává se robot Chappie vůbec prvním, který má schopnost samostatného myšlení a cítění. Jeho existence je ale pro mocné stále větší hrozbou, proto se tito snaží, aby Chappie zůstal posledním svého druhu.

Zajímavost: Ve filmu se objeví i členové populární jihoafrické rapovo-raveové hudební skupiny Die Antwoord.

Český trailer filmu Chappie / Chappie
Vzkříšení démona (The Lazarus Effect) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Vzkříšení démona / The Lazarus EffectNízkorozpočtový horor podle všeho nevystoupí ze škatulky sobě podobných, s diváckým úspěchem by se nicméně setkat mohl. Prakticky neznámý režisér David Gelb spoléhá především na atraktivní téma vymítání démonů, oživování lidí a celkovou současnou oblibu žánru, takže se nedá předpokládat, že by nabídl něco převratného nebo netradičního. Ze známějších tváří se v ústředních rolích objeví jen Olivia Wilde, která je také hlavním tahákem filmu. Tady se zřejmě pojede na jistotu.

Synopse: Skupina vědců se snaží posunout poznání až na samou hranici božství a získat nepředstavitelnou možnost přivést zpět k životu mrtvé tělo. Jejich experiment však narazí na zlé síly a jeho následky se ponesou ve znamení zkázy. Jejich první pokus oživil mrtvého psa, při jeho opakování se ale věci zvrtnou a po zásahu elektřinou jedna z členek týmu zemře. V okamžitém šoku se ostatní rozhodnou pro vyzkoušení svého zázraku na lidském těle. Nemají ale ani tušení, že právě tím probudí k životu něco děsivého.

Zajímavost: Film se natáčel necelé dva měsíce.

Český trailer filmu Vzkříšení démona / The Lazarus Effect
Perný den (A Hard Day´s Night) (AČFK)

Český plakát filmu Perný den / A Hard Day's NightDruhým letošním příspěvkem Projektu 100 je černobílá klasika v podobě hudební komedie, která vtipně reflektuje "beatlemánii", která byla v době vzniku filmu na absolutním vrcholu. Režírující Richard Lester tak rezignoval na celistvý příběh, ale kladl důraz především na to, aby v něm zaznělo co nejvíc dnes už legendárních hitů skupiny The Beatles a co nejčastěji se na plátně objevovali čtyři její členové. Přesto to stačí k tomu, že snímek, který byl nominován na Oscara za hudbu a scénář, perfektně funguje i v současnosti a fanouškům světoznámé kapely přináší nekonečné potěšení. Ostatní se asi do kina moc nepohrnou. 

Synopse: Nejslavnější rock´n´rollová kapela na světě - The Beatles - cestuje z Liverpoolu do Londýna, kde má vystupovat v televizi. V průběhu cesty musí zachránit Paulova nekonvenčního dědu (Wilfrid Brambell) a bránit se nájezdům šílených fanynek, které by pro autogram a fotografii udělaly naprosto cokoliv.

Zajímavost: Ringo Starr dostal během natáčení zánět mandlí.

Český trailer filmu Perný den / A Hard Day´s Night
My jsme nejlepší! (Vi är bäst!) (Film Europe)

Český plakát filmu My jsme nejlepší / Vi är bäst!Dva roky staré švédské drama vypadá podle synopse docela zajímavě, jaký je výsledek, je ale těžké odhadovat. Zahraniční ohlasy jsou nicméně solidní a hodnocení se pohybují nad průměrem, takže by nemuselo jít o vyloženou ztrátu času. Našince může do kina nalákat snad jen téma punku a revolty mladých proti dospělým, neboť režiséra a scenáristu Lukase Moodyssona a vybrané obsazení zná jen málokdo. Opravdový fanoušek severské kinematografie si snímek v programu klubových kin určitě najde.

Synopse: Dvě třináctileté dívky Bobo (Mira Barkhammar) a Klara (Mira Grosin) vyrůstají ve Stockholmu osmdesátých let, jsou přehlížené rodiči, osamělé, naštvané a jediné východisko vidí v tom, že si založí punkovou kapelu, ačkoli neumí hrát na jediný nástroj. I když se moc snaží, pořád to není ono a jejich jednoduché písně nikoho nebaví. To se změní, když se k nim přidá slušná a věřící Hedvig (Liv LeMoyne) s výjimečným hudebním talentem. Tehdy jejich hudba získává smysl a konečně tak mohou bojovat s nechutnými kluky, vyfintěnými děvčaty a trapnými rodiči.

Český trailer filmu My jsme nejlepší / Vi är bäst!
Vybíjená (Falcon)

Plakát filmu  / VybíjenáV relativně krátké době přichází do kin další adaptace románu úspěšného spisovatele Michala Viewegha, která ze synopse působí jako jeho klasické dílo o krizi středního věku a hledání svého místa v životě. Režírující Petr Nikolaev kromě jména autora předlohy spoléhá především na atraktivní obsazení, jemuž dominuje "partičkovská" trojice Michal Suchánek, Richard Genzer a Ondřej Sokol, kterou v dalších rolích doplňují třeba Simony Krainová a Babčáková nebo Lukáš Vaculík. Hodnocení se prozatím neobjevují, takže první diváci budou muset dát na instinkt, případně předsudky.

Synopse: Jeff, Skippy a Tom (Michal Suchánek, Richard Genzer, Ondřej Sokol) jsou tři spolužáci a kamarádi, které jejich životní peripetie neustále vracejí do společného bydliště - staromládeneckého doupěte, které se pro ně stává útočištěm podle toho, jak nacházejí, či ztrácejí životní partnerky. Na třídním srazu se pak potkávají s kráskou Evou (Simona Krainová), která se postupně stává objektem zájmu všech tří mužů a ošklivkou Hujerovou (Simona Babčáková), jež si přízeň mužů získává sebeironickým nadhledem.

Originální teaser filmu Vybíjená
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY