Kinopremiéry: Teorie návratu Willa Smithe a Ghoula

Vydáno: 25.02.2015 07:00 - Vratislav Šálek | foto: Bioscop

Mezi posledními únorovými premiérami hraje jednoznačně prim čerstvě Oscarem oceněná biografie Teorie všeho. Za zmínku ale určitě stojí i pokus Willa Smithe o návrat na výsluní s komedií Focus a první tuzemský found footage.
Teorie všeho (The Theory of Everything) (CinemArt)

Český plakát filmu Teorie všeho / The Theory of EverythingŽivotopisné drama o smutném osudu geniálního fyzika Stephena Hawkinga jede podle všeho na jistotu a absolutně ničím nepřekvapí, to ale nemusí automaticky znamenat negativum. Jelikož jméno režírujícího Jamese Marshe není až tak známé, jsou největšími lákadly čistě britského snímku čerstvě oscarový Eddie Redmayne a "jen" nominovaná Felicity Jones. V tomto případě asi nejde čekat nějaké překvapení, tudíž je třeba se připravit na solidní, ale šablonovitou a dojemnou záležitost o jednom z nejchytřejších žijících mozků, což ostatně potvrzuje i naše recenze.

Synopse: V roce 1963 má jedenadvacetiletý student kosmologie na Cambridge Stephen Hawking (Eddie Redmayne) našlápnuto k zářné budoucnosti. Spolužáci i profesoři ho zbožňují a nadbíhá mu i krásná studentka umění Jane (Felicity Jones), která mu není lhostejná. Když ovšem v osobním i profesním životě stane na absolutním vrcholu, přijde krutý pád - lékařské vyšetření po jednom z mnoha jeho "nešikovných" škobrtnutí vyřkne děsivou diagnózu - neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let končí smrtí. Jenže Jane a Stephen se osudu vzepřou, vezmou se a snaží se žít normální život. Čím víc se blíží očekávaný konec, tím hektičtěji se oba pokouší žít.

Zajímavost: Scenárista Anthony McCarten přemlouval Jane Hawking, podle jejíž knihy vznikl film, celé tři roky, aby s adaptací souhlasila.

Český trailer filmu Teorie všeho / The Theory of Everything

Focus (Focus) (Warner Bros. CZ)

Český plakát filmu Focus / FocusVelikou neznámou je romantická krimikomedie, s níž se na výsluní divácké popularity pokouší po delší pauze vrátit Will Smith. Těžko ovšem odhadovat, zda se mu to zadaří, neboť trailery jsou nicneříkající a krom hlavní hvězdy prakticky není nač lákat. Je ale pravda, že režijní a scenáristické duo Glenn Ficarra a John Requa už má za sebou dvě velice slušné žánrovky a ani synopse této nevypadá úplně marně. Doplnit se pak sluší, že v dalších rolích se objeví mimo jiné Margot Robbie nebo Rodrigo Santoro. Tak uvidíme, jak si snímek povede u diváků i odborníků.

Synopse: Nicky (Will Smith) je podvodník, který se zamiluje do začínající podfukářky Jess (Margot Robbie), když ta se s ním ale příliš sblíží, okamžitě se s ní rozejde. O tři roky později se potkávají znovu, tentokráte v Buenos Aires, kde je ovšem on sám vyšachován ze hry, kterou složitě rozehrál. Vše se ještě zamotává ve chvíli, kdy oba začínají nápaditě realizovat své podvody a oba chtějí podfouknout stejného miliardáře a majitele mezinárodního závodního týmu (Rodrigo Santoro).

Zajímavost: Tvůrci původně počítali do hlavních rolí s Ryanem Goslingem a Emmou Stone, oba je však odmítli.

Český trailer filmu Focus / Focus

Fénix (Phoenix) (AČFK)

Plakát filmu Fénix / PhoenixNěmecké drama vypadá podle synopse poměrně zajímavě a i dosavadní hodnocení, kterých ale není tolik, jsou velice slušná. Dle všeho se zdá, že půjde o klasické evropské drama, které klade důraz na silný a působivý příběh, spoléhá na atraktivní zápletku z historicky bouřlivé doby a pomalejší tempo. Režisérem je nepříliš známý Christian Petzold, který do hlavní role obsadil Ninu Hoss, což asi navnadí málokoho. Náročnější divák si ale cestu do klubového kina jistě najde.

Synopse: V červnu 1945 se do Berlína vrací zraněná a zjizvená Nelly (Nina Hoss), která přežila Osvětim. Ačkoli se ještě zcela nezotavila po prodělané operaci tváře, vydává se hledat svého manžela Johnnyho (Ronald Zehrfeld), který ji odmítl opustit a dlouho chránil před nacisty. Muž je ale přesvědčen, že žena je již mrtvá a nepřesvědčí ho ani to, když se s ní setká. Kvůli dědictví ji ale přemluví, aby hrála roli sebe sama. Nelly má tak jedinečnou příležitost zjistit, jestli ji její muž opravdu miloval a hlavně to, jestli ji zradil.

Originální trailer filmu Fénix / Phoenix

 Violette (Violette) (Film Europe)

Plakát filmu Violette / VioletteDva roky staré francouzské životopisné drama potěší pravděpodobně především milovníky literatury, neboť představuje osudy spisovatelky Violette Leduc. Zda stojí za vidění, je ale těžké odpovědět, neboť ohlasů je zatím dost málo, ačkoli jsou poměrně spokojené a mluví o věrné biografii, která zachovává všechna důležitá fakta, což je rozhodně plus. Rébus nevyřeší ani jméno režiséra a v tomto případě debutujícího spoluscenáristy Martina Provosta, jehož většina diváků pochopitelně nezná. Titulní roli ztvárnila Emmanuelle Devos, kterou doplňují třeba Sandrine Kiberlain, Olivier Gourmet nebo Stanley Weber. Záležitost spíše pro fajnšmekry.

Synopse: Violette Leduc (Emmanuelle Devos) se narodila na počátku minulého století jako nemanželské dítě. Jelikož trpěla nízkým sebevědomím, utíkala do světa literatury, kde nacházela jistou útěchu a možnost realizace. Život se jí změní, když potká slavnou spisovatelku Simone de Beauvoir (Sandrine Kiberlain), k níž vzplane neopětovanou láskou. Nicméně hlavně díky Simone se z Viollete stává uznávaná a obdivovaná spisovatelka, která ovlivnila několik generací budoucích autorů.

Český trailer filmu Violette / Violette

Ghoul (Bioscop)

Český plakát filmu  / GhoulDobře utajovaný projekt režiséra a spoluscenáristy Petra Jákla by měl být prvním tuzemským (i když v americké koprodukci vzniklým) found footage temným thrillerem, takže je docela logické, že může dopadnout naprosto jakkoli. Upoutávkám se nedá upřít tajemnost a působivost, na druhou stranu je podobný koncept už dost okoukaný a asi se nedá čekat, že tvůrce přijde s něčím extra originálním. Doufejme tak spíš v to, že vizuální stránka a atmosféra dosáhnou mezinárodní úrovně a vše bude i díky angažování neznámých tváří vypadat autenticky. 

Synopse: Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit dokument o kanibalismu. V letech 1932 - 1933 tu totiž hladomor donutil lidi ke strašlivým věcem. Jejich pátrání se ale brzy propojuje s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců historie Andreje Čikatila, který v průběhu dvanácti let spáchal přes padesát brutálních vražd a své oběti částečně snědl. Autoři se tak snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. Jenomže brzy se z celé výpravy stávají nedobrovolní vězni, kterým hrozí obrovské nebezpečí.

Oficiální trailer filmu Ghoul


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY