Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Pojištění.cz - nejširší nabídka online pojištění v ČR!
Preview: Píseň moře

Preview: Píseň moře zazní duší Irska

Vydáno: 28.02.2015 10:00 v sekci Radar | Preview - Jakub Brych

Píseň moře je trochu nenápadný irský animák, kde se prvky klasické keltské kultury mísí s dneškem. Podléhají mu nejen příznivci irské kultury po celém světě a za necelý měsíc ho budeme moci vidět i u nás.

SDÍLET:    
Dvě děti, Ben a Saoirse, žijí v majáku na pobřeží se svým otcem Conorem, který stále truchlí pro jejich zesnulou matku. Ben se musí o svou sestru starat, což komplikuje fakt, že Saoirse neumí ani v šesti letech mluvit. Když však jednoho dne objeví flétnu z mušle, která patřívala její matce, začne zjišťovat pravdu o svém původu. Je totiž Selkie, v keltské mytologii cosi jako vodní víla, schopná přebývat pod vodou v tulení kůži. Díky flétně se dozví, že nadpřirozené bytosti v moři potřebují pomoc, když jsou ale s Benem posláni k babičce do města, musí společně najít cestu zpět na pobřeží a společně zjistit, jak vrátit Saoirse hlas a díky tomu i zachránit postavy z příběhů, které jim kdysi vyprávěla jejich matka.

Fotografie z filmu  / Song of the SeaPíseň moře jako film je se svým příběhem svázaná mnohem těsněji a pevněji, než tomu obvykle bývá. Její dětští hrdinové zachraňují svět „selkies“ a dalších bájných tvorů a režisér Tomm Moore se se svým filmem snaží přesně o totéž. Dle jeho slov totiž „když přijdeme o svůj folklór, přicházíme o mnohem víc než jen o příběhy – ztrácíme tím také úctu k rovnováze mezi přírodou a starými tradicemi“. A jelikož právě nízký zájem o folklór a mizení starých kulturních odkazů ve své ostrovní domovině pozoruje, rozhodl se pokusit je oživit a navíc přiblížit obecenstvu i mimo Irsko.

Moore slavil velmi slušný úspěch už se svým prvním celovečerním animovaným filmem Brendan a tajemství Kellsu, který byl stejně jako nyní Píseň moře nominován na Oscara. Velmi specifický styl 2D animace nese znaky anime (Moore je velký fanoušek Hayaa Miyazakiho), k tomu je v něm ale cosi osobitého a nevídaného. Moore popsal jeden z hlavních cílů jako „pocit neustále se měnícího světla a oblohy a taky sychravá atmosféra, která je pro Irsko typická“. Vedle toho v animaci najdete i inspiraci starými protokeltskými kamenoryty nebo irským malířem Paulem Henrym.

Fotografie z filmu  / Song of the SeaZajímavostí je, že prapůvodně Moore uvažoval o tomhle námětu jen v podobě komiksu, potřeba hudební a pohybové složky ale nakonec byla tak jasná, že se rozhodl pro film. O hudbu se postarali skladatel Bruno Coulais a irská folková kapela Kíla, kteří dělali už na Brendanovi a tajemství Kellsu, v písních, včetně té titulní, a také v roli maminky Bena a Saoirse můžete navíc slyšet vynikající irskou písničkářku Lisu Hannigan, která je známá především z dob spolupráce s Damienem Ricem a v současné době se věnuje své vlastní hudební kariéře. Skvělé navíc je, že českou verzi ústřední písně nazpívala Markéta Irglová, která se s Lisou velmi dobře zná a má velmi těsně vazby na Irsko. Její mladší sestra Zuzana navíc nadabuje postavu maminky.

Film je svou koncepcí přístupný širokému publiku zahrnujícímu i ty nejmenší, Aerofilms ho proto uvede v kinech v originální otitulkované i nadabované verzi, na své si tak přijdou jak milovníci irského přízvuku, tak ti, jenž radši ve filmu slyší svou mateřštinu. Originální hlasy propůjčili postavám kromě již zmiňované Lisy Hannigan Brendan Gleeson (tatínek a také Mac Lir – duch nebo také bůh moře), David Rawle (Ben), Lucy O'Connell (Saoirse) nebo Fionnula Flanagan (babička). V českém znění uslyšíme zmíněnou Zuzanu Irglovou, Miroslava Krobota, či Libuši Švormovou.

Fotografie z filmu  / Song of the SeaPíseň moře všude po světě sklízí nadšené ohlasy, vedle často diskutované nominace na Oscara za nejlepší animovaný film jde ale především o to, že je opravdovou a bezelstnou snahou o zvýšení zájmu o irské folklórní dědictví nejen ve své domovině, ale i po celém světě, a zároveň se jedná o klasicky a neotřele animovaný počin schopný zaujmout mnoho věkových skupin. Zda nejsou ohlasy nadsazené, se u nás přesvědčíme zhruba za tři týdny, určitě je ale hodně na co se těšit, zvlášť, pokud vám učarovala kultura Irska a jeho duch.

Píseň moře má v českých kinech premiéru 19. března 2015.

 

Český trailer filmu Píseň moře

WEDOS.cz - Nejlevnější registrátor domén v ČR, neomezený webhosting, virtuální a dedikované servery

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Thelma 7/10
Recenze: Thelma je mysteriózním střetem křesťanské víry a lesbické sexuality Norské umělecké drama o probouzející se dívčí sexualitě a zakázané lásce, jejímuž naplnění brání náboženská bariéra, připomíná tematicky příbuzné filmy Neon Demon a Raw. čtěte zde
Vydáno: 15.12.2017 14:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 12. 2017 - 21. 12. 2017
TV tipy: Paddington, řidič aut a Seabiscuit uhánějí do Země zítřka Předvánoční televizní výběr neukrývá žádnou zásadní novinku, premiér je v něm ale hned několik. K těm nejvýraznějším patří rodinný snímek Paddington a disneyovský propadák Země zítřka, vidět můžete i dostihového... čtěte zde
Vydáno: 15.12.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Star Wars: Poslední z Jediů 9/10
Recenze: Star Wars: Poslední z Jediů - šťavnatý prostředek trilogie Nové Hvězdné války jsou tradičně nejočekávanějším filmem roku. Prostřední část sequelové trilogie vnáší do známého syžetu celou řadu neotřelých nápadů, skutečně nečekané příběhové zvraty a důležité (i... čtěte zde
Vydáno: 13.12.2017 17:10 v sekci Recenze | Premiéry
0
Kinopremiéry: 50. týden
Kinopremiéry: Obávaný poslední z Jediů vyzve Seveřanku Thelmu Jako už tradičně je poslední velkou premiérou roku film ze světa Star Wars, tentokrát dokonce regulérní osmá epizoda. A je logické, že srovnatelnou konkurenci nemá, alternativou tak budiž tři evropská dramata a jedna komedie. čtěte zde
Vydáno: 13.12.2017 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Jumanji: Vítejte v džungli 4/10
Recenze: V Jumanji: Vítejte v džungli se z deskové hry stala videohra bez pravidel V pokračování dobrodružného filmu Jumanji z roku 1995 se stejnojmenná desková hra přetvoří ve videohru, která vcucne několik teenagerů do svého herního světa uprostřed džungle. čtěte zde
Vydáno: 12.12.2017 21:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Krobotovo Kvarteto se utápí ve vztahové bezvýchodnosti (01.12.2017 14:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Paddington má sedm životů a poslouchá v nich kvarteto, jak hraje rock’n roll (29.11.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Paddington 2 má nový trailer (04.10.2017 13:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Terminátor má skrytou vadu a dělá interview s kráskou, zvířetem a tučňáky z Madagaskaru (23.06.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Občan Kane šílí během noci v muzeu z čísla 23 a prožívá léto s kovbojem (09.06.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Medvídek Paddington se vrací v prvním teaseru (31.05.2017 08:24 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Falešným poldům ani tichému Američanovi hvězdy nepřály a zúčtovaly s nimi v Malém Tokiu (05.05.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Přes kosti mrtvých je nevydařeným žánrovým mixem (21.04.2017 18:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Mimi šéf objevil ztracené město Z a provedl v něm loupež ve velkém stylu (19.04.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Americký sniper pije kafe, kouří cigára, cítí zlobu a točí rodinný film (14.04.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Špunti na vodě skládají rychle a zběsile zkoušku z dospělosti (12.04.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Taková zvláštní rodinka na hraně zítřka umučila Krista a udělala z něj mrtvého muže (07.04.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Šmoulové našli úkryt v zoo, kde popírají holocaust, volají netvora a čtou Ghost in the Shell (29.03.2017 07:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Febiofest zahájí nový film Agnieszky Holland Přes kosti mrtvých (08.02.2017 13:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2017, část IV. - další zajímavé filmy (30.01.2017 18:07 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2017, část III. - žánrovky (28.01.2017 10:20 v Články | Publicistika)
- Recenze: Ben Affleck neslavně režíruje sám sebe v Pod rouškou noci (11.01.2017 18:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Proč právě Rammstein přichází pod rouškou noci? (11.01.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Největší hity roku 2016 mimo Hollywood (03.01.2017 17:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Pasažéři hrají Assassin's Creed a ocitají se v pasti (28.12.2016 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   50/2017

Star Wars: Poslední z Jediů
9/10

Nové Hvězdné války jsou tradičně nejočekávanějším filmem roku. Prostřední část sequelové trilogie vnáší do známého syžetu celou řadu neotřelých nápadů, skutečně nečekané příběhové zvraty a důležité (i šokující) kroky ve vývoji postav.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

ČESKÉ TRAILERY

Star Wars: Síla se probouzí
V kinech od 17.12.2015
Jak básníci čekají na zázrak
V kinech od 14.04.2016
Captain America: Občanská válka
V kinech od 05.05.2016

NOVÉ FOTOGRAFIE

Star Wars: Poslední z Jediů (6x)
Thelma (7x)
Bright (1x)
Paříž 15:17 (1x)
Anihilace (1x)
Black Panther (1x)
Jumanji: Vítejte v džungli! (7x)
Altered Carbon (4x)
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2017 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
DOPORUČUJEME: Kupte si nejprodávanější hosting v ČR se slevou 50% (slevový kód: FILMSERVER)
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver